Hae Anna.fi-sivustolta

Lapsi hoidossa mamman luona, syö herkkuja jatkuvasti

Viestiketju osiossa 'Isovanhemmat' , käynnistäjänä Huolestunut äiti, 03.12.2014.

 1. Huolestunut äiti Vierailija

  Lapsi on miehen äidin luona hoidossa ja kuten pelkäsinkin jo alusta pitäen, lapselle syötetään kaikkea epäterveellistä joka päivä. Tästä on aiheutunut se että lapsi on kasvukäyrien mukaan ylipainoinen (ikää vähän yli kolme vuotta).

  Itse olen todella tarkka kaikista herkuista ja koitan antaa mahdollisimman vähärasvaista ja terveellistä ruokaa. Mehuja ei meillä juoda eikä keksejä syödä mutta mamman luona näin näyttää tapahtuvat jatkuvasti. Lisäksi lapsi on sanonut syövänsä rasvaa suoraan purkista (kun rasvalevite on jätetty hänen ulottuvilleen pöydälle) ja leivästä syö ensin rasvat pois ja pyytää lisää. Mamma antaa.
  Nämä käytöstavat huomaa myös kotona kun koittaa sitä samaa minun kanssani mutta kotona se ei onnistu.

  Tästä on juteltu vakavasti, koska lapsen paino nousee tasaista tahtia edelleen, eli saatu energia ylittää kulutuksen joka kuukausi. Pituuskasvu on jo välillä korjannut tilannetta parempaan suuntaan mutta eihän sekään vaikutus pitkään kestä jos paino jatkaa nousuaan samaan tahtiin.

  Olen jo kallistumassa siihen tulokseen että laitan lapsen päiväkotiin hyvinkin pian jotta tilanne saadaan vielä korjattua. Isovanhemmat eivät näytä ottaneen tätä tarpeeksi vakavasti vaikka kyse on lapsen terveydestä. Eikö heitä haittaa jos lapsi esim. sairastuu ylipainonsa takia? Lisäksi liikkuminenkin on hankalaa kömpelönä eikä vaatteet meinaa mahtua päälle. Ostan jo 4-5 vuotiaan vaatekokoa kun oman ikäluokan vaatteet ovat liian pieniä.

  Lisäksi kiukuttaa koska itse teen kaikkeni sen eteen että lapsi söisi terveellisesti ja sitten se kaikki työ kumotaan mamman luona. Omalle äidilleni olen tehnyt säännöt selväksi ja pidän huolen että siellä ei syödä herkkuja jatkuvasti. Vaikeampaa on saada asia menemään perille myös miehen vanhemmille, enkä haluaisi kamalaa riitaakaan asiasta nostaa. Mutta kohta en enää tiedä mitä muutakaan enää voi?
   
 2. Ikävää :/ Vierailija

  Suoraan vain tarhaan, ei ole muuta ratkaisua enää, jos muu perhe ei ymmärrä miten tärkeää lapsen terveys on :( Riitaa ei tarvitse nostaa, tai yrittää itse selittää mitään, sinä olet äiti joka päättää että niin on parasta lapsellesi. Jos selitystä kaipaavat, niin pakota heidät mukaan lääkärintarkastukseen mukaan kuulemaan mitä ylipaino noin pienenä aiheuttaa ja mihin se voi johtaa. Saavat sitten itse riidellä lääkärin kanssa, jos eivät ymmärrä miten vastuuntunnottomia isovanhempia ovat olleet.
   
 3. Naapurin täti Vierailija

  Naapurissamme asui aikanaan perhe, jonka molemmat lapset hoiti mamma, miehen äiti. Vaikeasti ylipainoisia lapsia molemmat, eikä mikään puhe vaikuttanut mitään. Mammasta oli niin kiva hemmotella lapsenlapsia, samaa oli harrastanut jo omien lastensa kanssa. Perheessä oli siten normaalia olla "läski", jolla nimellä toiset lapset noita onnettomia nimittelivät.

  Toinen noista lapsista on hyvin vaikeasti ylipainoinen aikuinen nainen, toinen, poika, teki itsenäisesti päätöksen laihtua ja aloitti urheilun ja painonpudotuksen teininä. Hän väsyi kiusaamiseen. Poika alkoi laittaa oman ruokansa ja opiskeli ravitsemusta. Fiksu nuori mies, joka on nykyään lääkäri ja isä salskeille pojilleen!!

  Sinä ap. äitinä teet päätökset lastesi hyvinvoinnista ja hommaat toisen hoitopaikan, missä ymmärretään lapsen paras. Vaikka mamma varmasti uskoo tekevänsä hyvää ja rakastaa lastasi yli kaiken, ei ole paras mahdollinen hoitaja. Lihava lapsi on kouluiässä viimeistään ongelmissa ja lapset ovat julmia, terveysongelmista puhumattakaan.
   
 4. miten vaan Vierailija

  "
  Lihava lapsi on kouluiässä viimeistään ongelmissa ja lapset ovat julmia, terveysongelmista puhumattakaan."

  Niin, mistähän johtuu, että erilaista kiusataan? Voisiko olla syytä näiden "normaalien" lasten vanhemmissa ja heidän opetuksissaan?

  Mutta tuohon aloittajan ongelmaan: Miksi viet lapsesi tuolle mummolle? Vie toki kunnalliseen hoitoon ja maksa hoidosta. Toki nytkin tietenkin maksat, ei kukaan pyhällä hengellä elä.

  Kun sitten viet lapsesi sinne "oikeaan" hoitoon, muista välillä lukaista niitä päiväkodin ruokalistoja ja mieti, mitä kaikkea ne pienet ihmisen taimet oikeen joutuvatkaan syömään.
   
 5. mummo P Vierailija

  Eiköhän päiväkoti (tai ainakin perhepäivähoito) olisi muutenkin parempi vaihtoehto, niissä on paljon ohjattua toimintaa ja ruokakin varmasti terveellistä, ulkoilua ja päikkärit.

  Olen kuusikymppinen, vielä hyväkuntoinen kahden lapsen mummo. Hoidan heitä satunnaisesti muutaman tunnin kerrallaan, ja myönnän, olen sen jälkeen väsynyt. En jaksaisi jatkuvasti, joka päivä, vaikka näitä pieniä niiiiin PALJON rakastankin!

  PS. Karkkeja meillä saa vain jouluna, kesällä joskus jätskiä.
   
 6. ap... Vierailija

  Kiitos kommenteistanne! Tarkkailen painon kehitystä nyt koko ajan ja olen huolissani lapsesta. Katsoin netistä että lapsi painaa kahdeksan vuoden paikkeilla sen mitä omani nyt.... onhan lapsi pitkä mutta painoa on 5-6 kiloa liikaa vähintään. Ja se on paljon noin pienellä!

  Taas oli tänään syöty jäätelöä ainakin.. Suuntaus on sama kuin omilla lapsillaan (ja muilla lapsen lapsillaan), ovat kaikki ylipainoisia. Laitan hänet päiväkotiin viimeistään ensi syksynä, mutta jos paino vielä jatkaa nousuaan, voin päätyä etsimään toista paikkaa jo sitä ennen. Tähän aikaan taitaa vain olla vaikeaa saada kunnallista hoitopaikkaa, ovat ilmeisesti aika täynnä ennen syksyä.

  Harmittaa todella, tiedän ettei mamma tuota varmaan pahuuttaan tee mutta en vain voi ymmärtää miksi ei tajua miten vakavaa ylipaino jo tuossa iässä on. Ja se olisi niin helppoa estää, herkut pois ja lisää liikuntaa.
   
 7. Kysely Vierailija

  Mitä ne isovanhemmat sanovat, kun puhutte asiasta?
   
 8. Toimi heti! Vierailija

  Reilu puolessa vuodessa paino ehtii nousta edelleen. Ja mitä enemmän sitä on, sen kauemmin kestää saada se pois. Ikävä kyllä jo päiväkoti-ikäiset joutuvat kiusatuksi painonsa vuoksi.
   
 9. hetkinen Vierailija

  Missä on sinun oma vastuusi lapsesi hyvinvoinnista?
  Siis pieni lapsihan on hoidossa max. 8h. Mieluummin vähemmän. Yleensä pienen lapsen vanhemmat tekevät lyhennettyä päivää tms.

  Kotona syödään normaalisti aamupala, päivällinen ja iltapala. Jos "mamma" syöttää lasta liikaa, niin kannattaa jättää tuo aamupala ja päivällinen kotona pois hoitopäivinä. Näin ruokamäärä pysyy pienempänä.

  Kotona syödään viikonloppuisin. Silloin voi antaa niitä terveellisiä ruokia ja opettaa lapsi kasvisten syöntiin yms. Samalla voidaan kasvattaa lasta, että joka päivä ei ole hyvä syödä karkkia ja jätskiä koska hampaat ei tykkää siitä. Näin lapsi oppii itsekin rajoittamaan karkin syöntiään.

  Ylipainosta ja liiasta syömisestä on lapsen kuullen turha puhua. Jos koko ajan hösöttää lapselle, että älä syö sitä tai tätä, tai äiti vahtii lapsen painoa jne. niin teini-iässä kersalla on taatusti hoitoa vaativa syömishäiriö päällä. Eikä tämä syömishäiriö ole sen "mamman" syytä vaan sen painosta koko ajan numeroa tekevän äipän. Joten suu soukemmalle lapsen kuullen, kiitos.

  Kotona ollessa äiti ja lapsi, isä ja lapsi, kaikki yhdessä voivat käydä lenkillä. Lapsi voidaan viedä liikuntakerhoon, futis tms. joukkuepeleihin jne. Se on täysin sinusta itsestäsi kiinni minkä liikuntaharrastuksen pariin viet lastasi.
   
 10. miten vaan Vierailija

  Sama kysymys kuin aiemmin: miksi jo päiväkoti-ikäisiä kiusataan painon vuoksi? Voisiko olla syynä juuri tuon ap:n kaltainen painokyttääjä?

  Kaikenlainen kiusaaminen opitaan kotoa vanhemmilta.
   
 11. onhan se väärin Vierailija

  että mamma antaa karkkia sun muuta hyvää noin pienelle lapselle.
  Mutta kyse on kuitenkin siitä, että te, sinä ja miehesi, olette valinneet tuon hoitomuodon.
  Normaalistihan lapset menevät joko perhepäivähoitoon tai päiväkotiin. Jos mamman hoito ei teitä miellytä, niin te kaksi, sinä ja miehesi, olette ne joiden pitää tehdä päätös muutoksesta.

  Sanot vaan, että nyt pikku kullannuppu on niin iso jo että, hänen on aika siirtyä päiväkotiin muiden lasten pariin. Se riittää syyksi.

  Liikunta laihduttaa, 3 vuotias voi jo kävellä kilometrin-pari yhteen menoon. Lähikaupassa voi käydä kävellen auton sijaan, puistossa voi juosta ja kiipeillä jne. tunnin-pari per päivä hoidon jälkeenkin.
   
 12. Toimi heti! Vierailija

  Niin se varmaan opitaan, tai kavereilta, jotka oppineet sen kotoaan. Niin tai näin, lasta ei ole hyvä syöttää ylipainoiseksi. Eikä aikuistakaan. Ihan oman terveytensä ja etunsa vuoksi kannattaa pysytellä normaalipainoisena.
   
 13. ap...... Vierailija

  En ole "painokyttääjä" vaan huolissani lapseni ylipainosta koska tiedän mitä kaikkia ongelmia se voi tuoda tullessaan. Varsinkin tuo kiusaamisasia huolestuttaa, en haluaisi että lapseni joutuu kiusatuksi siksi että hän on ylipainoinen. Eikä sokeriaineenvaihduntahäiriötkään hyvältä kuulosta tuon ikäisellä..

  Koitan olla tekemättä lapselle asiasta numeroa, tarjoan terveellistä ruokaa ja herkutteluajat on tarkkaan määritelty, opetan että joka päivä ei kuulu syödä karkkia tms.

  Lapsi menee syksyllä päiväkotiin, siellä tulee lisää liikuntaa ja terveellisempää ruokaakin. Ei ainakaan keksejä ja mehuja saa jatkuvalla syötöllä. Koitan myös iltaisin lisätä liikunnan määrää ja korjata siten tilannetta. Kunhan saan painon pysymään kurissa syksyyn asti niin alkaa puhaltaa uudet tuulet.
   
 14. rasva ei ole myrkky Vierailija

  Tuon painon lisäksi, liikuttehan riittävästi? Pelkällä ruokavaliolla on nimittäin vain rajallinen vaikutus lapsen terveyteen. Lisäksi rasva ei ole myrkky, vaikka siitä nykyaikana on sellaista pyrittykin tekemään. Se on välttämätöntä mm. aivojen toiminnalle ja kehittymiselle. Tämä tarkoittaa sitä, että oikeaakin rasvaa pitää saada, mutta siinäkin pitää olla kohtuus.

  Minusta sinun kannattaisi keskustella vielä isovanhempien kanssa ja jos ei sitten mene jakeluun asti, niin siirtää ne muuhun hoitopaikkaan.
   
 15. tutkimustulos Vierailija

  Tutkimuksen mukaan pienet lapset on ylipainoisimpia kuin teinit. Jopa pienillä lapsilla on todettu diabetestä ja metabolista oireyhtymää. Neuvolatädit ei kehtaa huomauttaa lapsen ylipainosta.
   
 16. Noinko meinaat, jotta päiväkodissa on ruoka terveellisempää? Kannattaisi seurata aiheesta syntynyttä keskustelua tarkemmin. Lapsenlapseni ovat päiväkodissa. Siellä tarjotaan välipalana sokeroitua jogurttia, rasvatonta maitoa ja pullaa, mehua ja pullaa ja keksiä. Perunaa syödään tottakai jokapäivä. Sehän se on suomalainen perusruoka. Levitteet on sitä kevyttä, kuten kaikki tuotteet, missä on rasvaa.

  Meillä mummolassa ollessaan lapset syövät monipuolisesti vihanneksia, leipää hyvin harvoin, koska en sitä itse syö vaan leivon jauhottomia leipäsiä, joita saa sitten oikean voin kanssa. Päälle laitetaan myös oikeaa kunnon Oltermannia. Lisukkeena saatan tarjota täysjyväriisiä tai perunoita, tosin perunat ei ole meidän juttu. Mehuja ei juoda, vaan janoon vettä ja ruoan kanssa kunnon maitoa tai vettä. Välipaloina on marjoja ja viiliä tai rahkaa tai maustamatonta jogurttia. Joskus harvoin teen kiisseliä. En missään tapauksessa antaisi lapselle kevyttä purkkimarjakeittoa. Ulkoillaan päivittäin lasten ehdoilla, ihan niinkuin tekevät kotonaankin. Karkkia meillä ei ole, mutta tummaa suklaata saa lapsetkin ja eihän ne sitä paljon syö.

  Ei ole lapsenlapset lihavia vaan pitkiä hoikkia huipuloita. Kevyttä ei meillä syödä eikä myöskään pilata pienten lasten aineenvaihduntaa kevyellä ja keinomakeutetulla.

  Näitä viestejäsi kun lukee, tulee väistämättä mieleen, että olet juuri sellainen pahimman laatuinen hössöttäjä. Varmaan muistat myös omalle lapsellesi painottaa sitä, miten toiset lapset on lihavia. Juuri tuollaiset äidit opettavat niitä tulevia painosta kiusaajia.

  Onkos mieleesi tullut, että syöttäessäsi "kevyttä" ruokaa ja keinorasvaa lapsellesi, aiheutat itse sen ahmimisen mummolassa, jossa on kunnon ruokaa tarjolla. Ei ole lapsen suu tuohesta tehty.

  Kuinkas lisäät lapselle liikuntaa?

  Oma äitini auttoi tarvittaessa lasteni hoidossa, lähinnä heidän sairastaessaan, mutta myös vapaapäiviä saimme. En koskaan kysellyt ruokavaliosta. Kotona syötiin kotiruokaa, mummolassa mummolan ruokaa; jopa voita ja punaista maitoa. Ei tullut lapsista lihavia vaan terveitä aikuisia.
   
 17. Yksi mummi Vierailija

  Ihan totta, välipalaksi pullaa, mehua ja keksejä. Miksi ihmeessä ei hedelmiä, porkkanoita jne. Tietenkin on oltava selvillä, mitä hedelmiä tai vihanneksia lapsi ei voi syödä. Tuopa oli minulle uutta. Mahtaneeko olla päiväkotikohtainen, vai joka paikassa sama käytäntö.
   
 18. vierailija Vierailija

  Ihankos se lapsen paino vaan mummon herkuista nousee vai hoitaako mummoparka lastasi päivittäin Oman tyttäreni kanssa sivittiin 18v sitten että mummolassa on mummolam säännöt ja sillä siisti-huvin on mennyt,hoikka,huvähampainen tämän kevään ABI !
   
 19. vierailija Vierailija

  Tsiisus mikä kukkahattutäti. Hienoja johtopäätöksiä taas vedellään. AP ei kirjoita mitään tuohon liittyvää, päinvastoin. Ettet vain itse opettaisi täydellisistä hoikista lapsenlapsistasi kukkahattuilevia snobeja. Ja nehän vasta osaakin kiusata.
   
 20. vierailija Vierailija

  Ja aloitusviestihän on siis vuodelta 2014. Hienoa, kun yhä jaksatte Ap:tä neuvoa ja tuomita...
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti