Hae Anna.fi-sivustolta

Liian raju kuntoilun aloitus ja flunssat?

Viestiketju osiossa 'Kuntoklubilaiset' , käynnistäjänä NeitiNuha, 04.01.2013.

 1. NeitiNuha Vierailija

  Apua, kertokaa, olenko oikeilla jäljillä ajatukseni suhteen; aloitin kuntoiluprojektin vähän aikaa sitten ja apuna siinä oli personal trainer. Kuntoilu ennen tätä oli aika vähäistä erilaisten sairastelujen ja kiireen vuoksi (tiedän; seli seli). Joka tapauksessa siis aloitin kuntoilun melkein nollasta. Ehdin treenata noin 5 kertaa ennen kuin iski toistuvat flunssat, vatsataudit sunmuut.
  Mitä mieltä olette, alkoiko kuntoilu liian rajusti, kun heti ensimmäisten treenien aikana syke nousi maksimissaan jop 190! ja keskisykekin oli joka kerta noin 150...
  Nyt kärvistelen flunssassa, joka ei meinaa millään parantua.
  Suututtaa!
   
 2. Maallikko Vierailija

  Raju liikunta heikentää immuunipuolustusta. Sen takia urheilijat ovat vähän väliä kipeenä. Lisäksi heikentyneen puolustuksen takia on mahdollista saada sellaisia eksoottisia sairauksia jotka eivät tavallisiin ihmisiin iske.

  Et kertonut kuinka usein treenaat mutta joskus vähemmän on enemmän. Juuri vähän aikaa sitten telkkarissa oli dokumentti jossa kerrottiin, että 3X20 sekuntia liikunta maksimisykkeellä sai aikaan samat vaikutukset kuin monen tunnin hikitreeni. Muistaakseni se ei kuitenkaan vaikuttanut hapenottokykyyn.

  Kuuntele omaa kehoasi. Jos olet liikuntasuorituksen jälkeen monta päivä ihan poikki, niin se ei hyvä juttu. Jos taas tunnet olevasi seuraavana päivänä täynnä energiaa, niin olet oikeilla jäljillä. Aluksi voisit vaikka kokeilla juoksua painojen kanssa muutama pyrähdys päivässä. Eli siis ei tuntikausia vaan korkeintaan 20 sekuntia kerrallaan täysillä. Mainitsit myös, että aloitat melkein nollasta. No, se varmaan selittää jotakin. Kannattaa aloittaa pikkuhiljaa. Ensin vaikka portaita ylös kävelyä, sitten portaita ylös juoksua, sitten portaita ylös painojen kanssa jne. Sinun kuuluisi tuntea itsesi liikunnan jälkeen energiseksi, ei puolikuolleeksi.
   
 3. aktiivi-elli Vierailija

  ^Edelliseen viestiin: juoksua ei koskaan, siis EI KOSKAAN harrasteta minkäänlaisten lisäpainojen kanssa. Jos kuormitus tuntuu olevan liian vähäistä, niin vauhtia lisää tai mäki alle. Mitä painavampi ihminen, sitä kuormittavampaa nivelille, ja täysin turhaa juoksun tai kunnon kehittämisen kannalta. Toinen, mitä ei koskaan, siis EI KOSKAAN harrasteta nollapohjalta, ovat intensiiviset intervallit. Jos ei ole yhtään koordinaatiota, kehoaistia eikä lihaskuntoa, vammariski on ihan älyttömän suuri, sillä intervallimaisuus edellyttää huomattavasti arkipuuhista poikkeavaa nopeutta, painokuormaa, liikerataa ym. Esim. aloittelijan keskivartalon lihaskontrolli ei useimmiten riitä tukemaan selkää ja polvia riittävästi, kun happivelkaa alkaa tulla.

  Ap, mitä lajeja ja kuinka paljon olet harrastanut tuossa liikunnan aloituksessa? Testattiinko lähtökuntoa jotenkin? Onko sinulla ylipainoa tai perussairauksia?

  Sairastelukierre voi johtua myös siitä, että kuntosi on huono :) Jos esim aloitit ryhmäliikunnan niin altistut enempi pöpöille kuin ennen, saat ekan flunssasi ja koska huonojen elämäntapojen takia vastustuskyky ei ollut alunperinkään hyvä, flunssan heikentämä keho imuroi kaikki muutkin pöpöt ja uusien pöpöjen heikentämänä taas uutta jne...
   
 4. NeitiNuha Vierailija

  Oma aiempi liikuntataustani on melko monipuolinen, kuntosalia,spinningiä, bodypumppia, zumbaa, juoksua, uintia jne. mutta viime vuosi meni tosiaan ihan kuralle...
  siksi pt tuli mukaan kuvioihin. Ja hänen tekemän ohjelman mukaan kuntoilu on aloitettu näin. Nyt ohjelmassa oli heti alusta kahvakuulalla etuheilautuksia, hoovereita, kylkihoovereita, jalkaprässiä, kyykkyjä, staattisia kyykkyjä. Oikeastaan sanoisin, että nämä lihaskuntojutut eivät mua hyydyttäneet vaan alku- ja loppu"verryttely" jossa vedettiin portaita ylös ja alas verenmaku suussa ja tosiaan se syke pysyi kyllä koko ajan yli 150 koko treenin ajan ja alussa ja lopussa hätyytti sitä 190.
  Olen sen verran tähän 39 vuoden ikään mennessä liikuntaa harrastanut, että tiedän liikunnan jälkeisen hyvän olon tunteen. Nyt en sitä ole kokenut..
   
 5. Maallikko Vierailija

  No tuota...armeijan täyspakkaus painaa muistaakseni 50kg ja enpä usko, että SA int tieten tahtoen tuhoaa nuorten miesten nivelet. Sitä paitsi monilla ihmisillä on ihan omasta takaa se "täyspakkaus" vuosikausia selässä. Viiden tai kymmenen kilon lisäpaino ei niin merkittävästi vaikuta esim. kävellessä niveliin, onhan miehet yleensä naisia 10-15 kiloa painavampia luonnostaan.
   
 6. Maallikko Vierailija

  Kuinka kauan se ylös&alas -treeni kesti? Piditkö taukoja välillä?
   
 7. aktiivielli Vierailija

  Armeija ei kestä kovin kauaa, pakkauksen kanssa ei juosta kovinkaan usein eikä intissä todellakaan olla kiinnostuneita terveydestä tai ergonomiasta. Siellä harjoitellaan ääritilannetta varten. Et kai tosissaan väitä että 50 kg selässä juoksu tai edes kävely olisi säännölliseksi sopivaa terveysliikuntaa.

  Ja joo, tiedän että ihmisiä on eri painoisia. Nivelten kulumat ovat huimasti yleisempiä painoindeksin kasvaessa eli sitä yleisempiä mitä enemmän kuormaa on verrattuna henkilön nivelten tehdasasetuksiin. Nämä asetukset riippuvat myös nivelen koosta ja vartalon mittasuhteista sekä niveliä tukevista lihasvälityksistä. Tietysti juuri siksi ison henkilön normaali paino on isompi kuin piene henkilön. Ja siksi nivelten kuormitus ei riipu suoraan kilomääräisestä kuormasta vaan suhteellisesta kuormasta. Tästä johtuen nivelkuormitusta ei ole syytä lisäpainoin kasvattaa lajeissa, joissa niveliin jo kohdistuu iskumaista voimaa. Siihen ei ole mitään tarvetta kunnon kehittämisen kannalta myöskään. Ennemminkin juoksun ja nopeiden pallopelien ystävän tulisi pyrkiä eroon kaikesta ylimääräisestä kuormasta, repusta sekä läskimakkaroista. Kävelyssäkin ihmettelen kovasti, mikä mahtaa olla lisäpainojen käytön motiivi, mutta jos vältsiin haluaa lisäpainot kävelyyn niin silloin reppu tai liivi, ei ranne/nilkkapainoja, jotka puolestaan löysistävät polvien ja olkien nivelsiteet ja lisäävät siten riskiä nivelen vääränlaiseen liikerataan ja sitä kautta kulumaan.

  Nivelten suojelu on tosi tärkeä juttu, sillä rustopinta ei uusiudu kovin tehokkaasti ja kulumat huomaa usein vasta kun rustopinta alkaa olla merkittävästi tärviöllä. Sellainen vamma syntyy vuosien kuluessa. Siksi ei kannata ajatella ettei puhe oikeista liikeradoista tai iskukuormituksen minimoinnista koske juuri minua, kun olen niin kova mimmi tai jätkä ja muutkin treenaa kovaa.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti