Hae Anna.fi-sivustolta

Lampun kiinnitys kattoon

Viestiketju osiossa 'Rakentaminen ja remontointi' , käynnistäjänä blondi elli ?, 07.04.2009.

 1. blondi elli ? Vierailija

  Minulla on olkkarin katossa "sokeripala", vaikka kaikissa muissa huoneissa on pistokkeelliset valaisinrasiat. Tämän päätöksen tehnyt suunnittelija tekisi mieli lähettää Siperiaan, sillä lampun kanssa tuntuu nyt olevan kaikenlaisia ongelmia...

  Katossa on siis valkoinen suojalevy, eli se on suunnilleen alla olevan kuvan kaltainen.
  Kun nyt haluisin sinne valaisimen, missä on "mötiskä" runkona, niin sitäpäs ei saakaan kiinni tuohon "rasiaan"... Mitä pitää tehdä? Purkaa tuo valkoinen osio - ja onko se luvallista? Vai miten ihmeessä siihen saa kiinni???

  [​IMG]
   
 2. blondi elli ? Vierailija

  Siis tällaisen lampun olisin tuonne halunnut kiinnittää.. mutta eipäs onnistunut vaan palautin... ja ihan "Kokodiilin vuokra-aviomies" oli yrittämässä asiaa ja totesi, ettei onnistu... [​IMG]
   
 3. ei blondi Vierailija

  Huomenta
  yksinkertaisinta olisi ollut vaihtaa valaisimen ns. sokeripala nykyisin käytettävään pistokemalliin.
  Eikun sähköliikkeeseen vaan, ei se maltaita maksa.
  Minun mieheni olisi osannut, vaikkei ammattilainen aviomies olekaan:))
   
 4. blondi elli ? Vierailija

  Tuon lampun suhteen ongelma ei tainnut olla niinkään se pistoke, sillä tämä oli ihan "sokeripalalamppu" vaan se, että se valkoinen mötiskä siellä taustalla oli pienempi kuin tämän "keskimötiskä. Ja yritin kysyä miten tuollaisen lampun saa siihen kiinni...
   
 5. Ihmettelijä elli Vierailija

  Mikä ihmeen pistorasia malli? Meillä kaikki lamput sokeripalakiinnityksellä enkä ole edes muunlaisia nähnyt.
   
 6. edelliselle tietoa Vierailija

  nykyisin käytetään kätevää ja helppoa pistoketta, käypä kaupoissa vilkuilemassa myytäviä lamppuja, ei näkyviä johtoja
   
 7. Sokeripalasta Vierailija

  aika on mennyt eteenpäin. Ihme mies se ostettu "aviomies", jollei osannut tuota ratkaista. Tämmöinen tavallinen nainen on käynyt rautakaupasta ostamassa kattolevyn, jossa on pistorasia.
  Ruuvannut irti sen entisen levyn ja liittänyt johdot uuteen.

  Valo palaa nyt pistokemallissa oikein hyvin. Sitä en kyllä tiedä, olisiko maallikolla oikeutta tuota työtä tehdä, mutta niin vain laitoin sähköt pääkytkimestä poikki ja yhdistin.
   
 8. Ihmettelijä elli Vierailija

  Juu ei minun lampuissani ole koskettimia, joten en tee mitään sellaisella pistorasia systeemillä katossa vaan siellä on lampuilleni sopiva sokeripala onneksi tai miten vaan sillä en osaisi niitä itse sinne laittaa oli siellä mikä systeemi tahansa.
   
 9. Sokeripalasta Vierailija

  No voi pyhä jyssäys. Se pistorasia katossa korvaa entisen sokeripalajutskan. Samasta seinäkytkimestä siihen valo laitetaan kuin ennenkin.

  Mäne pyytämään taloyhtiön huoltomies paikalle tai sähkömies tekemään homma. Hän laittaa samalla lamppuusi vastaavanlaisen pistokkeen, jotta homma toimii. Samalla tavallahan sinä laitat pistokkeen seinässä olevaan sariaan. Nyt se on katossa.

   
 10. blondi elli ? Vierailija

  Yritänpä vielä saada apua ongelmaani ;)
  Siis VOIKO tuon nykyisen katossa olevan hökötyksen (siis se valkoinen sokerinpaloineen) irroittaa ruuveista ja laittaa tilalle suoraan uusi valaisin? Siis onko sillä valkoisella pylpyräällä jokin merkitys, vai onko se vain kaunistamassa mahdollisesti riippumaan laitettavaa lamppua?

  Siis haluaisin tuon 2. kuvan kaltaisen lampun, mikä ei siis tulisi roikkumaan vaan kiinnitetään kattoon... jotenkin. Se poju joka oli muutakin kasaamassa ei asiaa tiennyt!

  Pistorasiakattolamppua ihmetelleet: se on tällainen. Tavattoman helppo: lampussa on pistoke, kiinnität sen paikoilleen ja koukusta lampun roikkumaan. TUON osaan tehdä minäkin ;)
  [​IMG]
   
 11. Sokeripalasta Vierailija

  Tietysti voi. Se levy peittää alla olevan reiän. Siellä ne johdot ovat rakenteen sisällä, jota pitkin tämä sähkö kulkee. Onhan sulla samanlaisia seinissä joka ikisen pistorasian kohdalla, vaikka yleensä kantikkaita.

  Älä rupia ite tekemään, koska olet noin tietämätön, tapat vain ittesi ja poltat sulakkeita. Homma on pieni osaavalle. Maksa mieluummin, kuin alat leikitellä hengelläsi.
   
 12. --- Vierailija

  Millainen kiinnitys siinä lampussa on eli millä tavalla se pitäisi laittaa kattoon?
  Eikö siellä mötikässä ole mitään lenksua, josta saisit sen ikäänkuin roikkumaan tuohon katossa olevaan koukkuun?
   
 13. Sokeripalasta Vierailija

  Kuvan 2 valaisin ei roiku, vaan laitetaan kiinni kattoon. Se on tosi ikävä kiinnitettävä! Tehty on.

  Ihan samat perusjutut sellaisessakin on kuin kaikissa muissa, eli liitos tulee joko soperipalalla tai uudemman mallisella pistokkeella. Ne jäävät tuon katossa kiinni olevan kotelon sisäpuolelle. Voipi olla niin, että tuossa mallissa on niin ahdas väli, että systeemi joudutaan tekemään sokeripalalla. Silloin se merkitsee sitä, että katossa oleva peitelevy, se valkoinen siellä kattorakenteissa, irrotetaan ja johdot tuodaan näkyville liittämistä varten.

  Vaan hyvä immeinen, soita sille taloyhtiön huollolle ja pyydä sähkömiestä käymään. Ei tämä täältä asentain luonnistu, kunnon osaava ammattilainen siellä tarvitaan.

  Noita valaisimia saa kovin halvalla, mutta kuten huomataan, kustannuksia kyllä tulee, ennenkuin sellainen on katossa. Hieman kalliimmissa vastaavissa on kätevämmät kiinnitysmekanismit, joten se kannattaa klatsoa aina ennen kuin valaisimen ostaa.

   
 14. sadåpfåasdl Vierailija

  Musta noi suoraan kattoon ruuvattavat valaisimet on ärsyttäviä, yleensä joutuu tekemään jotain virityksiä, jotta saa ne sinne kiinni.
  Noin periaatteeessa siinä kattorasiassa vois olla kahdelle ruuville reijät, joihin valaisimen vastaavat ruuvit sopivat. Sitä tosin ei voi tietää ennen kuin katsoo.
  Eli heitä virrat pois katosta ja kurkkaa mitä sun valkoisen läpyskäs alla on. Ota vaikka valokuva.
  Sulla ei ole vielä sitä valaisinta? käy kaupassa katsomassa, yleensä niissä paketeissa on heikonlaisesti infoa eikä myyjät tiedä sen paremmin eli hankin ko. valaisin kätösiisi ja katso tarkasti.
   
 15. sähköheppi Vierailija

  Siinä kattorasiassa nimenomaan on kaksi reikää, joihin valkoinen peitelevy on kiinnitetty. Nämä ovat ne samat reijät, joihin tuleva lamppu ruuvataan. Vittumainen asentaa, kun sähkökytkentä pitää tehdä irralliseen lamppuun.
   
 16. Ritiratirallaa Vierailija

  Valkoinen levy pois kattorasiaa peittämästä, tuossa uudessa valaisimessa on mukana osa, jonka voi ruuveilla kiinnittää ihan samoihin reikiin. Valaisimen kuppi on todennäköisesti juuri ja juuri rasian peittävä, että sen apuosan asennus pitää tehdä keskeisesti. Lampun kupin sivussa on pari kolme reikää, mistä se ruuveilla kiinnitetään ko. osaan, kun johdot on ensin kytketty.
  Suosittelen jotakuta kädellistä avuksi.
   
 17. Monenlaista Vierailija

  Kyllä on monen laista neuvoo.
  kyseinen lamppu ei ole standardin mukainen eli normaalisti kiinnitetään valkoisen peiteluvyn tilalle samoihin ruuveihin .
  lampussa on rauta jossa on kaksi ruuvin reikää sitä varten mutta usein näissä tuonmallisissa lampuissa ne reiät eivät ole oikealla leveydellä eli on kapeampi ja kiinnitys ei vaan onnistu ja piste.
  Ostakaa sellaisa lamppuja jotka ovat suomen sähkörasioihin tarkoitettuja.
  Toisin sanoen asentajassa ei ollut vika vaan lampussa joka oli ostettu tietämättä mitä saa. tulee päivittäin eteen vastaavia tilanteitä.
  Lamppe täytyisi propata kattorasian viereen ja siitä vetää johdot kattorasiaan joka ei ole kovin nätin näköistä.

  Tv. Asentaja
   
 18. blondi elli ? Vierailija

  Kiitos vastauksista!
  Tuo esimerkkilamppuni oli Ikeasta, ja tuli testatuksi, että Ikean vaihto-oikeus myös toimii. Nyt mittaan ruuvien etäisyydet ja tuom valkoisen peitelevyn halkaisijan. Ja suuntaan näillä mitoilla lamppuostoksille. Harmikseni olen muuten huomannut, että monipuolisia lamppukauppoja ei ainakaan pk-seudulla ole silmiini osunut!!!
   
 19. mitä ihmettä Vierailija

  Siis en tajua nyt ollenkaan nimimerkin "monenlaista" kommenttia. Sen muovisen kotelo/ripustussysteeminhän saa ihan kokonaan pois katosta niin että jäljelle ei jää kuin katossa oleva reikä, josta johdot tulevat ulos, sekä ne reiät joissa kotelon kattoon kiinnittävät ruuvit ovat olleet kiinni. Pelkkää paljasta kattoa siis. Tästä tilanteesta saa tehtyä haluamansa uudet ruuvinreiät kattoon ihan mille leveydelle ja mihin kulmaan tahansa eikä mitään viritelmiä tarvitse tehdä kattorasian viereen. Kokemusta on, useammastakin valaisimesta.
   
 20. liitu Vierailija


  Hetkipieni, meillä ei tota kolmatta johtoa ole ollenkaan kiinni katossa, eli vähän olen ulalal, miten pystyn lampun laittamaan akttoon. Kyseessä on siis semmonen plondivalaisin, eli kupu on siin ja otin töpselipään irti ja veistin johdot esiin, mut ei onnistu. Auttakaa!!!
   
 21. Alan mies Vierailija

  Keltavihreä on maadoituspiuha. Sen voit tökätä sokeripalassa olevaan vapaaseen reikään kuten kaksi muuta johtoa on. Valaisimesi kaksi johtoa kytket sokeripalan vastakkaiselle puolelle kahden johdon kanssa. Ei ole väliä, kumpi on kumpaan, kunhan et kelltavihreeseen kytke. Jos valaisimessa on maadoituspiuha, siis keltavihreä, sen kytket sokeripalan keltavihreen kanssa.
  Muista varmistaa, ettei sokeripalan johtoihin tule jännitettä. Sulake pois varmuudeksi.
   
 22. IKEAaaaah Vierailija

  Lampussa on SOKERIPALA, jossa paikat kolmelle johdolle: kaksi muuta + maadoitus. Katossa on nykyaikainen läpuskä PISTORASIOINEEN. Miten nämä yhdistetään? Saako lamppun sokeripalaan liitettyä töpseliä?
   
 23. Alan mies Vierailija

  Hanki vastakappale katossa olevaan, ja yhdistä vastakappaleen piuhat lamppusi sokeripalaan.
  Ole tarkkana keltavihreän kanssa. Se on suojamaadoitus. Sitä ei tarvi kytkeä mihinkään, koska lamppu ei ole maadoitettavaa mallia.
   
 24. Höpselis töpselis Vierailija

  Ovatko kaikki Ikean lamput ei-maadoitettavaa mallia?
   
 25. Kipuna Vierailija

  Jos valaisimessa, siis rungossa, on maadoituksen kytkentäpaikka symbooleineen, silloin on syytä maadoittaa. Pätkä keltavihreetä johtoa kytketään kattorasiassa olevaan keltavihreeseen maadoitusjohtoon.
  HUOM! KELTAVIHREETÄ JOHTOA SAA KÄYTTÄÄ VAIN JA AINOASTAAN MAADOITUKSEEN!!!!!!!!!
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti