Hae Anna.fi-sivustolta

LCHF (VHH) ruokavalio - tietoa ei luuloja

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä Veijo Puustinen, 26.11.2013.

 1. Veijo Puustinen Vierailija

  Keskustelu vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta on pahasti sekaisin. Se on haitaksi niin terveille kuin diabeetikoillekkin. Ruotsissa on niin virallinen ravintosuositus kuin diabeetikonkin ravintosuositus ruodittu useampaan kertaan ja hatariksi havaittu. Tieteellistä tukea ei löydy. Siitä huolimatta kansalaisia pelotelaan yhä edelleen tyydytetyn rasvan vaarallisuudella ja diabeetikolle halutaan syöttää runsaasti hiilihydraattia = sokeria.
   
  Lasted edited by : 27.11.2013
 2. Veijo Vierailija

  DIABETEKSEN HOIDOSTA

  LCHF-Diabetes
  Posted by Veijo Puustinen

  J. Vesti Nielssen


  PM on ravinnosta kiinnostuneelle erittäin mielenkiintoinen ja sisältää erikoisesti D1:lle ja D2:lle uutta tietoa.

  PM diabeteksen hoidosta.
  Jörgen V Nielsen (ylilääkäri)

  Lähde
  Perusravintoaineet.

  Tässä käsitellään sitä miten eri elintarvikkeet voivat vaikuttaa verensokeriisi. Ehkä merkillisin totuus koskien dieettejä, ravintoa ja lääkitystä on yleistämisen lisäksi se että useimmat meistä teagoivat eri tavoilla tiettyyn ravintoon tai lääkkeeseen.

  Elintarvikkeet joita kulutamme, kun vesi ja muu sulamaton on poistettu, voidaan jakaa kolmeen suureen ryhmään: proteiniin, hiilihydraatteihin ja rasvaan. On harvinaista että joku näistä ryhmistä sisältää vain yhtä ravintoainetta. Proteiinipitoinen ruoka sisältää usein rasvaa; hiilihydraattipitoinen sisältää usein proteiinia ja rasvaa. Ainoat elintarvikkeet jotka ovat kokonaan rasvaa ovat öljyt, voi ja margariini.

  Koska tässä käsitellään sokerin kontrollointia keskitymme siihen kuinka yllämainitut kolme pääryhmää vaikuttaa verevsokeriin. Jos sinulla on ollut diabetes kauan ja olet noudattanut tavallista suosiltua ruokavaliota niin huomaat että paljon siitä mitä luet ei pidä yhtä virallisen suosituksen kanssa-ja hyvistä syistä kuten tulet huomaamaan.

  Kun syömme hajoavat kolme perusryhmää alkutekijöihinsä. Nämä imeytyvät sitten vereen ja muodostavat eri tuotteita joita kehomme tarvitsee toimiakseen normaalisti.

  Proteiini

  Proteiinit ovat rakennusaineita joita kutsutaan aminohapoiksi. Ruoansulatuksen yhteydessä ne hajoavat suolistossa enzymien vaikutuksesta aminohappokomponenteiksi. Näistä aminohapoista voidaan sitten yhdistellä ei vain lihaksia, hermokuituja ja tärkeitä elimiä vaan myös hormooneja, enzymejä ja tärkeitä osia hermostosysteemiin.

  Proteiinia saamme monista elintarvikkeista mutta ne mitkä sisältävät eniten ovat munanvalkuainen, juusto ja liha (myös linnut ja kala). Proteiinia on myös pienemmissä määrin vihanneksissa, pavuissa ja pähkinöissä. Nämä sisältävät myös rasvaa ja hiilihydraattia.Jos et syö paljon juustoa, maitoa tai jugurttia voi olla viisasta täydentää kalciumia.Esim. Sandoz (500g) Tämä estää luuston katoamista.

  Kuinka kummalliselta ja vaikealta uskoa kuulostaakin, ajatellen median runsashiilihydraattisen ja vähärasvaisen ruokavalion ylistystä, niin voimme selvitä ravinolla joka ei sisällä yhtään hiilihydraatteja. Täysin hiilihydraatiton ravinto, paljon proteiinia ja rasvaa, jopa vähentää sydänsairauden riskiä ja parantaa veren rasvatasoa jne. Mutta miten tämä on mahdollista, meillehän on kerrottu että hiilihydraatti on paras, harmiton ravinto?

  Proteiini on toinen glukoosin lähteemme. Noin 20% painosta (20gr/100gr) lihassa, linnuissa, kalassa, juustossa jne on puhdasta proteiinia. Loput on rasvaa, vettä ja muita tuotteita joita emme voi sulattaa. Maksa voi hormoonin (glukagon) avulla hyvin hitaasti muuntaa jopa 52% proteiinista glukoosiksi jos verensokeri menee liian alas tai kehon aminohappotarve on OK. (uskoisin että painovirhepaholainen on ollut vauhdissa ja teksti kuuluisi olle ”ei ole OK”). Hiilihydraatteja tai rasvaa ei kehomme pysty muuntamaan proteiiniksi.

  1920 huomio napatutkija Vilhjamur Stefansson että eskimot voivat hyvin ruokavaliolla joka ei sisältänyt yhtään hiilihydraatteja. Hän ja yksi tutkimusryhmän jäsenistä kokeilivat vuoden ajan eskimoiden ruokavaliota erittäin hyvin tuloksin. 75% ravinnosta tuli rasvasta. Virallinen ravintosuositus suosittelee korkeintaan 30% rasvaa ja jopa alle sen.(osittainen käännös)

  Yllämainittuhan on täysin päinvastoin kuin mitä virallinen ”viisaus” sanoo. Sen mukaan jos haluamme pudottaa painoamme niin meidän tulee syödä runsaasti hedelmiä, vihanneksia, pastaa ja leipätuotteita ja jättää liha niin vähälle kuin mahdollista. Huolimatta virallisesta ”viisaudesta” alkavat monet diettitutkijat huomata että hiilihydraattidieetti ei ole vaaraton. On osoitettu että se aiheuttaa painonnousua, nostaa kehon insuliinitasoa ja nostaa useimpia sydäntautien riskitekijöitä.

  (Historiallisia tekijöitä: ei käännetty)

  Mietippä seuraavaa (terve järki): Jos maanviljelijä haluaa lihottaa sikojaan tai lehmiään niin hän ei syötä niille lihaa, voita tai kananmunia, hän syöttää niitä viljalla. Jos sinä haluat tulla lihavaksi niin helpointa on alkaa syömään leipää, pastaa, perunaa ja kaakkuja-joissa kaikissa on paljon hiilihydraatteja. Jos jo olet hyvin lihava niin tiedät että suosit, ellet suorastaan vaadi, kyseisiä elintarvikkeita ja todennäköisesti vältät rasvaa.

  Proteiinin tulee olla tärkeä osa ruokavaliotasi jos haluat hallita verensokeriasi.

  Jos sinulla on ollut diabetes kauan niin sinulle on uskoteltu että proteiini on melkein vaarallisempi kuin sokeri ja voi aiheuttaa munuaisvammoja..

  Terve, joka syö runsaasti proteiinia ei saa diabetekseen liittyviä munuaisvaivoja. Diabeetikko jolla on normaalit verensokerit ei saa diabetekseen liittyviä munuaisvaivoja. Runsas proteiinin syöminen ei aiheuta munuaissairauksia diabeetikolle eikä muillekkaan. Maissa joissa syödään runsaasti lihaa ei ole enempää munuaissairauksia kuin maissa missä lihaa syödään vähän. Kasvissyöjillä on yhtä vähän munuaissairauksia kuin ei-kasvissyöjillä. Syyllinen diabeteskomplikaatioihin on korkea verensokeri ja korkeat insuliinitasot (aiheuttaa verenpaineen nousua).

  Rasva

  Puhutaan ”suuresta lihavasta valheesta”. Rasvasta on ilman omaa syytään tehty suuri paholainen ruokavaliokeskustelussa. Totta on että Ruotsalaisista 30% on ylipainoisia. Sitä vastoin ei ole totta että kansasta on tullut ylipainoisia suuren rasvan kulutuksen takia.

  Keho saa rasvaa kahdella tavalla. Päälähde kehon rasvaan ei monillekkaan ole ravinnon rasva vaan hiilihydraatti joka muuttuu verensokeriksi ja sitten insuliinin avustuksella joutuu rasvasoluihin. Muista, insuliini on kehomme rasvaa rakentava päähormooni. Syö lautasellinen pastaa. Verensokerisi kohoaa ja insuliinitasosi (oletpa sitten 2-tyypin diabeetikko tai sinulla ei ole diabetesta) kokhoaa myös kompensoimaan verensokerin nousun. Kaikki verensokeri, jota et käytä energiaksi heti tai jota eii varastoida glykogeenina, muuttuu rasvaksi. Teoriassa voit siis saada enemmän rasvaa kehoosi syömällä rasvattoman jälkiruoan kuin jos söisit rasvaisen marmoroidun pihvin.

  Toinen kehosi tapa saada rasvaa on kun syöt sitä. Rasva sinällänsä ei ole erikoisen hyvänmakuista. Koetappa juoda lasillinen ruokaöljyä ja huomaat että se ei ole kovin helppoa. Ota sama ölljy ja paista siinä esim perunaa tai kaada sitä viivnietikkaan sekoitettuna salaattiisi ja maku on yhtä äkkiä miellyttävä. Elintarvikkeen rasva parantaa sen makua.

  Kun syöt ruokaa joka sisältää rasvaa (triglyceridejä) muuntaa kehosi rasvan rasvahapoiksi. Nämä voi kehosi polttaa tai varastoida tai muuntaa muiksi aineiksi kehon tarpeen mukaan. Rasva kehossa on aina liikkeessä., se varastoituu, se esiintyy veressä ja se muuttuu energiaksi. Triglyceridien määrä veressäsi on joka hetki perintötekijöidesi päätöksen, liikunnan määrän, verensokeritasosi , ravintosi , lihasmassan ja vyötärörasvan suhteen ja erikoisesti kuluttamasi hiilihydraattimäärän määrän, mukainen Solakat ja hyvin treenatut ovat usein herkkätuntoisia insuliinille ja heillä on matala, ei vaan verensokerin vaan myös insulliini taso. Kuitenkin myös heidän triglyceriiditaso tahtoo nousta paljolla hiilihydraatilla johtuen siitä että ylijäämä sokeri muuttuu rasvaksi. Mitä vähemmän vuötärörasvaa sinulla on lihasmassaasi nähden sitä herkempituntoinen olet insuliinille. Suuresta ylipainosta kärsivillä on tavallista että heidän triglycerinsä veressä ovat koko ajan korkealla. (Näin voi käydä myös laihdutettaessa koska rasva näyttäytyy veressä soluista poistuessaan muuttuakseen energiaksi). Korkeat triglyceridit eivät ainostaan ole suoranainen syyllinen insuliiniresistenssiin vaan vaan saattavat myös varastoitua maksaan. Tutkimus on osoittanut että jos atleetin herkästi insuliiniin reagoivaan maksaan menevään vereen ruiskutetaan suuri määrä triglyceridejä niin se tulee lähes tunnottomaksi insuliinin suhteen kunnes ylimääräinen triglyceridi on poistunut verestä.

  Jos tulet ylipainoiseksi, tuotat enemmän insuliinia, saat insuliiniresistenssin (joka vaatii korkeampaa insuliinituotantoa) ja tulet vielä enemmän ylipainoiseksi siksi että kehosi muodostaa enemmän rasvaa ja varastoi enemmän rasvaa. Olet joutunut pahaan ympyrään.

  Ajatteleppa rasvalla marmoroitua pihviä jonka mainitsin aikaisemmin. Kehosi osaa, kuten tiedät, proteiinia verensokeriksi, mutta se tapahtuu hyvin hitaasti eikä ole kovin tehokasta. Jopa 2-tyypin diabeetikon insuliinituotanto tai pistetty insuliini riittää verensokerin nousun proteiinin syönnin jälkeen. Rasva ei voi muuttua verensokeriksi eikä site aiheuta insuliinitason nousua tai vaadi insuliinin pistämistä.Se että syöt esim. 250gr pihvin ilman hiilihydraatteja ei vaadi paljoa insuliinia verensokerin kontrolloimiseksi ja siitä johtuen vain minimaalinen määrä rasvaa varastoituu.

  Mitä tapahtuu kun kun syöt saman määrän kaloreita rasvattomana jälkiruokana? Insuliinitasosi nousee dramaattisesti pystyäkseen kompensoimaan jälkiruoan hiilihydraatin. Muista että insuliini on rasvanrakennus- ja varastointihormooni. Koska kyseessä oli jälkiruoka niin tuskin olet menossa maratoonille. Suuri osa jälkiruoasta muuttuu rasvaksi ja varastoituu kehoosi.

  On sinänsä mielenkiintoista että rasva viivästyttää hiilihydraatin sulamista ja insuliinin nousu jää pienemmäksi. Tämä olisi suhteellisen tehokasta kun kysessä on salaatti jossa käytät kastiketta joka on tehty öljystä ja viinietikasta mutta jos syöt normaalin jälkiruoan tai perunaa niin tämä viivästys ei estä diabeetikolla verensokeritason nousua.

  Syynä siihen että ylempänä mainittu napatutkija Stefansson ja hänen kolleegansa lopettivat vuoden kestäneen kokeilunsa kevyempinä ja matalemmilla kolesterooliarvoilla oli se että heidän verensokerinsa ei noussut kokeen aikana. Syynä siihen oli tietysti se että he eivät koko aikana syöneet yhtään hiilihydraatteja.

  Riippumatta siitä mitä media meille väittää ei rasva ole vahingollista terveydellemme. Rasva on ehdottomasti tarpeellista jota säilyisimme hengissä. Suuri osa aivoistamme muodostuu rasvahapoista. Ilman elintärkeitä rasvahappoja-joita kuten elintärkeät aminohapppojakaan-elimistömme ei pysty valmistamaan ja ne täytyy tulla ravinnosta, kuolisimme.

  Diabeeetikko kärsii suhteettoman usein sairauksista kuten esim. verisuonien kalkkeutumisesta. Tästä johtuen on syntynyt vaikeastikuolevia myyttejä kuten esim. että diabeettikkojen epänormaali rasvaporfiili johtuu siitä että he syövät enemmän rasvaa kuin ei—diabeetikko.(rasvaprofiili on kolesteroolin mittaus, HDL(hyvä kolesterooli), LDL(huono kolesterooli) ja triglyceridit veressä). Luultiin myös että ravinnon rasva aiheutti kaikki komplikaatiot suonissa. Monta vuotta tätä on voitu pitää melkein uskonnollisena totuutena. Totuus on kuitenkin se, että korkealla rasvaprofiililla monen diabeetikon, jonka verensokeria on säädelty huonosti, kohdalla ei ole mitään tekemistä syödyn rasvan kanssa. Suurin osa diabeetikoista ei syö paljon rasvaa, heidät on melkein ohjelmoitu välttämään sitä. Korkeat rasvaprofiilit eivät ole merkki paljosta rasvan syönnistä vaan korkeasta verensokerista. Jopa useimmilla ei-diabeetikoilla ei rasvan syömisellä ole mitään tekemistä korkeiden rasvaprofiilien kanssa. Toisaalta voi paljon hiilihydraatin syöminen aiheuttaa ei-diabeetikolle joitakin niistä komplikaatioista jotka tavallisesti kuuluvat diabeteksen yhteyteen.

  Esimerkki ylipainoisesta potilaastani:

  Kun hän oli vähärasvaisella ja runsashiilihydraattisella ruokavaliolla oli hänen rasvaprofiilinsa seuraava: kolesterooli: 6,2. HDL: 0,9, Triglyceridit: 2,8. Muutaman kuukauden vähähiilihydraattisen ja 50% rasvaa sisältävän ruokavalion (ja painon putoamisen) jälkeen oli hänen kolesteroolinsa 4,0. HDL oli 2,1 och Triglyceridit oli 0,5. Toisin sanoen noudattamalla täysin virallisen suosituksen vastaista ruokavaliota hän sai rasvaprofiilin jota monella ei ole. Todellisuudessa syyllinen hänen huonoon rasvaprofiiliinsa oli hiilihydraatti eikä rasva.

  Hiilihydraatit

  Olen säästänyt hiilihydraatit viimeiseksi koska se on se ravintoryhmä mikä vaikuttaa verensokeriin eniten-jos syöt niitä tai et syö niitä. Jos olet kuten useimmat diabeetikot, tai jopa niinkuin useimmat ruotsalaiset, syöt todennäköisesti ruokaa mikä sisältää eniten hiilihydraattia. Aamiaismuroja, viljaa, hedelmiä, leipää, kaakkuja, papuja, riisiä perunaa ja pastaa.

  Ei ole epäilystäkään että et olisi kuullut jatkuvaa tarinaa hiilihydraatista. Hiilihydraattidieeteistä, Urheilijoiden ”hiilihydraattilatauksista” ennen suuria kilpailuja tai maratoonia. TV- ja radiomainokset kehuvat tiettyä urheilujuomaa koska se sisältää eniten hiilihydraattia.

  Jos lääkärinäsi suosittelisin sinulle, diabeetikolle, ravintoa joka koostuu 60% sokerista, 20% proteiinista ja 20% rasvasta?? Todennäköisesti ajattelisit että olen mielenvikainen. Niin uskoisin minäkin enkä todellissuudessa tahtoisi koskaan suositella moista diabeetikolle, en edes terveelle. Tämä on kuitenkin juuri se ruokavalio jota useimmat diabeetikot ovat noudattaneet vuosikausia. Jollain lailla tämä suositus tuntui järkevältä ajatellen munuaissairauksia, sydänsairauksia ja korkeaa rasvaprofiilia(kolesterooliarvoja). Tämä on kuitenkin yksisuuntaista ajattelua. Vaikutti järkevältä vaatia rasvan ja proteiinin vähentämistä mutta kukaan ei tullut ajattelleeksi nousevia veresokeriarvoja ja korkeita insuliinitasoja joka oli seurauksena itse syyllisen kurissa pitämisestä.

  Jos syöt vähän rasvaa ja vähän proteiinia niin mitä joudut syömään enemmän? Hiilihydraatteja.

  Monet diabeetikot ovat huomanneet omasta kehostaan ovat hiilihydraatit että todellinen ongelma ruokavalion kohdalla on heille nopeat tai suuret määrät hiilihydraatteja. Ne aiheuttavat korkean verensokerin joka vaatii suuria määriä insuliinia sen kurissa pitämiseksi.

  No, mitä on hiilihydraatit?

  Teknillinen vastaus on että hiilihydraatit ovat sokerimolekyylirivejä. Hilihydraatit joita syömme ovat enimmäkseen sokerimolekyyliketjuja. Mitä lyhyempi sellainen ketju on sitä makeampi on maku. Jotkut ketjut ovat monimutkaisempia ja pidempiä, niveltyneitä ja jopa haarautuneita.Tyypistä riippumatta kaikki hiilihydraatit rakentuvat kokonaan sokerista.

  Sokeria? Kysyt kokojyväleipä kädessäsi. Tämäkö sokeria??

  Yhdellä sanalla vastaus on, Kyllä

  Joitakin tärkeitä poikkeuksia lukuunottamatta on hiilihydraateilla ja elintarvikkeilla kasveista kuten vihannekset, vilja ja hedelmät sama vaikutus verensokeriin kuin tavallisella hienolla sokerilla. Syötpä sitten palan ruisleipää, juot Coca.Colan tai syöt täyden kapustallisen perunamuhennosta niin vaikutus verensokeriisi on täysin sama, verensokeri kohoaa, nopeasti.

  Miten se on mahdollista?

  Kuten alussa mainittiin, hajoittaa ruoansulatusprosessi jokaisen elintarvikkeen alkutekijöihinsä, joita keho sitten käyttää tarpeisiinsa. Suurin osa hiilihydraateista glukoosiksi. Ajattelemme usein että yksinkertainen hiilihydraatti on puhdasta sokeria ja hedelmät, vilja ja vihannekset ovat joptai muuta. Todellisuudessa useimmat hedelmä- ja viljatuotteet ovat, jos minulta kysytään, nopeita hiilihydraatteja. Meidän sylki ja suolisto sisältää enzyymejä joiden tehtävänä on nopeasti katkoa pitkät ketjut lyhyemmiksi ja makeammiksi. Elimistössämme ei ole enzyymejä jotka pystyisivät hajoittamaan joitakin hiilihydraatteja kuten celluloosa tai liukenemattomia kuituja. Kuitenkin pystyy sylkemme murtamaan tärkkelyksen lyhyiksi ketjuiksi joutuessaan sen kanssa kosketuksiin.

  Pastaa, joka usein valmistetaan durum vehnäjauhosta ja vedestä (voidaan myös valmistaa tavallisesta valkeasta jauhosta ja munan keltuaisesta, tai muina muunnelmina) on usein kutsuttu unelmaravinnoksi- erikoisesti hiilihydraattilataukseen ennen maratoonia-mutta se muuttuu nopeasti glukoosiksi ja voi nostaa verensokerin erittäin nopeasti.

  2-tyypin diabeetikolla, jolla insuliini vastaa hitaasti, vie useita tunteja ennekuin kilpirauhanen on saanut verensokerin oikealle tasolle ja joka päivä, päivä päivän jälkeen, korkea verensokeri tekee tuhojaan. Insuliinia käyttävälle on täyttä arvausleikkiä yrittä löytää oikea insuliinimäärä ja pistää se oikeaan aikaan jotta hiilihydraattirikkaan aterian aiheuttama verensokerin nousu saadaan kuriin. Usein ei pistetty insuliini edes vaikuta tarpeeksi nopeasti.

  Tietty hiilihyraattirikas ravinto esim hedelmät koostuvat suuresta määrästä yksinkertaisia nopeita hiilihydraatteja. Maltoosi ja fruktoosi ovat hieman hitaampia kuin sukroosi (hienosokeri), mutta aiheuttavat saman verensokerin nousun. Ero voi näkyä hetkellisesti ja kahden tunnin jälkeen mutta nousu on jok tapauksessa yhtä suuri ja tarvitsee paljon insuliinia sen hallitsemiseksi. Jotkut elintarvikkeet kuten esim. broccoli, sisältävät runsaasti celluloosaa tai liukenemattomia kuituja jotka hidastavat sulamista ja laimentavat niiden sisältämää pientä hiilihydraattimäärää.

  Kuten aikaisemmin on mainittu, ei suurimman osalla heistä jotka ovat liikalihavia tai ylipainoisia, syynä ole ravinnon rasva vaan aivan liian paljon hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio. Suurin syyllinen on hiiilihydraatirikkaan pikaruoan tai sellaisen , terveelliseksi väitetyn ruoan kuten leipä ja pasta, ahtaminen. Todennäköisesti nälällä on hyvin vähän asian kanssa tekemistä.

  Todennäköisesti he, joilla on suuri tarve syödä hiilihydraatteja, ovat perineet tämän ongelman. Tiettyyn pisteeseen on meillä kaikilla luonnollinen sokerinhimo-se saa meidät voimaan hyvin, mutta mitä enemmän ihmiset syö hiilihydraatteja sitä enemmän he lihovat, jopa ne jotka harrastavat liikuntaa.

  Joillakin ihmisllä on hillitön halu hiilihydraattien syömiseen, halu jolla ei ole mitään tekemistä nälän kanssa. Kyseesä on suurimmalla todennäköisyydellä geneettinen hiilihydraattihimo samoin geneettinen taipumus insuliiniresistenssiin ja diabetekseen. Tämä himo voidaan joillakin vähentää siirtymällä vähähiilihydraatiseen ruokavalioon.

  Yksi syy siihen, että sokeri, yksinkertaisin hiilihydraatti, aiheuttaa meissä hyvänolontunteen, on se että se vaikuttaa aivoihimme: muodostuu endorfiinia joka on morfiini jota aivot tuottaa. Eläinkokeista tiedetään että eläimet joita ruokitaan sokerilla tulevat riippuvaisiksi siitä. Jos sokerin antaminen lopetetaan ne saavat samaoja abstinenssivaivoja kuin narkomaanit joka yhtääkkiä ei saakkaan huumettaan.

  Hiilihydraatit ovat nopeiden kaloreiden lähde. On ymmärretävää kun kuulee terveysprofeettojen puhuvan hiilihydraattien ihmeellisestä tehosta ja suosittelevan kansalle hedelmien runsasta syömistä joka päivä. Yksi asia unohdetaan täysin. Semmoiset suositukset käyvät terveille, normaalipainoisille kansalaislle joilla ei ole diabetesta. Nämä suuret määrät hedelmiä sisältävät suuria määriä hiilihydraatteja jotka nopeasti kehossamme muuttuvat glukoosoksi. Nämä suuret määrät hedelmiä aiheuttavat verensokerin suuria kohoamisia diabeetikolle, verensokerin vaiheteluja joita on mahdoton hallita. Vaikka päältäpäin katsoen näytät samalta kuin muutkin terveet ihmiset niin reagoit täysin eri tavalla. Tiedät miltä tuntuu kun verensokeri on todella korkealla, väsyttää,”laiskottaa”ei oikei tahdo jaksaa lähteä koiran kanssa ulos. Sinulla on diabetes ja reagoit liikaan hiilihydraattiin. Suositukset jotka on tehty terveille ovat kaikkea muuta kuin hyväksi sinulle.

  biologiaa

  Toisinaan, vaikka luulet tehneesi aivan oikein, saattaa verensokerisi reagoida tavalla jota et ollut odottanut. Usein se tapahtuu yhden tai useamman diabeetikkoon vaikuttavan biologisen ilmiön takia.Seuraavassa on tarkoitukseni tutustuttaa sinut muutamiin näistä ilmiöistä jotka saattavat häiritä verensokeriasi. Pystyt kuitenkin välttämään ne jos tiedät mistä on kysymys.

  Heikentynyt insuliinin vastaus.

  Kun glukoosi ravinnon hiilihydraateista tulee vereen vastaavat haiman solut –tai niiden pitäisi vastata-vapauttamalla varastoimaansa insuliinia. Tämä insuliini on voinut olla varastoituneena monia tunteja ollakseen valmiina tilanteeseen jota kutsutaan glukoosilastiksi.. Tätä nopeaa vastausta kutsutaan insuliiniresponsin ensimmäiseksi vaiheeksi.

  2-tyypin diabeetikolla on tyypillistä että ensimmäinen vaihe on heikosti toimiva. Siksi verensokeri ampaisee ylös syömisen jälkeen (erikoisesti jos on syönyt paljon hiilihydraatteja) ja palautuminen on hidasta niinsanotun insuliiniresponsin toisen vaiheen kautta (Insulliinin uustuotanto). Tämä verensokerin nousu voidaan estää, ensisijaisesti ruokavalion avulla, jos ymmärrät mistä on kysymys ja miten paljon se sinulla vaikuttaa.

  Mahdollinen selitys ilmiölle on se että haimasi pystyy yhä tuottamaan insuliinia mutta ei varastoimaan sitä.

  Glukoneogeneesi, aamunkoittoilmiö ja viivästynyt vatsantyhjennys.

  Olet ehkä huomannut, tiheään verensokerisi mitatessas,i että paastosokerisi aamulla voi olla korkeampi kuin se oli illalla.Tähän on kolme tavallista syytä: glukoneogeneesi, aamunkoittoilmiö ja viivästynyt vatsantyhjennys.

  Glukoneogeneesi (glukoosin uustuotanto)

  Glukoneogeneesi on mekanismi millä maksa muuttaa aminohappoja proteiinista glukoosiksi. Glukoneogeneesi on käynnissä koko ajan riippumatta siitä mitä syöt. Ja vaikka glukoneogeneesivarastot olisivat täynnä. Ruoan proteiini ei ole ainoa aminohappolähde. Lihaksesi ja muu kudos vastaanottaa ja palauttaa aminohappoja vereen. Tämä jatkuva kaksisuuntainen virta takaa sen että aminohappoja on aina saatavilla glukoosin maksaan ja proteiinien lihaksiin ja muihin tärkeisiin elimiin tuottamiseen. Jotkut diabeetikot tuottavat yhä edelleen riittävästi insuliinia estämään sokerin uudellenrakentumisen maksassa mutta niin pian kun insuliinintuotanto putoaa tiety tason alle tuottaa maksa glukoosia ja verensokeri nousee, jopa silloin kun paastoat.

  Todennäköisesti et pysty yllämainittua kontrolloimaan ainoastaan ruokavaliolla, erikoisesti jos olet 1-tyypin diabeetikko tai ylipainoinen 2-tyypin diabeetikko joka on insuliiniresistentti (muista että korkea triglyceriditaso veressä voi tehdä maksan insuliiniresistentiksi. Mitä enemmän ylipainoinen olet sitä enenemmän insuliiniresistentiksi tulet). Sopiva painonpudotus ja runsas liikunta voi olla paras apu maksan herkkyyden parantamiseksi sen insuliinin osalta mikä on jäljellä. Muussa tapauksessa tavallisin hoito on lääkitys, joko tableteilla tai insuliinilla. Ongelmana sinulle joka olet jo ylipainoinen on se että insuliini suurina annoksina pyrkii nostamaa painoasi edelleen. Tästä syystä ensisijainen tavoite on saada painosi alas.

  Aamunkoittoilmiö

  Monet diabeetikoista, jotka eivät tuota tarpeeksi insuliinia, kokevat että aamusokeri on korkeampi kuin iltasokeri. Joillakin se voi nousta todella korkealle kun he heräävät. Mistä on kysymys??

  Todennäköisesti tekijöitä on monta. Mahdollinen selitys on se että insuliiniresistenssi aamutunteina nousee muiden hormoonien tason, esim. Kortisoli, noustessa. Toinen mahdollisuus on että maksa ”neutraloi” enemmän kierrossa olevasta insuliinista aamutunteina (käännös?). Sillä, oletko itse tuttanut vai pistänyt insuliinin, ei ole mitään merkitystä. Verensokeria on seurattu yön yli ja on huomattu että koko nousu tulee niillä diabeetikoilla joilla on tämä ongelma noin 6-10 tuntia nukahtamisen jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että saisit nukkua vain 5,5 tuntia yössä välttääkksesi ongelman. Niin aika jonka verensokeri tarvitsee noustakseen kuin nousun suuruus vaihtelee eri henkilöillä. Nousu voi jollakin olla pieni ja jollakin suuri.

  Vaikka aamunkoittoilmiö on tavallisinta 1-tyypin diabeetikoilla niin sitä ilmenee myös 2-tyypillä. Jatkossa kuvaamani käsittely ottaa huomioon aamunkoittoilmiöön.

  Hidastunut mahalaukun tyhjeneminen (gastropareesi)

  Monet pitkäaikaisesti diabetesta sairastaneet kehittävät tietyn tyyppisen vaurion hermoihin jotka ohjaavat mahalaukun ja suoliston lihaksia. Tämä diabeettinen gastropareesi (heikko tai hlvaantunut vatsa diabeetikolla) aiheutuu monien vuosien aikaisesta liian korkeasta verensokerista. Tämä tila, jos sinulla on 1-tai 2-tyypin diabetes ilman riittävää insuliinintuotantoa, saattaa aiheuttaa odottamattonia seurauksia verensokeriisi

  Gastropareesi voi olla lievä tai vaikea. Äärimmäisissä tapauksissa saattaa voit kärsiä useita päiviä ummetuksesta ja vatsan turvotuksesta. Lievempi muoto on kuitenkin tavallisempaa, fyysiset oireet eivät ole vaikeita mutta vaikutus näkyy verensokerissa.

  Gastropareesista tulee suuri ongelma jos käytät verensokeria alentavaa lääkettä. Jos otat tabletin tai insuliinia ennen ruokailua kattaaksesi verensokerin nousun ja ateriasi yksinkertaistetusti jääkin mahalaukkuusi eikä nostakkaan verensokeriasi kuten olit laskenut niin lääke voi laskea verensokerisi vaarallisen alhaiseksi.

  On kuitenkin menetelmiä jotka auttavat sinua kontrolloimaan verensokerisi huolimatta ennakoinnin vaikeudesta. Tästä voit keskustella hoitajasi kanssa. Hyödyllinen lääke on tablettina Motilium 10mg joka otetaan jos mahdollista 60 minuuttia ennen ateriaa. Pureksi ja niele se lasillisen vettä kanssa. Jos sinulla on epäsäännöllisiä vaihteluja veren glukoosissa niin tämä tabletti vähentää niitä välittömästi. Gastropareesisi tulee pian paremmaksi, hermostovauriot paranevat. Jo muutaman, paremalla verensokerin kontrolilla kuluneen kuukauden jälkeen, havaitset tilanteen parantuneen. Muutaman vuoden jälkeen on tulos myös mitattavissa niin kutsutulla R-R intervalmittauksella sisään- ja uloshengityksen aikana.

  Stressi ja verensokeri

  Pitkäaikainen tunteellinen stressi

  Useimmissa tapauksissa ei pitkäaikaisella tuunelämän stressillaä ole mitään suoranaista vaikutusta verensokeriin. Tämän tyyppinen stressi voi kuitenkin epäsuorasti vaikuttaa koska jotkut ehkä silloin syö enemmän makeisia tai jotain muuta millä on negatiivinen vaikutus verensokeriin.

  Monilla diabeetikoilla on kokemuksia stressavasta avioliitoista, avioerosta, työpaikan menetyksestä tai oman yrityksen konkurssista, läheisen kuolemasta ja muista lukemattomista pitkäaikaisista stressitilanteista joita sattuu kaikkien kohdalle elämän aikana. Näillä on yksi yhteinen tekijä, ne eivät ole yhtä-äkkisiä mutta kestävät tavallisesti monia tunteja, päiviä ja jopa vuosia. Ei ole normaalia että yllämainitut stressitilanteet aiheuttaisivat verensokerin nousua. Äkkinäinen tunneelämän stressitilanne missä adrenaliini kohoaa voi nostaa diabeetikon verensokeria. Esimerkkinä nainen jonka verensokeri nousi aina hänen stressinä kokemansa anopin vierailun aikana.

  Adrenaliini korkealla

  Monet potilaista saavat yhtääkkisiä verensokerin nousuja lyhyiden stressitilanteiden yhteydessä. Esimerkkinä, autoonnettomuudet ilman fyysisiä vaurioita , puheen pitäminen suurelle joukolle ihmisiä, tärkeä tutkinto/koe koulussa ja vihaiset keskustelut/riidat, konfliktit työpaikalla ja huonosti nukuttu yö.

  Jos tapahtuma on riittävän stressaava saadakseen adrenaliinin virtaamaan jolloin ilmenee esim. sydämen lyöntinopeuden nousu ja ehkä pientä vapinaa käsissä ja sormissa, tulee verensokeri todennäköisesti nousemaan. Adrenaliini on yksi sääteleviä hormooneja ja saa maksan muuntamaan varastoitua glykogeeniä glukoosiksi. Tämä tapahtuma on osa elimistön ”fight or flight” (taistele tai pakene) reagoinnista. Se on kehon oma yritys antaa tarpeeksi energiaa joko taistelun voittamiseksi tai pakenemiseen. 2-tyypin diabeetikolla jolla on tarpeeksi itsetuotettua insuliinia on pienempi mahdollisuus siihen että hänen verensokerinsa kohoaa akuutissa stressissä kuin heillä joilla insuliinintuotanto on pienempi tai sitä ei ole ollenkaan.

  Tilapäinen verensokerin nousu voi aiheutua juuri yllämainituista syistä. Toisaalta ei pytytätä verensokerinnousua joka jatkuu päiviä ja jopa viikkoja voida syyttää kuin harvoin. Jos sinulla on pitkiä jaksoja käsittämättömiä verensokerin muutoksia kun sinulla muuten on ollut normaalit tasot niin on järkevintä etsiä syytä muualta kuin stressistä.

  Tulehdus

  Yksi tärkeä stressityyppi on tulehdus, joka usein nostaa verensokeria. Munuaistulehdus esimerkiksi voi kolminkertaistaa insuliinintarpeen. Jos verensokerisi yhtääkkiä nousee voi se olla merkki alkavasta tulehduksesta, vilustumisesta tai kurkkukivusta.

  Insuliiniresistenssi

  Insuliinin kyky kuljettaa glukoosia verestä maksaan, lihaksiin, rasvakudoksen ja muihin soluihin pienenee kun verensokeri nousee. Tätä kutsutaan insuliiniresistenssiksi. Jos esimerkiksi 1 yksikkö insuliinia pystyy vähentämään verensokerisi 7:stä 5:teen niin tarvitset ehkä 3 yksikköä vähentämään verensokerin 20:stä 18:sta.

  Ajatteleppa mitä tapahtuu jos 1-tyypin diabeetikko on paastolla ja pistää vain sen verran pitkävaikutteista insuliinia että pystyy pitämään verensokerin 4:ssä 12 tunnin ajan. Jos hän syö 8-9gr glukoosia, joka riittää nostamaan verensokerin noin 6:teen, niin se ei todennäköiseti pysähdy siihen. Se nousee hitaasti päivänmittaan niin että 12 tunnin jälkeen voi verensokeri olla 9. Insuliiniresistenssi, ainakin 1.tyypin diabeetikolla, tulee verensokerin nousua myötäillen ja siksi pitää verensokerin arvo korjata niin pian kuin mahdollista. Odottaminen johtaa siihen että verensokeri vaan nousee. 2-tyypin diabeetikolla on omaa insuliinituotantoa jäljellä ja näinollen korjjautuu verensokerin nousu omalla insuliinin tuotannolla.

  Mitä nyt? En syönyt juuri lainkaan hiilihydraattia ja verensokrini nousi.

  Jos esim. syöt kaalia jossa on noin 10% hiilihydraattia niin et odottaisi että verensokerisi, joka ennen ruokailua oli 5, yhtääkkiä tuntia myöhemmin onkin 15.

  Näin tapahtuu ruokailun jälkeen kun syöt ruokaa joka sisältää suria määriä proteiinia tai hitaita hiilihydraatteja kuten esimerkiksi papuja, pavunkoisoja, herkkusieniä ja jopa suuria määriä salattia.

  Mistä johtuu että ravinto joka sisältää vähän hiilihydraattia voi vaikuttaa veresnsokeriisi tällä tavalla?

  Ylin osa ohutsuolesta sisältää soluja jotka luovuttavat hormooneja vereen venyessään suuren aterian jälkeen. Nämä solut lähettävät signaalin haimalle tuottaa insuliinia suuren aterian jälkeisen verensokerin nousun estämiseksi. Koska jo pieni määrä insuliinia voi aiheuttaa verensokerin putoamisen tuottaa haima samanaikaisesti vähemmän vaikuttavaa hormoonia, glukagoonia estääkseen todennäköisen verensokerin laskun jonka insuliini voi aiheuttaa. Glukagooni simuloi myös maksaa tuottamaan glukoosia. Jos sinulla on diabetes ja ei insuliinin tuotantoa niin haima ei eritä insuliinia mutta kuitenin glugakoonia. Tämä aiheuttaa glukongeneesin ja sitä tietä nostaa verensokeriasi. Tästä johtuen verensokerisi nousee kun syöt todella paljon, jopa siinä tapauksessa että söisit jotain mikä ei sula mutta täyttää vatsan, esimerkiksi sahajauhoja. Mitä opimme tästä? Varo liian ruoan ahtamista.

  Säästä riippuvaiset muutokset insuliinin tarpeeseen.

  Jotkut kokevat insuliinin tarpeen vähenemisen kun kylmä jakso, esimerkiksi talvi, yhtääkkiä vaihtuu lämpimämpään säähän. Tämä havaitan tavallisesti siitä että verensokeri on alempana kuin tavallisesti. Näillä ihmisillä on insuliinin tarve suurempi talvella ja pienempi kesällä. Sama koskee myös ihmisiä jotka kylmästä talvesta matkustavat esim. turistimatkalle lämpimämpään maahan. On hyvä jos olet tietoinen tästä ja olet tarkkana ja kontrolloit verensokerisi tavallista tarkempaan ja säädät insuliinisi sen mukaan, jos olet huomannut että sinulla on yllämainittuun taipumusta

  Liian paljon insuliinia kehossa

  Monet diabeetikot käyttävät suuria insuliiniannoksia. On ehkä ollut tarpeellista lisätä insuliinin määrää siksi että diabeetikko on syönyt suuria määriä hiilihydraatteja. Osalla voi olla suuria määriä pitkävaikutteista illaksi ja ehkä jopa aamuksi ja illaksi. Tästä seuraa että on suuri vaara saada matala verensokeri jollei syö yli tarpeen. Jos ei syö yli tarpeen on seurauksena tavallisesti hypoja, tulee nälkäiseksi ja sitten syö niin paljon että verensokeri nousee voimakkasti. Suuret insuliiniannokset aiheuttavat usein heilahtelevia verensokeriarvoja. Vaikka olisi laskenut ravinnon hiilihydraattimäärän ja asettanut ravintoinsuliinin niin että se olisi sopiva niin voi siitä huolimatta kokea hypoja 3 tuntia aterian jälkeen. Syynä on se että suuri määrä insuliinia kehossa painaa verensokerin alas. Tulee nälkä. Joudut syömään ja verensokeri nousee myöhemmin ja seuraavalla aterialla se on jo liian korkealla.

  Liiika syöminen johtaa paitsi heilahteleviin verensokeriarvoihin myös painonnousuun.

  Toinen ongelma korkeista insuliiniannoksista kytkettynä keskiarvoltaan korkeaan verensokeriin on se että saat insuliiniresistenssin josta voi tulla vaikea.Insuliiniresistenssi tarkoittaa sitä että insuliinilla ei ole enää samaa tehoa. Tarvitset ehkä 3 kertaa enemmän (ehkä enemmänkin) insuliinia saadaksesi saman verensokerin laskun 20mmol:sta kuin 7mmol:sta. Yksi potilaistani tarvitsi 5 yksikköä insuliinia laskeakseen verensokerinsa 2 yksikköä 20mmol:sta. Kun hänellä oli verensokeri 7 tarvitsi hän enää vain 1 yksikön insuliinia verensokerin laskemiseksi 5:een.

  Tämä ongelma voi aiheuttaa sen että diabeetikko ajattelemattomuuttaan sattaa nostaa insuliiniannostaan voimakkaasti korkeiden verensokeriarvojen kontrolloimiseksi.

  Pienien määrien laki

  Suuret määrät aiheuttavat suuria virheitä/vikoja. Monet biologiset ja mekaaniset järjestelmät vastaavat kuten ennakoitu pieniin muutoksiin, mutta kaoottisesti ja vähemmän ennaltaennustettavasti suuriin. Verratanpa liikenteeseen. Pieni määrä autoja moottoritiellä ja liikenne sujuu ennakoidulla tavalla, autot pystyvät pitämään sallitun vauhdin, liikenteeseen pääsee helposti mukaan sivusta ja moottoritieltä poistuminen on helppoa, kaikki tämä ilman suuria riskitekijöitä, on tilaa jopa pienille virheille. Kaksinkertaistetaan autojen määrä ja vaaratilanteet eivät pelkästään kaksinkertaistu, ne lisääntyvät geometrisesti. Kolmin- tai nelikertaistetaan autojen määrä ja riskien ennalta-arviointi vaikeutuu eritäin paljon.

  Diabeetikon, joka haluaa normalisoida verensokerinsa, täytyy pystyä ennakoimaan. On vaikeaa käyttää lääkettä turvallisesti ellei pysty ennakoimaan lääkkeen vaikutusta. Et pysty normalisoimaan verensokeriasi lääkkeellä ellet pysty ennakoimaan syömäsi ruoan vaikutusta verensokeriisi..

  Jollet pysty tarkalleen ennakoimaan verensokeritasoasi ruokailun jälkeen et myöskään pysty ennakoimaan insuliinin tarvettasi. Jos ruoka jota syöt jatkuvasti aiheuttaa verensokeritasoja joita et pysty ennakoimaan on mahdotonta että pystyisit normalisoimaan verensokerisi lääkityksellä.

  Tarkoitukseni on seuraavilla sivuilla antaa sinulle informaatiota jota tarvitset. Sinulle on tärkeää että pystyt ennakoimaan verensokeritasosi ja että opit ennakoimaan sen tarkasti. Tässä yhteydessä on pienien määrien laki tärkeä.

  Oikea ennakointi, kuinka onnistut siinä?
   
 3. Veijo Vierailija

  Laki hiilihydrattien laskemisesta

  Sanotaan että syöt lautasellisen pastaa, kuivapaino 100gr (noin 240gr keitettynä), noin 5dl. Tämä sisältää 75gr hiilihydraattia, ja kuten tiedämme se muuttuu 75gr glukoosia veressäsi huomattavasti aikaisemmin kuin mitä pistämäsi insuliini ennättää vaikuttaa. Sen lisäksi syöt jälkiruoan joka sisältää 50gr hiilihydraattia. Kokonaisuudessaan 125gr hiilihydraattia, ei ollenkaan epätavallinen ruokailu. Oletetaan etä olet hyvä arvaamaan hiilihydraattimäärän pastassa ja jälkiruoassa ja että tavallisesti arvauksesi on 20% plus tai miinus. 20% 125 on 25gr hiilihydraattia. Jos olet normaalipainoinen diabeetikko, et tuota yhtään insuliinia itse, niin 4gr hiilihydraatteja kohotaa verensokeriasi 1 yksikköä. Toisin sanoen vaikka olisit mestari arvaamaan on verensokerisi joko 6 yksikköä korkeampi tai matalampi kuin mitä olit laskenut. Jos tähtäät verensokeriin 5 niin sinulla nyt onkin verensokeri 11 tai 0. Jos keskiarvosi laskelmissasi on plus miinus 20% niin joinakin päivinä virhe on 10 ja joinakin 30%.

  Tämä on suurin ongelma tavallisella diabetesruokavaliolla. Isoja määriä sisään. Mutta jos syöt ruokaa joka vaikuttaa verensokeriisi vain kymmenesosan tästä virhemariginaalista niin sinulla on huomattavasti helpompaa verensokerin normalisoimisessa. Dieettisuunnitelma tähtää mariginaalin pitämiseen 0,5-1 yksikössä. Kuinka? Vastaus on: pieniä määriä sisään.

  Puolen pastaannoksen syöminen ei riitä ratkaisuksi. Jo pienet määrät tiettyjä hiilihydraatteja voi aiheuttaa suuria verensokerin vaihteluja. Ja toisaalta, et tulisi edes kylläiseksi. Ratkaisu on syödä ruokaa joka vaikuttaa verensokeriisi hyvin vähän

  Pieni määrä sisään, pieni virhe laskelmissa. Kuulostaa elegantilta ja yksinkertaiselta. Miksi ei kukaan ole kertonut tätä sinulle aikaisemmin?

  Sanotaan että pastan sijasta syöt salaattia josta muodostuu ravintosi hiilihydraattiosuus. Jos arvioit että 2 lautasellista salaattia sisältää 12gr hiilihydraattia ja teet-et tavallista 20% virhettä- vaan 30% virheen ei siitä silti muodostu kuin 4gr. Tämä voi aiheuttaa korkeintaan 1mmol:in virheen, plus tai miinus verensokerissasi. Lautasellinen pastaa vaihtui kahteen lautaselliseen salaattia? Huono vaihdos, saattaisit sanoa mutta en halua sinun olevan nälissäsi. Mitä enemmän vähennät nopeita hiilihydraatteja ravinnostasi, sitä enemmän voit lisätä rasvaa ja proteiinia. Muista tietysti että proteiinikin voi nostaa verensokeriasi mutta se tapahtuu huomattavasti hitaammin, nousu on pienempi ja helpompi hallita lääkityksellä.

  Teoreettisesti voisit tietysti punnita kaikki ruokasi gramman tarkkuudella ja perustaa laskelmasi tietoon jonka saat tuottajalta tai elintarvikelistoista. Tämäkin sisältää kuitenkin ongelman. Tuottajien antamiin määrin on sallitu virhemariginaali tuoteselosteessa. On myös muita asiaan vaikuttajia. Joku pasta on tehty munankeltuaisesta ja vehnäjauhosta joku toinen durum semolina jauhoista. Jos tuottajan antama hiilihydraattipitoisuus on 10% väärin ja sinun laskelmasi 20% väärin niin olet joutunut täysin tuntemattomaan maastoon ja sinulla on erittäin epäselvä kuva siitä mitä syöt ja mitä se aiheuttaa verensokerillesi.

  Tähtäimenä on pysytellä matalissa hiilihydraatitasoissa ja samaan aikaan syödä ravintoa mikä pitää sinut kylläisenä aiheuttamatta suuria verensokerin vaihteluja. Se on helppoa.

  laki insuliinin imeytymisestä

  Kun pistät insuliinia niin kaikki ei joudu vereesi. On epävarmaa kuinka paljon todellisuudessa imeytyy. Tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa imeytymiseen, ovat esim. kuinka paljon pistät, sillä osan siitä tuhoaa kehosi. Mitä enemmän pistät sitä enemmä kehosi tuhoaa. Muita tekijöitä ovat kuinka syvälle pistät, kuinka npeasti ja mihin pistät.

  Pistämisesi vaihtelee kerta kerran jälkeen. Vaikka olisit kuinka kokenut niin tietämättäsi tulee pieniä vaihteluja pistämisessäsi päivästä toiseen. Se insuliinimäärä joka joutuu vereen vaihtelee koko ajan. Mitä suurempi määrä, sitä suurempi vaihtelu.

  Tämä vaihtelu pistäessäsi mahaan on 30% jos pistät 20 yksikköä. Sanotaan että pistät 20 yksikköä yhdellä kertaa. Jos painat 70kg niin jokainen yksikkö vähentää verensokeria noin 2mmol. 30% vaihtelu tarkoittaa 7 yksikön eroa mikä taas tarkoittaa 14mmol epävarmuutta verensokerisasi ja olet täysin harhateillä. Tämä pelkästään insuliinin imeytymisen vaihtelusta johtuen.

  Mitä pienempi insuliiniannoksesi on sitä vähemmän vaihtelua. Normaalipainoisen 1-tyypin diabeetikon tulee tähdätä annoksiin jotka eivät ylitä 6-7 yksikköä ja mieluiten vähempään. Jos otat 3 yksikköä niin virhe ei 30% vaihtelulla tule suurempi kuin 1 yksikköä joka vastaa verensokerina 2mmol.

  Ylipainoisten ihmisten jotka pitävät suuri amääriä insuliinia olisi ehkä hyvä annostella se pieneinä annoksina. Jos tarvitset esim. 30 yksikköa yöinsuliinia vit jakaa sen neljään annokseen eri paikoissa samalla ruiskullla. Insuliinin imeytymisvaihtelu pienenee ja ennusteesi/arvauksesi pitää paremmin paikkansa.

  Pienten määrien lain seuraaminen

  Pienten määrien lain seuraamisessa on tärkeää että syöt vain pieniä määriä hitaita hiilihydraatteja ja et ollenkaan nopeita. Jos syöt pienen määrän hitaita hiilihydraatteja voit selvitä pienellä verensokerin nousulla aterian jälkeen. Jos kaksinkertaistat hitaiden hiilihydraattien määrän kaksinkertaistat myös verensokerin nousun. Jos syöt itsesi kylläiseksi hitaista hiilihydraateista niin ne nostavat verensokeriasi samalla lailla kuin pienempi määrä nopeita hiilihydraatteja. Jos ahdat itsesi todella täyteen niin tilanne muuttuu hankalaksi. Kun vatsasi on todella täynnä niin hormooni glukagooni kohoaa. Se nostaa verensokeriasi riippumatta siitä mitä olet syönyt.

  Liian paljon insuliia kehossasi

  Suuria määriä insuliinia kehossasi esim. suurista määristä pitkävaikutteista insuliinia illalla tai sekä illalla että aamulla johtaa verensokerisi suuriin vaihteluihin. On mahdotonta hallita mitä tapahtuu verensokerillesi aterioiden välillä jos sinulla on paljon insuliinia kehossasi, riippumatta siitä kuinka tarkkaan olet laskenut hiilihydratin syöntisi ja tarpeellisen insuliini määrän. Sinulla on kuitenkin aina tuntematon määrä insuliinia kehossasi. Verensokeritasosi tulee mahdottomaksi ennakoida. Joudut syömään enemmä välttäksesi hypoja. Jos et syö lisää saat hypoja ja siitä johtuu että syöt liian paljon ja siitä seuraa taas vaikeasti hallitava verensokerin nousu.

  Mitä vähemmän sinulla on insuliinia kehossasi sitä pienemmät verensokerin heilahtelut.

  jatkuu

  Toinen ongelma koekeiden insuliinitasojen liittyessä korkeisiin keskimääräisiin verensokeerihin on se että saat insuliiniresistanssin joka voi olla aika vaikea. Insuliiniresistenssi tarkoittaa sitä että insuliinilla ei ole sitä tehoa mikä sillä pitäisi olla. Tarvitset ehkä 3 kertaisen määrän insuliinia sadaksesi saman vaikutuksen kun verensokerisi on 20 verrattuna siihen jos verensokerisi olisi7. Yksi potilaistani tarvitsi 5 yksikköä insuliinia pudottaakseen verensokeriaan 2 mmol:lla kun verensokeri oli 20. Kun verensokeri oli7 tarvitsi hän ainoastaan 1 yksikön insuliinia pudottaakseen verensokerin 7:stä 5:teen mmol. Tämä ongelma voi aiheuttaa sen että ihmiset ajattelemattomuuttaan saattavat nostaa insuliiniannoksiaan reilusti pitääkseen korkeat verensokeriarvonsa kurissa.

  Kuinka arvioida ravintoinsuulini

  Tiedetään että 1-tyypin diabeetikkolla (aikuinen, 65kg), jolla ei ole omaa insuliinituotantoa, 1 yksikkö insuliinia pudottaa verensokeria noin 2mmol. Tiedetään myös että 4gr hiilihydraattia tavallisesti kohottaa verensokeria noin 1 mmol. Toisinsanoen 1 yksikkö insuliinia riittää 8:lle grammalle hiilihydraattia. Samoin tiedetään että 1 yksikkö insuliinia riittää 40grammalle proteiinia. (tullaan käyttämään alla laskelmassa)

  Ylläolevat ovat kuitenkin muuttujia. Numerot pitävät paikkansa vain niille joilla ei ole insuliinituotantoa ollenkaan jajoilla ei ole insuliiniresistanssia. Annokset täytyy räätälöida erikseen yksilöille. Joten jos olet esim. ylipainoinen saatat tarvita enemmän insuliinia kuin mitä yllä kerrottiin, Toisaalta jos sinulla on insuliinituotantoa jäljellä saatat tarvita huomattavasti pienempiä määriä insuliinia.

  Toinen muuttuja, kun puhutaan oikean insuliinimäärän arvioinnista, on aamunkoittoilmiö. Tavallinen insuliini mitä pistät ennen ruokailua on ehkä 20% vähemmän tehokas aamiaiseen kuin muihin aterioihisi, vaikka se tulisi samasta ampullista.

  Tärkein tekijä on tietenkin se mitäsyöt. Koska emme voi tietää kuinka insuliini vaikuttaa, ennenkuin sitten kun käytät sitä, täytyy insuliiniannoksen olla mitoitettu tarkaan ravintosuunnitelmaan. Sen avulla voimme sitten tehdä varman arvion siitä kuinka paljon insuliinia tulet tarvitsemaan.

  Kaikkien tekijöiden tasapainoon saaminen ja oikean insuliinimäärän arvioimenenensimmäisellä yrittämällä ei aina ole helppoa. Tästä johtuen kokeilemme ensin insuliinitarpeesi aliarvioimista ja sitten nostamme asteittain määriä perustuen verensokeriarvoihisi. Tämä on vain esimerkkii pienten määrien laista. Katsotaanpa kuinka tämä voidaan tehdä.

  Esimerkki1

  Koska haluamme olla varmalla puolella ja tähtäämme mahdollisimman pienimääräiseen insuliinin käyttöön jätämme laskelmista aamunkoittoilmiön aamiaisen kohdalla. Sama koskee mahdollista ylipainon aiheuttamaa insuliiniresistenssiä. Tältä näyttää laskelma perustuen yllämainittuihin määriin.

  Hiilihydraattien korjaamiseksi, grammamäärä jaettuna 8:lla= yksikköä pikainsuliinia.

  Proteiinin korjaamiseksi : grammamäärä jaettuna 40:llä= yksikköä pikainsuliinia

  Oletetaan että sinulla on 1-tyypin diabetes. Sinulla on jo neliannoshoito (? Käännös) . Aamunkoittoilmiön vuoksi on syytä pitää hiilihydraattimäärä niin matalana kuin mahdollista, erityisesti aamulla, koska insuliininteho on heikentynyt vähintään 20%. Jos syöt esim. 32gr hiilihydraatteja lounaaksi ja illalliseksi niin voit kokeilla puolittaa määrän aamiaisella.

  (Todellisuudessa on useimmille tehokkainta vähentää hiilihydraatteja vielä enemmän, esim. syödään aamiaiseksi 6-8gr ja 12-14gr muilla aterioilla)

  Alla olevassa esimerkissä ei ole otettu huomioon proteiinin vaikutusta verensokeriin. Liha sisältää noin 20% proteiinia, 100gr ts. 20 gr, 200gr sisältää 40gr proteiinia. 200gr hampurilaispihvi ilman leipää ja ranskalaisia perunoita sisältää siis 40gr proteiinia. Tästä proteiinimäärästä muodostuu noin 8gr glukoosia joka vastaa 1 yksikköä pikainsuliinia. Mutta nyt keskitymme vain hiilihydraattiin.

  Oletetaaan että ruokailusi näyttää tältä:

  Aamiainen: 24gr hiilihydraatteja

  Oletetaan että haluat munia ja pekonia aamiaiseksi. Nyt voit ottaa hiilihydraatit näkkileivästä.

  1 pala Husman näkkileipää sisältää 7,7gr hiilihydraattia.

  3 palasta sisältää siis 22,5gr hiilihydraatteja.

  Kananmuna sisältää muutaman gramman. Yhteensä tästä tulee 24gr. Juustoa ja kinkkua näkkileivällä vaikuttaa niin vähän että et tarvitse huomioida sitä. Muista että jokaista 8grammaa kohden tarvitset 1 yksikön insuliinia.Täsää tapauksessa 24 jaettuna 8:lla= 3 yksikköä pikainsuliinia. Näin korjaat näkkileivän aiheuttaman verensokerin nousun.

  Jos kuulut niihin jotka välttämättä haluavat palan tavallista leipää paistetun kananmunan (näkkileien sijasta) alle niin sekin käy. Tavallinen leipä sisältää kuitenkin enemmän hiilihydraatteja joten se ei ole suositeltavaa.Leipäpala sisältää noin 15gr hiilihydraatteja ja sen aiheuttaman verensokerin nousun korjaukseen tarvitset 15 jaettuna 8:lla= 2 yksikköä insuliinia.

  Emme ole laskeneet mukaan proteiinia mutta jos haluat täydellisen kontrollin niin voit laskea myös proteiinin mukaan.

  40gr proteiinia vaatii 1 yksikön insuliinia verensokerin nousun estämiseksi. (koskee 65-70kg painavaa ilman omaa insuliinituotantoa)

  Jos syöt esimerkiksi:

  2 paistettua kananmunaa = 14 gr proteiinia

  50 gr pekonia= 18 gr proteiinia

  4 siivua juustoa (näkkileivällä)=10 gr proteiinia

  Summaksi tulee 42gr proteiinia. 1 yksikkö insuliinia riittää 40gr:lle proteiinia. Tarvitset siis 42 jaettuna 40 = noin 1 yksikkö.pikainsuliinia.

  Oletetaan että haluat pelkästään 2 siivua näkkileipää. Se tekee 15,5gr hiilihydraatteja. Tarvitset 15,5 jaettuna 8= noin 2 yksikköä pikainsuliinia.

  Kokonaismäärä yllämainitulle aamiaiselle on siis: 2(hiilihydraateista plus 1 (proteiinista) = 3 yksikköä pikainsuliinia.

  Jos syöt 100gr hanpurilaisen ilman leipää niin niin se sisältää 20% proteiinia. Saat siis 20gr proteiinia. Korjataksesi se aiheutaman verensokerin nousun tarvitset 20 jaettuna 40:llä = 0,5 yksikköä insuliinia. Tavalliset insuliinikynät ei pysty antamaan vähempää kuin 1 yksikön. Lapsille tarkoitetut kynät pystyvät antamaan 0,5 yksikköä. Toisin sanoen täyden kontrollin pitäminen on mahdollista. 0,5 yksikköä vähempää ei pysty kynillä antamaan. Pienempien määrien pistämiseksi sinun on käytettävä ruiskua tai insuliinipumppua.

  Esimerkki2:

  Pidät italialaisesta jauheliha kastikkeesta. Nyt tiedät että pasta sisältää runsaasti hiilihydraatteja jotka ovat melko nopeita. Pieien määrien lain noudattamiseksi tulee sinun vähentää pastan määrää. 1dl keitettyä pastaa sisältää noin 16-17gr hiilihydraatteja joten koeta olla ylittämättä sitä määrää. Jauhelihakastikkeen määrää ei kuitenkaan ole mitään syytä vähentää.

  1 dl keitettyä pastaa= 16 g kolhydrater; 16/8 = 2 yksikköä pikainsuliinia

  300 gr naudanlihaa kastikkeessa= 60 g protein; 60/ 40 = 1½ yksikköä pikainsuliinia

  Summaksi tällä aterialla tulee 2,5 yksikköä insuliinia. Muut lisukkeet jauhelihakastikkeessa sisältävät niin vähän hiilihydraatteja ettei sinun tavallisesti tarvitse huomioida niitä.

  Ylläolevat ovat esimerkkejä siitä kuinka teet laskelmia. Samalla tavalla voit laskea kaikilla aterioillasi. Listoista (Elintarvikkeiden koostumustietopankki - Terveyden ja hyvinvoinnin laitos - Fineli) voit nähdä kuinka paljon hiilihydraatteja tai proteiinia eri elintarvikkeet sisältää. Pienten määrien lain seuraamiseksi on tärkeää että rajoitat hiilihydraattien määrää..

  Huomaa että laskelmat ovat arvioita. Jos sinulla on insuliiniresistenssi tarvitset enemmn insuliinia ja jos sinulla on insuliinin omaa tuotantoa tarvitset mahdollisesti vähemmän.

  Insuliinimäärän hienosäätö

  On täysin varmaa että testiannoksesi tulevat olemaan liian korkeita tai liian matalia. Toisinsanoen verensokerisi nousee tai laskee liian alas joidenkin tai kaikkien aterioiden jälkeen. On kuitenkin epätodennäköistä että verensokerisi olisi laskisi liian alas, jollei sinulla ole gastropareesia (viivästynyt vatsantyhjennys). Jos sinulla on insuliiniresistenssi niin tarvitsen seuraavalla kerralla enemmän insuliinia.

  Hienosäätääksesi insuliinimäärän on tarpeellista käyttää puoliyksiköitä, tai jopa pienempiä, mutta seuraavasta saat kuvan kuinka voisit toimia..

  Muista että tärkeimmät verensokeriarvot tällä pikainsuliinin hienosäädölla saat 5 tuntia Actrapid:in pistämisen jälkeen ja 4-5 tuntia Humalog:in tai Novo-rapid:in jälkeen, koska tarvitaan pitkä aika ennenkuin insuliinin vaikutus lakkaa. Sanotan että verensokeriprofiilisi verenssokerin asetuttua näyttää tältä:

  5 tuntia aamiaisen jälkeen nousu 2mmol:

  5 tuntia lounaan jälkeen: lasku 1mmol

  5 tuntia illallisen jälkeen: nousu 2mmol

  Ilmeisesti annostuksemme ei ollut oikea ja sitä täytyy muuttaa verensokerin nousun tai laskun estämiseksi. Nämä muutokset ovat helppoja jos muistaa että 65-70kg painavalle aikuisella, joka ei tuota omaa insuliinia. pystyy 1 yksikkö pikainsuliinia ”polttamaan” 8gr hiilihydraattia (8gr hiilihydraattia nostaa verensokeria 2mmol).

  Katsotaanpa nyt näitä hypoteettisia verensokeriprofiileja ja lasketaan ne muutokset ateriainsuliiniannoksissa jotka tarvitaan:

  Areria Verensokerinmuutos ero/2mmol Annoksen muutos

  Aamiainen: + 2 mmol + 1 + 1 yksikköä

  Lounas: -1 mmol – 0,5 – ½ yksikköä

  Illallinen + 2 mmol + 1 + 1 yksikköä

  Muutat ateriainsuliiniannoksesi lisäämällä tai vähentämällä annoksen muutoksen.

  Helppoa. Muista, että hiilihydraatti ja proteiinisisältö ravinnossasi päivittäin tulee olla sama koska et vaihda insuliiniannoksia joka päivä. Jos olet aina nälkäinen jonkun aterian (aamiainen, lounas, illallinen) jälkeen niin voit nostaa proteiinimäärää aterialla. Käytä sitten samaa proteiinimäärää joka päivä. Jos nostat proteiinimäärää niin sinun täytyy myös kontrolloida kuinka paljon se nostaa verensokeriasi ja nostaa insuliinin määrää vastaavasti. ÄLÄ NOSTA HIILIHYDRAATTIEN MÄÄRÄÄ-laki pienistä määristä sanoo että hiilihydraatin nostaminen aiheuttaa ongelmia verensokerin hallinnassa.

  Aina ei kuitenkaan ole helppoa. Joillakin on hyvin korkeat insuliiniannokset jaj korkea verensokeri, Nämä ihmiset, vaikka heillä olisi 1-typin diabetes ovat kehittäneet insuliiniresistenssin, joka voi tulla vaikeaksi.

  Jos yllämainittu koskee sinua niin sinulla on todennäköisesti suuri annos iltainsuliinia. Ehkä sinulla on myös vaikea aamunkoittoilmiö, ilmiö joka tekee sen että aamulla verensokerisi on korkealla. Ehkä juuri saadaksesi aamusokerisi järjestykseen olet saanut vähitellen niin suuren insuliiniannostuksen. Kuitenkin, huolimatta suuresta annoksesta on aamusokerisi usein epätasainen.

  Suuri ongelma suurien insuliiniannosten kanssa on ennakoinnin epävarmuus. Vaihtelu imeytymisen kohdalla on suuri ja siten myös vaihtelu koskien onsuliinin määrää joka lopulta joutuu vereen. Saadksemme asian järjestykseen käytämme jälleen pienten määrien lakia.. Jos esim. otat 28 yksikköä pitkävaikutteista ineuliinia yöksi niin tahtoisimm esuositella että jaat määrän neljään ossan. Pistä toisnsanoen 7 yksikköä eri paikkoihin (samalla kanyylillä). Voit huomata melskein heti että aamusokerisi tasoittuu. Olemme vähentäneet vaihtelua huomattavasti.

  Haluamme aloittaa ravinnosta ja yritämme säätää insuliinimäärän sen mukaan ottaen huomioon insuliiniresistenssin joka vaihtelee riippuen verensokerin korkeudesta. Vi eehkä kauemmin kun teemme näin mutta pikkuhiljaa verensokerisi tasoittuu.

  Liikunta ja diabetes, verensokerin putoamisen korjaaminen hiilihydraatilla

  Ihmisillä, jotka eivät käytä lääkkeitä jotka pudottavat verensokeria, sulkeutuu insuliinin tuotanto tavallisesti kun verensokeria lasketaa liikunnan avulla. Et kuitenkaan pysty liikunnalla estämään tabletien tai insuliinin vaikutusta käytettyäsi niitä. Vaarallisen matalan veremnsokerin välttämiseksi on viisasta korjat verensokerin putoaninen rypälesokeritableteilla tai jollain muulla hiilihydraattilähteellä ennen verensokerin putoamista.

  Jotkut 1-tytypin diabeetikot käyttävät esim. hedelmiä tai karamelleja hallitakseen odotetun verensokerin putoamisen. Tämä ei kuitenkaan tarkkudeltaan ole yhtä hyvä kuin rypälesokeritabletit ja saattaa johtaa kohonneeseen verensokeriin monia tunteja eteenpäin. Jos syöt esim. omenan, niin sen sisältämä nopea sokeri menee vereen melkein välitömästi. Se sisältää myös hitaampaa sokeria jonka vereen joutuminen voi kestää tuntikausia. Toisaalta voi pitkäkestoinen liikunta, kuten hiihto tai ruumillinen työ aiheuttaa sen että verensokeri putoaa koko päivän ajan. Silloin tarvitaa jotain pidempivaikutteista hypojen välttämiseksi.

  Glukoositabletteja on monen nimisiä. Tavallisimmat ovat dextrosol ja dextropur jotka sisältävät 3gr glukoosia per tabletti.

  Alla oleva taulukko antaa sinulle kuvan siitä kuinka paljon 1 tabletti nostaa verensokeria ihmisellä joka ei tuota omaa insuliinia.

  Painosi 3gr glukoosia nostaa VS:

  16 kg 3,3 mmol/l

  32 kg 1,5 mmol/l

  48 kg 1,3 mmol/l

  64 kg 0,8 mmol/l

  80 kg 0,66 mmol/l

  95 kg 0,54 mmol/l

  111 kg 0,51 mmol/l

  128 kg 0,4 mmol/l

  128 kg 0,4 mmol/l

  143 kg 0,36mmol/l

  Otetaan esimerkiksi tilanne kuinka voit päättää montako tablettia tarvitset tietyn aktiviteetin aikana. Se voi olla mitä tahansa, tenniksestä ruohonleikkuuseen. Oletetaan että painat 64-70kg ja että 1 dextrosol tabletti (3g glukoosia) nostaa verensokeriasi noin 0,8mmol/l.

  Esimerkki siitä kuinka voit päättää montako tablettia tarvitset tietylle liikunnalle.

  Mittaa verensokerisi ennen kuin aloita liikunnan (tietysti on hyväksi aina mitata verensokeri ennen liikunnan aloittamista). Jos verensokerisi on liian alhaalla niin ota tarpeeksi dextrosolia niin että saat sen ylös oikealle tasolle. Odota noin 40 minuuttia niin että glukoosi ennättää imeytyä. Jos et te sitä niin tunnet itsesi liian heikoksi liikunnan aloittamiseksi. Mittaa verensokeri uudelleen kun aloitat liikunnan.

  Liikunnan aloitettuasi ota yksi rypälesokeritabletti (3gr) 10 minuutin välein.

  Puolessa välissä liikuntajaksoa mittat jälleen verensokerisi, varmuuden vuoksi, ettei se ole liian matala. Jos se on liian matala niin otat tarpeeksi dextrosolia sen ylös saamiseksi. Jos se on liian korkea niin voi olla tarpeellista jättää väliin riittävä määrä tabletteja.

  Jatka liikuntaasi ja käytä tabletteja verensikeri arvojen mukaan.

  Kun lopetat liikunnan, mittaa verensokerisi taas. Korjaa tableteilla mikäli tarpellista.Muista pitää kirjaa kaikista arvoista ja ajoista milloin otit tabletin.

  Mittaa verensokerisi taas 1 tunti liikunnan lopettamisen jälkeen. Tämä on tärkeää siksi että verensokerisi voi jatkaa putoamistaan vähintään tunnin ajan liikunnan lopettamisen jälkeen. Erittäin vaativa liikunta voi aiheuttaa sen ett verensokeri jatka putoamistaan jopa 5 tuntia.

  Jos tarvitsit esim.8 tablettia niin se kertoo että sinun tulee otta 8 tablettia liikuntasi aikana. Jos tarvitsit 4 tablettia niin tarvitset 4 tablettia. Ja niin edellen.

  Toista tämä koe silloin tällöin koska likuntasi ei varmasti ole sama joka kerta. Jos ensimmäisellä kerralla tarvitsi 5 tablettia ja toisella 3 niin kokeile 4:llä tabletilla seuraavalla kerralla. Jos liikuntasi vaativuus nousee niin voi olla aiheellista nostaa glukoositablettien määrää.

  Toisenlainen liikunta vaatii taas hitaiden hiilihydraattien käyttöä. Kyseessä voi olla tuntikausia kestävä ruumillinen työ ja silloin voi hyvä idea olla syödä pala leipää ennen ja työn aikana.

  Monet kokevat että verensokeri putoaa liian alas esim. ostoskeskuksessa ostoksilla käydessä. Voi olla hyvä idea autolta lähtiessä syödä pala leipää (12-14gr hiilihydraatia). Leipä alkaa nostaa verensokeria noin 10 minuuttia myöhemmin ja se jatkuu noin 3 tunnin ajan. Pikkuleivät ovat sekoitus nopeita ja hitaita hiilihydraatteja ja ne nostavat verensokerin nopeasti mutta nousu jatkuu noin 3 tuntia silloinkin. Hedelmien aiheuttama verensokerin nousu on sitävastoin vaikeampi arvioida.

  Täysin riippumatta siitä kuinka aiot hallita verensokeriasi sinulla täytyy aina olla rypälesokeria mukanasi,

  Liian korkean tai alhaisen verensokerin korjaus

  Pyri verensokeilukemaan noin 6mmol ennen ateriaaja kun menet nukkumaan ilalla. Tämä edellyttää kuitenkin että sinulla on oikea määrä perusinsuliinia. Perusinsuliini on yhteinen nimitys määrälle pitkävaikutteista insuliinia tai perusmäärä insuliinipumpussa. Jos sinulla on oikea määrä perusinsuliinia niin sinun pitäisi pystyä olemaan vuorokausi syömättä tai ilan lisäinsuliinia ja veren glukoosin tulisi olla oikealla tasolla.

  Vaikka sinulla on oikea määrä perusinsuliinia ja lasket ateriaannoksesi tarkasti tulet huomaamaan että verensokerisi on liian ylhäällä tai alhaalla ennen ateriaa. Jos se on matalalla voit joko vähentää insuliiniannosta tai ottaa glukoositabletteja.

  Suositus on että hoidat asian glukoositableteilla.

  Oletetaan että painat 64kg. Yksi rypälesokeritabletti nostaa verensokeriasi 0,8mmol/l (katso taulukkoa liikunta ja verensokeri). Jos verensokerisi ennen aterii on 4,5mmol/l olet 2,6mmol/l suntaarvon alapuolella. Korjataksesi tämän tarvitset 3 glukoositabletia (2,4/0,8). Otat 3 tablettia, sitten otat sen määrän insuliinia jonka tarvitset ateriallesi laskelmasi mukaa. Sitten syöt.

  Mutta entäs jos verensokerisi on liian korkealla? Sillonkin sinun täytyy korjata tilanne, mutta nyt lisäämällä insuliinia. Tietääksesi kuinka paljon 1 yksikkö insuliinia pudottaa verensokeriasi sinun täytyy tietää kuinka suuri perusannoksesi on. Jos esim. otat levemir:iä 10 yksikköä aamulla ja 10 yksikköä ilalla niin perusannoksesi on 20 yksikköä. Sen jälkeen voit etsiä alla olevasta taulukosta perusinsuliinisi määrän. Seuraavsta sarakkesta näet että 1 yksikkö pikainsuliinia (Novorapid tai Humalog) laskee verensokeriasi noin 1,1 mmol/l jos perusannoksesi on 20 yksikköä.

  Oletetaan että verensokerisi on 10mmol/l ennen ateriaa. Se on toisinsanoen 4 mmol/l yli suosituksen. Koska 1 yksikkö laskee verensokeriasi 1,1mmol/l tarvitset siis 3,5 yksikköä sen orjaamiseksi (4/1,1= 3,6 yksikköä). Olet kuitenkin varovainen jaj haluat korjat vain 7:ään mmol/l joten otat vain 2,5 yksikköä. Nämä 2,5 yksikköä lisää laskettuun ateriainsuliiniin. Laskettuun määrääm 3 yksikköä lisäät siis 2,5 yksikköä joten tulos on 5,5 yksikköä. Tavalliset insuliinikynät eivät pysty antamaan puoliyksiköitä. Ainoastaan Novokynä Demi joka on tarkoitettu lapsille pystyy siihen.

  Sinun tulee myös korjata verensokerisi jos se on liian korkealla tai matalalla illalla ennekuin käyt nukkumaan, Sen teet samalla tavalla kuin yllä on kerrottu.

  Novorapid:in tai Humalog:in suurinpoiirteinen vaikutus verensokeriin.

  Päivän kokonaisannos 1 yksikkö laskee

  perusinsuliinia VS (mmol/l)

  4 5,6

  5 4,4

  6 3,7

  7 3,2

  8 2,8

  10 2,2

  13 1,7

  15 1,5

  16 1,4

  18 1,2

  20 1,1

  25 0,9
   
 4. Veijo Vierailija

  Annika Dahlqvistin tarina

  LCHF ruokavalio
  Posted by Veijo Puustinen Tue, November 05, 2013 20:55:15

  Hel 10. 2011
  Annika Dahlqvist oli koko aikuisen ikänsä taistellut ylipainonsa kanssa vähärasvaisilla ruokavalioilla ja tuloksena oli aina jojoilu. -90 luvulla hän sairastui fibromyalgiaan , niveltulehdukseen, suolistokatariin (IBS) ja väsymyksestä jotuvaan masennukseen. Muutos tuli kun hän 2004 kuuli tyttäreltään joka oli lukemassa lääkäriksi testistä jonka opiskelijat olivat tehneet VHH-ruokavaliolla ja sen tuloksista. Hän rupesi testaaman itseensä ja tuloksena oli se mikä sai hänet lähtemään tielle mikä on tänä päivänä ollut hyödyksi monille. Paino putosi normaalitasolle, kaikki vaivat parantuivat ja ainoaksi syyksi hän näki VHH-ruokavalion. Hän sai yhteyden Ulf Ravnskoviin (The Cholesterol Myths) joka oli kirjoittanut kirjan ”Rasva ja kolestroli on terveellistä”, kirjan josta Annika oppi että ei ole olemassa mitään tieteellistä todistetta tyydytetyn rasvan vaarallisuudelle. Hän alkoi suositella diabetes- ja ylipainoisille potilailleen VHH ruokavaliota jota hän kutsui LCHF (Low Carb High Fat) nimellä. Kaikki jotka uskalsivat ja noudattivat ruokavaliota paranivat huomattavasti.Koska LCHF ruokavalio ei ollut Ruotsin Elintarvikelaitoksen suositusten mukainen lopetti Annika työpaikassaan 2006 ja jatkoi free lance pohjalta akuutin hoidon puolella. 2009 hänet kiellettiin jatkamasta työtään kotikunnassaan sikainfluenssa rokotuksista antamiensa negatiivisten lausuntojen takia. Oman bloginsa (linkki sivulla) hän aloitti jo 2005 ja se on yhä yksi Ruotsin luetuimmista terveysblogeista.2005 teki 2 Diabetesliiton dietistiä ilmoituksen Sosiaalihallitukselle Annikan ravintoneuvoista diabeetikoille. Juttu ei ollutkaan helppo selvitettänä ja asiaa selvittämään kytkettiin diabetesprofessori Christian Berne Upsalasta.

  2008 tuli päätös joka oli ainutlaatuinen maailmassa:

  Professori Christian Berne, lausunto:

  http://pagina.se/filer/berneyttrande1.pdf

  Sosiaalihallitus, päätös.

  http://pagina.se/filer/SocvsDahlqvist.pdf

  ”LCHF on tieteeseen ja käytännön kokemukseen perustuva hoitomuoto D2:ssa ja painonhallinnassa”

  lue: Terveenä ja kylläisenä
   
 5. minä Vierailija

  "Muista, insuliini on kehomme rasvaa rakentava päähormooni."

  Kyllä tuo pitää paikkansa, mutta ilman insuliinia kuolemme, koska sokeri ei pääse soluihin energiaksi. Jos taas liikkumattomuudellasi aiheutat sen, että solu ei kuluta energiaa, niin se muuttuu rasvaksi. Jos saat ylenmäärin energiaa, niin sekin muuttuu rasvaksi.

  Tarkoitan sitä, että syö suhteessa kulutukseesi. Ja tarkkaile veren sokeritasoa, että toimiiko insuliini.

  Jos olet lihava ja haluat laihduttaa, niin tee se vhh -ruokavaliolla ja liikunnalla, tarkkaile taas sokeritasoja veressä.

  Jos sokerit ovat korkealla, ja et pysty niitä ruokavaliolla ja liikunnalla pudottamaan, niin mene lääkäriin; pitkäaikainen korkea veren sokeritaso aiheuttaa vakavia sairauksia elimistöösi.

  Tässä tulemmekin siihen, että diabetikon on saatava oikeantasoinen lääkitys ja se ei ole mahdollista kuin pitkässä seurannassa ja suunnitellulla hoidolla.
   
 6. Veijo Vierailija

  "Kyllä tuo pitää paikkansa, mutta ilman insuliinia kuolemme, "

  Aivan oikein, ei millään tavalla ristiriidassa kirjoituksieni kanssa. Diabetes on hoidettava tai seuraukset ovat vakavat. Kysymys on siitä millä tavalla. Nykyiset hoitosuositukset ovat osoittautuneet tehottomiksi kun samaan aikaan taas VHH-ruokavalioilla on saatu aikaan monien mielestä "ällistyttäviä" tuloksia.

  Miksi siis nostaa insuliinitasoa tarpeettomasti syömällä liikaa hiilihydraatteja ja sen jälkeen paikkaamalla edelleen lisäämällä insuliinia?

  Hiilihydraattia (sokeria)--insuliinitaso nousee-- rasvasolut sulkeutuu-- liikalihavuus.

  "Tässä tulemmekin siihen, että diabetikon on saatava oikeantasoinen lääkitys ja se ei ole mahdollista kuin pitkässä seurannassa ja suunnitellulla hoidolla"

  Jos se suunniteltu hoito perustuu nykyisiin diabeetikon ravintosuosituksiin niintilanne on todella ongelmallinen.

  Hävitty taistelu?

  LCHF-Diabetes
  Posted by Veijo Puustinen Sat, November 16, 2013 00:32:13

  Maailma on häviämässä taistelun diabetesta vastaan. Näin raportoi kansainvälinen diabetesfederaatio. Tänään uskotaan 382 miljoonan ihmisen kärsivän diabeteksesta, enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

  Raportti julkaistiin kansainvälisenä diabetespäivänä 14 marraskuuta. Diabeetikkojen määrä vastaa 8,4 ptosenttia maailman väestöstä.

  Vastaavanlaisia lukuja on julkaistu myös Ruotsissa. 400 000 diabeetikkoa. Näistä on 50 000 D1:siä, Hoito vaatii insuliinilääkinnän, Sen lisäksi 350 000 D2 tyypistä kärsiviä.

  - Noin 200 000 arvellaan sairastavan D2:sta tietämättään sanoo Fredrik Lödahl, Diabetesliiton puheenjohtaja.

  - Vaarallinen tila pitkäaikaisena ilman käsittelyä. Voi aiheuttaa vakavia komplikaatioita.

  Kuten muuallakin maailmassa lisääntyy diabeetiikojan määrä Ruotsissa. Sairastuneiden määrä on kolminkertaistunut 1980 livulta.

  - Olemme häviämässä taistelun diabetesta vastaan sanoo. Löndahl.

  Artikkeli

  lue myös: Terveenä ja kylläisenä
  Terveenä ja kylläisenä

  Diabeteshoidon surkeat tulokset!

  LCHF-Diabetes
  Posted by Veijo Puustinen Fri, October 25, 2013 21:36:03

  Kes 28. 2013


  New England Journal of Medicine raportoivat amerikkalaiset tutkijat diabeteshoidon tuloksista vuosina 1999-2010. Tulosten yhteenveton vaoidaan käyttää termiä todella huonot. Suurin osa diabeetikoista ei saavuttanut tavoitearvoja.


  Raportti


  Ruotsissa tilanne on sama. 31. maaliskuuta julkaistiin diabetesrekisterin vuosiraportti (2012). Ei edesw puolet diabeetikoista (D2) saavuttaneet tavoitearvoja koskien pitkää sokeria, HbA1c, joka on 52mmol/l/mol. Jopa keskiarvo ylittää tavoitearvon. D2 diabeetikoilla sairaanhoidossa on keskiarvo 54,9mmol/l/mol lääkintäklinikoilla 65,3mmol/l/mol.

  Pahiinta kaikessa tässä on se että tilanne pahenee koko ajan. Pitkäsokeriarvot kaikilla Ruotsin diabeetikoilla huononevat hitaasti mutta varmasti. Diabeetikkojen joiden arvot ovat niin korkeita että silmä- ja munuaisvauriot kasvaa määrä nousee koko ajan.

  Diabeetikon ravintosuositukset lepäävät heikolla tieteellisellä perustalla.

  Diabeteshoidolla on jättiläismäisiä ongelmia. Yksi syistä on todennäköisesti se että diabeetikon ravintosuositukset ovat olleet täysin sopimattomat. Ruotsin valtion lääkintäohjeita tarkastava elin (SBU) raportoi: ”Diabeetikon ravintoohjeita ei koskaan ole arvioitu/tarkastettu perusteellisesti”. Ja ”Kun katsotaan tieteellisiä perusteita diabeetikon ravintosuositukselle niin ne lepäävät todella heikolla tieteellisellä perustalla joten sairaanhoidon on oltava todella varovainen suositellessaandiabeetikolle hänelle sopivaa ravintoa”.


  SBU:n raportti


  Ylläolevasta, erittäin tarkkaan arvioidusta raportista, jonka takana ovat Ruotsin parhaat diabetesasiantuntijat huolimatta media kuitenkin levittää yhä edelleen ”varmoja” lausuntoja diabeetikon ravinnosta. Lautasmallia kuvataan tieteeseen perustuvaksi. Yllmainittu tutkimusraportti kertoo kuitenkin että tieteen osuus suosituksessa on olematon.

  Vähärasvainen ruokavalio ei vähennä sydäninfarktin vaaraa.

  SBU:n raportin jälkeen on myös tullut varmoja tietoja siitä että lautasmallilla on huono vaikutus/teho D2:ssa. Syksullä ilmestyi suurin tutkimus USA:ssa diabeetikon ruokavaliosta. Tutkimuksessa (LookAHEAD) saivat diabeetikot neuvon syödä vähärasvaisesti ja harrastaa liikuntaa. Heidän painonsa putosi hieman mutta ravinnolla ja liikunnalla ei ollut mitään vaikutusta sydäninfarktin vaaraan. Tutkimus jouduttiin lopettamaan 11 vuoden jälkeen koska haluttua tulosta ei nsaatu. Kun tutkijat ovat pakotettuja lopettamaan yllämainitun tyypisen tutkimuksen on kyseessä suuri epäonnistuminen.Diabeteshoidon surkeat tulokset!

  LCHF-Diabetes
  Posted by Veijo Puustinen Fri, October 25, 2013 21:36:03

  Kes 28. 2013


  New England Journal of Medicine raportoivat amerikkalaiset tutkijat diabeteshoidon tuloksista vuosina 1999-2010. Tulosten yhteenveton vaoidaan käyttää termiä todella huonot. Suurin osa diabeetikoista ei saavuttanut tavoitearvoja.


  Raportti


  Ruotsissa tilanne on sama. 31. maaliskuuta julkaistiin diabetesrekisterin vuosiraportti (2012). Ei edesw puolet diabeetikoista (D2) saavuttaneet tavoitearvoja koskien pitkää sokeria, HbA1c, joka on 52mmol/l/mol. Jopa keskiarvo ylittää tavoitearvon. D2 diabeetikoilla sairaanhoidossa on keskiarvo 54,9mmol/l/mol lääkintäklinikoilla 65,3mmol/l/mol.

  Pahiinta kaikessa tässä on se että tilanne pahenee koko ajan. Pitkäsokeriarvot kaikilla Ruotsin diabeetikoilla huononevat hitaasti mutta varmasti. Diabeetikkojen joiden arvot ovat niin korkeita että silmä- ja munuaisvauriot kasvaa määrä nousee koko ajan.

  Diabeetikon ravintosuositukset lepäävät heikolla tieteellisellä perustalla.

  Diabeteshoidolla on jättiläismäisiä ongelmia. Yksi syistä on todennäköisesti se että diabeetikon ravintosuositukset ovat olleet täysin sopimattomat. Ruotsin valtion lääkintäohjeita tarkastava elin (SBU) raportoi: ”Diabeetikon ravintoohjeita ei koskaan ole arvioitu/tarkastettu perusteellisesti”. Ja ”Kun katsotaan tieteellisiä perusteita diabeetikon ravintosuositukselle niin ne lepäävät todella heikolla tieteellisellä perustalla joten sairaanhoidon on oltava todella varovainen suositellessaandiabeetikolle hänelle sopivaa ravintoa”.


  SBU:n raportti


  Ylläolevasta, erittäin tarkkaan arvioidusta raportista, jonka takana ovat Ruotsin parhaat diabetesasiantuntijat huolimatta media kuitenkin levittää yhä edelleen ”varmoja” lausuntoja diabeetikon ravinnosta. Lautasmallia kuvataan tieteeseen perustuvaksi. Yllmainittu tutkimusraportti kertoo kuitenkin että tieteen osuus suosituksessa on olematon.

  Vähärasvainen ruokavalio ei vähennä sydäninfarktin vaaraa.

  SBU:n raportin jälkeen on myös tullut varmoja tietoja siitä että lautasmallilla on huono vaikutus/teho D2:ssa. Syksullä ilmestyi suurin tutkimus USA:ssa diabeetikon ruokavaliosta. Tutkimuksessa (LookAHEAD) saivat diabeetikot neuvon syödä vähärasvaisesti ja harrastaa liikuntaa. Heidän painonsa putosi hieman mutta ravinnolla ja liikunnalla ei ollut mitään vaikutusta sydäninfarktin vaaraan. Tutkimus jouduttiin lopettamaan 11 vuoden jälkeen koska haluttua tulosta ei nsaatu. Kun tutkijat ovat pakotettuja lopettamaan yllämainitun tyypisen tutkimuksen on kyseessä suuri epäonnistuminen.
   
 7. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Voihan tilanteen kuvata näinkin

  LCHF-kokemuksia


  Täällä Ruotsissa rupeaa virallinen kanta ravintoohjeista joutua enemmän ja enemmän naurun alaiseksi koska ihmiset ovat enemmän ja enemmän tietoisia uusista tutkimustuloksista.
  Tässä yksi jo vanhoista sanomalehtiartikkeleista (2009-03-17):

  Tapasin äskettäin vanha ystävän. Vuosien taistelun jälkeen lihavuutta vastaan syömällä vähärasvaisia ruokia hän oli hieman yli vuosi sitten oli niin lihava ja niin huonossa kunnossa, että hänen oli pakko hakea terveydenhoitoa. Kaikki arvot osoittautuvat katastrofaalisen huonoiksi!

  Sitten hän päätti, että hän ainakin nauttisi elämästä sen lyhyen ajan mikä oli jäljellä syömällä rasvaista ruokaa josta hän piti. Hän alkoi syödä voita, kermaa, sianlihaa, kananmunia ja muut mistä elintarvikevikevirasto ja useimmat lääkärit varoittaa.

  Minä ja vaimoni aloimme syödä samalla tavalla pari viikkoa sitten. Jätimme nyt sosiaalihallituksen suositukset omaan arvoonsa. Perunat, riisi,leipä ja pasta sai jäädä. Sen sijaan mässäillään lihan ja sianlihaa, munien, kalan, voin ja kermankanssa, samoin rasvaiset kastikkeet. Tosi hyvää ruokaa. Tietysti olimme varautuneet vahingollisiin haittavaikutuksiin. Paino on pudonnut, maha toimii täydellisesti,kynnet ovat tulleet kovemmiksi eivätkä halkeile enää, tukka paksummaksi ja nukumme hyvin. Vaimoni pystyy yhtääkkiä taivuttamaan sormensa kämmeneen mitä hän ei ole pystynyt tekemään vuosiin ja minun korvennus on kadonnut. Mutta hyvän ruoan takia olemme valmiita sietämään nämä kärsimykset jotka johtuvat ahmimisestamme.

  Miten sitten kävi ystävälleni? Vähemmän kuin vuoden jälkeen hänen painonsa oli pudonnut 35kg ja hänen lääkärinsä joutui toteamaan “jätkä, sinulla on koetulokset kuin 20 vuotiaalla”.
  Mitä ikinä teettekin niin älkää kuunnelko Annika Dalhlqvistia tai muita, jotka puolustavat hänen ajatuksiaan (nk. LCHF-ruokavalio - runsaasti rasvaa ja vähän hiilihydraatteja), vaan jatkakaa vähärasvaisen ruoan syömistä kuten viranomaiset suosittelee. Muuten voi käydä niinkuin kaverilleni. Sitäpaitsi jos seuraatte hänen suosituksiaan on olemassa riski että ette ikinä saa diabetesta tai sydänsairauksia. Pelkkä ajatus kauhistuttaa !

  Lisäksi on olemassa joitakin viitteitä siitä, että vähärasvaisen ruokavalio (viranomaiset suosittelee myös lapsille) on tuloksena mukavia muksuja , keskittymishäiriöitä, aggressivisuutta, adhd ja muita mukavia neuropsykologisia ongelmia.

  On tietysti varmempi seurata viranomaisten neuvoja ja suosituksia. Jos me kaikki alkaisimme syömään rasvaisempaa ruokaa niin saattaisi lihavuus- ja diabetesepidemia pysähtyä ja mitäs siitä tulisi. Mitä me tekisimme kaikilla verorahoilla jotka nyt käytetään diabeteshoitoon, erityyppisiin sydän ja verisuoni leikkauksiin ja lihavuuden hoitamiseen leikkauksilla. Olisi ehkä pakko käyttää ne varat riittävän henkilökunnan palkkamiseen kouluihin ja ja sairaaloihin ehkä jopa vanhusten hoitoon niin että henkilökunnalla olisi aikaa kanssakäymiseen ja jopa vanhusten ulos viemiseen.

  Ei , sitä ei saa tapahtua. Jatketaan kevytmargariinien ja kevytmaidon syömistä ja vältetään luonnollisia rasvoja kuten voita ja sianlihaa.

  Sven Erik Nordin

  Terveenä ja kylläisenä
   
 8. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mitä tarkoittaa LCHF?  LCHF (Low Carb High Fat) tarkoitaa (vähän hiilihydraatteja ja enemmän rasvaa). Se on ruokavalio jossa hiilihydraatteja vähennetään ja niiden tilalle otetaan ravintoon lisää tyydytettyä rasvaa. Ateriat koostuvat pääasiassa lihasta, kalasta, linnuista, kananmunista, öljystä, kokosrasvasta ja rasvaisista meijerituotteista. Sen lisäksi marjoja ja vihanneksia. Tiukkaan LCHF ruokavalioon kuuluvat ainoastaan maanpinnan yläpuolella kasvavat vihannekset. Juureksia ja hedelmää voit poikkeustapauksissa lisätä ateriaan (hedelmä lähinnä jälkiruokana). LCHF ruokavalioon ei kuulu keinotekoiset lisäaineet ja yleensä syödään ekologista ja niin luonnollista ravintoa kuin mahdollista.  Kuinka paljon ja kuinka usein minun tulee syödä?  Sinun tulee syödä silloin kun sinulla on nälkä. Useimmille riittää 3 ruokailua päivässä, ilman välipaloja. Syö rauhallisesti ja syö itsesi kylläiseksi. LCHF ruokavaliolla vältät makean himon ja opit tuntemaan milloin olet kylläinen ja milloin sinulla on nälkä.  Kuka voi noudattaa LCHF ruokavaliota?  Kaikki. Erikoisen hyvin se sopii ylipainoisille ja heille joilla on diabetes. Se sopii myös heille jotka treenaa. Jos sinulla on fyysisesti erittäin rasittava ammatti tai jos treenaat kovaa niin voit syödä hieman enemmän hiilihydraatteja, löydät kyllä itsellesi sopivan määrän.  Mitä tapahtuu kehossasi kun noudatat LCHF ruokavaliota?  Koska ravintosi sisältää huomattavasti vähemmän hiilihydraatteja kuin esim. lautasmallilla et saa samaa verensokerin ja insuliinitason nousua ruokailun jälkeen. Kehosi käyttää energiana hiilihydraattien sijasta rasvaa. Siten rasvanpolttosi paraneeja painosi putoaa. Kun aloitat LCHF ruokavalion niin kehosi joutuu säätämään itsensä rasvapoltolle ja voit jonkun aikaa tuntea ohimeneviä totuttautumisilmiöitä

  lue lisää: Terveenä ja kylläisenä
   
 9. Barca2000 Vierailija

  Munuaisten vajaatoiminta on suhteellisen yleinen varsinkin vanhemmilla ihmisill'. Silloin heille
  tulee proteiinirajoitus.

  Seuraavissa arvikkeissa on paljon proteiinia:
  • liha (naudanliha, kana, sianliha, kalkkuna)
  • kala
  • äyriäiset (katkaravut, kampasimpukat, simpukat, osterit)
  • munat
  • meijerituotteet (maito, juusto, jäätelö, jogurtti).
   
 10. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kiitos vihjeestä. Toisinsanoen virallinen ravintosuositus ei sovi kaikille sekään. Sairaudet jotka asettavat rajoituksia ovat asia sinänsä sen ymmärtää kai jokainen?
  Jos näet kenkämainoksen jossa kerrotaan että minulla on juuri sinulle sopivat kengät niin on kai turha mennä kertomaan myyjälle että entäs jos ei ole jalkoja.

  Mukavaa että muuten olet yhtä mieltä LCHF ruokavalion terveydellisistä hyödyistä.

  Munuaisten kohdalla voidaan kai olla vähän ihmettelevällä kannalla kuitenkin: Minulla kahdessa lääkärintarkastuksessa havaittu munuaisvaurio hävisi lääkärini kummastukseksi muutama kuukausi LCHF:n aloittamisen jälkee.

  On myös pieni tyieteellinen tutkimus jossa mies joka oili valmis munuaiskoneeseen laitettiin vähähiilihydraattiselle, runsaasti proteiinia sisältävälle ruokavaliolle.

  Terveenä ja kylläisenä

  Tutkijan loppulausunnossa kuitenkin rehellisyyden nimissä seisoo että kyseessä on vain pieni tutkimus josta pitkälle meneviä johtopäätöksiä on vaikea vetää.

  Odotan mielenkiinnolla uusia tutkimuksia.

  Useimmilla lääkäreilla on semmoinen mielikuva LCHF ruokavaliosta että siinä nostetaan proteiinin määrää. Se luulo on todella vain luulo. Se mitä nostetaan hiilihydraatin sijaan on terveelliseksi todettu rasva, myös tyydytetty eläinrasva.
   
  Last edited: 01.12.2013
 11. iNdo bo$$

  liittynyt:
  04.12.2010
  Viestejä:
  163
  Saadut tykkäykset:
  4
  Luuletko _oikeasti_ että kukaan jaksaa lukea tuota copy-paste-paatosta??
   
 12. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  ystävä hyvä

  Tämä on keskustelusivu ja täällä on tarkoitus keskustella otsikon aiheesta eikä käyttäytyä kuin hiekkalaatikon kovikset.
  Sinun ei ole mikään pakko lukea kirjoituksiani, itse näen blogini statistiikasta kuinka moni asiasta on kiinnostunut joten olen aivan tyytyväinen.
   
 13. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Diabeetikon ruokavalio on osoitettu katastrofiksi monia kertoja. Yhä edelleen diabeetikko käydessään sairaanhoidossa saa saman vanhan "Saat syödä mitä haluat-lääkkeissä löytyy" suosituksen.
  Jälleen uusi mielenkiintoinen tutkimus joka sahaa vanhat luulot poikki:

  Uusi jännittävä ruotsalainen tutkimus antaa jälleen meille vahvoja johtolankoja siitä kuinka diabeetikon tulee syödä. Kyseessä on ensimmäinen tutkimus joka yksityiskohtaisesti näyttää kuinka verensokeri vaihtelee riippuen siitä kuinka diabeetikko syö.

  Tutkimuksen takana mm. Professori Fredrik Nysrtröm.

  Tutkimuksessa tarkasteltiin kuinka kolme erilaista ruokavaliota vaikuttaa 19 D2 diabeetikon verensokeriin ja insuliinitasoon. Ruokavaliot sisälsivät yhtä paljon kaloreita mutta erot olivat seuraavat:

  Perinteellinen vähärasvainen ruokavalio (45-56% hiilihydraatteja)

  Välimerenruokavalio jossa nautittiin ainoastaan kahvia aamiaiseksi (paasto 16:8) ja sitten reilu lounas (32-35% hiilihydraatteja)

  Maltillinen vähähiilihydraattinen ruokavalio (16-24% hiilihydraatteja)

  Huomaa että useissa välimeren maissa (Italia, Kreikka, Portugal) usein jättää aamiaisen syömättä.

  Tulos

  Tulos päivän aikana näytti tältä:

  lue, mutta älä hämmästy, en hämmästynyt minäkään:

  Terveenä ja kylläisenä
   
 14. iNdo bo$$

  liittynyt:
  04.12.2010
  Viestejä:
  163
  Saadut tykkäykset:
  4
  Nimenomaan, joten jos pidät paatoksen siellä blogissasi.
   
 15. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vähäliilihydraattinen ruokavalio on tänäpäivänä suositumpi ja suositumpi menetelmä diabeetikkojen kohdalla. Ruotsissa hoitomuodoks ihyväksytty LCHF ruokavalio on todella näyttänyt mihin sairauteen sopivalla ruokavaliolla voidaan päästä, monet kuten minä (D2) selviävät täysin ilman lääkitystä ja melökein kaikille tuloksena on huomattava lääkityksen tarpeen väheneminen.
  D1:nen saa hyödyn nimenomaan tasaisina, matalina verensokeritasoina ja sitä tietä pienentyneenä ja helpompana lääkityksenä.
  Jos kokeilet LCHF ruokavaliota niin on tärkeää että otat huomioon seuraavan:

  DIABEETIKKO !! TÄRKEÄÄ !!

  Jos käytät insuliinia tai SU- valmisteita ja aloitat LCHF ruokavalion on erittäin tärkeää että pidät silmällä (tiheillä mittauksilla) verensokeriasi ettei se pääse liian alas.Vähennä lääkitystä heti ensimmäisestä päivästä, seuraa tihein mittauksin. Jotkut puhuvat 25-30 mittausta päivässä.

  Sulfonureid (SU)

  Glipizid (Mindiab®), Glibenklamid (Daonil®, Glibenklamid®).

  Jos verensokerisi laskee liikaa voit joutua koomaan. Vähennä hiilihydraatteja ja lääkitystä mieluiten yhteistyössä lääkärisi kanssa, jos mahdollista.

  Mitä tapahtuu kun syöt hiilihydraattia?

  Hilihydraatit kohdallasi voivat olla sokeria tai tärkkelystä viljasta, perunasta tai juureksista.

  Hiilihydraatit hajoaa glukoosiksi (sokerilaji) ja imeytyvät nopeasti vereesi. Kehosi reagoi valmistamalla insuliinia (hormooni) joka pitää huolen siitä että sokeri menee soluihisi ja käytetään energiana.

  Hiilihydraatti-rikkaan aterian jälkeen ei kaikki sokeri mahdu soluihin ja varastoituu silloin lihaksiin ja maksaan, Jos sielläkin on täyttä niin sokeri muuttuu rasvaksi ja varastoituu rasvasoluihisi.

  Insuliini heikentää myös rasvanpolttoa kehossasi.

  Terveenä ja kylläisenä
   
 16. minä Vierailija

  varmaan nyt kyllä itsekin tajuat, että kysymys on hoitotasapainosta ja lääkityksen tason määrittämisestä. On aivan selvää, että kaikilla ihmisillä ei ole kykyä hoitaa itseään tai muita perheenjäseniä. Kuitenkin kysymyksessä on vakava asia. Olisikohan viisasta olla yhteydessä omaan hoitajaan, jos joutuu tekemään radikaaleja muutoksia lääkityksessä?

  Tuo yhtämittainen mittaaminen on kyllä jokin välivaihe. Missään tapauksessa hoidon/ ruokailun olessa tasapainossa, ei tuollaiseen mittausrumbaan saa jäädä kiinni. Ja erityisen tärkeää se on pienten lasten vanhemmille, jotka hädissään mittailevat lapsen veren sokereita läpi yön ja eivät itse saa nukuttua. Mittaus on nykyään niin helppoa, mutta voi mennä aivan sairaalloiseksi. Tuo 25-30 mittausta päivässä menee sairaalloisen puolelle, vaikka olisi muutosvaihekin, mutta tietysti ihminen voi olla utelias. ihan yhtä tarkeää on sitten laittaa nuo mittaustulokset päiväkirjaan...
   
 17. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  "varmaan nyt kyllä itsekin tajuat, että kysymys on hoitotasapainosta ja lääkityksen tason määrittämisestä."

  Aivan oikein, mutta kenen ehdoilla, potilaan vai lääketeollisuuden?

  "Olisikohan viisasta olla yhteydessä omaan hoitajaan, jos joutuu tekemään radikaaleja muutoksia lääkityksessä?"

  Jos olet lukenut blogistani niin siellä lukee että, asia on parasta tehdä yhteistyössä lääkärin tai hoitajan kanssa. vaikeutena on vaan se että mistäs Suomessa repäiset sen lääkärin tai hoitajan.

  "Tuo yhtämittainen mittaaminen on kyllä jokin välivaihe. Missään tapauksessa hoidon/ ruokailun olessa tasapainossa, ei tuollaiseen mittausrumbaan saa jäädä kiinni."

  Aivan oikein taas. itse mittan huomattavasti harvemmin nykyisin mutta minulla on takana 1500-2000 mittausta. Se on tarvittu siihen että olen saanut selvilla millainen ruoka todella pitää verensokerini matalana ja tasaisena, ravintoni energiasisällön laskemisen opettelemiseen, valmistuotteiden varomisen oppimiseen ja ennekaikkea esim. Diabetesliiton älyttömien suositusten testaamiseen. Kokojyvä on sokeria väitti sitten joku mitä muuta tahansa. Ansoja on monia ja niiden selvittämiseen tarvitaa tiedon hankkimista. Nykyisin käytän noin 300-500 tikkua (anteeksi liuskaa) vuodessa. Mittaan tiheästi silloin kun syön jotain mikä mielestäni on OK mutta koska se koostumukseltaan (elintarvikkeiltaan ) poikkeaa paljon tavallisesta.

  Neuvo 25-30 mittausta tulee tunnustetulta diabetestutkijalta. Potilaan omaksi turvallisuudesta tietenkin.

  Uteliaisuutta? tuskin. Kysymys on minun terveydestäni. Virallisen tahon neuvot ovat valitettavasti osoitautuneet koko matkan aikana täysin mitättömiksi. Ota huomioon että myös hoitajani on nykyisin samaa mieltä. Miksi? Hän sai mittaustilastoni (kaksi viikkoa ennen LCHF ripokavalion aloittamista ja 7 /seitsemän kuukautta) LCHF ruokavalion aloittamisen jälkeen. Ne tilastot pitivät sisällään juuri niitä runsaita mittauksia, erittäin tärkeää jos haluat saada jonkun vakuuttuneeksi ja oppia asian myös itse. Vierailut hänen luonaan on nykyisin enemmän keskusteluja siitä mitä uuttaLCHF ruokavalion kohdalla on tullut esille.

  Olen D2:nen ja vastaavan mittausdiagrammin lyhyemmältä jaksolta voit löytää täältä:

  Terveenä ja kylläisenä
   
 18. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
 19. Taitaa Vierailija

  olla siellä Ruotsissa haitarina koko ruokasysteemit, liekö terveydenhuoltokin. Meillä täällä Suomessa sensijaan asiat ovat toisin. Oikeaa tietoa saa. Meillähän on maailmakärkiluokan koulutetut lääkärit ja tervehdenhuoltohenkilökunta. Kokemuksen pohjalta ei ole kyllä valittamista. Mitään ei tuputeta.
   
 20. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mikähä lienee tupittamista? Se että kansalle päin naamaa valehtelemista jatketaan terveydestä vastaavien virallisten tahojen puolelta vai se että pyritään seuraamaan tutkimuksen antamaa tietoa?

  Terveenä ja kylläisenä

  Suomalainen media on onnistunut erittäin hyvin avustamaan THL:llää ja Diabetesliittoa savuverhon levittämisessä.

  Vertaile hieman:

  Media Suomessa:
  Terveenä ja kylläisenä

  Media Ruotsissa:
  Terveenä ja kylläisenä

  Ole hyvä ja ota yhteyttä THL:llään ja pyydä ottamaan esille yksi niistä tuhansista tutkimuksista jotka osoittavat että tyydytetty rasva on vaarallista. Siinä on avain koko llaitoksen hölmöilyyn. Semmoista tutkimusta ei nimittäin löydy ja tyydytetyn rasvan vaarallisuuteen perustuu koko hiilihydraattihysteria joka pelkästään sairastuttaa kansaa.
   
 21. WC tuttu paikka Vierailija

  Minkäslaista ravintoa minä voisin syödä kun olen maitoproteiini allergikko (ei laktoosi) myös liiallinen lihan, kalan ja soijan sisältämä proteiini aiheuttaa imeytymishäiriöitä? Vatsaoireiden lisäksi proteiini aiheuttaa minulle niveloireita (en ole reumaatikko); särkyä ja turvotusta.
   
 22. Veijo Puustinen Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.11.2013
  Viestejä:
  0
  Saadut tykkäykset:
  0
  Valitettavasti sairaudet aiheuttavat rajoituksia oli sitten kysymys mistä ruokavaliosta tahansa. keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

  LCHF ruokavaliolla ei ole tarkoitus nostaa proteiinin vaan rasvan määrää.

  Sitten kysymys ilman saarnoja: Kuinka paljon käytät kasvisrasvoja (väittävät jotkut terveellisiksi) vai käytätkö aina luonnollisia rasvoija kuten esim voita vai estääkö allergiasi täysin muun kuin kasvirasvan käytön. Liiallinen omega6 nimittäin on tulehdusta aiheuttavaa joka voisi olla osasyynä särkyihisi. Liikaa kuituja, nehän ovat niin terveellisiä että niitä mätetään joka puolelle, aiheuttaa hyvin äkkiä vaikeuksia vatsassa.

  Terveenä ja kylläisenä
  Terveenä ja kylläisenä
  Terveenä ja kylläisenä
   
 23. WC tuttu paikka Vierailija

   
 24. Vp Vierailija

  Diabetesliitto suosittele pehmeitä rasvoja. Uskooko joku vielä liiton valehtelemista tyydytetyn rasvan haitoista? Jopa margariiniteollisuuskin on alkanut lisätä voita myrkkyihinsä.

  Terveenä ja kylläisenä
   
 25. Kakkonen Vierailija

  Suo siellä vetelä täällä jos on syöpätutkimuksiin uskominen.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti