Hae Anna.fi-sivustolta

"Kukkien sijasta rahaa"

Viestiketju osiossa 'Kodin juhlat' , käynnistäjänä Juhien järjestelijä, 02.03.2009.

 1. Hei!


  Miten voisi nätisti ilmaista lyhyessä lehteen laitettavassa 50-vuotissyntymäpäiväkutsussa, että päivänsankari ei halua häntä muistettavan kukkasin, vaan ottaisi kukkiin laitetun summan mieluummin rahana? Siis toki lahjan voi halutessaan tuoda, mutta haluaisimme säästyä hirvittävältä määrältä kukkia...
   
 2. selvä peli. Vierailija

  voit laittaa kutsuun: "ei kukkia." tai "kukkarahat pyydän ohjaamaan hyväntekeväisyyteen."

  50-vuotisjuhlissa ei ole sopivaa pyytää rahaa.
   
 3. No näin Vierailija

  Ei lahjoja, ei kukkia, mahdolliset muistamiset tilille se ja se.
   
 4. Kiitos!
  Onkohan se sit liian tökerö, "ei kukkia"...?
   
 5. Eli haluat välttyä vain kukilta? Lahjat ja raha ovat tervetulleita?

  Tuota ei pysty muotoilemaan lyhyesti mitenkään. Ihmiset, jotka tuntevat juhlaetiketin olettavat, että kukkakiellosta seuraa myös lahjakielto. Sitten he ihmettelevät, miten sinua muistaisivat.

  Toisaalta saat valikoivasta asenteestasi todennäköisesti juuri sen lopputuloksen, minkä ansaitsetkin: hermostuneita vieraita, jotka eivät kehtaa tulla tyhjin käsin ja tuovat jotain "ihan pientä vaan, vaikka sanoitkin, ettei saa tuoda lahjoja" (eli krääsää), hirveän määrän puhelinsoittoja, että "mitä nyt tehdään?" ja todennäköisesti allergisille sopivia kukka-asetelmia, koska kukaan ei tajua miksi kukkia muuten nyt ei saisi tuoda...
   
 6. Hmm, joo siis, voi tuoda lahjan, mutta kukkia ei. Ja melko lyhyesti pitäisi asia ilmaista. Muita ehdotuksia?
  (Kukkia ei haluta leskimiehen syntymäpäiville, koska ne päätyisivät kuitenkin vain suoraan roskiin juhlapaikalta... :( En halua ihmisten tuhlaavan rahojaan kukkiin, joista ei ole minulle minkäänlaista iloa)
   
 7. kaunosielu Vierailija

  Kukista on tehty lahjana todellinen peikko. Kukathan ovat kaunis ele, piste i:n päälle. Aikaisemmin kukkia käytettiin enemmän, vaikka elintaso oli alhaisempi. Ihmiset rakastivat kauneutta. Sitä paitsi kukista ei jää rompetta nurkkiin, mitä pitäisi kaupata kirppareilla.
  Katsokaa miten virolaiset ja venäläiset osaavat käyttää kukkia. He ostavat monivärisä kimppuja eivätkä vietä aikaansa kärsä kippurassa parin euron kukan ympärillä moittien ja arvostellen.
  Rahaa pyydetään röyhkeästi pienissäkin juhlissa. Esimerkiksi, jos henkilö pyytää kartuttavan matkakassaa seiten-kasi kymppisenä, niin kattia kanssa. Ellei ole matkarahoja siihen mennessä hankkinut, niin jättäköön matkan tekemättä.
  Rippilapset ja ylioppilaat on vanhempien/aikuisten opettamia rahan palvomiseen.
   
 8. Jessie Vierailija

  Olen täsmälleen samaa mieltä. Meillä on ihmiset opetettu rahan pyytäjiksi pienestä pitäen. Pidetään isoja synttäreitä pienille lapsille rahan kiilto silmissä. Jotain vanhaa isomummua ei muuten kutsuta ikinä kylään eikä siellä muuten käydä, mutta pikkulapsen synttäreille ilman muuta ja toivotaan mahdollisimman isoa rahasummaa onnittelukortin väliin.

  Olen vienyt pienelle lapselle syntymäpäivälahjaksi värityskirjan ja värit. Lapsi oli ihan iloinen ja alkoi heti väritellä kuvia, tosin näki, ettei sellaiseen oltu ikinä mitenkään panostettu eli tuskin lapsen kanssa oli edes piirrelty ikinä. Äiti oli naama happamen näköisenä. Olisi pitänyt olla kunnon lahja, näki naamasta.

  Kukat on turhia, ja sen näkee näiden nuorten huusholleistakin. Ei osata edes laittaa niitä kukkia kauniisti esille. Kunhan johonkin purnukkaan tökätään ja jos menet parin päivän päästä käymään, niin niille ei ole osattu vaihtaa vettä eikä varsia lyhentää, ei tehdä mitään. Surullisen näköisinä siinä odottavat poisheittämistä. Kun ei ole sitä arvostusta muuhun kuin rahaan ja kalliiseen tavaraan. Kauniit kortitkin olen nähnyt nuoren perheen heittävän jätepaperilaatikkoon. Ei ole muistoarvoa niilläkään.

  Todella Venäjällä ja Virossa ja muuallakin Itä-Euroopan maissa näkee, kuinka ihmiset ostavat hienoja kukkakimppuja ja niitä myydäänkin joka puolella, tosi kauniisti sidottuina. Meillä ei kukkakaupatkaan osaa tehdä sellaisia kimppuja, vaan kaikki on sitä samaa asparagusta ja neilikkaa, suurinpiirtein. Ei upeita kirkkaan värisiä nauhoja, ei koristeita, ei mitään mielikuvitusta. Siellä aina jotenkin sykähdyttää, kun näkee miehen kadulla kulkemassa upea kukkakimppu kädessä ja kun tietää, että se on mitä todennäköisemmin menossa jollekin naiselle tai äidilleen tai isoäidille. Tulee todella lämmin mieli. Meillä tämmöinen on enemmän kuin harvinaista, kukathan on niin turhia. Vain raha vain raha vain raha.....

  Äitienpäiväkukatkin on meillä niin mitättömiä. Ruukkuruusu rumassa mustassa muovitörpössä tai joku surullisena nuokkuva jussinruusu, kylläpä onkin hieno.

  Mitä ihmettä 70-vuotias tekee enää rahalla? Ei hän tarvitse tavaraakaan. Kauniit kukat on juhlavia ja ne pitäisi riittää. Eiköhän ne kukkakaupatkin alkaisi tehdä upeita asetelmia, kun vaan osattaisiin vaatia, mutta eihän meillä sellaisesta välitetä. Kun se kukka on pakkokukka, niin ei sillä mitään väliä ole minkä näköinen se on.

  Jos ei haluta kukkiakaan, ei pidä haluta muutakaan rahanarvoista. Joten se on sitten se "ei kukkia, ei lahjoja" -ilmaisu. Sen verran on iän mukana tultava jo arvokkuuttakin, että rahan ahnehtiminen on osattava jättää pois. Itseäni jo hävettäisi ottaa rahaa vastaan keneltäkään tuossa iässä.
   
 9. Kama Vierailija

  Sukulainen kutsui 70-vuotispäivilleen ja pyytää lahjaksi rahaa, että pääsee matkalle. Jotenkin järkyttävää.

  Päätin, että en mene koko juhliin. Lähetän onnittelukortin, jossa onnentoivotuksen lomassa ilmaisen jotenkin, että olen estynyt tulemaan juhlaan. Lahjan vie mielestäni sellainen vieras, joka menee juhliinkin.

  Jos mitään lahjatoive-esitystä ei kutsussa olisi ollut, menisin juhlaan ja veisin upean kukkakimpun. Mutta nyt en sitten mene enkä vie mitään.

  Jos rahalahjaa ylipäänsä annan, se kuuluu mielestäni joko ylioppilaalle tai muuten jostain valmistuneelle nuorelle. Rippilapselle se juuri ja juuri menettelee myös, mutta ei pienelle lapselle eikä aikuiselle ihmiselle. En mielelläni anna hääparillekaan rahaa. Tosin ei ole lähipiirissäni häitä vietettykään herran aikoihin. Työkavereille kyllä kerätään pieni rahasumma pyöreitten vuosien täyttyessä tai eläkkeelle lähtiessä, mutta nekin kootaan sitten lahjakortiksi johonkin juhlittavan toivomaan kohteeseen.
   
 10. eräs mielipide Vierailija


  Et mitenkään. Nimittäin jos korrektisti ja nätisti haluat toimia. Oltiin taannoin yksissä kesähäissä joihin oli kutsuun laitettu tilinumero johon voi ohjata lahjarahat. Kyseessä ei ollut mikään parikymppinen pari, jolta touhun vielä ehkä ymmärtäisi vaan 30-40 v jo pitkään yhdessä avoparina asunut pariskunta.

  Tarjoilut oli haettu halvalla Virosta, syömispuoli jotain halpaa myös ja tilat jossain sukulaisen abaut navetassa. Jäi rahastuksen maku.

  Jos järkkää juhlat, on otettava se riski että sukulaiset tuo kilomäärin rumaa ja käyttökelvotonta tavaraa sulle, ja toinen vaihtoehto on olla pitämättä juhlia. Itse kallistun jälkimmäiseen. Monesti juhlat ovat myös tulijoille melkoista pakkopullaa, etenkin kesäviikonloppuisin, ihmisillä on parempaakin tekemistä kuin istua jonkun Fiona-serkun kinkkereissä ja pikkusormi pystyssä puhua säästä tylsien ihmisten kanssa.
   
 11. pauli-ina Vierailija


  Täällä ostetaan 3 euron halips-pirkka-reilun kaupan ruusuja ja kotimaiset ruusutarhurit menevät konkkaan. Tästä oli uutisissakin.

  Ei kai vain kukaan iki maailmassa kuvittelekaan vievänsä toiselle merkkipäiville noita 3 euron tekeleitä, eihän? Itselleni kerran ostin kimpun ja parin päivän päästä sen sai viedä roskiin.
   
 12. mjoo.. Vierailija


  Mutta eikähän se 70-80 vee henkilö toisaalta huku jo roinaan jotenka parempi lahja olisi raha toisaalta....? Itse 5-kymppisenä en missään nimessä halua mitään pottuja enkä pyttyjä, niitä on ihan riittämiin. Ja vielä vähempi jonkun toisen maulla valittuja. No en minä yleensä mitään juhlia järkkääkään :)
   
 13. Briitta-Liisa X Vierailija

  En ymmärrä näitä rahan kerjääjiä ! 70 vuotias pyytää rahaa syntymäpäivälahjaksi, menisi niillä rahoilla , jotka menee kestitykseen matkalle. Minunkin hyvin toimeentuleva sukulainen vietti syntymäpäiviä ,ja rahaa pyydettiin VIRON matkaa varten. Joopa !
   
 14. angnetha Vierailija


  Mutta onko sitten parempi viedä 70/80v lahjaksi jotain täysin hyödytöntä krääsää tai maljakoita joita jokaisen tuon ikäisen asunnot on täynnänsä, saa toisesta päästä viedä kierrätykseen tai roskikseen?

  Muutenkin noiden maljakoiden sun muiden vienti arveluttaa, jokaisella meistä on oma makumme, mun mielestä hieno on sun mielestä ruma ja päin vastoin. Se mikä sopii sun asuntoon, ei sovi mulle jne.
   
 15. Lahja M. Vierailija

  Iäkkäät hyväkuntoiset sukulaisemme ovat kutsuneet pyöreitä täyttäessään juhliin, mutta pyytäneet ettei lahjoja. Niin tekisin minäkin. Olemme nyt jo sopineet tuttavien kanssa, että tullaan kylään ilman tuomisia. Joku tuo puutarhastaan tomaatteja tai kalaa, jos Ahti on ollut suosiollinen, itse vien kukkia puutarhasta jos tiedän sen ilhaduttavan puutarhatonta.
   
 16. mielipide Vierailija

  Jos joku pitää synttärit ja kutsuu vieraita niitä juhlistamaan, niin hyviin tapoihin kuuluu, että annetaan ja vastaanotetaan lahjoja!
   
 17. Briitta-Liisa X Vierailija


  Voi sanoa "ei lahjoja kiitos pidetään vain yhdessä hauskaa" tai jotain vastaavaa !
   
 18. rahalahja Vierailija

  Miksi rahalahja on mielestänne niin kamalaa antaa? Mieluummin viette jotain krääsää, joka makaa kaapin perällä tai heitetään roskiin, miksi ette voi antaa sitä rahaa tarkalleen sen määrän, minkä se joku kippo tai muu tyhjänpäiväinen tavara maksaa? Siksi, ettette RASKI antaa rahaa, vaan jotain muuta.

  Jos joku ei halua kukkia, älkää ihmeessä viekö kukkia, laittakaa se kymppi ilmoitetulle tilille tai antakaa se kirjekuoressa onnittelukortin sisällä. Ei luulisi olevan vaikeaa. Nuoret ihmiset tekevät niin ihan luontevasti, keski-ikäisille ja vanhoille se on ilmeisesti todella vaikeaa. Ehkä totutuista tavoista on vaikea luopua.
   
 19. juhlien syy Vierailija

  jos joku kutsuu minut juhliinsa ja pyytää lahjaksi rahaa, minussa herää automaattisesti kysymys,
  miksi tämä ihminen yleensäkään pitää juhlat jos hänellä ei ole varaa siihen + miksi hän kutsuu juuri minut vieraaksi, sen takiako kun minulla on pikkasen paremmat tulot?

  Itselleni ei tulisi mieleenkään pyytää rahaa tai minkäänlaista lahjaa vieraiksi kutsutuilta.
  Se olisi niin epäkohteliasta vieraita kohtaan kuin olla ja voi.
   
 20. Briitta-Liisa X Vierailija


  Etkö ymmärrä , että en kehoittanut viemään mitään krääsää lahjaksi rahan sijasta. Ihmettelen kyllä, miten varakas ihminen kehtaa pyytää rahaa ( tai edes niitä sun kippoja) , kun hänellä on tavaraa ja rahaa ihan tarpeeksi.
   
 21. ratkaisu Vierailija

  Yhtään fiksumpien ihmisten järjestämissä juhlissa on nykyään yleisesti tapana, että lahjarahat pyydetään osoittamaan johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen. Lastenklinikka, syöpäjärjsetöt, veteraanit, kirkon ulkomaanavun ettiset lahjat...Jopa hautajaiskutsussa toivotaan kukkien sijasta osallistumista hyväntekeväisyyteen.
  Voihan sitä itsekin olla aloitteellinen ja laittaa rahat parempaan tarkoitukseen, jos juhlien järjestäjällä on jo kaikkea.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti