Hae Anna.fi-sivustolta

Mihin Kreetalle

Viestiketju osiossa 'Kreikka ja Kypros' , käynnistäjänä itunen, 07.03.2007.

 1. itunen Vierailija

  Olemme lomailleet joka kesä viimeisen 5-6 vuoden aikana Italiassa. Nyt tarkoituksemme on mennä Kreikkaan ja todennäköisesti Kreetalle, viikko tai kaksi. Tavoitteena on lähinnä nauttia lämmöstä, merestä, rannasta ja levätä. Mitä lomakylää/kylää suosittelisitte. Emme kaipaa biletystä tai baareja, lapsemme on 14v, mutta hyvä hiekkaranta ja hyvätasoinen huoneistohotelli tai hotelli on must.
   
 2. Mandalas Vierailija

  Menkää Agios Nikolaokseen, viehättävä paikka. Itäosa saarta on tasokkaampi ja miellyttävämpi kuin turistirysittynyt länsipuoli. Hyviä majapaikkoja löytyy ihan kaupungin keskustastakin.
  Välttäkää Hanian seutua, rauhatonta.
   
 3. Kreetalle Vierailija

  löytyy tosi upea pitkä ranta vesiurheilumahdollisuuksineen. Kaupungissa riittää kaikkea lähellä, loman voi helposti kuluttaa sen kummemmin suunnittelematta, ihan lepäilyn merkeissä ja katsella iltaisin elämänmenoa..
   
 4. Tsatsiki Vierailija

  Samoin me suosittelemme Kreetan Agios Nikolaosta jos Kreikkaan /Kreetalle haluatte Italian jälkeen vaihtaa. Platanias ym. Haniaa lukuunottamatta ovat melkoisia "turistirysiä", Agios on aito kreikkalainen pikku kaupunki jossa voi tutustua kreetalaiseen elämänmenoon helposti. Vahinko ettei Agioksen matkoja järjestä enää kuin Aurinkomatkat. Agioksessa ja sen läheisyydessä on monia mukavia hiekkarantoja ja retkikohteita muutenkin ja lyhyt matka Iraklioniin eli jos kulttuurikiinnostaa niin Knossokseen yms. Myös kaksi vesipuistoa löytyy. Stavros on mm. hyvä huoneistohotelli jos on valmis vähän kävelemään mutta aika loppuunmyyty keskikesän osalta, Bellevuekin on ihan OK. Olisi hauska kuulla onko Agiokseen lähtijöitä tänä kesänä- uusia /vanhoja?
   
 5. Bellevue Vierailija

  on hyvä hotelli, on keskustassa.
   
 6. ouzo12 Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  12
  Saadut tykkäykset:
  0
 7. käynyt Vierailija

  olisi valita Agios Nikolaoksen, Hanian ja Rethymnonin väliltä, ovat kaikki saaren isoja kaupunkeja ja siinä mielessä samantyyppisiä. Haniassa tosin uimarannat ovat keskustan ulkopuolella (vrt. esim Rethymnoniin jossa ranta "kulkee" kaupungin kyljessä). Agios on kyllä ihan mukava.. Mutta jos taas on tarkoitus myös kierrellä saarella muuten, Rethymno on siihen sopiva paikka keskeisellä sijainnillaan. Eli sinne sitten minäkin lähtisin:)
   
 8. useasti käynyt Vierailija

  Tosi iisi valinta: Itä-Kreeta ilman muuta, on tasokkaampi. Rety on hirvittävän ruma, kuin slummi. Hania ei ole lomakaupunki, ei ainkaan kesällä. AGIOS = kaikki pisteet.
   
 9. Rethy Vierailija

  asuu sitten iso joukko slummissa, onhan Rethymno vanha yliopistokaupunki, jossa paikalliset elävät ympäri vuoden. Mulle taas riitti yksi käynti Agiossa; Rethyn pitkän hiekkarannan auringonpaisteelle ei löydy vertaa. Ja kun iltaisin vanhan kaupungin kujat suljetaan autoilta ja paikalliset kokoontuvat lapsineen pieniin kuppiloihin kujille.. En hae "tasoa", vaan tavallista nykyaikaista kreetalaista elämää, sitä löytyy kun nousee rannan tuiristipaikoista ylöspäin, ahtaita kerrostaloja, kodinkoneliikkeitä, pankkeja.. Onhan noissa parissa muussakin samaa, mutta Rethyyn minäki!
   
 10. usein käynyt Vierailija

  Ehdottomasti Agios Nikolaos tai sitten joku pienempi kylä Iraklionin lähellä. Ei ikinä rethymnonin slummiin, kaamea likainen rähjäpaikka. Ostaako joku kodinkoneita Kreetalta, saahan niitä Suomestakin?
   
 11. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eiköhän sen yhdellä viestillä olisi voinut jo kuitata, kolme tuntuu jo herjaukselta..
  Oletko varma, että kaikki ovat kanssasi samaa mieltä?
   
 12. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Rethymnon on oikea kaupunki, kaiken lisäksi Rethymnon on yliopistokaupunki, joka tuo siihen oman eloisuutensa vuoden ympäri. Kaupunki on rakentunut kuten muutkin kreetalaiset kaupungin, vanhaan ja uuteen osaan. Rethymonin vanhakaupunki on hyvin säilynyt ja sitä täydentää venetsialaisten rankentama Fortezzan linnoitus. Juuri tämä venetsialaisten vanhakaupunki, linnoitus ja satama on se mikä luo Rethymonille sille ominaisen ilmeen.

  Idästä, pohjoisesta tai lännestä kaupunkiin tullen ei yleisnäkymä ole kovin viehättävä, keskuspuistoa ja sen ympäristöä lukuun ottamatta. Fortezzan linnoituksesta, mereltä ja ylhäältä, lähikylistä nähden kaupungin yleisilme on kaunis, hyvin Välimeren rantakaupungille tyypillinen. Kun kaupunkiin lasketaan rinnettä alas, kansallistieltä kohti merta, aina keskuspuiston tuntumaan, keskustan ilmeessä on jotain itämaista - turkkilaista. Tämä osa onkin turkkilaisten rakentama Rethymonin ollessa Turkin vallan alla vuodesta 1645. Itse kaupungista löytyy kolme moskeijaa, joita ei kreikkalaisilla ole juuri tapana entisöidä. Yksi minareetti sojottaa vanhan kaupungin rajalla, jota on sen verran kunnostettu, että ei kaadu ihmisten niskaan. Tästä tulikin mieleeni, että maanjäristyspelkoisille Rethymon on turvallisin Kreetan kaupungeista. Tässä on sekin onni, että vanha kaupunki on hyvin säilynyt.

  Rehevä keskuspuisto on aina hyvä levähdys- ja vilvoittelupaikka keskikesän helteessä. Siellä on kahvila ja yleinen vessa, onhan paikka entinen turkkilaisten hautausmaa, jossa voi vessakäynnillä muistaa vainajia. Keskuspuiston ja rannan välinen alue on vanhaa kaupunkia johon keskittyy suurin osa turistikaupoista ja tavernoista. Varsinainen turistien kujanjuoksu alkaa Iroon-aukiolta jossa on suuri taksiasema. Rantakatu Venizelou ja siitä korttelin sisempänä kulkeva Arkadiou, kulkevat taksiaukiolta kohti vanhaa satamaa. Tässä on kauppoja vieri vieressä, joista monista on läpikulku rantakadun ”tavernahelvettiin”, siis Arkadiou kadun ja Venizeloun välillä.

  Kun ensimmäistä kertaa joutuu tavernakujalle, tuntuu siltä, että tuosta ei läpi pääsee ilman joutumatta puoliväkisin jonkun kynittäväksi. Loppujen lopuksi, kun paikan tavat oppii tuntemaan, meno on varsin korrektia vaikkakin suosituksia satelee joskus joka askeleella. Tavernakujalla ovat monet ruokapaikat olleet jo vuosikymmenet, niistä monet ovat edelleen hinta/laatusuhteessa parhaita. Käyn joka kerta turistikujan Samarias-tavernassa sen stifado ei ole koskaan tuottanut pettymystä. Pieni varoituksen sana. Kaikki turistikujilta syvemmälle vanhan kaupungin sokkeloihin tehdyt pikkutavernat eivät ole hyviä ja halpoja, yllätyksiä löytyy puoleen ja toiseen. Jos et tunne paikkoja, eikä ole tuoretta suositusta, etkä halua kokeilla onneasi, varmimmat ruokapaikat löytyvät sieltä rantakadun turistikujalta.

  Fortezzan linnoitus on käymisen arvoinen paikka. Linnoitus on hyvin säilynyt ja mahtava rakennelma, joka tuo mm. italialaisia vuosittain Rethymnoniin sankoin joukoin. Linnoituksella on karmaiseva historia niin turkkilaisvallan kun saksalaisten herruuden ajoilta. Siellä voi herkkänahkaisempi astia metallisen sihahduksen, joka lähtee käyrästä sapelista sen katkaistessa telotettavalta kaulan. Samoin pohjoisreunalla olevat tyrmät palvelivat saksalaisia miehitysjoukkoja, heidän kerätessään vastarintaliikkeen jäseniä joukkoteloitukseen. Kun rauhoittuu muurille voi kuulla saksalaisten terävät komennot ja kiväärien räsähtävän yhteislaukauksen, johon päättyi monen kreetalaisen vastarinta. Linnoituksessa on kaksi kappelia joissa voitte sytyttää kynttilän surmattujen muistoksi ja heittää euron pari kirkon hyväksi.

  Hotellit ja ranta alkaa Venetsialaisesta satamasta jatkuen itään hotellien jonona Perivoliaan, johon on matkaa vanhasta kaupungista n. 3km. Tosin hotelleja riittää aina 9 km päähän johon yhtenäinen rantakaistale hiekkarantoineen loppuu. Pitkä rantabulevardi (3km) kulkee hotellialueen ja uimarannan välillä joten sinne mahtuu turisteja, eikä tungosta tule vilkkaimpana aikanakaan. Uimarannat ovat lähes kauttaaltaan hienohiekkaisia ja loivia. Kun ollaan pohjoisrannalla joskus tuulta on likaa turvalliseen uimiseen, mutta siitä varoitetaan lipuin ja plakaatein. Perivoliassa ja siitä kaupunkiin jatkuvalla rantakadulla on tavernaa ja markettia riittämiin. Alueella on myös isompia oikeita marketteja, mutta huomioni mukaan pienemmätkin olivat varsin kilpailukykyisiä hintojen ja tuotevalikoimien suhteen. Muutamia hotelleja on myös vanhassa kaupungissa ja sen rajalla. Olen majoittunut Perivoliassa ja aivan keskustassa, molemmissa on hyvät ja huonot puolensa.

  Saareen tutustumiseen Rethymnon on sijainniltaan mitä mainioin. Päivässä tekee autoretken joka puolelle saarta:
  Elafonissoksen kahluurannalle 125km
  Paleochoraan 126 km,
  Falasarnaan ja Kastelliin 90km
  Omalokseen, Samarian vaelluksen lähtöpisteeseen 90km
  Hora Sfakioniin ja Imbrokseen 63km
  Haniaan 50km
  Georgioupoliin ja Kournas-järvelle 25km
  Etelärannan Plakiakseen 30km
  Spiliin 30km
  Agia Galiniin 51km
  Festokseen 75km
  Kali Limenekseen 91 km
  Iraklioniin ja Knossokseen 75km
  Hersonissokseen ja Maliaan 108km
  Agios Nikolaokseen 135km
  Iearapetraan 166km
  Sitiaan 203km
  Vai palmurannalle 227km

  Niille jotka suunnittelevat autoretkiä saarelle listasta voi olla jotain hyötyä. Päätielle voi laskea matkustusajan 70 km/h keskinopeuden mukaan riippuen, ruuhkasta, autosta ja kuljettajasta. Pienemmät ja vuoristotiet ottavat aikaa enemmän 50km/h keskinopeus on jo reipasta etenemistä siellä. Auto- ja moottoripyörävuokraamoja löytyy parhaiten Perivolia – vanhakaupunki rantabulevardilta. Siellä niitä on kymmeniä peräkkäin jolloin hintoja/ajoneuvoja on hyvä vertailla.

  Jos on majoittunut Perivoliaan se on kuntoilun kannalta hyvä paikka. Kun kävelee parikertaa päivässä keskustassa tulee siitä yksin matkaa 12km/päivä. Perivoiliasta on hyviä pyöräreittejä pikkuteillä lähikyliin. Anogia, Agia Irini, Mili, Kapediana, Chromonastiri ja takaisin Perivoliaan matkaa tulee jo reilun 25km. Platanias, Maroulas, Adele, Loutra, Kriana, Amnatos, Arkadi ja takaisin samoja jälkiä tai Amnatosista Asteriin , Pagalochoriin ja sieltä kansallistien alitse kohti Plataniasta ja Perivoliaa. Maisemat ovat hienot ja maasto taatusti vaihtelevaa, reitti riittää jo enemmänkin pyöräilevälle. Hyvä hikinen kävelyreitti on Perivoliasta ison koulun ja kirkonvälistä ylös kohti Kastellakia kylää. Sieltä on upea näköala yli kaupungin, takaisin voi tulla lähempää keskustaan vievää tietä alas rantabulevardille.

  En luettele tavernoja, musiikkibaareja tai vaate- ja muita turistiliikkeitä, jokainen löytäköön omansa, koska valinnan varaa on. Oma suosikkialueeni Rethymonin vanhassa kaupungissa on Melissinou katu. Se on pitkä poikkikatu heti Fortezzan linnoituksen ja vanhan kaupungin välissä, hieman syrjemmässä pahimmalta turisti-ryysiksestä. Siellä asustelee ”alkuasukkaita” joiden elämänmenoa on mukava seurailla muutamista pikkutavernoista, huikopalaa ja Mythosta nauttien. Rethymon on kaupunki jossa voisi asua ympärivuoden , sieltä löytyy kaikki mitä ihminen tarvitsee ja vielä enemmänkin. Kaupungissa on pikkutapahtumia turistisesongin ulkopuolella, joista iloisin on maaliskuun kevätkarnevaalit. Se on rethymnonilaisten näkemys vastaavasta brassi-tapahtumasta. Jos Rethymnonia arvostelee siltä pohjalta, mitä auton ikkunasta näkee ei kaupungista todella tiedä vielä mitään. Sen olemusta ei valaise vielä läpijuoksu turistikujilla, siellä näkyy vain turismi ei juuri muuta. Myös kreetalainen kiireettömyys ja aito elämä on lähellä, jos viitsii kävellä hieman sivummalle rantakadusta. Monet hotellit ovat paikallisasutuksen keskellä joka Kreetalla on pelkästään positiivinen asia.
  Säännölliset laivavuorot menevät Pireukseen (Ateenaan) joka ilta. Hanian ja Iraklionin lentokentille on noin tunnin matka, joten ei kaupunki kovin syrjässä ole.

  Muutama linkki asiasta kiinnostuneille:

  http://koti.phnet.fi/viitanju/

  http://rethymnon.com/

  http://www.rethymno.org/

  http://www.interkriti.org/rethym.htm

  http://bus-service-crete-ktel.com/maps4reth.html#RET1

  http://www.greeklandscapes.com/maps.html

  http://www.sfakia-crete.com/sfakia-crete/sfakia-intro.htm

   
 13. lomamatkaaja Vierailija

  Agios Nikolaos on ehdottomasti paras tukikohta. Nätti kaupunki jossa asuu myös kreikkalaisia. Nähtävyyksíä runsaasti automatkan päässä (tai bussimatkan).
  Runsaasti ravintloita, saa ihan oikeata ruokaa.. ei tavi huikopaloihin turvautua (mitä ne sitten lienevätkään).
  Lähellä Agiosta on myös kiva kylä eli Elounda, on huomattavsti pienempi ja intiimimpi.
   
 14. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  Eilen, 08:49, Mandalas: Välttäkää Hanian seutua, rauhatonta.

  Eilen, 19:54, useasti käynyt: Rety on hirvittävän ruma, kuin slummi.

  Tänään, 08:34, usein käynyt : Ei ikinä rethymnonin slummiin,

  Tänään, 10:25, lomamatkaaja : Agios Nikolaos… .. ei tavi huikopaloihin turvautua

  Hyvät ihmiset, valinta on yksin teidän, me "matkailuasiantuntijat" vain suosittelemme kukin tavallamme.
   
 15. homppeli hämeestä Vierailija

  Platanias on paras. Ei tarvi lähetä hotellista minnekään, kun ottaa majoituksen jossa on allas ja baari. Olen kokeillut jo 17 kertaa. Pärjää suomen kielellä.
   
 16. TKK1257 Vierailija

  Nafpio on paras ja Tolo. Halikidiki on aidointa Kreikkaa ja Karpa on vauras. Rahaa virtaa Ameriikasta ja sen huomaa. Peloponnesos on koskematonta Kreikkaa ja ihanaa.

   
 17. Agios Vierailija

  on hyvä valinta, samoin naapurikylä Elounda. Itä-Kreetalla on paljon nähtävää, eikä alue ole turistighetto. Toploun luostari, Vai... Lassithin tasanko jne. Länsipuoli saarta oli suuri pettymys, ihmeteltiin kuinka siellä joku voi viihtyä, hirveä ryysis joka paikassa.
   
 18. Vihainen Vierailija

  Törkeätä kopiointi. Pitkä litania on sanasta sanaan kopioitu HJN:n tekstistä Kreikkanetistä! Häpeä kun et ilmoita lainausta!

   
 19. kirjastonhoitaja Vierailija

  Piitääkö sekin ilmoittaa kun lainaa itseltään?
   
 20. Historioitsija Vierailija

  Kuka tietää, mistä sanonta "valheella on lyhyet jäljet" on peräisin?
   
 21. historioitsijalle Vierailija

 22. Totuudentorvi Vierailija

  Sillä, että "lainasit itseäasi". Sinä lainasit HJN -nimimerkkiä, joka on rekisteröity Kreikkanettiin!

   
 23. äimän käkönen Vierailija

  Siis onko tämä kreikkanetti? Luen ihan muuta kyllä.
   
 24. Plaza-tiimi Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  02.06.2006
  Viestejä:
  1 383
  Saadut tykkäykset:
  0
  Palataanpas taas siihen matkailuaiheeseen. Kysymyshän kuului: Mitä kylää Kreetalla suosittelisitte?
   
 25. Kritsan kylää, Exo Lakkoniaa, Kalamafkaa tai vaikkapa pientä kalastajakylää nineltänsä Mochlos. Kaikkiin pääsee helposti Agios Nikolaoksesta.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti