Lastensuojeluilmoitus

  • Viestiketjun aloittaja ihmetys
  • Ensimmäinen viesti
Lakimies
Asia ei todellakaan ole näin.

Lastensuojeluilmoituksen tekijän henkilöllisyys ja yhteystiedot voidaan salata vain, jos yleinen tai yksityinen etu taikka lapsen etu vaatii sitä.
Käytännössä asia on näin esim silloin jos ilmoituksen tekijä on lapselle läheinen ihminen (esim isovanhempi) ja tieto vaarantaisi lapsen ja ilmoituksen tekijän suhteen tai jos se vaarantaisi ilmoituksen tekijän turvallisuuden. Tämä on siis poikkeus, ei pääsääntö.

Normaalisti ilmoituksen tekijän henkilöllisyydestä on saatava pyydettäessä tieto. Mitään "vaitiolovelvollisuutta" ei siis ole, eikä varsinkaan "haluttaessa". Sosiaalityöntekijän on ilmoitusta vastaanotettaessa sen sijaan selvitettävä ilmoituksen tekijälle lapsen ja lapsen vanhempien oikeus saada tieto, ellei jokin yllämainittu rajoitusperuste tule sovellettavaksi.

Kyllä sosiaalityöntekijän pitäisi tuntea omaa alaansa koskevat pykälät.
 
lastensuojelusta
Voi tehdä nimettömänä ilmoituksen, lakimiehen kannattaisi lakipykälien lisäksi tutustua tositilanteisiin.

Sosiaaliviranomaisella on vaitiolovelvollisuus ilmoittajan henkilötiedoista. MUTTA jos muita todisteita/todistajia asiasta ei ole, tällöin ilmoittaja joutuu antamaan todennäköisesti lausunnon myös "julkisesti".
 
lasten etu ensin
Voi tehdä. Minäkin olen tehnyt ja vieraasta lankapuhelimesta, eikä kukaan ole koskaan nimeäni missään tiedustellut eikä perääni huudellut. kyseiset lapset on jo aikaa otettu huostaan.
 
Lakimies
Olen tutustunut tositilanteisiin työssäni, jossa hoidan juuri tällaisia asioita. Useimmat sosiaalityöntekijät eivät todellakaan tunne lainsäädäntöä, tämä vain yksi esimerkkitilanne. Näistä olen saanut heidän kanssaan tapella. Jos sosiaalityöntekijä antaa tehdä ilmoituksen nimettömänä, se on lainvastaista. Tätä tapahtuu valitettavan usein, että sosiaaliviranomaisten asiakirjoja salaillaan asianosaisilta, mikä on ehdottomasti laitonta. Vaitiolovelvollisuus ei koske asiasta tiedottamista asianosaisille, vain tiedon antamista ulkopuolisille. Suosittelen sosiaalityöntekijälle yhteydenottoa oman sosiaaliviraston lakimiehiin ja asian selvittämistä.

Suomessa yleensä toimitaan lakien mukaisesti. Lain omiin käsiin ottaminen ei kuulu oikeusvaltioon. Pykäliä ei ole keksitty ihmisten kiusaksi, vaan siksi, että menettely olisi kaikkia asianosaisia kohtaan oikeudenmukaista ja asiallista. Lastensuojeluilmoituksen tekeminen nimettömänä mahdollistaa kiusanteon, ja sen vuoksi asiasta on säädetty ja siitä on oikeustapauksiakin. Tosin sosiaalityöntekijät ilmeisesti luottavat siihen, että ihmiset eivät jaksa viedä asiaa oikeuteen.

Yhteenveto: ilmoituksen voi kenties tehdä nimettömänä, jos sosiaalityöntekijä sen antaa tehdä, mutta näin ei pitäisi eikä saisi olla. Tosin en vastannutkaan alkuperäiselle, vaan sossulle Helsingistä.
 
Sosiaalityöntekijä myöksin
Lakimies, kannattaisi vastata siihen kysymykseen mitä alkuperäinen kysyy. Jos ei osaa pysyä aiheessa niin kannattaa olla vastaamatta.

Ja, itsekin henkkoht. olen alakerran naapuristani ilmoituksen lastensuojeluviranomaiselle tehnyt ja kukaan ei ole koskaan perään huudellut ja lapset on huostaanotettu jokin aika sitten.

Ja harvat varmaan huvikseen ilmoittelevat. Kyllä useissa tapauksissa näkee jo päälle päin jos lapsien on parempi olla jossain muualla kuin vanhempiensa huostassa.

Ja lisäksi, olen ollut työharjoittelussa sosiaalitoimistossa lastensuojelupuolella ja sielläkin näitä tapauksia oli monia missä juuri esimerkiksi naapuri on tehnyt ilmoituksen mutta naapurin nimeä ei ole ollut edes tiedossa. Olkoon sitten lainvastaista mutta onneksi näin on.
Sitä kun ei noista alkoholisteista ja narkkareista tiedä mitä ne keksii jos saavat nimen selville.
 
maallikko
niin, lakimies siellä latelee lain totuuksia, mutta surullinen tosiasia on, että kaikki lait pilkuntarkasti noudatettuna eivät aina tosielämässä palvele ihmisten etua. mitä lastensuojeluun tulee, niin tärkeintähän on että joku soittaa ajoissa hälytyskelloa, vaikka sitten nimettömänä. tuskinpa kenenkään lapsia otetaan huostaan pelkän nimettömän ilmoituksen takia, vaan vasta sitten jos viranomaisten jatkoselvityksissä todetaan toimenpiteiden tarpeellisuus.
 
maallikko
tuollaiset lakimiehet tuijottaa pykäliä ja taas jää monta lasta kaltoinkohdelluiksi vain lain takia...toivottavasti et tee töitä lastensuojelu juttujen kannsa-asiakkaas-jos lapsia ovat on tuomittu häviämään oma elämä.hyi sinua!
 
minä
Älkää nyt hyvät ihmiset jättäkö tekemättä lastensuojeluilmoituksia "lakimiehen" kirjoituksien perusteella! Kyllä minä olen työssäni lastensuojelun sosiaalityöntekijänä laittanut etusijalle lapsen edun. Edelliselle voin vastata, että totta on, että moni ilmoitus olisi jäänyt tekemättä ja lapsi heitteille jos olisin heti ilmotusta vastaaotettaessa alkanut tiukata ilmoittajan henkilöllisyyttä.
 
Oho
Mutta aika törkeetä, että jotkut voi sitten ihan piruuttaan tehdä vaikka vihamiehelle "kepposen" ja tehdä perättömän ilmoituksen lastensuojeluviranomaisille! Päästään kieroutunutta sakkia kun tuntuu olevan joskus täälläkin. Siis tällä palstalla, ei tässä kysenomaisessa keskustelussa.
 
Sos.työntekijä myös
Ap:lle. Voit tehdä ilmoituksen nimettömänä. Kyllä lain mukaan tällainenkin ilmoitus otetaan vastaan. Mutta muista olla nimetön, eli älä kerro nimeäsi. Jos sanot nimesi voi tulla tilanne, että sos.työntekijä joutuu kertomaan henkilöllisyytesi. Mutta luonnollisesti nimettömän ilmoituksen painoarvo ei ole sama kuin nimen kanssa tehdyn. Sos.työntekijä sitten arvioi miten ilmoitukseen reagoidaan. Kiusaustarkoituksessakin ilmoituksia tehdään, mutta kyllä ne yleensä aiheellisista erottaa.
 
:(
Tuohon lakiasiaan... Jos laissa on vikaa, pitää sitä muuttaa. Siihen asti toimitaan lain mukaan. Muutenhan tämä on yhtä villiä länttä, jos lakeja sovelletaan miten kukin parhaaksi katsoo. :(
 
Sos.työntekijä myös
Lasten edun ja vanhempien oikeusturvan kannalta olisi tietenkin parempi, jos tekisit ilmoituksen omalla nimellä. Ilmoitusvelvollisuutta sinulla ei yksityishenkilönä kuitenkaan ole ja ymmärrän haluuttomuutesi kertoa nimesi.
Voit siis soittaa nimettömänä ja kertoa tapahtuneesta sos.toimistoon. Asiat eivät välttämättä kauheasti etene, mutta uskoisin sos.työntekijän kuitenkin tapaavan perhettä. Näin lapset tulisivat kuulluiksi. Ja sinulle ap tulisi luultavasti parempi mieli koska asia olisi mennyt eteenpäin.
 
Sos.työntekijä myös
Asian vierestä kysymys lakimiehelle.
Minkä lain perusteella hän katsoo sos.työntekijän toimivan lainvastaisesti ottaessaan vastaan YKSITYISHENKILÖN tekemän NIMETTÖMÄN lastesuojeluilmoituksen.
 
lapset ensin
Suosittelen myös lastensuojelun sosiaalityöntekijän hommista äitiyslomalla olevana, että ilmoitus kannattaa tehdä ehdottomasti nimettömänäkin. Ilmoittajahan ei voi tietää työskennelläänkö perheen kanssa jo vai ei. Nimettömällä ilmoituksella voi olla isokin merkitys. Huoli äidin jaksamisesta voi olla esim. neuvolassa ja päiväkodissa, jolloin väkivaltatilanteen näkeminen auttaa sosiaalityöntekijöitä työssään. Sosiaaliviranomaiset kyllä arvoivat kokonaistilanteen kannalta ilmoituksen painoarvon. Kaikki lastensuojeluimoitukset tulee kuitenkin tarkastaa ja lasten pahoinpitely on aina vakava asia.
 
ap
juu epäilen kyllä vahvasti et ovat tekemisissä sosiaalityön kanssa ennestään. en tosiaan nyt tarkoita et sosiaalityön asiakkaat voisi mitenkään ulkonäön perusteella tunnistaa, mut kyseessä "hyvä maineinen" ja erittäin "hyvä tuloinen" perhe...
 
ghl
tässähän ihan saa joka toisesta tehdä ilmoituksen,kun läimäyttää tai läpsii sormillekkin.
kannattaa kuitenkin ottaa selvää mikä on tilanne, ennenkuin tekee mitään ilmoituksia.

"juu epäilen kyllä vahvasti et ovat tekemisissä sosiaalityön kanssa ennestään. en tosiaan nyt tarkoita et sosiaalityön asiakkaat voisi mitenkään ulkonäön perusteella tunnistaa, mut kyseessä "hyvä maineinen" ja erittäin "hyvä tuloinen" perhe..."

mitä tääkin oikeen tarkoitti???
 
eräs kokenut
Niin kannattaa olla varma asioista ennenkuin hätiköi. Mutta ei ole hyvä liiankaan pitkään oottaa jos oikeasti on jotain. Joku teki meistäkin nimettömän ilmoituksen, ollaan (lähinnä äiti, koska isä kävi töissä) aina juovuksissa ja/tai krapulassa. Oksentelun äänet kaikui vessan kautta niin hyvin. Oltiin sossun kanssa oltu vain hetki aiemmin tekemisissä päivähoitoasioiden kanssa (erityislapsi tarvitsi erityis paikan) ja sossu tiesi tilanteen että olin raskaana ja kärsin todella pahasta pahoinvoinnista läpi raskauden. Naapuritkin kyllä huomasi ison mahan mutta silti heti juopoksi leimattiin kun oksentelin! No on vähän eri asia kuin jos näkee esim. että lasta lyödään pihalla. Silloin kannattaakin varmaan yhteys ottaa lastensuojeluun. Ja silloin sossu sanoi että sen ilmoituksen voi tehdä tyystin nimettömänä (sanoi että tuli vain tälläinen nimetön lappunen mutta pitää lain mukaan kertoa ja kysyä asiasta niiltä, keitä ilmoitus koske).
 

Yhteistyössä