Hae Anna.fi-sivustolta

Liian laiha koira

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä minä, 06.10.2005.

 1. minä Vierailija

  Usein kuulee sanottavan, että isot koirat ovat kovia syömään. Kuinkahan iso sen koiran pitäisi olla....?

  Meillä on 2,5 vuotias itälaikauros, säkä 68 cm, paino eläinlääkärin puntarin mukaan 30,9 kg. Kävimme lääkärissä pikku vaivan takia ja lääkäri kehoitti ruokkimaan runsaammin ja voimakkaammalla ruoalla, on kuulemma liian hoikka poika - kylkiluut tuntuu reilusti. Lääkäri antoi jotain vitamiinipitoista öljyä, mitä pitäisi antaa päivittäin. Siinä sitä onkin temppua miten kaveri saadaan se nauttimaan.

  Meillä tarjotaan koiralle tavallista kotiruokaa ja hirvenlihaa ja Pedigree-mokuroita on koko ajan kolmen litran kippo tarjolla - voi syödä niin paljon kuin haluaa milloin haluaa jos haluaa. Näin metsästysaikana kaadolla saisi syödä itsensä vaikka ähkyyn, mutta napsii vain parhaat palat jos sitäkään. Mokuroita ottaa silloin tällöin suullisen ja varistelee ne pitkin keittiötä.

  Jos sille antaa esimerkiksi nakin tai käristemakkaran, se ottaa sen kyllä hampaisiin, mutta menee sitten makuupaikalleen ja alkaa huhuilla apua - kun siihen menee sitten puukon kanssa avuksi, häntä heiluu iloisesti. Kyllä se saattaa makkaran syödäkin jos sen paloittelee ja antaa puolen sentin siivuina yksitellen suoraan suuhun. Pullaa/keksiä/suklaata yms ihmisten herkkuja se ei huoli ollenkaan - eikä toki ole tarpeenkaan.

  Koskaan ei ole voinut käyttää opetuksessa makupaloina mitään nappuloita tms, leipäjuusto tai hirvenpaisti saattaisi kelvata.

  Kertokaa hyvät ihmiset hyviä vinkkejä, miten saisimme nelijalkaisen ""suursyömärimme"" lihotettua!
   
 2. Aria Vierailija

  Tasan ei käy onnen lahjat: meidän metsästyskoiracoctail on säkältään lähes 20 cm matalampi ja painaa saman verran... Ell:n mukaan ylipainoa n. 7 kg, joka on melko mahdotonta saada putoamaan...

  Taidan olla siis eräänlainen asiantuntija kertomaan, miten koiran saa lihotettua;)

  Hirvenlihahan on varsin rasvatonta, joten siihen kannattaa sekoittaa esim. rasvaista possunlihaa, raejuustoa, ruokaöljyä tms. (mitä poika nyt suostuu syömään).

  Meidän bravuuri herkkupala on saksanpähkinät, joita tyttö söisi loputtomasti, pähkinä annetaan kuorineen, koira pyörittelee sitä hetken hampaissaan, joiden välistä putoilee kaikki kuorenpalaset ja itse sisälmys katoaa. Taatusti lihottavaa ja terveellistä.
   
 3. Sae Vierailija

  Yritäpä tehdä ruuasta koiralle kiinnostavampaa. Älä pidä nappuloita jatkuvasti tarjolla, vaan ota käyttöön ruoka-ajat korkeintaan kolmesti päivässä. Laita annokseen aina jotain voimakkaasti tuoksuvaa ruokaa, esim lohiöljyä, joka houkuttelee koiran syömään. Ruuasta saa entistä mielenkiintoisempaa, kun pyytää koiralta ensin pari temppua ja sitten istuttaa sitä hetken kipon vieressä ennen lupaa. Ellei koira syö, ota kuppi pois ja tarjoa vasta seuraavalla ruokakerralla. Yritä pitää välipalojen määrä mahdollisimman vähäisenä. Kokeile eri ruokamerkkiä, ellei nykyinen kelpaa.

  Tarkkaile myös ulosteita. Niistä näet imeytyykö ruoka. Suuret jätökset selittäisivät laihuuden.

  Koiran suu olisi hyvä tarkistaa, ettei hampaissa tai ikenissä ole vikaa. Älä tarjoa koiralle suklaata vaikka se söisikin, se on myrkyllistä. Vitamiiniöljyn voi antaa ruiskulla suoraan suuhun.
   
 4. Minna Vierailija

  Noilla itälaikoilla tuo syöminen on nuorena vähän niin ja näin.:) Vanhempieni itälaika, vuoden teidän poikaa vanhempi, on ihan samanlainen. Jatkuvasti on tarjolla kuivaruokaa, ja kerran päivässä herkullisempi annos, niin täynnä rasvaa kuin vain mahdollista. Mutta kun ei kelpaa, niin ei kelpaa. Koira on terve ja kunnossa, eläinlääkärillä on käytetty, ja ell sanoi vain, että tämä nyt tällainen nirsompi yksilö, kyllä se syö kun sillä on nälkä. :) Se myös liikkuu paljon, varsinkin näin hirvenmetsästysaikaan.

  Itse en olisi huolissani, jos koirasi on kaikin puolin terve ja eloisa. Se kyllä alkaa kerätä massaa vanhemmiten, tuo nirsoilu on vanhempieni laikoilla ollut nuorena aina vähän ongelma, mutta ajan myötä ruoka on alkanut maistumaan. Kyseessä on kuitenkin niin alkukantainen rotu, että ei se itseään nälkään tapata.;)

  Koirat on niin erilaisia; samassa perheessä samoilla ruuilla pystykorva on ollut nirso luikku samaan aikaan kun ajokoira söisi naapureidenkin ruuat, ja sen on kyllä näköinenkin.
  Meilläkin oma koira on laiha kuin riuku, aina hyvää ruokaa kupissa tarjolla, eikä meinaa kelvata. Kun sen leikkikaveri tulee meille käymään, on koiranpallero ensimmäisenä kupilla imuroimassa meidän koiran ruuat, kuin ei olisi ikinä ruokaa nähnyt. ;)
  Kunhan huolehdit, että ruoka on hyvää, ja että koira on terve, niin olet mielestäni oman osasi tehnyt. Jos koira alkaa olla vaisu, ja lopettaa kokonaan syömisen, niin äkkiähän te lääkäriin pääsette. Onneksi olkoon, muuten, itälaika on kaikin puolin hieno rotu!:)
   
 5. Minna Vierailija

  Vielä vinkkinä; tuolle vanhempieni koiralle kelpaa kysennetyt hirvenperkkeet, (ei raakana tietenkään voi hieno koira niihin koskea, yh ;) joihin on ympätty niin paljon hirvenrasvaa kuin vain voi, ja kaikki silputtu pieneksi palasiksi. Tämän kun tarjoaa lämpimänä ja tuoreena, niin siitä saattaa muutama suupala jopa suuhun kadota.:)
   
 6. alkuperäinen Vierailija

  Meidän nirsoilevalle pojulle tarjotaan kyllä kaikkea mahdollista ja mahdotonta. Välillä paistetaan hirvenperkeitä voissa tai öjyssä. Yleensä jahan karkeaksi jauhelihaksi rasvoineen päivineen ja välillä teen maksalaatikkoa - kerran erehdyin laittamaan vettä ""munamaitoon"" ja se eväs meni naapurin koirille. Maito tai lihaliemi käy, mutta mausteita pitää olla ripaus valkopippuria ja sipulihauhoa suolan lisäksi (ei toki paljoa), ruoan pitää haista samalle kuin lauman ihmisyksilöidenkin eväs - ei koiranruoalle. Haarukalla syöttäminen auttaa joskus.... ystävät vaan tuppaavat nauramaan ja päivittelemään. Koira on kyllä pirteä ja eläväinen eikä näytä kärsivän hoikasta olemuksesta - eläinlääkäri vaan piti palopuhetta, ilmeisesti luuli ettei me anneta sille tarpeeksi sapuskaa. Joskus olen aivan ääneen miettinyt, että jonkun köyhän maan ihmiset olisivat ikionnessaan, jos saisivat ison uunivuokallisen liha-rasva-riisi-lihaliemi-munamaito-vuokaa ja meidän koira nirsoilee! Hirvimetsässä poju juoksee täyttä päätä tälläkin hetkellä ja sitäpaitis sen isä oli jos mahdolista, vieläkin nirsompi. en ota stressiä eläinlääkärin puheista, kai se syö jos on nälkä.
   
 7. veljellä Vierailija


  Veljellä oli sama tilanne koiran kanssa, en muista rotua. Ei ollut ajokoira, mutta lyhytkarvainen vaalea mustaia läikkiä kirjava. Otti aikuisena, koira ei syönyt, sai ohjeet jostain, jotka toimivat.

  Koiralle annettiin ruokaa vain ruoka aikana, muulloin sitä ei ollut tarjolla. On kuulemma paha jos koira käy aina vähän syömässä, ei tule koskaan kunnon nälkä. Aluksi koira ei välttämättä syö kauheasti, mutta kun se tottuu, että ruoka otetaan pois, kun ei syö. Ja ruokaa ilmestyy vain ruoka aikana. Veljen koiran kohdalla tämä tehosi, ja koira lihoi.


  Meillä itsellä on ollut kuten teilläkin, eli ruokaa aina saatavilla, mutta koirat ovat olleet sopivia, ei laihoja, eikä lihavia. En tiedä, koirat on vissiin niin erilaisia!
   
 8. ta Vierailija

  Meilläkin on nirsonpuoleinen koira, ei sentään liian laiha, mutta tarkkailee kyllä linjojaan ja jättää monesti hieman ruokaa kupin pohjalle.

  Mutta olen samaa mieltä, että ruoka-ajat pitää olla eikä ruokaa tarjolla koko ajan. Jos ei maistu, niin kuppi pois ja ruokaa tarjolle vasta seuraavana ruoka-aikana. Olen myös jostain lukenut, että ""vain johtajalla on ruokaa tarjolla koko ajan"" ja koirahan ei ole teidän perheessä johtaja.
   
 9. Santra Vierailija

  Monet ovat saaneet massaa hoikille ja nirsoille koirilleen mm. Kennelrehun lihaisella rasvalla. Tekee kuulemma hyvää myös turkille....

  (Muistaakseni käyttäjien kokemuksia löytyy ainakin koirat.comissa josta löytyy keskustelua käyttämällä hakutoimintoa.)

  Jos koira ulostaa paljon, se kertoo siitä että ruoka ei imeydy kunnolla. ts. vaikka koira söisikin se ei käytä ravintoa hyväkseen vaan on ns. ""läpipasko"". Kun kakat ovat pieniä ja kiinteitä ruoan koostumus on koiralle oikea.

  Pääsääntö kuitenkin on että parempi hoikka koira kuin lihava. Siis laiha ja aliravittu on sitten jo toinen juttu, mutta etenkin kasvuvaiheessa on parempi myös koiran luustolle että se on paremminkin hoikassa kuin tuhdissa kunnossa....
   
 10. Sanna Vierailija

  Järsiikö koirasi kuitenkin luita?

  Tätä kysyn siksi, että onhan kuitenkin varmaa että suukalusto ja nielu on kunnossa?

  Ja tuosta ulosteen määrästä ja laadusta pystynee päättelemään miten ruoansulatus toimii.

  Vaan yksilöitähän me kaikki olemme, niin koirat kuin ihmisetkin.
   
 11. alkuperäinen Vierailija

  Koira jyrsii kyllä luita. se ei syö kuin iltaisin vaikka ruokaa on tarjolla ja herkuista/makupaloista se ei välitä. Se on erittäin energinen ja touhukas ja muutenkin hyvinvoipa, ei millään tavoin vaisu tai sairas. Eläinlääkärin mielestä se on liian laiha (kävimme el:ssä anaalirauhasten takia ja se asia on nyt ok). Se liikkuu kyllä aika runsaasti, ei pelkästään pikkupissitys aamuin illoin. Elokuun puolivälistä joulukuun puoliväliin on metsästyskausi ja talvella hiihdetään valjaiden kera. Kesällä mies käy juoksulenkeillä tavallisen ulkoituksen lisäksi. Koira on aina ollut hoikka.

  Olenkin ajatellut jättää eläinlääkärin kommentin omaan arvoonsa, kun poju näyttää olevan täysissä ruumiin- ja sielunvoimissa.... Laiha luikku se on isäntäkin - emännälle tosin muutaman kilon kadotus tekisi terää ;))
   
 12. Sanna Vierailija

  Jos luiden pureminen onnistuu, niin suuvärkissä ja nielussa ei liene vikaa.

  Ja kun koira on muuten energinen ja reipas, niin en usko että teillä on syytä huoleen.

  Jos koira yhtäkkiä vähentää huomattavasti syömistään tai lakkaa syömästä on asia ihan eri. Nyt kun tuo teidän koiranne on ollut aina nirso, niin kuulunee sen luonteeseen.

  Ihan selvääkin, että kun koira on nirso ja saa reilusti liikuntaa niin on ymmärrettävästi laiha.
   
 13. Santra Vierailija

  Tuon Pedigreen tilalle kannattaisi antaa jotain korkealaatuisia aktiivisen koiran papanoita. Sekin jo osaltaan saattaisi auttaa....
   
 14. piski Vierailija

  Meilläkin on laiha ja ruokansa kanssa nirsoileva koira. Yksi ohikulkija puuskahti tässä päivänä muutamana, että ""onpas siinä laiha koira"" ja minä selittelemään, että kyllä se ruokaa silti saa. Eläinlääkäri taas on kehunut koiraa hyväkuntoiseksi ja juuri sopivan painoiseksi.

  Meillä on useampaa korkealaatuista kuivamuonaa aina tarjolla. Kennelrehun jauhelihaa tarjotaan raakana kerran viikossa yksi 600 gramman paketti jaettuna parin päivän aikana. Siihen sekoitetaan jotakin hiilihydraattia, puuroa tms. Kerran viikossa syömme itse lohta ja koira saa sen rasvaisen nahan. Jos sopivaa ihmisten ruuanjätettä löytyy, koira saa myös sitä. Joka päivä yksi leipä voin kanssa tietenkin. Hirvenluita koira saa kerran viikossa, harvemmin naudanluita. Jugurttia tai piimää aina joskus.

  Sitä jäin miettimään, että tarjoileeko alkuperäinen liian maustettua ruokaa koiralleen. Ei meillä laiteta koiran annokseen mitään maustetta, ei suolaa eikä pippuria.
   
 15. alkuperäinen Vierailija

  En usko ruoan olevan liian maustettua: jos teen 10 litran kattilalla keitoksen jossa on hirven lihaa/perkuujätteitä, riisiä ja vettä laitan siihen 1 tl suolaa ja ripaus pippuria ja sipulijauhetta. Lähinnä ""mauste"" on vain haju - jos ne jättää pois, ei kelpaa kun haisee ""koiranruoalle"". Poju syö myös meillä lohen nahkan ja rasvaiset osat ym kotiruoan tähteitä. Muitakin mokuroita kuin Pedigree on tarjottu, mutta menestys on ollut vielä huonompi.... Eläinlääkäri antoi kokeeksi jotain ""erityistasapainotettuja"" nappuloita, mutta poju erotteli ne muiden mokuroiden joukosta eikä syönyt. Kokeilin jopa sekoittaa maksalaatikkoon mikä on herkku vaikkei siinä vitamiineja olekaan, vain mahantäytettä - siitäkin jäi nappulat kippoon puhtaaksi imeskeltynä.... Poju marssii jääkaapin ovelle ja karjaisee ""räyh"" jos kupissa on ""huonoa ruokaa"". Eihän sitä väkisellä voi syöttää....
   
 16. tiitu Vierailija

  Hei, ei koiralle saa antaa suklaata! Voi kuolla siihen, aiheuttaa sydämelle rytmihäiriötä.
   
 17. arza Vierailija


  se riippuu ihan siitä mitä suklaata ja millaisia määriä.. Esim pienestä määrästä valkosuklaata koira ei saa mitään oireita. Tumma suklaa on koirille kaikkein vaarallista ja maitosuklaa taas lievempää...
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti