Hae Anna.fi-sivustolta

Marsut lemmikkinä?

Viestiketju osiossa 'Harrastukset' , käynnistäjänä Sanna, 21.03.2006.

 1. Sanna Vierailija

  Heippa, en tiedä oikein mihin keskuteluun tämä kuuluisi, mutta ehkä täältäkin saan kommentteja ja kokemuksia. Olemme hankkimassa lapsellemme ja koko perheelle kahta marsua pitkän harkinnan jälkeen. Itselläni on aikanaan marsu ollut ja nytkin olemme mielestämme yrittäneet ottaa kaikki mahdolliset asiat yms. huomioon, mutta olisi kiva kuulle, miten muilla on hommat hoituneet ja onko jotain erityistä, mitä pitäisi tietää ""ohi opaskirjojen"". Halusin heti kaksi, koska jostain luin, että esim. Ruotsissa ei saa edes ostaa vain yhtä, koska kärsivät yksinään melko helposti ja näin tylsistyvät jne.
  Ja kaikki mahdolliset käytännön neuvot ja vinkit ovat enemmän kuin tervetulleita!!
   
 2. nami Vierailija

  Meillä on ollut marsuja kun olin kakru, eka tuli kun olin 7 ja viimeinen kuoli ollessani yläasteella. Marsujen pito on ollut todella opettavaista ja ilahduttavaa. Varmasti entisenä marsunomistajana tiedätkin! Eihän perheessänne esiinny allergioita? Marsut kun ovat kaikkein allergisoivimpia lemmikkejä. Lapset pitää myös opastaa erityisen tarkasti oikeisiin nosto-otteisiin ja siihen että Eläin Ei Ole Lelu!! Itsekin lapsena yritin kovasti pitää marsua barbien lemmikkinä kunnes äitini sai minut moisesta touhusta kiinni ja piti tiukan puhuttelun. Marsut ovat toki helpompia käsiteltäviä kuin esim. hiiret, mutta pieninä elikoina myös hauraampia kuin kissat tai koirat.
  Marsulla pitää ehdottomasti olla kaveri. Nykyään se on lakisääteistä myös suomessa. Marsu on laumaeläin kuten hiiri tai rotta, ja kärsii suunnattomasti lajitoverin puutteesta vaikka sitä ei omistajan silmä huomaisikaan. Kaksi urosta todennäköisesti tappelevat jos ovat samassa häkissä (meillä oli aina 2urosta kerrallaan, vierekkäisissä häkeissä), sen sijaan kaksi naarasta, -varsinkin jos ovat sisaruksia, tulevat yleensä todella hyvin toimeen keskenään.
  En tiedä milloin olet viimeksi lukenut hoidosta, mutta suosittelen lämpimästi vaikka pikaista kertauskurssia. Yllättävän moni asia marsujen hoidosta on muuttunut jo kymmenenkin viime vuoden aikana mm. ruokinnasta.
  Marsun(t) voi ostaa eläinkaupasta, mutta myös kasvattajilta saa todella ihania yksilöitä, ja myös puhelinapua mahdollisten ongelmien ilmetessä. Hyvät hoito-ohjeet, ja yleensä voi käydä jopa etukäteen kurnuttajiin tutustumassa ennen lopullista valintaa. Samalla saa tukun hyviä neuvoja ja yksilöllistä opastusta siihen tahtooko rotumarsun, lemmikkitasoisen, pitkäkarvaisen vai lyhytkarvaisen.. Suosittelenkin tutustumaan vaikka googlen kautta marsukasvattajiin ja ottamaan sähköpostitse yhteyttä. Plussana tietty, että saatte tietää ja nähdä marsujen emot ja isät (ellei ole ollut astutusreissu) ja tietää vähän marsunkaisten perhetaustoista ja sosiaalisestamisesta.
  Onnea marsujen hankintaan!
   
 3. Kirjoittelepa hakuosoitteeksi www.lemmikkipalstat.net ja sieltä ota KESKUSTELU ja valitse Jyrsijäpalsta. Sieltä saat varmasti todella paljon hyviä vinkkejä ja saatatpa törmätä kasvattajiinkin. Keskustelu ei vaadi rekkautumista (rekisteröitymistä), ja saat varmasti vastauksen (yleensä useita) mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin. Niin marsujen hankinnasta, virikkeistä, hoidosta kuin ruokinnastakin :).
   
 4. sanna Vierailija

  Hei Nami,
  siirryn tuonne lemmikkipalstalle kyllä, mutta tulin vain kertomaan namille, että meillä asustaa nyt kaksi tammikuun lopulla syntynyttä tyttömarsua ja elämä pyörii tietysti aika lailla niiden ympärillä; kovasti seurataan touhuja ja sopeutumista ja opiskellaan netistä lisää, uusia tuoreruokia kokeillaan jne. Vielä ovat vähän arkoja, mutta kovasti sylitellään ja juostaan jo lattialla (keittiön pöydän alla on huippukivaa!) eli päivittäin seurustelemme aktiivisesti niiden kanssa ja pienin tytär, jonka huoneessa asustavat, hän niitä hellii ja sylittää useamminkin – on niin kiire kuulemma kotiin niiden luo, että pitää ihan juosta!
  Isommatkin lapset ovat ihastuneita ja uskon, että ovat todella ""terapeuttisia"" joskus uhmakkaillekin teineille ja nuorille, oppivat vastuuta sopivassa määrin, hellyyttä, hoivaamista jne. Ja mitä mainioin syy rauhoittua hetkeksi! Meillä on todella aktiivista liikunta harrastava perhe, joten nämä marsut tuovat sitä rauhaisaa vastapainoa näille harrastuksille ja uusia, ihmeellisiä ja pieniä ulottuvuuksia meidän aikuistenkin elämään : )
  Olemme nyt kovasti kuulostelleet niiden erilaista ääntelyä ja yrittäneet tulkita niitä; ilmeisesti se kurnutus on hyvää oloa ja jutustelua, mutta välillä ne kiljuvat ja ""äksyilevät"" – en tiedä tappelevatko, vai onko jotain riemunkiljahduksia. Esim. kun olivat lattialla, juuri siellä pöydän alla, niin se toinen, reippaampi ja vähän röyhkeämpikin marsu, suorastaan hyppi (vähän kuin hevonen, kun se pukittelee) ja loikki ja kiljahteli välillä. Näitä ääntelyitä en enää omilta lapsuusvuosiltani muista, joten tässä meillä haastetta riittää!

  Mutta siirryn tosiaan jonnekin lemmikkipalstalle vinkkejä etsimään ja toivotan kaikille hyvää kevättä ja kesän odottelua – kaikkien harrastusten lomassa.
   
 5. nami Vierailija

  Onpa hienoa kuulla että marsut ovat noin hyvin sopeutumassa teille! Ja että niistä on iloa ja seuraa kovasti teidän lapsille :). Meillä kurnutus oli joskus myös tyytymättömyyden merkki esim. koville ja korkeille äänille :D, sen sijaan ""kuikustelu"" ja ""juttelu"" olivat seurustelun merkkejä. Tämä tuntuu kuitenkin ainakin osittain olevan marsukohtaista. Marsuilla on todella hurmaava repertuaari eriasteisia kurnutuksia ja kuikusteluja, ne oppii erottamaan ajan kanssa ja marsuun tutustuen. Marsujen hyppelyt ovat usein sellaisia ilon ja onnen riemupukitteluja, aivan ihanaa seurattavaa. Iloitsevat kun saavat tilaa juosta ja hypellä oikein riittämiin! Marsuthan tarvitsevat suorastaan yllättävän paljon liikuntaa ja virikkeitä, joten tuo lattioilla juoksentelu on hieno asia. Meidän marsunkaiset oppivat ajan myötä sisäsiisteiksi, en tiedä miten yleistä on. Pisut tehtiin vain ihan hätätapauksessa jonnekin muualle kuin oman häkin pisunurkkaukseen.
  Marsut myös kiintyvät syvästi (oman kokemukseni mukaan) omistajaan/omistajiin, ja ainakin meillä tervehdittiin iloisilla kuikauksilla ja kurnutuksilla sisään tulijaa sopeutumisen jälkeen :).
  Paljon onnea marsulaisista! Toivottavasti teillä on yhdessä monta iloista vuotta!
  p.s. hengailen tstekin harva se päivä lemmikkipalstoilla. Olen saanut todella paljon hyödyllistä tietoa ja lemmikkitaitoa sieltä vaikka keskustelu välillä kiihtyykin kun maailmankatsomukset ihmisten välillä törmäävät :).
   
 6. Miss Nasu Vierailija

  Haluaisin hankkia 2 marsua. Mitä keskimäärin maksaa 2 marsua+häkki ja tarpeet? Tietäisikö joku :)
   
 7. fgfg Vierailija

  "Marsulla pitää ehdottomasti olla kaveri. Nykyään se on lakisääteistä myös suomessa. "

  Tuo lause on kirjoitettu tänne jo -06 mutta ei pidä paikkaansa. Marsulle SUOSITELLAAN kaveria, mutta sitä ei kylläkään laki määrittele vaan se on vain suositus.

  Mutta edelliselle kirjoittajalle voisin vastata että 2 marsua ja häkki maksaa reilu parisataa euroa (marsut noin 70e ja häkki vajaa satku)
   
 8. Marsut 4ever Vierailija

  Mun 2 urosta+häkki ja tarvikkeet makso 180€ (huom, riippuu ostatko marsut kasvattajalta, millaisen häkin ostat, urokset vai naaraat jne.)
   
 9. Sini Vierailija


  Oletko aivan varma, että marsuja täytyy ottaa vähintään kaksi kerrallaan, koska olen itse hankkimassa vain yhtä marsua ja eläinkaupan myyä sanoi, että niistä kehittyy ystävällisempiä ja sosiaallisempia, jos niitä on vain yksi kerrallaan ja jos niitten kanssa on paljon.
   
 10. Sudenmarja Uusi jäsen

  liittynyt:
  06.11.2006
  Viestejä:
  325
  Saadut tykkäykset:
  0
  Marsu on laumaeläin ja niitä pitäisi olla (vähintään) kaksi. Yksinäinen marsu kärsii ja stressaantuu, koska yksinoleminen ei ole sille normaalia. Voi tietysti olla, että yksinäinen marsu kaipaa ikävissään enemmän ihmisen seuraa, mutta se on erittäin itsekäs ja huono syy vain yhden hankkimiselle. Et kuitenkaan voi olla marsusi seurassa ympäri vuorokauden. Sitäpaitsi eläinten välisen seurustelun seuraamisesta on paljon iloa omistajallekin. On joka tapauksessa itsestäsi kiinni, miten kesyjä ja sylissäviihtyviä niistä tulee, mitä enemmän vietät aikaa niiden kanssa, sen parempi.

  Jos ottaisin marsuja, hankkisin vähintään kaksi tai samantien useammankin naaraan samasta poikueesta jos vain mahdollista. Sama pätee useimpiin jyrsijöihin.

  Kannattaa perehtyä harkitsemansa eläinlajin hoitoon vähän laajemmin kuin keskustelemalla yhden eläinkaupanhoitajan kanssa. Kirjastosta löytyy.
   
 11. Entä jos ottaa pupun ja marsun? Onko niistä seuraa toisilleen eli ystävystyvätkö vaikka ovat eri lajia? :)
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti