Hae Anna.fi-sivustolta

Mihin lääkäriin kannattaisi mennä (yksityinen/kunnallinen)?

Viestiketju osiossa 'Lapsettomuus' , käynnistäjänä kofa, 11.02.2009.

 1. kofa Vierailija

  Auttakaahan nyt ummikkoa... Äskettäin tuli vuoden raja yritystä täyteen ja kai tässä vähitellen täytyy alkaa käyttää tuota lapsettomuus-sanaa :/

  Nyt olen päättänyt tilata lääkäriajan, mutta pohdin että mihin. Ajattelin mennä yksityiselle gynelle ensimmäisen kerran ja jutella siellä sitten jatkaako kunnallisella rahapuolen takia. Onko hyvä idea vai pitäisikö mennä suoraan kunnalliseen? Eikös gyne kuitenkin voi laittaa lähetettä kunnalliselle? Entä tiedättekö onko väliä menenkö kotikaupunkini vai naapurikaupungin yks.lääkäriasemalle? Naapurikaupunki olisi vaan helpompi kun olen töissä siellä, mutta aiheuttaakohan se mitään ongelmaa tuohon kunnalliseen siirtymiseen..? Toisaalta taas, jos tosiaan siirryn sitten kunnalliseen, voisin ihan hyvin sen kerran käydä kotikaupungin lääkäriasemalla, vaikka se työpäivän aikana onkin hankalaa.

  Mitä ekalla lääkärikäynnillä tapahtuu? Jutellaanko vaan vai tehdäänkö jotain tutkimuksia/otetaan kokeita? Mä nimittäin tiedän että naapurikaupungin lääkäriasemalla voidaan tehdä esim. ultratutkimuksia, mutta kotikaupungista en ole varma. Ja naapurikaupungin lääkäriasemalta löytyy myös labra, kotikaupungista en tiedä, luulisi kyllä niilläkin olevan. Tuota ultraa mietin vaan siinä tapauksessa, että jos jatkaisinkin yksityisellä käyntiä (jos rahat riittää), niin eikös ainakin jossain vaiheessa ultrailla jotain?

  Miten muuten, mitä Kela korvailee näistä käynneistä/tutkimuksista/hoidoista?

  Joo, mä olen pyörällä päästäni enkä tiedä mitä tekisin. Jo tän lääkäriinmenopäätöksen tekeminen otti aikaa, mutta sitten vielä nämä pähkäilyt että mihin menis. Toivottavasti joltakin teistä löytyy vastauksia/mielipiteitä mieltäni askarruttaviin kysymyksiin.
   
 2. Näin.. Vierailija

  Ensin otat ajan alueesi terveyskeskuksen omalääkäriin, joka laittaa lähetteen oikeeseen paikkaan eteenpäin. Voihan sen tehdä yksityisenkin kautta, mutta luultavasti sama aika menee jonottamiseen, kumman tahansa kautta onkaan lähete laitettu.
  Kokemukseni mukaan jokaisella gynekäynnillä ultrataan rutiinisti, joten kyllähän se pisemmän päälle kalliimmaks yksityisellä tulee.. ekalla kertaa jutellaan myös esitietolomakkeen pohjalta, tutkitaan ultralla ja tunnustellen, ja katsotaan kiertoon sopivia päiviä verikokeita varten. Jos kierto on sopivassa vaiheessa (ei kuukautisia muttei vielä ovulaatiota) niin voidaan tehdä munajohdinten aukiolotutkimuskin. Tähän mennessä tk-lääkäri on jo voinut määrätä kilpirauhas- ja prolaktiiniarvokokeet. Myös miehen voi tutkituttaa yksityisellä jo valmiiksi, ekaa käyntiä odotellessa.
  Yksityishoidosta kela korvaa erisuurusia prosentteja (muistaakseni enimmillään jotakin 40%), julkisella maksaa vain poliklinikkamaksujen verran ja niistä ei tietenkään saa enää mitään korvausta (paitsi jos on toimeentulotuella niin huomioidaan menona).
  Toivottavasti tässä tuli ainakin vähän selkiytystä asiaan!

  Onnea matkaan!
   
 3. kofa Vierailija

  Kiitos Näin... vastauksesta. Tuli vielä lisäkysymys mieleen.
  Se lähete, jonka omälääkäri tai gyne kirjoittaa, vie sitten varmaan johonkin sairaalaan eikös? Entä jos olisikin rahaa hoitaa koko homma yksityisellä puolella, pitäisikö mennä suoraan jollekin lapsettomuusklinikalle vai hoituuko se jotenkin tuolla yksityisellä lääkäriasemalla? Eli siis lyhennettynä, jos menen yks.gynelle, saanko sieltä kuitenkin lähtöpassit joko kunnalliseen tai lapsettomuusklinikalle?

  Millaisia aikoja olette joutuneet odottamaan hoitoihin pääsyä kunnallisella? Entä kuinka nopeasti asiat hoituu yksityisesti?
   
 4. Näin.. Vierailija

  Yksityisestä ei ole kokemusta mutta sinne käsittääkseni pääsee melkolailla heti. Julkiselle (sairaalan lapsettomuus- ja hormonipoliklinikalle) meni 4kk.

  Yksityisistä kannattaa varmaankin valita suoraan semmoinen paikka joka tekee hoitoja ja on erikoistunut lapsettomuusasioihin. Tampereen seudulla ainakin on monta klinikkaa, samoin Helsingissä. Muualta en tiedä.. asutteko jossain kohtuullisen matkan päässä näistä?
   
 5. kofa Vierailija

  Niin, ongelmahan on juurikin siinä, että ei asuta lähellä mitään "suurkaupunkia". Helsinkiin on siedettävä matka, mutta asia olisi kyllä hankala järjestää työn takia. Kai se on sitten vaan unohdettava tuo yksityinen puoli. Hankalaa vaan on sekin, että täällä terveyskeskus on järkyttävän ruuhkautunut just nyt... Sen takia pohdin sitä gyneä, että saisikohan sieltä lähetteen käteen nopeammin. Mutta kaippa se on ruokatunnilla soiteltava tuonne terveyskeskukseen.
   
 6. Näin.. Vierailija

  Kai sitä voi ensin kysyä kuinka nopeesti sinne terkkariin sais ajan, ja jos tuntuu "mahdottomalta" niin sitten yksityiselle. Kyllä varmaan semmonenkin gyne voi laittaa lähetteen jossa ei noita varsinaisia hoitoja ja tutkimuksia tehdä.. Kannattaa varmistaa aikaa varatessa!
   
 7. hoidoissa ollaan Vierailija

  Suosittelen hakeutumista yksityiselle lapsettomuushoitoklinikalle. Asiat, tutkimukset ja hoidot toteutetaan teidän aikataulujen mukaan eikä tarvitse jonotella. Aina on myös sama lääkäri, palvelu on erinomaista. Lähipiirissä julkisen puolen hoidoista huonoja kokemuksia, pitkiä jonoja edes ekalle polikäynille, jatkuvasti lomasulkuja ja lääkärit vaihtuu ja varsinkin rankempiin hoitoihin ovat joutuneet odottelemaan, esim. ivf -jonossa vajaa vuosi! Tosin varmaan on hyviäkin julkisia paikkoja, mutta jos haluat edetä nopeasti ja rivakasti, niin yksityiselle siis. Tai voithan teettää alkututkimukset yksityisellä ja kyllä ne sieltä laittaa lähetteen julkisen puolen lapsettomuuspolille. Suosittelen, että ainakin miehen spermanäyte tutkitaan heti yksityisellä - maksaa varmaan vajaat 100 euroa muistaakseni. Tai jos olette opiskelijoita yliopistolla, tekee myös YTHS perustutkimuksia. Itse ollaan aina vaan kirjoilla yliopistolla, joten otettiin ensin YTH:stä kaikki mahdollinen ja sitten siirryttiin yksityiselle. Meillä julkiselle puolelle olisi joutunut jonottamaan jotain 6kk...
   
 8. Solarplexus Vierailija

  Hei! Täältä ilmottautuu jälleen yksi kohtalotoveri! Voi kun meitä ei olisi näin paljon..Mäkin varasin eilen ajan yksityiselle gynelle, jotta voidaan puhua lapsettomuusasioista. En ois todellakaan viime kesänä uskonut, että tähän tilanteeseen joudutaan. Olemme kuitenkin nuori (24 v..)pariskunta ja terveitä molemmat. Meidän kunnassa on vähän ikävä tilanne, sillä omalääkärini on venäläinen mieslääkäri, joka siis tekee myös kaikki gynekologiset tutkimukset. Hänelle en halua mennä, joten pakko oli varata yksityiselle lääkäriasemalle..Sitä paitsi, lapsen saaminen on meille niin tärkeää, ettei sitä voi mitata rahassa! Tutkimukset maksaa, ja sille ei voi mitään..Emme ole rikkaita, mutta se raha täytyy jostain repiä. tsemppiä kaikille, pidetään yhtä =) Tämä on ainoa kanava missä näitä asioita voi purkaa..Harvoin läheiset ymmärtää.
   
 9. kaksikitaraa Vierailija

  no meillä ainakin eka lääkärikäynnillä juteltiin ja laitettii vaan lähete ja käskettii lähettää spermat tutkittavax ja otettii verikokeita. Toisel kerralla ku anemia oli saatu pois niin tehtiin gynegoliginen tutkinus ja otettii papakoe. Jonka jälkeen seuraava käynti on keskus sairaalaan jossa ilmeisesti jotain kokeita otetaan!Mutta meillä ainakin rahapuolen takia ollaan kunnallisessa ja hidastahan tää tällä puolen on.
   
 10. Violetta Vierailija

  Ensin kannattaa mennä yksityiselle gynelogille johonkin lääkäriasemalle. Suomalaiset gynelogit ovat yleensä hyviä, ystävällisiä ja asiallisia. Sellainen sisätutkimus yleensä tehdään, jos valittaa jotain vaivoja tai tutkitaan mahdollista hedelmällisyyttä tai hedelmättömyyttä tai sen syitä.
  Jos nainen on terve, eikä ole mitään tulehdusta, niin tutkimuskaan ei yleensä satu yhtään.
  Jos tarvetta tulee, saat tietenkin lähetteen johonkin jatkotutkimuksiin.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti