Hae Anna.fi-sivustolta

Lantaa suoraan Itämereen

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä vierailija, 29.06.2020.

 1. vierailija Vierailija

  Itämeren rantavaltiot päästävät yhä eläinlantaa suoraan vesistöihin, eikä vaurautta käytetä ympäristön suojeluun, vaikka pienehkö merialue saastuu sekä päästöjen että lämmön vuoksi entistäkin nopeammin liejualtaaksi. Venäjä on yksi saastuttajista, muttei ainoa, joka laskee lantaa ja ravinteita suoraan Itämereen. Ruotsissa kerrotaan, että Itämeren pohja-alasta on kuollut jo Tanskaa suurempi osa. Suomalaiset ovat toki huolissaan lantakuormituksesta, jonka maalaisjärkinen ottaisi talteen ja veisi mustan mullan maille lannoitteeksi, eikä laskisi sitä suoraan vesistöön.
  https://www.expressen.se/nyheter/qs...a-fabrikernas-bajsvatten-rakt-ut-i-ostersjon/


  (Väkilannoitteet ovat helppoja käyttää, mutta nekin lisäävät vesistöjen kuormitusta, joten tieteen keinoin lisätään saastumista, vaikkei se olekaan tarkoitus. Jollei olisi keinolannoitteita, olisi Venäjälläkin pakko käyttää eläinlantaa enemmän hyödyllisesti.)
   
 2. vierailija Vierailija

  Ihmiskunnan selviytymiselle ratkaisevinta on saada säilytettyä ympäristö elinkelpoisena, mikä merkitsee sitä, että saastuttaminen on saatava kuriin. Suurin haaste on saada kaikki valtiot ympäristötalkoisiin, joka merkitsee niin vesistöjen, ilman kuin kamarankin pitämistä puhtaana, eikä kaatopaikkana.

  Vieraslajit valtaavat maapallon eri osia, kuten ovat aina tehneet, sillä muun muassa linnut siirtävät niitä mukanaan maanosasta toiseen. Maanteiden varsilla kasvava värikäs tulokas on lupiini, joka on helppo havaita. Sen sijaan vesirutto on ikävä vieras, joka kasvaa vesistöissä, eikä sitä ole yhtä helppo havaita. Näin kertoo Wikipedia:

  Suomessa vesirutto on vieraslaji, joka viihtyy rehevissä järvenlahdissa, pikkujärvissä, hitaasti virtaavissa joissa ja isommissa ojissa, joskus myös murtovedessä. Kasvupaikkojen pohja on tavallisesti mineraalimaata.[5][8] Uusille kasvupaikoille vesirutto leviää versonkappaleista paitsi virtaavan veden ja lintujen mukana, myös esimerkiksi veneiden, laivojen ja kalastusvälineiden välityksellä.

  Koska vesirutto lisääntyy pienistäkin pätkistä, kasvin hävittäminen niittämällä on vaikeaa. Laji oli haitaksi laivaliikenteelle jo 1800-luvulla Euroopan hitaasti virtaavissa joissa ja kanavissa, ja kasvustot tukkivat myös putkia.

  Rutto-nimi viitta kasvin sitkeyteen ja nopeaan leviämiseen. Rehevillä järvillä vesirutto voi kasvaa sellaisiksi massoiksi, että se haittaa järvien virkistyskäyttöä. Suomessa vesirutto on määritelty tarkkailtavaksi haittalajiksi kansallisessa vieraslajistrategiassa.


  https://fi.wikipedia.org/wiki/Vesirutto
   
 3. vierailija Vierailija

  Ihmiskunta on menettänyt kykynsä kokonaisuuden hallintaan, kun pyrkimys on saada lyhytjänteisesti voittoa aikaan. Väkilannoitteiden aikaansaaminen vaatii paljon energiaa, mutta esimerkiksi venäläisillä sitä on yllin kyllin jopa tuhlattavaksi. Luonto on toki kykenevä hoitamaan ongelmia, muttei sekään kaikkeen kykene. Suomessakin maaseutu rapistuu juuri sen vuoksi, ettei kukaan kykene ottamaan huomioon kokonaisuutta, vaan ainoastaan oman alansa pienen siivun.

  Kulttuurimaisemat kärsivät pahimmin, kun niitä ei hoideta kokonaisuutta huomioonottaen. Televisiossa jotkut rahoitusalan ihmiset saavat vapaasti esittää mielipiteitä, jotka loukkaavat yksityisomaisuuttansa hallitsevaa väkeä. Kaikkien tulisi muka siirtyä lähiöihin ja töihin, jotka ovat yksioikoisia ja raastavia. On herättävä huomaamaan Suomen kulttuurimaisemien arvo, joka vaatii yhä nuorten pysymistä myös maaseudulla.

  Yksisilmäiset mielipiteet ovat median luomaa harhaa, joka johtaa samoihin virheisiin, joita on tehty niissä valtioissa, joissa eliitti on eristäytynyt täysin rahvaan oloista. Rakentanut muurit ympärilleen, jotta voi nukkua turvallisesti riippumatossaan. Ympäristö muuttuu koko ajan, eikä se pysy hallinnassa, jollei ihmiskäsi hoida sitä. Koronavirus osoitti senkin, että pahimmin taudista kärsivät ne ihmiset, jotka suljetaan ahtaisiin hoivakoteihin tai elinoloihin.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti