Hae Anna.fi-sivustolta

Lajikateus?

Viestiketju osiossa 'Harrastukset' , käynnistäjänä Monen vesselin äippä, 02.10.2007.

 1. Oletteko törmänneet tuohon ilmiöön, jota voisi kutsua vaikka lajikateudeksi? Joka lajissa toitotetaan, että lapsena olisi suotavaa kokeilla eri lajeja mahdollisimman monipuolisesti, mm. liikuntaa (mm. NuoriSuomi-ideologiassa). Kun lapsi sitten harrastaa vaikkapa 2 - 3 liikuntalajia, niin sitten kun on jostain joskus pois, niin heti kysellään, missä olet ollut. Ja jos sattuu vahingossakin sanomaan, että oli jääkiekossa futisharkkojen aikaan, niin kas kummaa, sitä putoaa automaattisesti ns. hiekkakakkujengiin, vaikka pelisilmää ja taitoja olisi myös tuon toisen lajin myötä! Lapsi kuitenkin liikkuu, jopa paljon enemmän kuin moni muu, joka käy vain yhdessä lajissa. Moni laji kehittää myös toista lajia - vaikkapa jääkiekko ja budolajit/salibandy - miksei tätä sitten hienoista puheista huolimatta hyväksytä? Lapset eivät näitä rajoja muodosta, heistä on vain kivaa, kun mukana on sellaisia, joilla on tuota pelisilmää, ehdottavat tällaista mm. rankkareiden tms. vetoonkin - heitä ei hetkauta, jos joku ei ole aina joka harkoissa paikalla. Mutta valmentajat ja joukkueenjohtajat eritoten eivät tästä tykkää = aikuiset rakentavat näitä rajoja - MIKSI??? Sama raha näiltä useamman lajin kavereilta kyllä kelpaa. Ja tämä ei koske vain liikuntaa, toisen lapsen kohdalla ei voida kerta kaikkiaan ymmärtää, että sama lapsi voi olla jääkiekossa ja kuvataidekerhossa - ja sen kuvataidetyhmän vetäjä myös kertoo suureen ääneen 10-vuotiaalle. Ei voi olla taiteilijan sielua, jos harrastaa tuollaista "tappo"lajia! Käsittämätöntä meiltä aikuisilta! Enää emme kerro, mitä lapset harrastavat muissa harrasteryhmissä - lasta ei leimata samalla tavalla jos kertoo valkoisena valheena, ettei jaksanut/huvittanut/oli mieluummin kavereiden kanssa/pleikka vei jne. Flegmatiakin parempi vaihtoehto kuin toinen laji?
   
 2. Olisko niin, että harrastepiirien vetäjät ovat niin yksisilmäisiä ja fanaatikkoja, että eivät ymmärrä mitään muuta lajia, muuta kuin omaansa.
   
 3. Huh heijaa Vierailija

  Voi lapsiparkoja, kun aikuiset on fanaatikkoja!!!
   
 4. pallontallaaja Vierailija

  Niin, asialla on kuitenkin myos se puoli, etta jos pelaa jossain joukkueessa niin eihan se homma toimi jos jokainen on paikalla milloin joltain toiselta harrastukseltaan sattuu joutamaan.
  Joukkueurheilu vaatii sitoutumista koska se vaatii kaikkien mukana oloa.

  Eri kysymys sitten onkin onko lapsen jarkevaa harrastaa kolmea lajia yhta aikaa, eihan kaikkia lajeja tarvi samaan aikaan harrastaa.
   
 5. normaaliniksi Vierailija

  baletissa pitäisi meillä käydä pakosti 2 krt viikossa. toinen kerta osuu samaan aikaan kuin olisi soittotunti. minusta on liikaa, että olisi pakko käydä jossain harrastuksessa 2 krt. eivät kaikki tähtää oikeiksi urheilijoiksi vaan haluaisivat harrastaa paria kolmea erilaista lajia. tämäpä vaan ei onnistu. olen aloittajan kanssa samoilla linjoilla!
   
 6. sohvis Vierailija

  Sohvis kertoo lyhyesti.Monilajin harrastajana poikiani aloin kuskata lätkähommiin,itse tykkäsin pelata puulaakijuttuina.Opiskelin valmentajajutut aika pitkälle ja poikein kanssa homma toimi hienosti.Mutta sitten avioero,vaimolta yllätys yllätys-Silloin meiltä loppui kaikki ilo.Pojat lopetti pelaamisen,itse joskus masentuneena yksin hiihtoladulla. Ei sekään maistunuy.Yksi pikkuasia,vaimo häippäs tyttäreni kainalossaan.se lamautti kaiken.Pojiltakin loppu lätkähommat siihen,Olimme toisillemme solitaarisia.Onneksi meille jäi jotain hampaankoloon.MUSIIKKI,soittotaito.Siitä ollaan nautittu ,Onneksi x-vaimokin arvostaa sitä.Ei nekään vuodet hukkaan menneet.Saatiin aikaseksi tyylikkäitä lapsia,fiksuja,komeita,tytär ,kaikki kehuvat miten kaunis nainen.Tottakai,ovat tulleet isäänsä,niin ja tietysti äitiinsäkin.Kummannäköisiä penskoja.Älkää pakottako lapsianne mihinkään harrastukseen.Tehkää niinkuin sohvis teki.Lapsia alkoi kiinnostaa iskän tekemiset,silloista vaimoa ne ei kiinnostanut tippaakaan.Lapset halusivat tehdä samoja asioita iskän kanssa .Siitä kaikki saanut alkunsa.Antakaa kaikkien kukkien kukkia.Ei pakkopullaa.
   
 7. vapaapulla Vierailija

  Oma poikani pelaa jalkapalloa ja hän on sitä pelannut jo 5-vuotiaasta asti (nyt siis pelannut jo 7 vuotta). Alussa peliaikaa tulee tasaisesti kaikille, mutta kyllä aika pian peliaikaa annetaan eniten niille, jotka säännöllisesti käyvät treeneissä. Pojan joukkueessakin oli paljon niitä, jotka kävivät vain matseissa, muttei treeneissä niinkään (osaa se ei huvittanut, osalla muita harrastuksia).

  Kannattaa puhua suoraan valmentajan kanssa ja kertoa, ettei haluta sitoutua vielä yhteen lajiin. Yleensä valmentajat ymmärtävät suoraa puhetta. Silti ei voi olettaa, että omaa, vähemmän harrastavaa lasta kohdeltaisi ihan samoin kuin niitäkin, joilla on vain yksi harrastus ja tunnollisuutta treenaamiseen.

  Omalla pojalla tuli 11-vuotiaana joukkueitten uusjako, jolloin tehtiin ryhmät tosissaan treenaaville (= futis ykköslajina) ja ryhmät vähemmän treenaaville (= futis kakkoslajina tai muutoin vain hauskana harrastuksena). Tämä on auttanut siihen, että jos intoa löytyy, treenatakin saa 4-5 kertaa viikossa, mutta jos intoa ei löydy tai lajivalintaa ei ole vielä tehty, niin tuntuma lajiin kuitenkin säilyy liittymällä harrastelijaryhmään.

  Omalla pojalla lahjoja riittää lajiin ja olisin mielissäni, jos hän harrastaisi jotain muutakin. Koska kuitenkin treenejä on jo nyt 4-5 kertaa viikossa ja matsit/turnaukset päälle, niin hän ei itse jaksa enempää kelloon sidottuja menoja. Käydään sitten huvikseen aika ajoin uimassa, laskettelemassa jne.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti