Hae Anna.fi-sivustolta

Mikrokefalia

Viestiketju osiossa 'Erityislapset' , käynnistäjänä ***, 26.07.2005.

 1. *** Vierailija

  Hei, kyselen, onko palstan lukijoilla kokemusta mikrokefaliasta (pienipäisyydestä). Meidän kuusikuisella pojalla todettiin mikrokefalia (päänympärys 31,1cm, paino 2945g, pituus 49cm) synnytyslaitoksella, mutta sen jälkeen asia painui mielen perukoihin ja unohduksiin, kun hoitava lääkärikään ei ole siitä suuremmin huomautellut, ja poika tuntuu kehittyvän ajallaan. Päänympäryskin kasvaa, ei tosin tähtitieteellistä vauhtia.

  Jostain syystä olen vasta nyt alkanut etsiä asiasta tietoa, ja pelottavalta kuulostaa ennuste ja mahdolliset tähän liittyvät sairaudet... olisi kiva kuulla muiden tarinoita asian tiimoilta.
   
 2. nn Vierailija

  Hei, älä sitä mikrokefaliaa pelkää :)

  Sehän ei aiheuta mitään, mutta saattaa olla seurauksena joistakin kehitysvammoista! Ihan normaalitkin lapset ja aikuiset voivat olla pienipäisiä. Silloin pienipäisyys on siis hyvälaatuista :)

  Jos sinulla tai miehelläsi on pieni pää (tai lapsen isovanhemmilla), syyllinen voi löytyä perintötekijöistä. Meidän suvussa taas on isopäisiä liuta - siskosteni kaikki lapset on luokiteltu ""makrokefaalisiksi"" (ilman mitään häiriöitä kehityksessä).

   
 3. *** Vierailija

  Kiitos rohkaisusta - katsotaan nyt, mitä tuleman pitää. Nettiä selaamalla tosiaan saa vain sen pahimman kuvan asioista, ja alkaa pelätä turhia. Äkkiseltään tutkailtua suvussa ei ole pienipäisiä ihmisiä, mutta miehen suvussa kyllä on kehitysvammaisia muutama :eek:( Katsotaan nyt, miten asia kehittyy.
   
 4. Tuota?! Vierailija

  Nuo syntymämitat ovat ihan normaaleita, meillä oli vauvalla ihan samat mitat. Syntyi rv.37. Tai ainakin kaikki sanoivat että kaikki oli normaalisti..

  Mitkä ovat tiedän mitat nyt 6kk iässä? Taidan itse kaivaa tähän meidän tiedot kortista..

  Mutta meidän vauvalla ei ainakaan näytä olevan pieni pää =) mutta olen edeleen nähnyt niin vähän muita vauvoja, joten vertailukohtia on vähän.

  Meidän mitat 6kk iässä oli, paino 6500g, pituus 66.2 cm ja päänympärys 42.2cm
   
 5. laita Vierailija

  vaikka tuonne vauvan hoito palstalle viesti ja kysy muiden 6kk ikäisten mittoja =) niin saat muiden ""pienten vauvojen"" mittoja vertailukohdaksi.
   
 6. *** Vierailija

  Täällä 5,5kk iässä paino 6800g, pituus 69cm ja päänympärys 37cm. Teillä onkin ihan kivasti pää kasvanut, meidän pojalla tuo pään kasvuvauhti ei ole ihan niin nopeaa kuin ihannetilassa (jostain luin, että keskivertokasvu olisi kolmen ensimmäisen kuun aikana 2cm kuussa ja sen jälkeen 6kk asti sentin kuussa, muistaakseni).

  Tiedän, että variaatiota on ja tämä voi olla myös normaalia, mutta kun ensitarkastuksessa jo kiinnitettiin huomiota ja sanottiin, että myös aukile on pienehkö (eli vaarana on aukileen luutuminen jotenkin liian aikaisin), niin mihinkäs sen oman huolensa pistää :eek:/
   
 7. M-J Vierailija

  Kävin rakenneultrassa rv 20+2, jossa todettiin aivojen alueella poikkeavuus. Sain lähetteen sikiöntutkimuskeskukseen. Siellä ultrauksessa löytyi seuraavat softmarkerit: pieni pää (jätätti rv1+4), liian lyhyet olka- ja reisiluut, sydämmessä on golfpallo sekä suolisto on tiiviskaikuinen. Koska näitä oli näin monta, sain lähetteen lapsivesitutkimukseen, magneettikuvaan sekä perinnöllisyyslääkärille. Perinnöllisyyslääkärin mukaan kehitysvammaisuuden riski olisi näillä softmarkereilla n. 5%. Lapsivesitutkimuksen kromosomimittauksista saimme puhtaat paperit, magneettikuvissa aivojen rakenteet kuvattiin normaaliksi, mutta eivät vastaisi viikkoja: Aivoissa ei ole tarpeeksi aivomassaa sekä aivokurkiainen on myös viikkoihin nähden pieni. Kävin uudelleen ultrassa rv 23, jossa todettiin sikiön koon olevan viikkoihin nähden pieni, mutta edelleen pään mitat jätättivät kaikkein eniten, nyt jo rv 2+2. Sikiö näytti muuten kasvaneen ja painoakin oli tullut 300g:sta 500g:aan. Nyt perinnöllisyyslääkärillä heräsi epäilys sikiön kehityshäiriöstä, mikrokefaliasta. Saimme uuden lähetteen magneettikuvaan sekä ultraan rv 23+6. Tuo kyseinen päivä on viimeinen päivä, jolloin voi enää laittaa hakemuksen Valviraan keskeytyksestä. Tämä epätietoisuus on riistävää, koska en tiedä onko pieni tyttöni vain pieni ja siro vai onko kyseessä mikrokefalia. Jos seuraavissa tutkimuksissa pään koko edelleen jätättää ja magneettikuvissa todetaan aivojen kehityksen jätättävän edelleen, on hyvin suuri riski, että sikiöllä on tuo mikrokefalia. Tällä hetkellä perinnöllisyyslääkäri arveli riskin olevan 10%:n luokkaa.. Aika sen näyttäisi mihin suuntaan pää kehittyy, mutta meillä loppuu aika kesken (rv24). Mikrokefaliaa on kuulemma laidasta laitaan; se voi olla oireeton (paitsi että on pienipää) tai se saattaa aiheuttaa vakavan kehitysvaurion. Kunpa joku voisi antaa minulle vielä muutaman viikon kehitysaikaa, jotta nähtäisiin mihin suuntaan sikiön pää kehittyy..
   
 8. anon Vierailija

  Tsemppiä paljon edelliselle kirjoittajalle. Olisi mukava tietää, mitä teille nykyään kuuluu
  ja millaiseen ratkaisuun päädyitte. Meilläkin on pojalla (keskonen) varsin pieni pää. Toivomme kovasti, että pään koossa tulisi vielä saavutuskasvua.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti