Hae Anna.fi-sivustolta

Lihapullia

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä Pyöreitä, 02.05.2006.

 1. Pyöreitä Vierailija

  Hei!

  Kun olen tehnyt lihapullia (teen yleensä sipulikeittoainespussin ohjeen mukaan), en saa paistettua niistä kauniin pyöreitä vaan tuloksena on epämääräisen muotoiset mutta maukkaat lihapullat. Kertokaa vinkkejä miten saan kauniin pyöreitä ja maistuvia lihapullia?
   
 2. J Vierailija

  Tarvitseeko niistä tullakaan tehdasteköisen näköisiä eikö niissä se maku ole tärkeintä?
   
 3. astsrid Vierailija

  Pyöritä veteen tai öljyyn kostutetuin kämmenin melko kauan. Pane pannu heti rullaamaan. Tee tiiviistä taikinasta.
   
 4. Elina Vierailija

  Paistan lihapullat aina uunissa. Näin niitä ei tarvitse käännellä eikä ""hölskytellä"" pannulla, joten pysyvät kuosissaan.
   
 5. J Vierailija

  Kyllä ne kuosissa paistinpannullakin pysyvät eivätkä ole yhtään rasvaisempia näin tehtynä, jos ei lisää paistinpannulle rasvaa.
   
 6. Gilmoren tyttö Vierailija

  Astridin neuvo tuosta kostutetuin käsin pyörittelystä on hyvä, minä en ainakaan ole kokenut, että lihapullani olisivat kovinkaan ""epämuodostuneita"", sillä pyörittelen ne juuri vedessä kastelluin käsin. Taikinani ei ole edes mitenkään erityisen tiivistäkään.

  Mutta mitenhän tässä, jos haluaa tarkalleen tasakokoisia ja -näköisiä pullia, toimisi lihapullasakset?!

  (Eipä ole kovinkaan pitkä aika (vuosi tai kaksi), kun hämmästelin kyseistä hyödykettä - en siis ollut kuullutkaan moisista aiemmin... Mutta sellaiset kun on keksitty, niin kai niistä jotakin hyötyäkin sitten voi olla?!)
   
 7. Elina Vierailija

  Sanoinko, että paistan uunissa siksi, että pannulla tulee rasvaisempia - mielestäni en.

  Paistan uunissa, koska teen aina n. 2kg:sta jauhelihaa kaksi pannullista, enkä todellakaan ehdi seistä hellan vieressä pannulla paistamassa.
   
 8. Tiia Vierailija

  Voi Elina! Etkö ole vielä oppinut, että J tietää aina kaiken parhaiten - jopa sen mitä et ole sanonut tai edes ajatellut.

  Samoin teen itse uunissa - paljon vähällä vaivalla.
   
 9. Elina Vierailija

 10. asteri Vierailija

  Teen sen verran pullia kerralla, etta paistan pannulla - ja vähässä rasvassa. Jos teen uunissa, nesteet valuvat ja pullat näyttävät herkkusieniltä. Onko uunini liian kylmä?
   
 11. mrs Vierailija

  Olen joskus kokeillut sipulikeittoainespussia lihapullataikinaan, samoin jos sipulit on liian isoina paloina, on käynyt niin, että lihapullat vähän halkeilee pinnalta.
  No, hyviä ovat olleet kuitenkin.
  Pojan poika ei oikein pidä siitä, että sipuli narskuu hampaissa (pitää kyllä sipulin mausta), niin olen alkanut raastaan sipulin ja saanut kiitosta mummin maailman parhaista lihapullista:)
  Öljysillä käsillä pyörittelen (myös vesi OK, mutta oliiviöljystä kun tykkään...). Pienen määrän paistan pannulla, isomman erän (useimmiten) uunissa.
  Kauniin pyöreitä.
   
 12. JJ Vierailija

  Sipulikeittopussista tulee lihapulliin tympeä teollisuuden maku.
   
 13. mrs Vierailija

  Niin minunkin mielestä, mutta jokainen tavallaan...
   
 14. liselotte Vierailija

  Usein teen lihapullat pelkästään jauhetusta naudanlihasta, lisään mausteet suolaa ja maustepippuria, kuullotetun, hienoksi silputun sipulisilpun, kermatilkan. Vaivaan taikinan sileäksi ja tasaiseksi.
  Pyörittelen kostutetuin käsin tasakokoiset pullat ja paistan joko pannulla tai uunissa.

  Huom ei rasvaista sikaa lihassa, ei korppujauhoja eikä kananmunaa.
   
 15. Kokki kolmonen Vierailija

  Lihapullista saa pyöreitä ainoastaan pannulla paistamalla. Eli pannua ravistellaan paistettaessa niin, että ne pyörivät itsestään pannulla. Mahtaa olla kuivia lihapullia, jos käytetään ainoastaan naudanpaistijauhelihaa eikä mitään rasvaa eikä edes korppujauhoja. Eihän ne pysy edes kasassa sillä lailla. Lihapulliin kuuluu laittaa sekaan myös vähän rasvaa, korppujauhoja, sipulia, munaa ja mausteita jotta niistä tulee kuohkeita ja paistaa kunnon valurautapannulla sillä teflonpannulla ne ei edes pyöri pannua ravistettaessa koska pannu on niin liukas. Uunissa paistetuista tulee kuivia kökköjä joista on mehut valuneet uunipannulle. Paistinpannulla niihin paistetaan rapea pinta, joka pitää mehut pullien sisällä. On tässä tullut eräskin pulla paistettua erilaisiin pitoihin ja kehuja on sadellut.
   
 16. Haaahhhaaaa.... Vierailija

  Teen lihapullat 7 % naudan paistijauhelihasta.
  Lisään kermaa, hieman korppujahetta, kananmunaa ja paljon hienonnettua kuullotettua sipulia ja reilusti mausteita.
  Kypsennän aina uunissa. Ja ovat pyöreitä.

  Milloinkaan en ole saanut kuivia ""kökköjä"", joten näin teen jatkossakin.

  Nimim. myös PALJON kehuja saanut

  Ps. onko tänne pukannut toinen J, joka on ainoa erinomainen ja aina oikeassa?
   
 17. :o) Vierailija

  Joskus koulussa köksän tunnilla tehtiin keitettyjä lihapullia. Taisin syödä, koskapa eivät jääneet mitenkään pahana mieleen. En ole itse niitä kotona valmistanut. Kuuluvatkohan nykyisin kenenkään suosikkeihin? Netti kyllä tuntee ko. ohjeita.
   
 18. liselotte Vierailija

  Hei Kokki kolmonen, ihan hyviä kokolihapullia olen tehnyt ja enhän ihan rasvatta niitä tee, jos luit tarkkaan, lisään kermaa jo senkin takia, että tai9kinasta tulee noteka pyöriteltäväksi ja sopivasti sitä rasvaa ja samalla makua.

  Korppujauho ja kananmuna eivät tuo makua, vaan maku tulee pääraaka-aineesta ja mausteista. Kananmuna ja korppujauho kovettavat pullia toki pitävät tiiviinä kasassa.
  Mutta jos ei kermaa liikaa laita pysyy täyslihapulla kyllä kasassa erittäin hyvin. Muuten jauhelihapihvitkin teen samalla tavalla ja lihamurekkeen.
   
 19. Liselotelle Vierailija

  Korppujauho pehmentää lihapullia ja kananmuna sitoo ja rasva tekee mehukkaita. Eli ilman niitä tulee pullista kuivia kökköjä (mutta sehän on makuasia mistä tykkää).

  En yleensä viitsi täällä kirjoitella, mutta jos huomaan törkeitä ylilyöntejä ja väitteitä niin en voi olla hiljaa, sillä täältä palstoilta etenkin uusavuttomat etsivät ohjeita.

   
 20. Satuli Vierailija

  Kyllä minäkin saan pehmeitä ja mehukkaita lihapullia ilman korppujauhoja, kanamunaa ja rasvaa.

  Korppujauhoja on käytetty kautta-aikain jauhelihan lisäyksenä, ns. täyteaineena. Kanamuna kyllä sitoo lihapullia, mutta ilman niitä saa pullat hyvin pysymään koossa, kunhan vaivaa taikinaa tarpeaksi. Vaikka itse käytänkin vähärasvaista jauhelihaa (kermalla höystettynä), niin kyllä jauhelihasta silti irtoaa makua ja mehevyyttä ja sitä rasvaakin, kermankin ansiosta.

  Se miten kuivia kökköjä kukakin lihapullistaan saa, riippuu paljolti kypsytysajasta. Kun ei kypsennä liikaa, eivät ne myöskään kuivu liikaa.
   
 21. J Vierailija

  Juu ei korppujauhoja välttämättä lihapulliin tarvita. Itse en ole koskaan laittanut. Laitan kyllä kananmunan ja nesteeksi kevytmaitoa. Korppujahot taitavat olla tarkoitettu vain lihan jatkamiseen.
   
 22. liselotte Vierailija

  Samaa mieltä Satulin kanssa. Korppujauhot ovat mielestäni lihan jatke ja kananmunien kanssa käytettynä sitoo kananmunaa. Ollenkaan ei välttämätöntä.

  Kukin tekee mielihalunsa ja tapansa mukaan, mutta meillä halutaan että pullissa maistuu pääraaka-aine eli liha mausteineen. Aivan samoinkuin en halua sisäfilepihviä kieritellä kananmunassa ja korppujauhossa, vaan paistan pihvin sellaisenaan maustettuna.

  Kyllä sika/nautajauhelihasta teen ns perinteisiä lihapullia, joihin tulee kananmunaa ja leipää raastettuna tai korppujauhoja. Korppujauhoissa on usein hiukan tunkkainen maku, joka tulee läpi lihanmaustakin, joten en mielelläni sitä käytä.

  Hyvin vaivatulla taikinalla, jossa mausteet kohdallaan ei todellakaan voi epäonnistua.
   
 23. Wilma Vierailija

  Korppujauhojen asemesta kannattaakin käyttää maidossa turvotettua vaaleaa leipää.

  Korppujauhot ovat delikaatti tuote, joka vanhenee tuhottoman nopeasti.
   
 24. liselotte Vierailija

  Ajattelin, että saan keittiössäni valmistaa perheelleni
  myöskin lihapullat ilman, että ""keittiössä""- palstan vartija
  ottaa kantaa nimittäen tekoani tai tapaani törkeäksi ylilyönniksi.

  Pyydänkin nyt nimimerkitöntä palstanvartijaa hiukan tarkemmin yksilöimään törkeän ylilyöntini vakavuusasteen
  vaikkapa esimerkiksi rangaistusastetta käyttäen.

  Mikä on rangaistus sinulta tälle törkeälle ylilyönnille ?
  Olisiko se ehdotonta vai ehdollista lihapullienteosta ?

  Pyydän vielä, että harvoin palstalle kirjoittavana vastaisuudessa kuitenkin puutut heti jos törkeitä ylilyöntejä esiintyy, kenellä tahansa. Ja rangaistus on hyvä samalla kertoa.

  Pannaan toimestasi palstan mielipiteet kuriin, eihän täällä sovi kirjoittaa mitään perinteisistä ohjeista poikkeavaa jo ihan uusavuttomiakin ajatellen. Miten on viimeiset 50-vuotta
  ruokaa tehty tehtäköön samoin edelleen.

   
 25. -- Vierailija

  Minäkin odotan kokko kolmosen vastausta.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti