Hae Anna.fi-sivustolta

Malesiassa vangitut suomalaiset

Viestiketju osiossa 'Yleistä keskustelua' , käynnistäjänä Kristittyjen vainoa, 30.11.2018.

 1. Kristittyjen vainoa Vierailija

  Malesiassa kristillisen materiaalin jakamisesta pidätetty Joosua Mission toiminnanjohtaja kertoo Huomenta Suomessa kahdeksan päivän kokemuksesta paikallisessa vankilassa.

  Timo Valtosen mukaan suomalaisia piinattiin nestehukalla.


  – Kokemus oli todella raju. Sen muistaa loppuelämänsä.

  – Olosuhteet olivat sellaiset, ettei niitä Suomestä löydy. Torakat tulivat viemäristä ylös, ja me jouduimme nukkumaan siinä. Se kaikki likaisuus, mikä siellä lattialla on. Nukuttiin kivisellä lattialla. Kaikki lihakset tulivat kipeiksi.

  Valtosen mukaan hygienian puute ei ollut pahinta. Suomalaisia pidettiin pari päivää hyvin vähällä vedellä.

  – Oltiin kaikki todella pahassa nestehukassa siellä. Yhtenä aamuna avasin silmäni ja ihmettelin siinä, että miksi sellin seinät pyörivät.

  Valtonen kertoo, että hänen vaimonsa ja tämän ystävä joutuivat juomaan koko kahdeksan päivän vankeusajan wc:n huuhteluvettä.

  – Voi kuvitella, että kun juo sitä likaista vettä, jolla huuhdellaan pönttöä, josta tulee torakoita, niin se on suomalaiselle aikamoinen kokemus.

  Toiminnanjohtajan mukaan suomalaiset olivat aluksi keskenään lukkojen takana. Sen jälkeen heidän selliinsä päästettiin paikallisia vankeja. Valtosen mukaan suurin osa heistä oli narkomaaneja.

  – Heitä hakattiin bambukepeillä öisin ja se huuto oli aivan kauhea.  Kyniä lahjaksi
  Helluntalaiseen Joosua Missioon kuuluvat suomalaiset pidätettiin Malesiassa noin puolitoista viikkoa sitten. He jakoivat paikallisille muun muassa Raamatun tekstejä sisältäviä kyniä. Kristillinen lähetystyö on maassa kiellettyä.

  Valtonen on sanonut aikaisemminkin, ja sanoo nytkin, että suomalaiset eivät tehneet lähetystyötä tai jakaneet kristillistä materiaalia sisältäneitä lentolehtisiä.

  Timo Valtonen vetää haastattelussa taskustaan värikkään kuulakärkikynän.

  – On sanottu, että tämä on maailman vaarallisin kynä tänä päivänä.

  Kynänä kylkeen on painettu suomeksi raamatun lause: Jeesus Kristus on tie, totuus ja elämä.

  – Tämän lauseen takia meidät pidätettiin, Valtonen sanoo.

  Toiminnanjohtajan mukaan suomalaiset olivat Malesiassa kolmen päivän lomamatkalla. Hänen mukaansa seurue oli kauppakierroksella ja antoi siellä muutamia kyniä kauppiaille. Porukan oli tarkoitus jatkaa Malesiasta eteenpäin.

  Julkisuudessa olleet lentolehtiset olivat valtosen kertoman mukaan kolmannen maan kielisiä, eikä niitä oltu tarkoitettu Malesiaan. Lehtiset olivat läpikulkumatkalla.

  "Jos olisin tämän tiennyt"
  Valtonen kertoo, että ihmiset olivat saamistaan kynistä iloisia, mutta nekin olisivat jääneet jakamatta, jos vankilan uhka olisi osattu arvata. Valtosen mukaan suomalaiset olivat olleet Malesiassa muutamia tunteja, ja ehtineet käydä kauppakeskuksessa syömässä ja ostamassa kännyköihinpuheaikaa, kun viranomaiset tulivat.

  – Jos minä olisin tämän tiennyt, emme olisi todellakaan jakaneet mitään kyniä.

  – Tämä vahvistaa sen, että siinä maassa ei todellakaan ole uskonnonvapautta. Ja kun he saivat tietää, että olemme kristittyjä, kohtelu oli todella kovaa ja kylmää, Valtonen sanoo.

  Valtosen ja muiden suomalaisten vankeus kesti kahdeksan päivää. Sen jälkeen heidät kuljetettiin käsiraudoissa lentokoneeseen ja helpotuksesta huokaisten Suomeen.
   
 2. vierailija Vierailija

  Toivottavasti ottivat opikseen.
   
 3. vierailija Vierailija

  Kyllä ottivat!
  Katsoin yhden live-videon (30 min), joka oli kuvattu Vantaan lentokentällä, kun nämä vangitut suomalaiset palasivat takaisin Suomeen. Kyllä oli karmeeta kuunneltavaa.
  .
   
 4. vierailija Vierailija

  Kun minä menen vieraaseen maahan tiedän heidän uskontonsa ja muuta tärkeää tietenkin, ei tulisi mieleenikään viedä mitään omaa uskontoani tai aatettani muille. Se on loukkaavaa ja alentuvaa. Harva suomalainenkaan pitäisi jos meille alettaisiin tuputtamaan mitä tahansa oppia tai aatetta matkatavaroiden mukana. Jokainen tulkoon omalla uskollaan autuaaksi tai sitten ei.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti