Hae Anna.fi-sivustolta

Luontokartoittaja

Viestiketju osiossa 'Kahvitunnilla' , käynnistäjänä Kysyvä, 20.04.2010.

 1. Kysyvä Vierailija

  Luontokartoittajan ammatista kyselisin...onko kukaan tässä työssä ja missä? Työllisyys? Entä mitä koulutus vaatii?
   
 2. e.z. Vierailija

  Olen töiss ympäristöalan konsulttiyrityksessä (kaavoitusta ym. suunnittelua tekevä yritys), ja meillä on töissä myös maantieteilija luontokartoittajana: hän tutkii tilauksesta tietyn rajatun alueen luonnonolot (kasvillisuus, maastonmuodot ja maisema, harvinaiset ja suojeltavat kasvit, linnusto ja liito-oravat). Onko tämä sitä mitä tarkoitat? Vastaavia töitä tehdään myös metsähallituksessa, metsäntutkimuslaitoksella, ympäristöhallinnossa eli ympäristöministeriössä ja alueellisissa keskuksissa eli ELYissä (elinkeino- liikenne- ja ympäristökeskus). Koulutusvaatimus tavallisesti joko biologi tai maantieteilijä, myös metsäteknikoita joskus näkyy olevan. Kyseessä on hyvin erikoistunut ala eli työllisyys tuskin mikään päätähuimaava on, mutta jos olet hyvä, etköhän töitä löydä.
   
 3. Luontokartoittaja Vierailija


  Hei!

  Olen suorittanut ko. koulutuksen ja se on kieltämättä aika rankka: perustuu aikas paljon itseopiskeluun ja osaaminen osoitetaan näyttökokeilla, joista ei ihan helppoa päästä läpi. Tunnettava teoriassa esim. kaikki Suomen kasvit(!) ja maastotyypit. Ts. tietoa vaaditaan enemmän kuin vaikkapa ihan perustason biologilta.
  Ongelma vaan siinä, että koska kyseessä ei akateeminen tutkinto, työnantajat palkkaakin ennemmin just vaikka biologeja ja metsätieteilijöitä eikä meitä alalle varta vasten koulutettuja luontokartottajia eli vaativa erikoisammattitutkinto valitettavan huonosti tunnettu työnantajien keskuudessa.
  Mutta silti: rohkeesti vaan opiskelemaan, jos siltä tuntuu!
   
 4. ap kirjoittaja Vierailija

  Kiitos vastanneille! Millainen pohjakoulutus teillä on luontokartoittajan tutkinnon alla?


   
 5. e.z. Vierailija

  Ilmeisesti nimimerkki Luontokartoittaja on juuri metsäteknikko, se on ammatillinen tutkinto, voit etsiä metsä/luonnonvara-alan ammatti- ja ammattikorkeakouluja ja katsoa niiden sivuilta, mitä tutkinto pitää sisällään. Meillä töissä oleva on maantieteilijä koulutukseltaan ja hänellä on siis akateeminen eli yliopistotutkinto: filosofian maisteri. Opiskelu kestää n. 5 vuotta ja täytyy olla ylioppilas (mieluiten), tai ammattikoulu käytynä, että voi hakea. Biologiksi ja maantieteilijäksi opiskellaan ainakin Turun, Oulun ja Helsingin yliopistoissa.
   
 6. LuKa Vierailija


  Kyllä tuo luontokartoittaja on ihan oma tutkintonsa:
  http://www.samiedu.fi/uploads/koulutusesitteet/varpala/LUKAesite2011.pdf
   
 7. Biologi Vierailija

  No, lajintuntemusta on tosiaan enemmän kuin biologian pakollisissa opinnoissa (tosin, monet biologit suorittavat huomattavan määrän lajintunnistuskursseja vapaavalintaisina opintoina). Kaikkia Suomen kasveja ei sentään tarvitse tuntea. On kuitenkin väärin sanoa, että tietoa vaaditaan enemmän kuin biologilta! Kyllähän biologilta vaaditaan enemmän tietoa, kun koulutus on laajempi ja huomattavasti pidempi. Vaikka lajintuntemus jäisi vähemmälle, biologilla on muuta arvokasta tietotaitoa luonnosta ja sen toiminnasta. Tämäkin voi olla eduksi kartoitustyössä.

  On luultavasti totta, että luontokartoittajan ammatti on työnantajien keskuudessa huonosti tunnettu. Koska biologinakin kartoitustöitä on erittäin vaikea saada, en tosiaan usko että teillä luontokartoittajillakaan on helppo työtilanne. Töitä on tarjolla lähes poikkeuksetta vain kesäisin, ja paikoista on kova kisa. En kehottaisi opiskelemaan luontokartoittajaksi muuten kuin omasta ilosta ja mielenkiinnosta.
   
 8. vierailija Vierailija

  Luontokartoittajia on pitkään koulutettu Satakunnassa. Lopetin itse pari vuotta sitten kesken, koska opetus oli vääristelevää ja paljon politiikkaa, joka ei tutkintoon kuulu. Tämä kaikki johtui yhdestä opettajasta, joka ei ole pätevä opettamaan,. En ole yksin vaan samaa sanoo moni muukin, erityisesti naisopiskelija..
   
 9. vierailija Vierailija

  Voisitko ystävällisesti kertoa lisää tuosta politiikasta ja opettajan epäpätevyydestä. Olisin kiitollinen, koska itse harkitsen hakeutumista kyseiseen kolutukseen ja oppilaitokseen.
   
 10. vierailija Vierailija

  Tunnen erittäin hyvin kyseisen koulutusalan ja sen haasteet. Olen seurannut tuota koulutusta lähietäisyydeltä yli kuuden vuoden ajalta ja tunnen kyseisen koulutuksen vastuuopettajan ja hänen koulutusmetodinsa perusteellisesti. Hänen tapansa opettaa ei ole kaikilta osin mukavaa vaan hän edellyttää opiskelijoilta myös menemistä "kunkin epämukavuusalueelle", mutta vain siksi, että opiskelija myös saa omakohtaisen kokemuksen esimerkiksi suolla tarpomisesta, jos se on tarpeen. Se ei välttämättä ole kaikille mieleen...
  Epäpätevyydestä ei voi vastuuopettajan tapauksessa olla kyse. Hän on suorittanut vastuuopettajan tehtävän edellyttämät tutkinnot. Lisäksi hän käyttää eräiden osaamisalojen opetuksessa alan valtakunnallisia erityisosaajia, eikä yritä itse soveltaa vaan haluaa taata parhaan asiantuntemuksen opiskelijoiden parhaaksi. Hän myös pitää itsensä ajan tasalla seuraamalla kansainväisiä tieteellisiä julkaisuja. Tiedän, etä hän tekee kaiken voitavansa opiskelijoiden parhaaksi, sukupuolesta riippumatta.
  Poliittisista vaikuttimista en ole kuulluut tähän päivään mennessä mitään, ihmettelen miten se yleensä liittyy luontokartoituksen opetukseen, ellei sitten jollain opiskelijalla ole omaa "poliittista" näkemystä.
  Luontokartoittajan EAT-tasoista koulutusta ei ole ollut Satakunnan lisäksi juurikaan muualla Suomessa tarjolla. Erikoisammattitutkinnon tasoisena se lopetettiin Opetushallituksen toimenpitein pari vuotta sitten ja nyt lienee kyse "vain" luontoalan ammattitutkinnon osasta, valitettavasti.
  Jos oikeasti haluat saada luontokartoituksen ammatillista osaamista niin suosittelen hakeutumista kyseiseen koulutukseen Satakuntaan.
   
 11. vierailija Vierailija

   
 12. vierailija Vierailija

  Kiitos paljon tuosta viimeisimmästä näkökulmasta. On vaikeaa saada tietoa eri kouluttajien tasosta. Suomessa luontokartoittajan erikoisammattitutkintoon tähtäävää opintokokonaisuutta tarjoaa kolme eri oppilaitosta: Winnova Kullaalla, Samiedu Savonlinnassa ja Livia Paraisilla. Koulutusten tasossa ja lähiopetuksen määrissä on ilmeisesti kuitenkin suuria eroja. Kun opetushallituksen taholta ei aseteta mitään standardeja, voivat opetussisällöt olla suuresti poikkeavia. Tutkinto on kuitenkin todella vaativa... Tai sen pitäisi olla. Kentällä tarvitaan tulevaisuudessa paljon kartoittajia, mutta ei siellä pärjää, jos ei osaa. Onneksi SYKE on lanseerannut sertifiointijärjestelmän, jotta jonkunlainen laadunvarmistus on mahdollista saada.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti