Hae Anna.fi-sivustolta

Kultakorujen puhdistus

Viestiketju osiossa 'Kauneus ja kosmetiikka' , käynnistäjänä Ninni, 06.09.2005.

 1. Ninni Vierailija

  Onko antaa vinkkejä kultasormusten puhdistukseen; Fairyt on kokeiltu ja hammasharjajynssäykset. Liikkeessä puhdistuttaminen liian kallista!
   
 2. ananas Vierailija

  Helppo tapa puhdistaa jalometallikorut on elektrolyysi:

  Laita puhtaan foliovuoan pohjalle reilu pala alumiinifoliota ja teelusikallinen ruokasuolaa. Laske vuokaan lämmintä vettä ja laita sormukset folion päälle. Anna korujen liota, kunnes ne ovat puhtaita. Yleensä kymmenisen minuuttia riittää.

  Ja kannattaa muistaa, ettei tällä menetelmällä saa missään nimessä käsitellä muita kuin jalometalleja (pronssista ja kuparista en ole varma, kannattaa tarkistaa asiaa paremmin tuntevilta, mutta rihkamakoruihin tulee alumiinipinnoite). Koruihin ei siis jää minkäänlaisia jäämiä, mutta lika lähtee, eikä kukkarokaan juuri kevene.
   
 3. sähkökemiaa Vierailija

  Ei tarvi välttämättä olla foliovuoka, toimii muovikipossakin, testattu on. :) Eikä sen suolan määränkään kanssa niin tarkkaa, kunhan sitä on siellä. Yleensä kraanavesi sisältää jo joitakin ioneita valmiiksi, suolasta saapi lisää elektrolyysin onnistumiselle.

  Metallien aähkökemiallisesta sarjasta huomataan, että jaloja metalleja ovat esimerkiksi kupari, hopea, kulta ja platina. Näitä voipi huoletta puhdistella elektrolyysillä.

  Pronssi on tinan ja kuparin lejeerinki, pelkistyy kupari helpoiten, sitten tina, ja viimeiseksi alumiini (foliosta). Kurkatkaa metallien sähkökemiallista sarjaa. Minun vähäisen sähkökemiallisen tuntemuksen perusteella voisin kuvitella, että suolalla ja alumiinifoliolla vois saada pronssikorutkin puhtaiksi, mutta en mene takaamaan! :)
   
 4. ap Vierailija

  kestääkö korukivet, timantit sun muut tätä käsittelyä? Kiitos neuvosta.
   
 5. Ansu Vierailija

  Kultasepänliikkeistä ja niistä tavarataloista, joissa on aitoja koruja myyvä osasto, saa kultakorujen puhdistusnestettä, esim. Hagerty, muitakin merkkejä on, maksaa noin kymmenkunta egeä. Helppo tapa puhdistaa, upottaa vain korut muutamaksi sekunniksi nesteeseen ja puhdistaa sen jälkeen kuumalla vedellä ja astianpesuaineella ja kuivaa. Jalokivet kestää myös hyvin tämän käsittelyn, sen sijaan helmikoruja nesteeseen ei pidä upottaa. Joskus kulta jotenkin ""sinistyy"" tai muuttuu kuparinväriseksi, silloin voi kokeilla myös kuparinpuhdistusnestettä (saa marketeista) tai Sampo-jauhetta. Kullassahan on karaateista riippuen enemmän tai vähemmän kuparia seassa, sen takia väri saattaa joskus muuttua.
   
 6. nea Vierailija

  Kultakorut ja kivet olen pessyt kattilassa jossa on pesupulveria, kiehutan niitä siellä pari minuuttia ja puhdasta tulee.
   
 7. sähkökemiaa Vierailija

  Timantit kestää tottakai, ovathan ne kovin luonnosta löytyvä materiaali. :)

  Korukivet ovat minulla kestäneet kanssa, eihän niissä ole elektroneja hilan pinnalla, kuten metallissa, joten eivät ota osaa elektrolyysiin. :)
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti