Hae Anna.fi-sivustolta

Kuun rytmi

Viestiketju osiossa 'Piha ja puutarha' , käynnistäjänä Marttamaa, 01.04.2014.

 1. Marttamaa Vierailija

  Hoitaako joku puutarhaa kuunkieron mukaan ja millä kokemuksilla? Esim. kukat ja yrtit tulisi kylvää tai istuttaa kuun ollessa kaksosissa, vaa'assa tai vesimiehessä.
   
 2. Kuutarha Vierailija


  Hyvä Marttamaa. Eiköhän kuunkierto tarkoita nimenomaan, että nouseva kuu tai vähenevä kuu. Muistaakseni on vanha kansa tehnyt kylvöt nousevan kuun aikaan. Muita tähtimerkkejä ei varmaankaan tarvitse ottaa huomioon.
   
 3. Nanax Vierailija

  Vanhempani ja isovanhempani hoitivat puutarhahommia myös kalenteri kourassa. Sitä en kyllä muista pitikö olla täysikuu vai uusikuu vai mikä kuun asento kun kasveja kylvetään tai leikataan. Kuulemma kitkemistuloskin on parempi kun kuu on jossain tietyssä asennossa. Uskoo ken haluaa, mutta aika useassa vanhassa tavassa on jotakin perää.
   
 4. Marttamaa Vierailija

  Edesmennyt tätini usein sanoi, että tietyllä kuunkaudella sopii tai ei sovi tehdä tiettyjä asioita. Valitettavasti pentuna ei tullut otettua kuuleviin korviin. Jotkut puiset käyttöesineetkääni eivät lahoa, kun puu on kaadettu oikeana hetkenä. Paunggerin Kuukalenterin mukaan puiset käyttöesineet eivät lahoa, kun puu on kaadettu oikeana hetkenä ja esi-isämme tiesivät tämän.
   
 5. kuunkerä Vierailija

  Eipä ehkä tarvitse, mutta kaikkeahan voi silti kokeilla. Paunggerin kirjaa olen minäkin tutkinut. Sen mukaan juurekset eli maanalaiset kylvetään/istutetaan vähenevällä kuulla, Kuun ollessa maamerkeissä Härässä, Neitsyessä tai Kauriissa.

  Jos säät täällä kolkassa Suomea suosivat, aion tehdä ainakin perunatestin. Ensimmäisen satsin laitan toukokuussa kaurispäivinä kohta täydenkuun jälkeen ja toiset kesäkuussa niinikään kuun ollessa Kauriissa 14.-15. päivä.
  Yhden rivin voisin kokeeksi laittaa vaikka uuden kuun alla (mainitaan huonoksi ajankohdaksi perunalle) vaikkapa oinaskuun aikaan.

  Sama täällä; isoisäni ja isänikin tutkivat kuunvaiheita, mutta oppi meni sivu korvien kun kiinnostuin aiheesta vasta nyt.
   
 6. Marttamaa Vierailija

  Olen joskus istuttanut ja nähnyt valtavasti vaivaa ja silti kasvit eivä ole menestyneet. Toisen kerran olen hät'hätää tehnyt aivan samoin ja kasvit ovat rehoittaneet. En tunne tällä hetkellä ketään maanviljelijää jolt voisi kysyä miten he alkavat esim. kylvöt, mutta tietääkseni ne ennen alettiin tiettynä päivänä.
   
 7. Jotain Vierailija

  Naapurin isännällä on pihassaan todella vanha riippakoivu, jota hän kutsuu kylvökoivuksi. Kun koivuun alkaa ilmestyä hiirenkorvia on aika aloittaa kylvötyöt. Muutoin maahan ei kannata mitään istuttaa ennen äitenpäivää koska yöhallat vie ja maa on liian kylmä.
  Täysikuun aikana ei myöskään ole järkevää kylvää siemeniä eikä suorittaa syksyllä kukkivien perennoiden tai muiden juuresta jaettavien kasvien siirtoa.
   
 8. Meri Vierailija

  Kyllähän sitä voi kokeilla, kasvuun vaikuttaa vuodenaika, kuukausi, sää, missä merkissä kuu on, onko kuu vähenevä vai kasvava, yläkuu vai alakuu, sanotaan myös että Alakuu illasta, yläkuu aamusta eli yläkuulla työt kannattaa tehdä aamupäivällä ja alakuulla iltapäivällä
   
 9. Öjebyy Vierailija

  Saattaa olla, että syyskesällä kasvit reagoivat täydenkuun valoon, mutta mitään tutkimustietoa ei taida olla.
  Onhan se niin ettei viljelijät ja puutarhurit seuraile lainkaan kuun asentoja taivaalla, kun alkavat kylvöt ja istutukset keväällä, koska kuun asennolla ei ole näihin puuhiin mitään merkitystä.

  Romanttiset ihmiset - joihin itsekkin kuulun- reagoivat kyllä täydenkuun valoon .
  Mikä voisi olla ihanampaa, kuin elokuun alun lämmin yö ja täysikuu taivaalla. Siinä on jotakin selittämätöntä lumoa.
   
 10. vierailija Vierailija

  Käsitteet ovat menneet jossain vaiheessa sekaisin. On olemassa kasvava ja vähenevä kuu, jotka siis riippuvat kuun vaiheista, mutta on olemassa myös ylenevä kuu ja aleneva kuu (ylä- ja alakuu), jolloin on kysymys kuun ratatason noususta ja laskusta johtuen maapallon akselin kaltevuudesta. Samoinhan auringon ratataso on erilainen vuodenajasta riippuen. Koska kuun vaiheiden ja kuun ratatason vaihtelun jakson pituus heittää toisitaan noin kaksi vuorokautta, kuu ei "synny" aina saman ratatason aikana vaan syntyvän kuun asento riippuu kuun sideerisestä rytmistä.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti