Hae Anna.fi-sivustolta

Luteet.

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä YÖK!, 04.07.2005.

 1. YÖK! Vierailija

  Onko kohtalotovereita? Olemme juuri muuttaneet uuteen kotiin kerrostaloon. Viikko kaupanteon jälkeen entinen asukas ilmoitti makuuhuoneesta löytyneen luteita. Kävi ilmi, että niitä oli kylläkin ollut jo talvella. No, hän lupasi maksaa myrkytyksen, joka tehtiin kaksi viikkoa kestäneen remontin aikana. Muutimme viikko sitten ja nyt luteita on alkanut näkyä makuuhuoneessa. Myrkytysfirma on tulossa uudestaan, mutta hekin puhuvat, että jotkut lutikkakannat ovat nykyisin vastustuskkykyisiä myrkyille, eli poissaanti voi olla tosi vaikeaa. Olen ihan epätoivoinen, ei tekisi lainkaan mieli olla uudessa kodissa, mielessä pyörii vaan, että mitä jos luteet eivät lähdekään, joudumme myymään asunnon (kukapa sen ostaisi?!) jne.

  Onko kellään ollut luteita riesana? Miten ne saatiin pois ja kauanko se kesti?
   
 2. Mirri Vierailija

  Tulee kyllä mieleen, että asunnon teille myynyt henkilö on pimittänyt aika oleellisen asian kaupantekoon liittyen. Eikö kauppaa voisi tuolla perusteella jo purkaa? Otapa selvää.
   
 3. YÖK Vierailija

  Kysyimme asiaa isännöitsijä-tuttavalta, joka on myös lakimies. Kuulemma syöpäläiset eivät ole niin vakava kaupantekoon vaikuttava tekijä, että niistä kertomatta jättämisestä voisi vedota mihinkään. Pska tsägä siis... Toivoa vaan sopii, että edellinen asukas on saanut lutikat myös mukaansa uuteen luukkuunsa!!
   
 4. Mirri Vierailija

  Oho. Olen pahoillani puolestanne. Ihmetyttää kyllä, että ei muka ole vakava tekijä, jos ötököiden häätäminen on kuitenkin vaikeaa. Rehellinen myyjä olisi tietysti itse häätänyt luteet ennen kuin laittoi asunnon myyntiin.
   
 5. tiina Vierailija

  Siis ihan oikeasti luteita? Ettei nyt kyseessä olisi jotain muuta? Luteethan viihtyvät vaan suoranaisessa p*skassa... Ei kai luteita enää missään sivistysvaltiossa ole, torakoita kylläkin...

  Tarkistapa, oletko tunnistanut oikein.
  http://www.hel.fi/kaumuseo/mammutistamarsuun/loiset.htm
   
 6. kirppu Vierailija

  http://www.hel.fi/ymk/ymk/yvy/Asunto/Tuholaiset/syopalaiset.htm

  Tuossa Helsingin kaupungin ympäristökeksuksen syöpäläis-infoa. Leviävatköhan luteet asunnosta toiseen, silloin pitäisi torjua koko talossa?
  Ei luteet tai muut pikkuelukat ole sentään kaupan purkuun oikeuttava ""virhe"", kiusallinen kylläkin. Niitä voi torjua itse tai sitten antaa toisten myrkuttää. Minusta olisi kyllä kohtuullista, että myyjä osallistuisi myrkytyskustannuksiin, noin 100 %:sti.
  Taitaa olla matkailu, joka avartaa tässäkin asiassa eli ovat tuontitavaraa?
   
 7. kyllä Vierailija

  Kyllä luteetkin voivat olla tätä päivää. Ovat usein vanhojen talojen riesa. Onhan mm. koululaisissa joka syksyinen päätäiepidemia. Ovat ihmisen vuosituhantisia seuralaisia.
  Mauriaisia myös näkee. Tuttavan uudehkon talon valtasivat.
   
 8. YÖK Vierailija

  Kyllä, luteita ovat, siis oikeasti. Kaupallinen myrkytysfirma on tunnistanut ne ja jo neljästi käynyt täällä asunnossa ruiskuttamassa,viimeksi eilen. Edellinen asukas toki maksoikin ekan myrkytyssatsin (kolme kertaa), ja taloyhtiö (eli me ja muut asukkaat) loput, mutta totta puhuen, jos olisin tiennyt luteista ennakkoon ja miten vaikeaa niitä SAATTAA olla saada lähtemään lopullisesti, en olisi valinnut tätä asuntoa.

  Ympäröivät asunnot tutkitaan seuraavaksi, josko luteet piileskelevät jossain muuallakin.

  Matkailu tosiaan lienee syy siihen, että luteita taas esiintyy. Eikä siihen hirveästi paskaa tarvita, lutikoille riittää kun sängyssä makaa mehukkaita kroppia joita imeä öisin ja sängyn rakosia, lattialistan koloja yms. joihin vetäytyä täydellä mahalla päivisin.
   
 9. luteille kyytiä Vierailija

  Hei ap! Nyt on jo tovi vierähtänyt asuntosi ludeongelmasta. Saitteko ongelman pois päiväjärjestyksestä ja löytyikö luteita muista huoneistoista?
   
 10. asuja... Vierailija

 11. ???????? Vierailija

  Ja mitä kaupunkia???
   
 12. Littanoita Vierailija

  Ne luteen perskuleet leviävät todella asunnosta toiseen, joten kun yhtä asuntoa myrkytetään, ne siirtyvät seuraavaan. Niille riittää pienen pieni rakonen rakenteissa. Esim putkitukset, johdotukset ja kanavoinnit ovat paikkoja, joita ei saa niin tiiviiksi, etteikö se lutikalla riittäisi. On siis myrkytettävä kaikki asunnto yhtä aikaa, jos meinaa mokomista päästä. - Sittenkin ne ovat todennäköisesti löytäneet rakennuksen onteloista suojapaikan myrkkyjen ajaksi!

  Juu- meillä oli kerran alakerran asukkaalla noita kotielämiä mukanaan, kun uuteen taloon muutettiin. Arvatkaapa, mitkä olivat naapurien tunteet, kun aikanaan tilanne selvisi!
   
 13. Mummuska Vierailija

  Kumpainenkin keino seuraavista taitaa olla hiukan vaikea toteuttaa kerrostalossa, mutta ...ennenvanhaan lutikoita hävitettiin puusängyistä paloöljyllä, joskin siitä jää epämiellyttävä haju ja nykyasunnoissa taitaa tulla myös palo vaara ilmeiseksi.

  Toinen keino ennen oli lutikoiden palelluttaminen eli pakkasella jätettiin "lutikka huoneen" ikkunat ja ovet auki niin, että sinne tuli läpiveto ja niin kuolivat, että vain kuoret jäi kerättäväksi.
  Luteet eivät tykkää vedosta, pelkkä palellutus ei riitä, vaan pitää saada kunnon "tuuli" aikaiseksi.
   
 14. Kaisa__ Vierailija

  Kyllä ne luteet, turkiskuoriaiset ym ovat ainakin Helsingissä vanhojen kerrostalon riesa. Vaikka olisi remontti tehty ja myrkytetty ja siistiä, niin ei auta. Niin pieniin koloihin lattialistojen alle ja ilmastointikanaviin mahtuvat. Ja jos yksi talossa ei myrkytä ja siivoa juuri ollenkaan, niin kaikki saa kärsiä.
  Itselläni on ainakin turkiskuoriaisia, ei ne poistuneet ole, mutta pysyvät ainakin näkyvistä pois ja mun vaatteista syömästä. Pari kertaa vkossa imurointi ja silloin tällöin myrkytän BioKillillä kaikki kolot. Kerran epäilin kyllä onkohan luteitakin, kun kutisi jalassa ja oli 3 pientä puremaa. Mutta nyt ovat nekin kadonneet, kai Biokill tappaa nekin. Ja muutostakaan ei ole apua jos ei myrkytä kaikkia tavaroita ym. ne seuraa nimitäin mukana.
   
 15. ??_SDs Vierailija

  HYI HELVETTI olin luullut, että luteet hävisivät suomalaisista taloista jo silloin joskus 50-luvulla, meinaan asun täällä maalla, eikä edes naapurin melkein 200-vuotiaassa talossa ole ollut mitään elukoita enää vuosikymmeniin (ne hävitettiin aikoinaan DDT:llä). Olen joskus katsellut ihaillen vanhoja taloja kaakeliuuneineen, mutta enpäs katselekaan enää vaan asun ainoastaan uusissa taloissa.
   
 16. Kaisa___ Vierailija

  Matkustellessa ja kirpputoreilta yleensä leviävät. Matkalaukkua kun pitää ulkomailla auki, niin sinne pääsee kaikki ötökät ja leviävät sitä kautta helposti omaan asuntoon. En tiedä onko näitä muualla, mutta Helsingissä on ainakin.
   
 17. Mårran kommer igen Vierailija

  Kaikissa taloissa on loisia, ihollasi on niitä, suolissasi ja lakanoissasi varsinkin. Et sinä elukoita karkuun pääse.

  :D
   
 18. Oletan, ettet tarkoita pölypunkkeja tai ihmiselimistön normaaliflooraa. Näitä "loisia" voin myöntää omistavani, mutta talossani ei todellakaan ole torakoita, luteita tai tupajumeja, ihollani täitä tai suolistossani suolinkaisia tai kihomatoja. Sinullako niitä on, kun pidät niitä kerran niin yleisinä, että niitä on mielestäsi joka paikassa?

  Kaukomatkoilta mukaan tulleet "salamatkustajat" muuten pysyvät poissa, jos jätät matkalaukkusi vaikkapa auton tavaratilaan niin, että ne ovat pakkasessa vaikkapa vuorokauden. Yleinen käytäntö ainakin minun perhepiirissäni, jossa kaksi henkilöä asuu osan vuotta Kaukoidässä.
   
 19. Aria Uusi jäsen

  liittynyt:
  09.08.2006
  Viestejä:
  5
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minkä näköisiä nuo mainitsemasi luteet ovat? Ovatko ne jotain pikkiriikkisiä punkin tai kuoriaisen näköisiä?? Yritin katsoa wikipediasta kuvaa mutta luteita kun on niin monenlaista.

  Mitä muuten ovat ne pisaranmuotoiset ruskeat ötökät (vähän niinkuin toukan ja kuoriaisen välimuoto..tuntokarvat jun tarkkaan katsoo), joita ainakin Hkissä tapaa vanhoissa taloissa. Yleensä kylppäreissä....tulee varmaan viemärin kautta tms. Ja noita tapaa lhinnä joskus yöllä kun menee vessaan ja laittaa valot päälle, niin semmonen kipittää lattialta piiloon..iih. Pari sellaista olen vessassani tavannut..ja nitistänyt.
   
 20. --- Vierailija

  Eikös ne ole sokeritoukkia?

  Ja luteet ovat täällä taas...
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kadonneeksi+luultu+lutikka+on+palannut+Suomeen/1135234251228
   
 21. niitähän ne Vierailija

  Sokeritoukkia tai turkiskuoriaisen toukkia, pirun vikkeliä ovat molemmat, mutta sokerikuoriainen vielä nopeampi. Sokerikuorianen on hopean värinen, turkiskuoriaisen toukka taas mustan ruskea ja sillä on tuntokarvat päässä. Kiehuvaa vettä viemärii ja putkimiestä niin kuolevat, täytyy tosin uusia. Ja kaikki pölyt ja ruoan tähteet pidettävä pois lattioilta ja pinnoilta.
   
 22. Siniterttunen Vierailija

  Luteet voi olla älyttömän sitkeitä. Tää juttu on jo viiskymmentäluvulta, mutta aivan varmasti tosi. Mun vanhin veli oli ihan vauva, ja vanhemmat asui isän kotitalossa, siis maalaistalossa. Ei siellä mitään syöpäläisiä ollut, mutta aikanaan oli kyllä ollut kaikenlaisia luteita ja russakoita, niin kuin tavallista vanhaan aikaan. Mummo oli hakenut isän vanhan vauvanvakun (siis sellaisen puukehdon) aitan vintiltä, missä se oli ollut ainakin viisitoista vuotta ihan käyttämättömänä. Vakku oli tarkastettu ja pesty ja putsattu, ja vauva pantiin siihen nukkumaan.

  Koko yön vauva parkui ja kitisi, ja aamulla selvisi, että luteet oli lämpimässä heränneet ja alkaneet taas touhunsa, eli veren imemisen. Eli ei ollut auttanut, vaikka vakku oli siellä jääkylmissä pakkasissa ollut kaiket talvet, kyllä ne pirulaiset vaan oli menneet jonkinlaiseen horteeseen. Tätä kertomusta en lainkaan epäile, miksikäs ne vanhemmat ja isovanhemmat tätä olisivat sepitelleet, eihän siitä kenellekään mitään hyötyä olisi ollut. Ja äitini elää tänäkin päivänä ja muistaa ne lutikat siinä vauvankehdossa.

  Että on ne sitkeitä.

   
 23. kysykää! Vierailija

  Kysykää nyt joltakin joka ei ole jäävi, esim. kuluttaja-asiamies, onko peruste kaupanpurkuun olemassa. Mielestäni on ja myyjä on tahalleen salanut asian.
   
 24. Marc Vierailija

  Ystäväni muutti viime vuonna uutteen taloon, Helsinkiin.
  Syksyllä esiintyivät seinälutikoita.
  Hän tilasi muutama kertaa tuholaistorjuntaa, mutta se ei yhdessä vain asunnossa tepsinyt. Vuode vaihedettu kerran.
  Naapurit eivät ilmoittaneet moista ongelmaa.
  Isännöitsijä ei haluaa tilata laajempaa torjuntaa.

  Miten motivoida häntä?
  Miten vaikuttaa, ja kenelle, jotta ongelmaan paneuttaisiin taloyhtiön taholta?
  Hyviä vinkkejä etsien...
  Kiitos!
   
 25. sorry vain Vierailija


  ärsyttävä tuo vakku-sana.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti