Hae Anna.fi-sivustolta

Lapsen skolioosi

Viestiketju osiossa 'Lastentaudit' , käynnistäjänä Mamu, 19.11.2010.

 1. Mamu Vierailija

  Hei, tyttärelläni (13 v) on skolioosi ja nyt on edessä korsettihoidon aloitus. Korsetti on ns. päiväkorsetti, jota pidetään yllä 23 h / vrk. Siis se päällä ollaan miltei koko ajan.
  Sitä joudutaan pitämään vuosi-kaksi, riippuu siitä, miten tyttö vielä kasvaa.

  Onko muita vanhempia, joilla sama kokemus. Olisi kiva kuulla kokemuksia ja saada tukea, koska tämä on iso asia koko perheelle.

  Miten korsetin käyttö lähti käyntiin? Oliko nuori kovin masentunut? Auttoiko korsetti ylipäätänsä skolioosiin parantavasti vai jouduttiinko silti leikkaamaan. yms.

  Tautihan ei ole tappava, mutta ei varmasti mikään mukava kokemus murrosikäiselle tytölle/pojalle.
   
 2. skolioosia myös Vierailija

  Korsetista ei ole kokemusta, mutta selkä kiero kuin korkkiruuvi ja jo 20 vuotta käyty kirolla ja loppuikä siellä. Äidilläni oli riisitauti minua odottaessa. Ja vauvana sain jekovittia :(

  Kysymys.

  Paljonko sait D-vitamiinia raskautesi aikana?

  Paljonko olet lapsellesi antanut D-vitamiinia?

  Kiitos vastauksista.
   
 3. Heippa,

  Minulla ei ole kokemusta oman lapsen skolioosista, mutta itselläni on skolioosi, jota hoidettiin korsetilla. Minä sain korsetin jo 6 vuotiaana, ja pidin sitä enemmän tai vähemmän koko ajan yläasteen lopulle asti. Välillä oli vuosi ilman korsettia, välillä sitä käytettiin vain öisin, mutta useimmiten korsettia pidettiin 23h/vrk. Hoito kyllä auttoi, leikata ei tarvinnut ja nykyään minusta ei päällepäin edes terveydenhoitajat skolioosia näe, eikä se aiheuta mitään vaivoja (olen nyt noin 30-vuotias).

  Kokemus oli kyllä kieltämättä aika rankka, erityisesti siksi että olin muutenkin aika herkkis ja koulukiusaamiselle altista tyyppiä. Pahin ongelma siis oli korsetista aiheutunut kiusaaminen. Luulen kuitenkin, että jos sinun tyttösi on reipas luonne ja hänellä on jo valmiiksi hyvä kaveripiiri (toisin kuin minulla, kun sain korsetin ennen koulun alkua), hän pärjää varmasti asian kanssa paremmin. Itse neuvoisin tyttöä olemaan asian kanssa suhteellisen avoi. Korsetti näkyy ja muutenkin tulee huomatuksi koulussa joka tapauksessa, joten kannattaa vain asiallisesti selittää mikä homma se on.

  Fyysisesti korsetti on tukala lähinnä alussa ja kesäisin kun on kuuma. Aluksi korsetti tuntuu todella tuskaiselta, eikä se nyt kovin mukava myöhemminkään ole, mutta siihen tottuu. Kannattaa panostaa kunnollisiin, kutittamattomiin ja napakoihin, saumattomiin korsetinaluspaitoihin - ne mitä sairaalasta ainakin ennen sai, olivat aivan kauheita lötkömakaroita, joita oli sietämätöntä käyttää. Kesähelteillä helpotusta on aika vaikea saada...

  Ainakin minun hoitojeni aikana sen sai ottaa liikunnan ajaksi pois, joten ei haitannut harrastuksia. Itseäni ketutti suunnattomasti jokapäiväinen pakollinen jumppatuokio, joka oli niiiiiiiin tylsä. Jos tuota edelleen harrastetaan, niin kannattaa miettiä miten siitä saisi lapselle mieluisamman: osallistutko itsekin, voisiko siihen liittää jotain kivaa, lääkärin kanssa voisi jutella voiko jumppaa ainakin osin korvata muulla, ehkä mieleisemmällä liikunnalla.

  Kannattaa kannustaa (muttei painostaa) tyttöä tutustumaan muihin lapsiin, joilla on skolioosi ja korsetti. Vertaistuki voi olla tässä asiassa tärkeä. Itse tutustuin korsetinsovittamissairaalajaksojen aikana useisiin muihin tyttöihin, joilla on skolioosi, ja ne ystävyydet olivat iso apu. En tosin tiedä, joutuuko tyttösi sairaalaan korsetin tekoa varten? Sikäli "hyvä" jos joutuisi, että siellä juurikin on helppo tutustua muihin.

  Idiopaattisella skolioosilla (jonka veikkaisin olevan aloittajan tytönkin diagnoosi) muuten tuskin on juurikaan tekemistä D-vitamiinin kanssa. Taipumus on ilmeisesti aika vahvasti perinnöllinen - meidän perheesstä sitä on useammalla naisella.

  Aloittaja, jos haluat vielä kysyä jotain missä voin auttaa, niin vastaan mielelläni kunhan taas ehdin :)
   
 4. kieroselkä Vierailija

  Niin tai näin. D-vitamiini nyt vaan osallistuu erittäin vahvasti luuston kehitykseen ja kasvuun.

  40-60 luvuilla syötiin D-vitamiinia riittävästi niissä perheissä, joissa oli sitä varaa syödä.

  Sen jälkeen suositukset ovat laskeneet juuri ja juuri hengissä pysymiseen.

  Syytä voi kysyä THL:stä.

  Ja jos suvussa on skolioosia, niin kyllä se koko suku on elänyt D-vitamiinin puutoksessa.

  Toki kaiken voi laittaa geenien piikkiin.
   
 5. SatuI Vierailija

  Heippa!
  Voi kun oli taas helpotusta löytää suhteellisen tuore ketju lapsen skolioosista! Tätä olen yrittänyt löytää jo hyvin kauan.

  Meillä on semmoinen tilanne että 6v tyttärellämme on skolioosi ja olemme joulukuussa menossa Ortoniin ensimmäiselle osastojaksolle boston-korsetin tekoa varten.

  Siitä haluaisin tiettä enemmän tietoa että osaa "valmistautua" tulevaan.

  Lääkäri totesi että aloitetaan nyt tällä korsetilla ja "ostetaan" aikaa, leikkaus tulee olemaan ajankohtainen vuoden, ehkä vasta kahden vuoden kuluttua näillä tiedoilla. Mutta 99% varmuudella kuulemma täytyy leikata.

  Vertaistukea olisi kiva saada!

  t-Satu
   
 6. geenit ja muut syyt Vierailija

  Isäni on syntynyt -28 eikä varmasti ole lapsena elänyt yltäkylläisyydessä, hänelle määrättiin aikuisena korsetti ja tukipohjalliset skolioosin vuoksi. Äitini on paljon nuorempi. Hänellä, itselläni ja tyttärelläni on kaikilla lievää skolioosia, joka johtuu siitä, että oikea jalka on pidempi kuin vasen, pituuseroa alle 1 cm, jo 5 mm korotus vasemman jalan alla korjaa tyttären skolioosin.
  Itse olen lapsena saanut (=joutunut syömään) kalanmaksaöljyä, ramavitia ja kalkkirakeita, olen myös juonut paljon maitoa, eli luuston rakennusaineet ovat kunnossa ja luustontiheysmittaus on osoittanut hyviä lukemia, isälläni taas on osteoporoosi, eli aina ei omena putoa heti puun alle (en ole perinyt äidiltäkään suonikohjuja enkä korkeita kolesteroliarvoja).
   
 7. lievä skolioosi Vierailija

  Itselläni on sukuvikana lievä skolioosi siitä huolimatta, että olen kasvanut maatilalla, juonut lapsena suoraan lehmistä lypsettyä maitoa ja ollut päivät pitkä ulkona ja heinäpellolla. Suvussani tädilläni on myös samanlainen lievä skolioosi. Toisaalta suvussa ei ole skolioosia useimmilla niistäkään, jotka kasvoivat sota-aikana ja muina pula-aikoina.

  Skolioosia esiintyy suunnilleen saman verran prosentuaalisesti niissäkin maissa, joissa aurinko paistaa vuoden ympäri.

  D on tosin tarpeellista, mutta ei sekään ole sellainen ihmeaine miksi jotkut sitä väittävät. Ainahan näitä tulee ja menee, vouhkataan muutama vuosi jostakin ja sitten taas jostain uudesta asiasta.
   
 8. D:n puutos Vierailija

  Kalsium EI imeydy ilman riittävää D-vitamiinia. Eli vaikka kuinka paljon vetäisi maitoa, niin silti on D-vitamiinista puutos ja osteoporoosi voi olla jo lapsuudesta asti.

  Suomessa ei saa auringosta D-vitamiinia kuin kesällä keskipäivällä, jos aurinko paistaa. 8kk ei saa D-vitamiinia auringosta, joten se siitä.

  Pohjola ei ole ainoa paikka, missä D-vitamiinista on puutetta nyt ja on aina ollut.

  mm. muslimit ovat kaapu päällä ja näinollen eivät saa koskaan auringosta D-vitamiinia.

  Myös monessa muussa aurinkoisessa maassa ihmiset ovat sisällä töissä 6 päivänä viikossa 12 tuntia ja taatusti se 1 vapaapäivä menee nukkuessa.

  D-vitamiini

  D-vitamiini ei ole mikään muoti-ilmiö, vaan karu totuus, josta meitä on kusetettu.
   
 9. D:n syöjä Vierailija

  Ainakin kätilöopistolla tehdään tutkimusta, jossa vauvoilla testataan 30 ug:n ja 40 ug:n D-vitamiiniannoksia, sekä verrokkina myös vanhaa 10ug:n annosta.

  Tutkija sanoi suoraan että todennäköisesti jompi kumpi näistä isommista annoksista tulee olemaan uusi suositus. Tutkimus on siis jo sen verran pitkällä, että tiedetään ettei näistä isommista annoksista ole haittaa vauvoille, muutenhan testilupaa ei olisi edes saatu. Tarkoituksena on siis vain selvittää kumpi annos olisi suositukseksi parempi.

  Tässä vaiheessa on mukana reilu sata vauvaa, ja seuraavassa vaiheessa 800 vauvaa jotka jaetaan kahteen ryhmään 30 ug:n ja 40 ug:n annoksia varten.

  Aikaisemmin suositusannos on kuulemma ollut 50ug, mutta riisitaudin kadottua se laskettiin nykysuositukseen, joka on nyt havaittu liian pieneksi.
   
 10. D:n syöjä Vierailija

 11. D:n syöjä Vierailija

 12. Mamu Vierailija

  Hei Satu,
  Noin kaksi viikkoa Respectassa tehtyjen mittausten jälkeen saimme viime viikolla ensimmäisen korsetin kotiin. Harjoittelua, itkua, kiukkua, mutta eilen jo meni paremmin.
  Itse ei saa nauhoja kiinni takaa, mutta riisua osaa itse.

  Tästä se lähtee...hermoja teillekin!
   
 13. turun tyttö Vierailija

  Se oli sitä aikaa, jolloin vielä 1970-luvun alkupuolella ei tiedetty tuosta skolioosista yleisesti, ensin todettiin ns. huono ryhti, jota jumpan avulla pidettiin kontrollissa. Mutta vasta 1976 diagnosoitiin tuo skolioosi. Korsettia pidin 6 kk yötä päivää (Ortossa otettiin kipsimuotti ja tehtiin mittatyönä tuo korsetti) siihen aikaan korsetti oli nahkaa ja rautaa, siipimuttereita ja solkia, olin 9 :llä luokalla. Luokkatoverini suhtautuivat fiksusti, kun kerroin mikä on.
  Sittemmin tehtiin tuo leikkaus 21 v (asteita 70, joka alittui noin puolella) korsettia pidin yötäpäivää. Ja kävin töissä.
  Nuorelle se on aina mullistavan stressaava asia, tuo korsetin pito, painaa, hiostaa ja hävettääkin. Kyllä minäkin itkin silloin, mutta äiti ja isä lohduttivat. Mutta äkkiä siihen tottuu. Vanhemmille saattaa olla vielä rasittavampaa, huolet ym. miten nuori pärjää.
  Sääliminen ja voivottelu ei käy laatuun ja lähiympäristön on opittava pitämään suunsa kiinni.

  Skolioosi selällä olen pyöräyttänyt kaksi potraa poikaa, ihme kyllä selkä ei ollut silloin kipeä.

  Pärjäilkää..
   
 14. Mamu Vierailija

  Hei vaan kakki taas, tässä mamu.

  Nyt on jo kohta 3 kk korsettia pidetty ja yksi yö HYKS:ssä tarkkailussa.
  Tyttö hoitaa kaiken itsenäisesti ja suhtautuu korsettiin ihan kuin se olisi päällä ollut aina.
  Seuraava tarkistuskäynti on syksyllä.

  Taisi äiti olla enemmän huolissaan!

  Kaikille hyvää kevättä.
   
 15. Mamu Vierailija

  Hei vaan pitkästä aikaa! Meillä tyttö käytti 23 h korsettia 1 v ja kolme kk. Yllättävän hyvin meni sekin aika. 12/2010-02/2012. No siinä välissä sitten isosisko sairastui anorexiaan ja tuo vuosi 2011 oli aikaslailla myllerrysten aikaa. Toisella korsetti, toinen Jorvissa taistelemassa hengestään.
  Eli ei tämä skolioosikorsetin pitäminen niin kuoleman vakava asia ole, vaikkakaan ei sitä kenellekään toivoisi.
  Hyvää joulun odotusta kaikille, ja vastaan mielelläni kysymyksiin jos joku niitä esittää/haluaa tukea.
   
 16. Satu Vierailija

  Pitkä aika kulunut.
  Meillä tilanne muuttunut sen verran että marraskuun alussa mennään OYSsiin ja aloitetaan valmistautumista skolioosi leikkaukseen.
  Korsetti toimi siis näinkin pitkälle, mutta tytön sklolioosi on päämääräisesti pahentunut koko ajan.

  Korsettia on pidetty ahkerasti ja välillä vähemmän ahkerasti. Asteet on nyt lähemmäs 90 joten leikkaus on pakollinen jo nyt.
  Tytöllä ikää 10v. 4 vuotta on siis mennyt näistä kirjoituksista.

  Edelleen sitä vertaistukea jo tytönkin vuoksi olisi kiva saada.. (ja antaa)
   
 17. liisamaria Vierailija

  Hei!

  Tiedoksi, että facebookissa toimii skolioosipotilaiden vanhemmille suunnattu suljettu vertaistukiryhmä. Löytyy hakusanalla skolioosi. Ryhmässä on asiallista ja positiivista keskustelua ja aitoa vertaistukea saatavilla. Mitään D-vitamiinikeskusteluja tai laukun väärällä puolella kantamisjuttuja sinne ei kaivata, koska tällaisia syy-yhteyksiä ei tähän sairauteen ole.

  Ryhmän jäsenyydet hyväksytään ylläpitäjän toimesta, joten trollit ja riidanhaastajat on helppo heittää sieltä saman tien ulos. Ja kukin ryhmän jäsen saa itse päättää osallistumisensa asteen. Jotkut vain tarkkailevat, osa kysyy aktiivisesti apua ja osa on itse jo päässyt pahimpien vaiheiden ohi ja on mukana vain antamassa tukea.
   
 18. Vierailija111 Vierailija

  Hei!

  Tiedoksi myös: itse löysin Respectan kautta erään 15-vuotiaan skolioosipotilaan ja hänen äitinsä vuosi sitten kirjoittaman kirjan tytön korsettivuosista. Nimi oli Murrosiän mutka. Kirjalla on myös blogi: http://skolioosikirja.blogspot.fi

  Itse lainasin kirjan kirjastosta, ja oli näinn entisenä skolioosipotilaana itsellekin mielenkiintoista luettavaa. Luulisin, että siitä voisi olla paljon apua sekä nykyisille nuorille korsettipotilaille sekä heidän vanhemmilleen. Jos vertaistuesta on pulaa (kuten minulla aikoinaan) niin tämä voisi ehkä auttaa arjen haasteisiin!
   
 19. 100µg Vierailija

  D-vitamiini on lukuisille elintoiminnoille välttämätön hormoni. D-vitamiinin puutteella on todettu yhteys luukatoon, syöpiin, diabetekseen, autoimmuunisairauksiin, hermoston rappeumatauteihin, verenkiertosairauksiin, infektioihin, lihaskatoon ja iäkkäiden kaatumisiin. D-vitamiinin puutos on masentuneilla yleisempää.

  Ihminen on suunniteltu elämään auringossa, ei pimeässä. Ihmiskunta on kehittynyt Afrikan oloissa, jossa auringon valon ansiosta veren D-vitamiinipitoisuus eli seerumin kalsidiolipitoisuus (S-D-25) on ollut vähintään 100 nmol/l.

  Googlella löytyy satoja tutkimuksia, että D-vitamiinin puutoksella on yhteys idiopaattisen skolioosin syntyyn.

  Vuonna 2014 Amerikkalaisen Institute of Medicinen (IOM) suosituksen mukaan D-vitamiinin (kalsidiolin) riittävä pitoisuus veressä on 50 nmol/l. Edelleen IOM toteaa, että hoitotutkimuksien mukaan pohjoisten alueiden väestön valtaosa (97.5%) saavuttaa tämän pitoisuuden päivittäisellä 15 mikrogramman D-vitamiinin saannilla.

  Kanadalaiset tilastotieteilijät ovat kuitenkin nyt osoittaneet IOM-laskelman virheelliseksi. Kun IOM:n käyttämät tutkimukset analysoitiin uudestaan ja korjattiin havaittu tilastotieteellinen virhe, osoittautui, että 15 mikrogramman D-vitamiinin päiväsaannilla väestön kalsidioli ylittää varmuudella vain tason 27 nmol/l. Kirjoittajat toteavat, että D-vitamiinin liian pienellä päiväsaannin suosituksella on vakavia kansanterveydellisiä ja hoidollisia seuraamuksia ja että suositus tulee arvioida uudestaan.

  "91% skolioosiin sairastuneilla oli merkittävä D-vitamiinin puutos, veren D-vitamiinin pitoisuus oli alle 50 nmol/l"

  "Vuoden 2005 tutkimuksessa 40% idiopaattiseen skolioosiin sairastuneella lapsella oli osteopenia (alentunut luuntiheys, joka johtaa osteoporoosiin)."

  "Veren D-vitamiinipitoisuuden ollessa 80-100 nmol/l tiedetään estävän osteoporoosia, osteopeniaa ja osteomalasiaa (aikuisten riisitauti) ja riittävän terveen luuston kasvuun."

  "Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Tuoreen (2011) tutkimuksen mukaan esimerkiksi helsinkiläislasten luunmurtumat ovat selvästi lisääntyneet. Luuston haurastumisen syynä on D-vitamiinin puutos. Lastenlääkäri dosentti Outi Mäkitie ennustaa, että osteoporoosista on tulossa merkittävä lastensairaus. Hänen mukaansa helsinkiläislapsista noin puolella on vakava D-vitamiininpuutos jo vastasyntyneenä. "

  "Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä. Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä."
  (Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)

  "Odottavan äidin D-vitaminin puuutos näkyy sikiön luuston kehityksen häiriönä jo viidennellä raskauskuukaudella."

  "Vuonna 2012 Euroopan Unionin elintarviketurvallisuuselin EFSA nosti D-vitamiinin turvallisena päiväannoksena pidetyn nuorten (11–17 v) ja aikuisten rajan 100 µg:aan. Vauvojen rajana EFSA pitää nyt 25 µg ja 1–10-vuotiaiden 50 µg päivässä."

  Lähteet:
  http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99587.pdf
  http://www.scoliosisjournal.com/content/9/S1/O45
  http://www.easy-immune-health.com/vitamin-d-and-scoliosis.html
  http://www.scielo.br/pdf/coluna/v13n4/1808-1851-coluna-13-04-00275.pdf
  https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01103115
  http://www.bone-abstracts.org/ba/0002/ba0002P171.htm
  http://www.tritolonen.fi/files/pdf/paakkari-y-läkäri.pdf
  http://www.terveyskirjasto.fi/terveysportti/uutissorvi_uusi.uutissivu?p_uutis_id=17852&p_palsta_id=4
  http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2813.htm
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26156737
   
 20. mabasi79 Vierailija

  Meillä on 4v erityistyttö jolla toukokuussa todettiin skolioosi. Korsettihoito aloitetaan,kunhan työntekijä tulee lomilta takaisin. Turkuun tulisi sitten tytön kanssa kaksi reissua,ensin otetaan mitat ja sitten kokeillaan korsettia.
  Tehdään Boston korsetti ja tarkoituksena on pitää 16-18h/päivä.
  Onkos jollain kokemusta tuleeko tässä alussa joku sairaalajakso vai miten tuo homma menee? Sitten meinaan tulee hiukan sumplimista jos kauankin ollaan..matkat pitkät,ei ole mahollisuutta ees taas reissailla. Ja sitten olis pikkuveikkakin että hoitopaikka sille sitten tietty täytyis jostain tempasta :D
   
 21. 100µg Vierailija

  KÄYTÄTTEKÖ EDELLEEN D-VITAMIINILISÄÄ?
  D-vitamiini on lukuisille elintoiminnoille välttämätön hormoni. D-vitamiinin puutteella on todettu yhteys luukatoon, "synnynnäisiin" ryhtivikoihin, syöpiin, diabetekseen, autoimmuunisairauksiin, hermoston rappeumatauteihin, verenkiertosairauksiin, infektioihin, lihaskatoon ja iäkkäiden kaatumisiin. D-vitamiinin puutos on masentuneilla yleisempää. Melkoisen kunnioituksen ansaitseva vitamiini siis on kyseessä.
  Ihminen on suunniteltu elämään auringossa, ei pimeässä. Ihmiskunta on kehittynyt Afrikan oloissa, jossa auringon valon ansiosta veren D-vitamiinipitoisuus eli seerumin kalsidiolipitoisuus (S-D-25) on ollut vähintään 100 nmol/l.
  Veriarvojen perusteella riittämätön D-vitamiininsaanti on kuitenkin yleistä pimeässä Pohjolassa (suomalaisilla n. 40 nmol/l, jos saanti ruuasta on vain 10µg päivässä). Vakava D-vitamiinin puutos on Suomessa talviaikaan arviolta seitsemällä kymmenestä kasvuikäisestä ja keski-ikäisistä sekä vanhuksilla ihan kaikilla. Pois laskuista jäävät lähinnä ne, jotka käyvät pari kertaa vuodessa aurinkorannalla ja syövät runsaasti kalaa sekä ne, jotka syövät säännöllisesti suuria annoksia (100µg/päivä) D-vitamiinivalmisteita. D-vitamiinin vähyys saattaakin olla yksi merkittävimmistä ehkäistävissä olevista suomalaisten terveysriskeistä.
  Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain huhti-toukokuun vaihteesta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana, vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Talvella UVB-indeksi on nolla.

  Puolet rintaruokaa saaneista kanadalaisvauvoista, joille annettiin D-vitamiinia 10 µg vuorokaudessa, saavutti arvon 75 nmol/l ylittävän 25-OH-D3-vitamiinin pitoisuuden plasmassa kolmen kuukauden iässä. Tähän tavoitearvoon pääsi vielä suurempi osa 20 tai 30 µg D-vitamiinia saaneista lapsista ja kaikki niistä, joille vitamiinia annettiin 40 µg. Pitoisuudet pyrkivät kuitenkin pienentymään yhden vuoden ikään mennessä.
  (Gallo S ym. JAMA 2013;309:1785)
  Suomessa alle 1v saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg/vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1v saa 25-30µg/vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.
  D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan.

  Uudessa tanskalaisessa seurantatutkimuksessa on nyt havaittu, että matala, alle 50 nmol/l D-vitamiinitaso yhdistyy 2,5 kertaa suurempaan keskenmenon riskiin raskauden ensimmäisellä kolmanneksella verrattuna yli 50 nmol/l tasoon. Tutkijoiden mukaan tulokset viittaavat siihen, että D-vitamiinilla on keskenmenoja ehkäisevää vaikutusta.
  D-vitamiinia tarvitaan raskausaikana selvästi enemmän kuin muulloin.
  http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/07/15/ajcn.114.103655.abstract?papetoc
   
 22. 50µg Vierailija

  Kolekalsiferoli on mm. kalassa esiintyvä D-vitamiini, jota muodostuu ihossa AURINGON ultraviolettisäteilyn UVB:n vaikutuksesta. D-vitamiini muuttuu maksassa ja munuaisissa aktiivisikseksi metaboliitiksi, joka käyttäytyy hormonin tavoin ja osallistuu elimistön kalsiumin ja fosfaatin säätelyjärjestelmään, johon osallistuu myös lisäkilpirauhashormoni. Lisäksi D-vitamiini vaikuttaa solukalvojen ja hermoston toimintaan sekä lihastoimintoihin. Myös hammasluu eli dentiini on luuston tapaan elävää kudosta ja siihen kulkeutuu ravinteita. D-vitamiinireseptoreita sijaitsee lähes kaikkialla elimistössä. Munuaisissa syntyvä aktiivinen D-vitamiinin muoto, kalsitrioli, vaikuttaa ainakin 2000 geenin ja näiden toimintaan. Solunsisäisiä reseptoreita on lähes kaikissa kudoksissa, mm. sydämessä, aivoissa, luustossa, mahalaukussa, ihossa, eturauhasessa, rintarauhasessa ja suolistossa.

  D-vitamiini 40µg päivässä ja leusiiniaminohappoa runsaasti sisältävä heraproteiini 40 grammaa päivässä paransivat raihnaisten vanhusten lihaskuntoa merkittävästi jopa ilman erityistä lihaskuntoharjoittelua.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26170041/

  D-vitamiini on ratkaisevassa asemassa, kun elimistö kuljettaa kalsiumia lihassoluihin, jotta ne voivat supistua ja työskennellä. Ilman riittävää D-vitamiinia lihaksissa ei ole voimaa. Kun kalsiumin on vuorostaan aika poistua soluista, jotta lihakset voivat rentoutua, tarvitaan riittävästi D-vitamiinia. Muutoin riskinä on, että lihakset alkavat krampata.

  Matala veren D-vitamiinin pitoisuus liittyy lihasten heikkoon kuntoon ja väsymykseen, etenkin ikäihmisillä.
   
 23. maitooo Vierailija

  No pelkkä maidon juonti ei auta luustoa. On jopa viitteitä siitä, että liika maito on haitaksi. Onhan se tarkoitettu vasikalle, ei ihmiselle.

  D-vitamiinin lähde ihmiselle on aurinko. Olemme lähtöisin päiväntasaajalta, jossa tämä on mahdollista läpi vuoden. Suomessa auringonvaloa on riittävästi D-vitamiinin valmistukseen vain huhti-toukokuun vaihteesta elokuun loppuun eli kun UVB-indeksi on vähintään 3, kello 10-16 välisenä aikana, vähintään kädet ja jalat paljaina 30 minuuttia päivittäin. Joskus lähes koko kesä on niin pilvinen, kylmä tai sateinen, että pelkästään auringosta on vaikea saada riittävästi D-vitamiinia. Talvella UVB-indeksi on nolla.Tummaihoiset maahanmuuttajat kärsivät D-vitamiinin puutteesta. Tutkimuksissa heidän D-vitamiinitasonsa on ollut selvästi suomalaisia alhaisempi.Maahanmuuttajien tumma ihonväri ja/tai peittävä vaatetus estää D-vitamiinin muodostumisen suomen kesäauringossa, joten heidän pitäisi syödä kesälläkin D-vitamiinia lisäravinteena riittävästi.Ruuan merkitys D-vitamiinin lähteenä on vähäinen. Suomalainen saa hyvästäkin ruokavaliosta, runsaasti kalaa ja suositusten määrän D-vitaminoituja maitotaloustuotteita taiteollisia rasvojaalle 10µg D-vitamiinia päivää kohti. Suomessa syödään pääosin kasvatettua kalaa, jossa ei ole D-vitamiinia, johtuen kalan rehusta, joka ei sisällä D-vitamiinia. Suomessa kaksikolmasosaa syötävästä kalasta on kasvatettua Norjan lohta tai Suomalaista kirjolohta. Kasvatettujen kalojen D-vitamiinipitoisuudet ovat vain neljäsosa villiin kalaan verrattuna eli n. 2µg / 100 grammaa kalaa ja pannussa paistettuna tästä määrästä häviää vielä noin puolet eli jäljelle jää 1µg / 100 grammaa kalaa. Toiseksi eniten syödään pakasteseitä, jossa D-vitamiinia on 1µg / 100 grammaa kalaa. Myös suurin osa siiasta on kasvatettua, jossa on D-vitamiinian. 5µg /100 grammaa kalaa. Villin kalan lajien välillä vaihtelua esiintyy paljon, keskiarvon ollessa n.8µg / 100 grammaa kalaa.


  Googlella löytyy satoja tutkimuksia, että D-vitamiinin puutoksella on yhteys idiopaattisen skolioosin syntyyn. Odottavan äidin D-vitaminin puuutos näkyy sikiön luuston kehityksen häiriönä jo viidennellä raskauskuukaudella. D-vitamiini vaikuttaa ainakin 2000 geenin toimintaan. Epigenetiikka liittyy keskeisesti geenien toimintaan, siihen, miten ne ilmentävät lähetti-RNA:ta ja proteiineja. Geenin ilmentyminen voi joko hiljentyä tai lisääntyä riippuen epigeneettisestä muutoksesta. Ja tähän voi vaikuttaa myös ravinnolla.
   
 24. Äiti Vierailija

  Voi elämä noitten D-vitamiini hössääjien kanssa, tämä on skolioosiketju, ei vitamiiniketju.
  Minä olen syönyt koko aikuisikäni D-vitamiinia yli 80 mgr/vrk ja lapsikin on syönyt reippaasti yli suositusten. Kummallakaan ei ole ollut koskaan puutosta. Ja nyt lapsella on todettu skolioosi, joten söinkö edelleen liian vähän D-vitamiinia teidän mielestä?
   
 25. "Lievä" skolioosi Vierailija

  Hei!
  Olen 14-vuotias tyttö ja kärsin myös skolioosista. Alkuun todettiin olevan lievä ja suositeltiin vaan tangolla roikkumista. Puol vuotta sitten jouduin röntgeniin ja siellä todettiin, että selässä oli ihan kunnon skolioosi. Korsetti ei enää tässä vaiheessa kuulemma auta (tutkittiin, että kasvu melkeen lopussa). Mulla oli asteet n. 30 ja todettiin, että jos pysyy samana nii ei tehä mitään mutta jos asteet kasvaa edessä on leikkaus.

  Nyt syksyllä sitten tutustuttiin tällaseen kalevalaiseen jäsenkorjaukseen. Nimi on todella harhaanjohtava, mutta kyse on siis hierontaa muistuttavasta huoidosta. Siitä löytyy mm. täältä Annan sivuilta hyvää tietoa. Vaikutukset on olleet ihmeellisen suuret, vaikka itse hoito on todella hellävarainen ja meillyttävä: mun jalat on nyt yhtä pitkät, vaikka hoitoon tullessa oli pituuseroa. Selkäkin on kuulemma ruvennut suoristumaa ja hakee uutta asentoa. Skolioosin hoito tällä tavalla on pitkäkestoinen, sillä selän asentoa ei tietenkään kerralla voi kovin paljon muuttaa. Hinnat vaihtelevat n. 100 euron liepeillä/ kerta.

  Näin lapsena voin sanoa, että sairaus on itselläni ainakin aika arka paikka ja ahdistava. Netissä pyörii kaikkia kauvutarinoita ja leikkaus pelottaa tosi paljon. Itselleni auttoi tosi paljon, kun äiti sanoi, ettei anna mua leikata, ellei ole todella hyvää syytä. Mitään kipuja mulla ei nimittäin ole. Voin suositella tota kalevalaista jäsenkorjaajaa lämpimästi kaikille. Voimia skolioosista kärsiville!
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti