Hae Anna.fi-sivustolta

Maahanmuutosta ja rasismista on vaikea puhua

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä amanda, 11.02.2020.

 1. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Maahanmuutosta ja rasismista on vaikea puhua, jos sanoja ei ole tai ne ovat valmiiksi värittyneitä
  Suomeksi on haastavaa kirjoittaa maahanmuutosta ja rasismista, sillä suomessa ei ole suoraa käännöstä sanalle ”person of color” ja toisaalta suomen sanaa ”maahanmuuttaja” ei oikeastaan ole englannin kielessä.
  Voi myös kysyä, mihin ylipäätään tarvitaan sanaa maahanmuuttaja. Yritäpä kääntää se englanniksi: aivan, sehän on immigrant, siirtolainen.
  Miksi emme siis puhu siirtolaisuudesta ja siirtolaisista silloin, kun kyse on Suomeen suuntautuvasta siirtolaisuudesta, niin kuin puhumme niistä yli 1,3 miljoonasta suomalaisesta, jotka ovat vuosikymmenten mittaan muuttaneet muualle parempaa elämää, töitä ja toimeentuloa etsimään?
  Vaikka itse mielellään jättäisikin kaikenlaiset lokeroinnit sikseen, rasismia on vaikea tehdä näkyväksi, jollei siitä puhu. Puhuminen taas on hankalaa, jos sopivat sanat puuttuvat.

  - https://www.maailma.net/nakokulmat/...puhua-jos-sanoja-ei-ole-tai-ne-ovat-valmiiksi
  -
  Pitää paikkansa että usein on maahanmuutosta vaikea keskustella.
  Maahanmuuttajalla useimmiten tarkoitetaan "värillistä" ihmistä, siis ihmistä joka ei ole valkoihoinen.
  Kuitenkin on myös olemassa valkoihoisia maahanmuuttajia myös.

  Sanonnalle, "person of color", ei siis ole vastinetta suomen kielessä, ei ruotsinkaan kielessä varsinaisesti.

  Monet tunnaihoisemmat joutuu rasisnin kohteeksi länsimaissa, mutta monesti länsimainen ei itse pidä sitä rasismina.

  Kun suomalaiset ja ruotsalaiset muutti Amerikkaan paremman elämän perässä, pois kurjasta köyhyydestä, niin suomalaiset ja ruotsalaiset puolustavat sitä sanomalla että ei ne muuttanut avustusten perään, he muutti ja alkoi tehdä töitä :)

  Kun maahanmuuttaja tulee Eurooppaan niin eurooppalainen sanoo heti äkäisesti että ne muuttaa tänne ilmaisten avustusten ja paremman elämän perään.

  Moin puhuvat ei osaa ottaa huomioon sitä että ajat on muuttuneet.
  Pohjoismaalaisten paettua Amerikkaan pakoon nälkää oli Amerikassa tilaa vielä ja avustuksia oli jos niitä joku tarvitsi ja haki, mutta yleistä oli että suurin osa muutti maaseudulle maanviljelijäksi ja loput teki raskaita töitä etenkin miehet ja naiset oli kotiapulaisina.

  60-luvulla ja jälkeenkin päin muutti valtava määrä suomalaisia Ruotsiin paremman elämän perässä, useat sai työpaikan tehtaitten liukuhihnoilta.
  Nyt tänä päivä'nä ei enää saisi, liukuhihnat on hyvin vähissä, nyt vaaditaa koulutusta jopa siivoustöihin.

  Joten kaikesta huomaa että ajat on muuttuneet.
  Yksi mikä on varmaa, niin "peruskansalaisista" osa itse vaikeuttaa tulijoitten elämää rasistisilla puheillaan ja rasistisella käytöksellään.

  Puhutaan kotouttamisesta tänä päivänä. Odotetaan että tulija heti kotiutu eurooppalaiseen tyyliin ja valitetaan vaatteista ja uskonnoista ja vaikka mistä.

  Kun esim. suomalaiset muutti Anerikkaan, niin monet suomalaiset ei kotiutuneet, he gaki intiaanien seuraan, eivät siis osanneet kotiutua amerikkalaisen "valkoisen" ihmisen elämään, majoriteetti kansan elämään.
  Mutta tänä päivänä eräät suomalaiset kehuu ylvästelle kuinka suomalaiset hakeutui intiaanien seuraan eikä amerikkalaisten, eivät siis älyä että kysymyksessä oli se että ne suomalaiset eivät kotiutuneet Anerikkaan.

  Nyt ei ole enää sellainen tilanne, Amerikka on täyteen.
  Nyt eim. Suomi ja Ruotsi on hyvinvointivaltioita ja ihmisillä ei ole nälkä.

  Kun Eurooppaan tulijat tänä päivänä menee omanmaalaistensa seuraan asumaan, niin eurooppalainen sanoo heti että eivät osaa kotiutua.

  Ajat siis muuttuneet ja oman maan historiaa ja muualle muuttoa kaunistellaan tänä päivänä samalla kun kritisoidaan tämän päivän tulijoita.

  Tämän päivän tulijat ei saa maata itselleen viljeltäväksi kuten ennen vanhaa sai. Tämän päivän tulijat ja ei edes oman maankaan työttömät tule toimee ilman avustuksia.
  -
   
 2. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Miksi suomalaiset ja ruotsalaiset maahanmuuttajat jotka meni Amerikkaan, oli mielestänne siirtolaisia?
  Miksi tämän päivän maahanmuuttajat ei ole mielestänne siirtolaisia?
  Onko se vain "valkoiset" ihmiset siirtolaisia kun he pakenee nälkää tai työttömyyttä aikoinaan Amerikkaan ja Ruotsiin? Miksi he ei ole maahanmuuttajia, "maahantunkeutujia"?
  Anteeksi sana, "maahantunketuja", jotkut Suomessa on alkanut paljon käyttää tuota sanaa.
  Eräät suomalaiset käyttää maahanmuuttajista, siis "ei-valkoisista" maahanmuuttajista nimitystä, "maahantunkeutuja" jonka he nykyään lyhentää sanaksi. "matu".
  Tiedän että tällaista asioista on hyvin vaikea keskustella ja en oikeastaan ole odottanutkaan mitään keskustelua tästä, kunhan vain itsekseni ajattelen tätä asiaa ja mietin.
  En tiedä millaisia tuollaiset kirjoittajat on. Mutta se kuitenkin kuvastaa kuinka he inhoaa ja haluaa halveksien puhua "ei-valkoisista" maahanmuuttajista.
  Mikä olisi sopiva sana "ei-valkoiselle", sana jonka kaikki hyväksyisi?
  Se on tekopyhyyttä tuo sanonta, "ei-valkoinen", kun eivät uskalla puhua asiasta oikealla nimellä, esim. ”person of color”
  Minä bkuukaan käyttää sanaa, afrikkalainen, tai tumma-ihoisempi, tarvittaessa. Normaalisti en lajittele ihmisiä ihonvärin mukaan, mutta tarvittaessa teen sen, rehellisesti.
  Mutta aina on muistettava että myös valkoinen on väri ;)
  Minulla on tottumusta uskaltaa kesjkustella tällaisesta asiasta, sillä lapseni, kaikki lapseni, eivät ole "valkoisia", mutta eivät ole mustiakaan, eikä siltä väliltäkään, ovat vain hieman tummempia mitä esim. suomalaiset.
  Samoin rakas partnerini ei ole "valkoinen".
  Joten usein ewtenkin aikaisemmin olen joutunut tällaisiin keskusteluihin reaalissa, sillä aina silloin tällöin on tapahtunut jotain joka aiheuttaa keskusteluja, normaalia keskustelua siitä miten pitäisi puhua tällaisista asioista.
  Jotta minua kiinnostaa tä'llainen asia ;)
  -
   
 3. vierailija Vierailija

  Suomessa käytetään seuraavia sanoja maahanmuutajista:

  Ulkomaalainen, ulkomaalaistaustainen = Suomen kansalaiset ovat taustastaan riippumatta suomalaisia. Jos heidän taustansa kuitenkin on uutisessa olennainen, heitä kutsutaan ulkomaalaistaustaisiksi.

  Maahanmuuttaja =
  Jonkin toisen maan kansalainen tai kansalaisuutta vailla oleva henkilö jokamuuttaa maahan pidemmäksi aikaa. Maahanmuuttajiin kuuluvat kaikki ulkomailta muuttaneet, niin siirtolaiset, pakolaiset kuin EU-kansalaisetkin.

  Siirtolainen = Vapaaehtoisesti ja pysyvästi toiseen maahan asumaan ja työskentelemään muuttanut henkilö.

  Maahanpyrkijä, maahantulija
  = laillisesti tai laittomasti maahan saapuva ihminen.

  Paperiton = Luvattomasti maassa oleskeleva tai sinne pyrkivä ihminen.

  Turvapaikanhakija = Henkilö, joka hakee turvaa ja oleskelulupaa vieraasta valtiosta.

  Pakolainen =
  Henkilö, joka on joutunut pakenemaan kotimaastaan esimerkiksi ihmisoikeusloukkauksia tai sotaa.

  Kiintiöpakolainen
  = Suomen (tai muun maan) vuotuiseen pakolaiskiintiöön valittu ihminen.
   
 4. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Tiedän että noin on tapana useimpien politiikkojen ja päättäjien tapana sanoa, ja myös useimpien kansalaisten, lukuunottamatta Perussuomalaisia ja heidän kannattajiaan.

  Kansan joukossa on eräitä Persujen kannattajia jotka yleisillä paikoilla verkossa ei käytä laittamiasi nimityksiä, he käyttää halveksuvia nimityksiä ei-valkoisista maahanmuuttajista ja ne paikat missä he kirjoittaa, hyväksyy melkein kaiken mitä he letkauttaa.
  He uskaltaa letkautella sillä Perussuomalaiset politiikot käyttää samoja sanoja halveksuvasti ei-valkoisista maahanmuuttajista.
  Kun lueskelin mitä ne kirjoitti, aluksi naureskelin, mutta sitten aloin ihmetellä kuuluuko se suomalaiseen sananvapauteen letkautella halveksivasti ilkeyksiään rasistisesti yleisillä paikoilla verkossa?
  -
  -
   
 5. vierailija Vierailija

  Siirtolaisilla tarkoitetaan työvoimaa joka siirtyi maasta toiseen. AInahan on yritetty sanoilla muuttaa käsitystä ihmisiryhmistä. Mustalaiset ovat nyt romaneja, mitä lie se sitten tarkoittaakin vähän kuin sanoisi suomalaisia fenno-ugreiksi. Mutta se nyt vaan kuulostaa jotenkin paremmalta.
   
 6. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Sanassa mustalainen on musta ensin, joka siis tarkoittaa mustaa, tummaihoisempaa, ei-valkoista.
  Romanit on aina kutsuneet itseään romaneiksi, ei mustalaisiksi. Mustalainen on suomnalaisten antama nimitys joka viittaa ei-valkoiseen. Suorasukaisesti vaan että olet musta, tumma iholtasi.
  Se on aika harvinaista että jotain jollekkin kansalle annetaan nimitys ihonvärin mukaisesti.
  Siirtolaisuus ei tarkoita ainoastaan työntekoa, siirtolaisuus tarkoittaa että muuttaa toiseen maahan.
  Joka maassa on omat nimityksensä, luulisin.
  Siirtolaisuus on avara käsite ihmisistä jotka muuttaa muualle, he siirtyy muualle asumaan.
  Pakolainenkin on siirtolainen.
  Parempaa elämää etsivä on myös siirtolainen.
  Kaikki nuo nimityksen saneet on siirtyneet muualle koittamaan onneaan ja löytämään parempaa elämää.
  Muussa tapauksessahan voi kutsua monia ryhmiä pakolaisiksi-
  Suomalaiset läksi pakoon nälkää ja köyhyytt6ä aikoinaan Anerikkaan.
  Suomalaiset pakeni Ruotsiin etsimään parempaa elämää itselleen
  Ja niin edelleen......
  Avara katseisesti näen asian noin. Ollaan siis kaikki joko siirtolaisia tai pakolaisia. Jokaisella ryhmällä on ollut tarpeet minkä takia pakenivat kotimaastaan.
  -
   
 7. Nice Lady Vierailija

  Kävin eilen ravintolassa. Vilkaisin pöytäseurueeseen ja sain kuulla olevani nice lady. Seurueen poistuessa nice ladylle toivotettiin hyvää päivän jatkoa. Luin ip-lehteä ja olin ihmeissäni. Kukaan ei ole aiemmin tässä maassa huomioinut minua kauniimmin. Kyse ei tietenkään ollut valkoihoisista suomalaisista.
  Kävin kaupassa ja ostin 2 € tarjouksesta Trendi-lehden. Googletin tietoa lehdessä olleesta jutusta. Ylen toimittaja on ollut helisemässä kirjoitustensa takia.
  Usein mietin mitä on sananvapaus. Kirjoittajana olen erittäin arka ja valitsen sanani huolella. Samoin kävi eilen. En ole tippaakaan yhtä avoin kuin nuorena. Tutustun ihmisiin varauksella.
  En silti usko, että Suomessa joutuu herkästi höynäytetyksi. Maailmassa on paljon hyviä ihmisiä. Jostain syystä ihmiset pitävät minusta liikaakin. Alan jo hieman uskoa lentokoneessa vieruskaverin puheita, että olen enkeli.
  Janikka Aro puhui suoraan ja avoimesti edesmenneestä isästään.
  Tuli tunne, että äiti teki väärin roikkuessaan alkoholistissa.
  Tytär sitten lähti toimittajaurallaan taistelemaan tuulimyllyjä vastaan.
  Elämässä pitää osata luovuttaa, kun asioille ei mahda mitään.
  Elämä on raadollista. Sen olen tiennyt aina ja kokenut myös omissa nahoissa.
  Minulle ihon väri ei merkitse mitään. Yritän olla hymyilemättä tuntemattomille, mutta eilen taas lipsahdin päätöksestäni.
  On ihanaa olla nice lady. Lähden illalla kuuntelemaan terveysaiheisen luennon. Jätän historian ja taiteen luennot vähemmälle.
  Hienoa Amanda, että teet palstoille aloituksia. Mainitsemaani juttua ei löydy netistä.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 8. vierailija Vierailija

  Amerikkalaiset mustat ovat itse halunneet, että heitä kutsutaan mustiksi vaikka se kuvaa ihonväriä. Oletan että näin siksi, koska aiemmin käytetty sana oli valkoisten takia saanut halventavan merkityksen.

  En tiedä Ruosista, mutta suomessa romanit eivät käyttäneet aiemmin itsekään itsestään romaninimitystä vaan mustalainen. On paljon romaneja, myös nuorissa, jotka käyttävät vieläkin itsestään nimitystä mustalainen, vaikka joskus 1970-luvulla lanceerattiin romaninimitys käyttöönotettavaksi. Vanhaa ei hylätty siksi, että siinä viitataan ihonväriin (eihän ihonvärissä ole vikaa) vaan samasta syystä kuin mustatkin ottivat käyttöön uuden nimen.

  Muissakin yhteyksissä kuin ns. rotukysymyksissä on otettu uusi nimitys käyttöön kun vanha on loattu.
   
 9. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Hieno kirjoitus omista kokemuksistasi ja tunteistasi. Kiitos :)
  -
   
  Last edited: 13.02.2020
 10. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Juu tiedän että monet mustat haluaa että heitä kutsutaan mustiksi, he ei pidä n sanasta, n sana olen alentava valkoisten heille antama.
  Minä kutsun mustia ihmisiä etupäässä black people, jos joksikin on kutsuttava,, he hyväksyy sen.

  Ruotsissa oli romaneista aikaiaasemmin haukkumanimi, zigenare.

  Kai ne nimitykset zigenare ja mustalainen tarkkui kiinni heihin itseenskin jskus kun heitä kutsuttiin sillä nimityksellä.

  Mutta todellisuudessa asia on näin:
  Sana rom tarkoittaa romanikielellä roma.
  Sana roma tulee alun perin sanasta dom ja tarkoittaa, ihminen, henkilö.


  Se on muut ihmiset kun alkaa nimittelemään muita kansoja ihonvärin tai jonkun muun takia, tai vain pilkka mielessäkin jotkut, valitettavasti.
  -
   
 11. vierailija Vierailija

  Moni mustalainen tosiaankin käytti samaa nimistystä itsestään eli mustalainen, Veijo Baltzarkin sanoi, ennen kiinnijäämistään, että hän on mustalainen. Ja tämä nimenomaan tarkoittaa heidän hiusväriään.
   
 12. vierailija Vierailija

  Aioin just kirjoittaa että musta tarkoittaa hiuksia, ei ihoa . Tukkahan heillä on musta ja iho aika vaalea. Suomessa moni vaaleatukkainen värjää tukkansa mustaksi, miksiköhän jos se on aliarvostettua?
   
 13. vierailija Vierailija

  Silakat perustivat tännekin spämmiosaston.
  Sas- kohumainos palautettiin.
  Kyllä ovat alas vajonneet.
  Ei koskaan sas-lentoyhtiötä.
   
 14. vierailija Vierailija

  kyllä suvaitsevat taas jaksaa spämmätä.
   
 15. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Ruotsissa eräät sanoo suomalaisista, finne. Jotkut suomalaiset suuttuu ja sanoo että he on finländare eikä mikään finne :)

  Ruotsissa alkoi taas pitkästä aikaa Big Brother. Se tulee C-moresta ja minulla on C-more ja huvikseni on se juuri nyt auki.
  Eräs musta-tyttö keskustelussa puhui erittäin loukkaavasti eräästä kansasta, Big Brother sanoi sille että här rikkoo nyt Big Brotherin normeja, määräyksiä. Vaikutti siltä että tyttö ei edes ymmärtänyt mitä oli sanonut. Hän sai potkut, hän joutui lähtemään pois Big Brotherista.
  Aikaisemmat kerrat BB on ollut teinien ja nuorten ihmisten seksi paikka ja juopottelupaikka isoine skandaaleineen.
  Nyt ovat uudistaneet ohjelmaa, ei ole mukana yhtäkään alle kaksikymmenvuotiasta. On monen eri ikäisiä', vanhin on 51 vuotias, mukana on kaksi homoseksuaalista, mies ja nainen.
  Vaikuttaa BB nyt olevan rauhallisempi ainakin näin aluksi.
  Oli tosiaan ihme että laittoivat tytön pois, yleensä ovat olleet aika löysiä määräysten suhteen, mutta nyt ovat kai päättäneet että ohjelmasta tulee kunnon ohjelma. Toivottavasti asia on niin.
  -
  Joskus on siis ajateltava mitä sanoo, lakie ei saa rikkoa, etenkin julkisesti teeveessä, tai verkko-ohjelmassa jota kaikki voi seurata jos haluavat ja maksavat.
  -
   
 16. vierailija Vierailija

  Kyllä ne nimitykset tulee ihonväristä. Minäkin olen valkoinen länsimainen ihminen ja suomessa romanien keskuudessa valkolainen, eikä se nimitys tule hiusten väristä.

  Mustista en käytä suomeen muuttaneista mustista nimitystä black people enkä suomen romaneista zigenare. Saattaisivat katsoa minua oudosti jos niin tekisin :). Käytän nimitystä musta ja romaneista sen mukaan kuinka kukin romaniystäväni tahtoo, joko romani tai mustalainen. Yleisesti romaneista puhuessani sanon romaneiksi.
   
 17. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Se tosiaan riippuu paljon siitä miten ihminen tuntee, on siis yritettävä puhua niin että se toinen ei loukkaannu nimityksistä.

  Valkoinenkin on nimitys ja se tulee ihonväristä.
  Mutta kaikki luultavasti tiedämme että he joita maailmassa on kaikkein eniten vihattu ihonvärin takia, on ollut tumma-ihoiset, siitä ei pääse mihinkään ja tai kansat joita kaikki voi sietää, esim. romanit, juutalaiset, tummat afrikkalaiset. latinot ja niin edelleen.

  Big Brotherissa se musta tyttö sanoi että hän vihaa juutalaisia. Se riitti ja nänet heitettiin ulos.
  Siellä on suomalaista syntyperää oleva mies joka oli nuoruudessaan nazisti, mutta sanotaan että hän on jättänyt sellaisen pois elämästään, joten hän saa olla mukana, menneisyys on menneisyys ja jos on katunut ja lopettanut jo ajat sitten, niin on osattava antaa anteeksi menneisyyden "synnit".
  -
  Edit
  siitäö on jo artikkeli expressenissäkin siitä pois ajatusta tytöstä, ihan kuin olisi suurikin uutinen.
  -
   
 18. vierailija Vierailija

  Ai jaa, katos ennen oli lastenleikki että kuka pelkää mustaa miestä. Joku tollo luuli, että se tarkoittaa mustaa afrikkalaista. Ei tarkoita, koska silloin kun leikki keksittiin niin ei tällä pohjoisella pallinpuoliskolla niitä ollut. Musta mies = mustatukkainen mies. Mustalainen = musta tukka. Ja suomalaiset on vaaleatukkaisia, harvoin tummanruskeaa tai mustapäätä vastaan tulee.
   
 19. vierailija Vierailija

  Elikkä romanit saa nimitellä meitä ihonvärin mukaan mutta me ei heitä!!!! Kummallista touhua.
   
 20. vierailija Vierailija

  kyllä meillä on sanoja, mutta niiden käyttö on kielletty etukäteenloukkaantujien, uhriuttajien ja uhriutujien toimesta.  Ennen ei-valkoinen oli tummaihoinen ja tummaihoisen ja valkoisen värisekoitus oli mulatti, iholtaan hyvin ruskeat tai mustast olivat mustia tai neekereitä. Intiaani oli intiaani eikä amerikan alkuperäisasukas. Ne eivät olleet haukkumasanoja, kunnes tulivat ammatti ja toisenpuolestaloukkaantujat. Tottakai oli ihmisiä, jotka haukkuivat toisianoilla sanoilla, muttaammattiloukkaantujat tekivät siitä ongelman ja leimasivat sanaet entistä pahemmin. Antoivat siis vain valmiit lyömäaseet haukkujille. Ammatiloukkantujat eivät ole koskaan osanneet lukea sosiaalisia tilanteita ja sosiaalista evoluutiota oikein.

  Maahanmuuttaja oli maahanmuuttaja, kun puhuttiin työperäisestä maahanmuutosta, pakolainen, kun puhuttiin sotaa pakenevasta ihmisestä. venepakolainen oli tietty pakolaisten ryhmä ja elintasopakolainen toinen, laiton pakolainen kolmas.

  Siirtolainen taasen ennen viittasi nimenomaan amerikkaan lähteneisiin ihmisiin, siksi sitä ei nykyisinkään juuri käytetä.

  Siirtolaissanaa ei pitäisi käyttää pakolaisista tai turvapaikanhakijoista, tämä on stt:n ohjeistus.

  Meillä on muuten ihan käypä moderni sana kuvaamaan maahanmuuttajia ja sitä neuvotaan käyttämään silloin kun tausta pitää ottaa esille. Ulkomaalaistaustainen.

  Ja tosiaan: romanit tuntuvat saavan sanoa meitä valkolaisiksi, mutta me emme saa läheskään aina kutsua heitä mustalaisiksi, vaikka itsekin saattavat puhua itsestään mustalaisina. Tosin tässä on se pikkujuttu, että yleensä kieltäjät ovat noita ammattiloukkaantujia ja nimenomaan netin ammattiloukkaantujia, ei romaneita itsejään. Minulla on pari romaniystävää ja ihan hyvin voin kutsua heitä mustalaisiksi, joskus on tästä puhuttu heidän kanssaan.

  mummoni kertoi kerran, että luulee, että "kuka pelkää mustaa miestä" oli leikki, jolla yritettiin tuoda lapsille tutummaksi heidän mahdollisesti pelkäämiään asioita. pimeyttä ja kuolemaa (kuoleman väri on musta...). olen pohtinut asiaa paljon ja luulen, että mummoni oli oikeassa. Tosin kuten tuolla joku jo kirjoitti, niin ammattiloukkantujathan tämänkin asiat pilasivat, kun alkoivat väittää, että siinä juostaan tummaihoisia karkuun... samoinhan meiltä on kielletty käyttämästä sanaa "neekerinpusu" maailman ihanimmasta herkusta. Se on nykyisin joku suklaasuukko tjsp. en tiedä, kun en osta niitä enää.
   
 21. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Tässä on vaan sellainen ero että se opn ollut "valkoiset" jotka koko ajan on syrjinyt tummempia ihmisiä, teoillaan ja sanoillaan.
  Ja se on sen takia maailma on reaginnut siihen ja nykyaikana katsotaan toisten syrjintä sivistymättömyydeksi.
  Voihan sitä tietenkin puolustella että ne toisetkin sanoo niin tai näin valkoisista, mutta esim. länsimaissa oin valkoisilla mahti ja valata syrjiä tummaihoisia ja sitä ovat tehneet vuosisatojen ajan ilman että kukaan siihen puuttuisi.
  Nyt kun ajat on muuttuneet, niin vanhoista tavoista näkyy olevan vaikea päästä irti. Puolustellaan sitä vanhanajan syrjintää kaiakella tavalla ja yrittävät tehdä siitä normaalin.
  Nykyaikana länsimaissa kaikkein eniten syrjitään juuri nyt muslimeja ja heistä puhutaan erittäin rumilla sanoilla, etebkin verkossa.
  Ihminen ei opi koskaan historiasta mitään, sama jatkuu, vain uhrit vaihdetaan uusiin uhreihin.
  -
   
 22. vierailija Vierailija

  Ulkolinja: Seksikauppaa Irakissa tuli eilen tv1 uskon että löytyy Arenasta. Naisena dokumentti ei voinut olla vaikuttamatta suhtautumiseen ja asenteisiin.
   
 23. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Suomessa esim. on pieni klocki indiviidejä jotka vihaa Ruotsia valtavasti ja he levittää kaiken maailman pikku juttujakin Ruotsista yrittäen hekumoida.
  Mistä johtuu pakkomielle olla närkästynyt ja vihainen Ruotsille?
  Olen aika varma että se johtuu Ruotsin ja Suomen alueen yhteisestä kaukaisesta historiasta.
  Rasismi ei siis ole vain tummaihoisia kohtaan, rasismia osoitetaan naapurimaitakin kohtaan, vaikka se on kai väärin sanoa sitä rasismiksi.
  Se on alemmuuskompleksia jota ohminen potee kun vihamielinen pakkomielle tekee elämästä negatiivisen.
  Ruotsissa en ole nähnyt samanlaista vihaa suomalaisia kohtaan mitä Suomessa on ruotsalaisia kohtaan.
  Mistähän johtuu että vihataan naapurimaita? Syyt voi olla monenlaiset.
  Vihantunne ei tee ihmistä onnelliseksi, päin vastoin sanoisin.
  Katselin erästä toista suomalaista foorumia.
  Siellä haukkuivat rumin sanoin tummaihoisempia maahanmuuttajia ja ehkä 25% Ruotsia ja ruotsalaisia.
  Hommaan en ole vilkaissut pitkään pitkään aikaan, mutta aikaisemmin sielläkin oli kirjoituksia, negatiivisiä, Ruotsista ja etenkin muslimeista.
  Mutta toisaalta, on negatiivistä Ruotsin foorumissa myös.
  Meillä ihmisillä näkyy olevan vaikeaa olla positiivisiä ja se taitaa olla ihmisten akilleskantapää ;)
  -
   
 24. vierailija Vierailija

  mitä jos et vääristelisi sanoja?


  valkoiset eivät muuten "koko ajan" ole syrjineet mustia. esimerkiksi afrikan orjakaupp oli alunperin mustien itsensä kehittämä systeemi, valkosiet tulivat siihen paikalle paljon myöhemmin. Ja koska tiedän miten harhaisesti luet viestejä täällä, tarkennan etten edellä väittänyt etteikö valkoiset olisi tehnyt pahaa ja etteikö rasismia olisi mustia kohtaan.
   
 25. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 601
  Saadut tykkäykset:
  297
  Prostituutita on jokaisessa avaltiossa, siitä ei pääse mihinkäänm.
  Kun irakilaiset imaamit käyttää uskontoaan hyväkseen tienatakseen rahaa naisten myynnillä, niin maailma kauhistelee ja naureskelee sitä ajattelematta että joka maassa myydään naisia ja paljon enemmän mitä Irakissa.
  Olen itse katselleut teeveestä sarjan irakin naisista jotka myyvät itseään. Ihan samaa kuin esim. Suomessa. Nainen tarvitsee rahaa elämiseensä ja mies alkaa käyttää naisen heikkoa tilannetta hyväkseen ja alkaa myydä naista ottaen suuren voittoa itselleen.
  Irakissa se on melko mahdottomuus naisilla myydä yksin itseään, siksi noilla kieroilla imaameilla on hyvä tilaisuus tienata rahaa naisen välityksellä.
  -
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti