Hae Anna.fi-sivustolta

Miksi 1980-luvulla kaikki oli niin auvoista?

Viestiketju osiossa 'Säästöpossu' , käynnistäjänä Kultainen kausi, 08.08.2014.

 1. Kultainen kausi Vierailija

  Tutkimusten mukaan suomalaisten paras vuosikymmen oli 1980-luku.

  Silloin verotus oli pientä, kunnat, kaupungit ja valtio rahoissaan. Joka kylässä oli koulu, kauppa ja posti ja joskus jopa neuvolakin! Lääkäriin pääsi heti ja oli oikea kunnon kunnanlääkäri. Joka vuosi koulussa jaettiin uudet kirjat! Koulukyydit pelasivat jne.

  Ja kyllä oli nuorillakin ja yhdistyksillä rahaa: Dingolle maksettiin yhdestä ainoasta pikkupaikkakunnan (Posio) keikasta 130 000 markkaa! Yhtye lensi yksityiskoneella, kierrettiin jäähallista toiseen.

  Ihmisillä oli säästöjä ja silloin laskettiin korkotuottoja - ei pikavippien korkokuluja. Pienituloinenkin kykeni ostamaan oman asunnon tai jopa omakotitalon. Leipäjonoista ei ollut tietoakaan eikä kaduilla nähty kerjäläisarmeijoita.

  Miksi tilanne oli silloin noin hyvä?
  Miksi päädyttiin huonompaan?
  Olisitteko silloin uskoneet, että muutaman vuosikymmenen päästä asiat ovat paljon huonommin?
   
 2. tavarato Uusi jäsen

  liittynyt:
  07.08.2014
  Viestejä:
  24
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niinhän nuo sanoo että "ennen kaikki oli paremmin"

  En itse uskonut tuohon vielä muutama vuotta sitten, tosin nykypäivän "verotusten" ja muutenkin hintojen nousun perusteella uskon itsekkin tuohon.

  Toki rahan arvo oli täysin eri silloin, mutta tuskin suhteessa mikään on halventunut.

  Ehkä yhtä syytä ei ole vaan se koostuu monesta osa-alueesta.
   
 3. Noh Vierailija

  oli paremmin.

  Mutta mitä kirjoittajat mietitte uutisten perusteella tästä ja tulevasta ajasta.
   
 4. Asuntosäästäjä Uusi jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  372
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tilanne oli mielestäni hyvä, koska kauppa Neuvostoliiton kanssa kukoisti. Lääketiede oli vielä huonoissa kantimissa. Lääkäriin pääsi, mutta harvemmin voitiin mitään tehdä, joten siihen meni vähän rahaa ja lisäksi eläkemenot olivat pienet, kun kuoltiin nuorempina. Moni työ oli raskaampaa ja vaarallisempaa. Tosin kyllähän tiilien kantaminen telineille työllisti porukkaa sen sijaan, että homma tehdään nykyisin kurottajalla. Noin esimerkiksi.

  Lisäksi elintaso keskimäärin oli paljon alempi. Autoja ja elektroniikkaa oli vähemmän, se oli huonompaa ja aivan helvetin paljon kalliimpaa. Moni asui vielä maaseudulla ilman vesivessaa tai edes juoksevaa vettä. Sähköäkään ei kaikilla ollut.

  Kaiken kaikkiaan aika on kullannut muistot. Mielikuvat ja tilastot eivät vastaa toisiaan. Erityisesti, koska kaikkien aikojen noususuhdanne osui aivan 80-luvun loppuun, joten se jäi parhaiten mieleen.
   
 5. Jurpola Vierailija

  Taidat puhua 50-luvusta :)
   
 6. aivan Vierailija


  Me asutaan 50-luvun rintamamiestalossa. Tässä on sisävessa ollut koko ajan. Pieni lämminvesivaraajakin ollut vuoskymmeniä. Tosin on remontoitu uudestaan.
   
 7. Asut Vierailija

  jonka arvo on tässä ajassa mitätön aikaisempaan verrattuna, vaikka kuinka romantoisit.

  Ajat ovat muuttumassa kirjoittajat Kultainen kausi ja aivan.

  Kultainen kausi katsoo, että 1980-luku oli parempi kuin tämä aika, sillä 1980-luvulla oli musiikkipuolella muodissa Dingo. Ja hän kirjoittaa muutakin.

  Viekääpä nimimerkit Kultainen kausi ja aivan lapsenne (tai lapsien lapset) 1980-luvulle ja kysykää sitten, mikä kausi on parempi. 1980-luku vai vuosi 2014.

  Kuten Esko Valtaoja saarnaa, ihmisten olot muuttuvat aina vain paremmiksi, kun aikaa kuluu.

  Tällä hetkellä on kriisejä, kuten ihmiskunnan elämässä on aina ollut, mutta tämä hetki on pieni henkäys ajan kulumisessa, joten meidän tulee katsoa tulevaisuuteen. Parempaan tulevaisuuteen, eikä 1980-luvulle.
   
 8. Realisti Vierailija

  80-luvulla oli selviö, että pienituloinen perhe asuu kaksiossa, enintään kolmiossa vuokralla. Ne rikkaat jotka rakensivat omakotitalon, tekivät sen itse ja talo oli 70-90 neliöinen tasakattoinen tönö ilman sen kummempia mukavuuksia. Yleisin perheauto oli fiat 127, datsun 100a ja joillakin jopa datsun cherry (niille jotka eivät tiedä: kaikki nuo ovat kaksiovisia pieniä kökkyröitä). Lapset harrastivat ilmaisia asioita seurakunnan tai koulun kerhoissa. Uusia vaatteita ostettiin pari kertaa vuodessa, ja oli ihan yleistä tehdä itse vaatteita. Monilla ei ollut edes lankapuhelinta, ja harvalla oli videoita, osalla ei vielä väritelkkariakaan. '

  Nykyään jokaisella lapsella pitää olla oma huone, ja jopa työttömät haluavat ison uuden omakotitalon. Sellaisen vähintään 150-200 neliöisen, jossa luonnollisesti on poreamme ja elokuvahuone. Rakennusmääräykset ovat kasvattaneet rakentamisen hintaa muutenkin reilusti. Perheelle pitää saada myös uusi perheauto, sellainen vähintään avensis, mieluiten farmarimallina. Lapset hyppää jääkiekossa ja taitoluistelussa, ja tietysti tytöt ratsastamassa. Vaatteet pitää uusia pari kertaa vuodessa, ja kännykät (jokaisella omansa) vähintään vuoden välein. Samoin tietokone.

  Niin, mistäköhän johtuu että nykyään tuntuu talous olevan tiukemmalla...
   
 9. Kaikilla varaa Vierailija

  Kyllä 80-luvulla pelattiin lätkää joka talvi-ilta, jos vai jää oli kunnossa. :) Eikä jääaika maksanut mitään. Silloinkin oli ratsastuksen harrastajia, mutta sillä ei rahastettu niin kuin nykyään ja hinnat olivat edullisia ja tuttavan kautta pääsi ihan ilmaiseksi heppoja ulkoiluttamaan.

  Tietokoneita ostettiin 80-luvulla ahkerasti ja ne olivat kalliita! Commondore 64, Amiga, 086, 286, 386... Ei tietenkään joka perheeseen. Sen ajan kännykät olivat mallia NMT ja sikahintaisia.

  Silloin ihmiset investoivat säästöillä eikä velalla niin kuin nykyään.
   
 10. Kasarilla Vierailija

  muistettiin olla vielä kiitollisia siitä, että oli rauha ja kaikkea ruhtinaallisesti pula-aikaan joka kesti viisi -kuusikymmenluvulle.

  Vielä 60-luvulla lähes kaikki vasta avioituneet asuivat omakotitalojen yläkerroissa huonetta ja keittiötä, tai huone+ alkovi oli vieläkin yleisempi.

  Käymälät olivat ulkona, saunat myös pihoissa, pitkänkin matkan päässä.
  Oli omat kaivot, halot ja sähkö oli halpaa ja kulutuksen sai nähdä mittarista, jossa kiekko pyöri vimmatusti tai etanavauhtia.

  Vedet kannettiin kotiin, sisälle ja ulos, oli likatunkio, joka ei maksanut mitään, käymälän tynnyrin puolikkaat tyhjennettiin naapuriavulla ja haudattiin kuoppiinsa. Ei tullut jäteauto rahastamaan.

  Kaikki asiat toimitettiin kuntalaisille verorahoilla ja ajallaan, lumityöt tehtiin jo aamuyöstä ja aina päästiin lähtemään kouluun niin ettei hukuttu lumeen.Vaara oli olemassa kun oltiin niin pieniä vielä.

  0-luvulla Puhelin oli kotona vaikka maksoi pirusti se osake ja lisäksi perusmaksut. Et kuitenkaan tarvinnut olla saavutettavissa kuin silloin kun olit kotonasi. Siinä oli yksi rauhan tuoja elämääsi.

  Kaiken edellisen luettuasi, ymmärrät, miten ihmiset olivat kiitollisia ja onnellisia 80-luvulla, olihan otettu suuri jättiläisen harppaus nykyaikaan ja kaikki oli todella hyvin.

  Silloin 60-80-luvuilla olivat kaikki tunnollisia työssään, moraali ja ihmisyys kunniassaan, sodankäyneet miehet , huom. miehet olivat vielä päättäjinä ja toimivat kaikkien parhaaksi, elämää ja ihmisiä kunnioittaen, verorahat riittivät.

  Jos ns. ovien takana riideltiin politiikasta, niin koskaan sitä ei tuotu kansalaisten räävittäväksi ja kunnioitus päättäjiin säilyi. Ei ollut kokovartaloministereitä, eikä pers**** pyörittäjiä, itsensähalventajia, väärintekijöitä, varkaita , missejä , sirkuspellejä eduskunnassa tai valtuustoissa.

  Miehet olivat miehiä, vai voisitteko kuvitella esim Paasikivelle kiiltävää moussekampausta ja karmiininpunaisia pillifarkkuja yhteenkään potrettiin ?

  Itseasiassa iltapäivälehdet olivat märännyksen alkujuuret, ne pilasivat elämänhalut monelta ja kaikki kääntyi 90-luvulla riitaiseksi, kauhistukseksi ja rivoksi.

  Myös tv-mainokset nousivat arvoon arvaamattomaan.

  Muistan peltikattomainoksen joskus 90-luvun alusta, jossa sanottiin "Kyllä käy katteeks'", kun rouva katsoi naapurin uutta pellikattoa ja siinäpä olikin lähtölauksus kaikelle kadehtimiselle tässä maassamme, josta on mennyt ne kuuluisat kaltkin, kadehtiessa.

  Ja nyt ollaan tässä ja muistellaan menneitä, hyviä aikoja !
   
 11. Hyvinvointia Vierailija

  Eräs vanhempi mies naureskeli, että silloin otettiin juopotkin töihin. Vain oikeasti työhön kykenemättömät olivat työttöminä.
   
 12. aivan Vierailija  Höh, emme ole aikeissa myydä rintamamiestaloa, vaan asumme siinä vielä vuosikymmeniä. Se on maksettu 10 v sitten ja rahaa jää muuhun. Vanhana sitten menemme vuokralle ellei viitsitä osaketta ostaa, ihan sama jommassa kummassa vanhana asuu. Poika jää luultavasti asumaan vanhaan taloomme. Ja jos ei jääkään, pidetään sitä kesämökkinä. Eipä remonttiin paljoa rahaa mennyt, jotain 15 tonnia. Mies kätevä käsistään, säästi paljon kuluissa.
   
 13. Utelias Vierailija

  että kaikilla oli 1980-luvulla rahaa lätkä- ja ratsastusharrastuksiin ja tietokoneiden ostoon. Sanot kuitenkin, että näin "Ei tietenkään joka perheeseen."

  Onko tosiaan niin, että perheillä oli 1980-luvulla varaa lätkä- ja ratsastusharrastuksiin ja tietokoneen ostoon?

  Kertokaa te muut kirjoittajat? Onko nimimerkin "Kaikilla varaa":n kirjoitus validi kuvaus 1980-luvusta?
   
 14. Realisti Vierailija

  Ei ole. 80-luvun loppupuoliskolla ainakin ratsastaminen oli kallista. Muistan, kun naapurin tyttö kävi ratsastamassa, ja yksi tunti maksoi 60 markkaa. Duunarina työskentelevän isäni tuntipalkka oli silloin luokkaa 20-25mk. Yksi ratsastustunti olisi siis maksanut melkein kolmen tunnin nettopalkan, joten siihen ei todellakaan ollut varaa. Vain ns. hienompien perheiden lapset harrastivat ratsastusta.

  Tietokoneitahan ei vielä oikein 80-luvulla ollut. Ostin ekan SVI-328 "tietokoneen" (Commodore 64:ää yksinkertaisempi vehje) vuoden 1987-1989 tienoilla, ja se maksoi käytettynä 800mk. Taas, kun vertaa palkkatasoon, oli se todella kallis. Viikkorahani oli silloin 10mk, joten kone vei vuoden säästöt ja synttärilahjarahat.
   
 15. Asuntosäästäjä Uusi jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  372
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tottahan jääkiekkoon oli rahaa, kun pelattiin ulkojäällä ja varusteet olivat paljon huonommat kuin nykyisin. Ratsastusta harrastettiin lähinnä maalla, jossa muutenkin pidettiin eläimiä. Nyt pelataan halleissa ja ratsastetaan maksullisilla talleilla.

  Minä sain ensimmäisen Commodore 64-tietokoneen noin vuonna 1984. Se maksoi silloin 2500 markkaa, eli reilut 400€. Pari vuotta myöhemmin sain ensimmäisessä kesätyöpaikassani palkkaa 2800 markkaa, noin vertailun vuoksi.
   
 16. Utelias Vierailija

  lahtelaisesta työläisperheestä, jossa ei ollut varaa tyyliin: että kaikilla oli 1980-luvulla rahaa lätkä- ja ratsastusharrastuksiin ja tietokoneiden ostoon."

  Työläisperheessämme ei edes kuultu lätkä- tai ratsastusharrastuksista saati sitten tietokoneiden ostosta.

  Onneksi ajat ovat muuttuneet, joten olen minäkin nykyään kiinni ajassa kaikkine laitteineen ja vimpainineen, joita nykyään on saatavilla.
   
 17. Noh Vierailija

  Mutta minulta jää moni 1980-luvun elokuva katsomatta pelkästään ajan pukeutumisen ja tukkatyylin perusteella.
   
 18. Sirja Vierailija

  Kyllä 1980-luku oli hyvää aikaa. Vahva kasvun ja nousun aikahan alkoi jo 60-luvulta, jolloin naiset lähtivät sankoin joukoin työelämään. 80-luvulle tultaessa kaikki oli jo varsin hyvällä mallilla.

  Ihmettelen tuota, että ei ollut varaa harrastuksiin. Kyllä minun tyttäreni kävi kavereittensa kanssa tallilla ratsastamassa ja pitämässä hoitohevosta ihan 80-luvun alusta asti ja joka kesä oli jossain päin Suomea ratsastusleirillä. Ja minä olin sentään yksinhuoltaja.

  Kyllä nuo ulkohuusit ja kannettavat vedet ja sähköttömyydet jäivät jo viimeistään 70-luvulle ja sinne maaseudun perukoille, sähköttömyys varsinkin jäi jo 60-luvulla. Muistan, kuinka yhden luokkatoverini kotona pidettiin valojuhlat 60-luvun alussa ; hän asui kylällä, jonne tuli viimeiseksi sähköt meidän pitäjässä.

  Jos jonkun mielestä 1980-luku oli jotain niukkuuden tai vanhanaikaisuuden aikakautta, niin huonosti tuntee historian. Internettiä ei tietenkään ollut eikä kännyköitäkään vielä, mutta kyllä meillä jo 70-luvulla oli oppiaineena ATK ja jonkinlainen tietokonekin käytössä. Commodore 64 hankittiin meillekin heti ja sen kanssa sitä riemua riittikin illat pitkät.

  Työpaikoilla tuo hyvinvointi varmaan näyttäytyi selvimmin, ainakin minulle. Uusia virkoja perustettiin vähän väliä, minäkin sain viran v. 1980. Ei ollut pulaa työntekijöistä, meillä oli jatkuvasti täytettynä kolme työllistämistukipaikkaa ja sen lisäksi työllistettiin ns. tukityöllistettäviä eli eri tavoin rajoitteisia henkilöitä, myös kesälomittajia oli joka kesä. Kerran haettiin työntekijää työllistetyn paikalle työvoimatoimistosta, ei saatu ketään, koska kaikki oli työllistetty jonnekin.

  Kursseja saimme käydä mielin määrin, ammattilehdestä vain jokainen ruksasi vuoden alussa kurssit, joille halusi ja kaikki hyväksyttiin.

  Autokanta ei tietenkään ollut ihan niin hienoa kuin nyt, mutta koko ajan parani. Autot yleistyivät siinäkin mielessä, että nyt yksinelävät naisetkin hankkivat ajokortin ja ostivat auton. Huoltoasemat oli vielä huoltoasemia sanan oikeassa merkityksessä. Jamppa Tuominen ja Boney M. soi kasettisoittimessa, kun rallattiin ees taas kesäyössä. Ravintolan ovella seisoi vielä joskus yrmyilmeinenkin poke, mutta kukaan ei enää katsonut kieroon yksin tulevaa naisasiakasta, saati sitten naisporukkaa, ja ne kapakat oli aina ihan tupaten täynnä ja tunnelma katossa. "Niin sitten mentiin kunnon diskoon, ja pöytään istui Tiina vaan..." muistaakos kukaan, missä huippusuositussa kappaleessa laulettiin noin?

  1980-luvulla alkoi varsinainen rivitalorakentaminen ja hyviä asuntojahan ne olivat silloin ja ovat vieläkin. Tänne meillepäin tehtiin useita oikein tosi hienojakin rivareita, tietysti kalliita mutta ihmisillä oli silloin varaa sijoittaa asumiseen. Kaikenlainen sisustamisbuumikin alkoi silloin, ihmiset hankkivat muhkeita nahkasohvia ja puhviverhoja ja ylellisen näköisiä satiinisängynpeittoja, ja tietysti niitä väritelevisioita. Tulivat kahvinkeittimet ja mikroaaltouunit. Ja kyllä ainakin minun ystävilläni ja tuttavillani oli jo kaikilla puhelin. Jonkun aikaa oli vallalla hauska villitys: keskustelupuhelimet. Siellä saattoi kuulla vaikka mitä, jos hyvään aikaan sattui linjalle osumaan.

  1980-luku oli minusta vähän samanlaista kuin 60-luku : koko ajan tuli jotain uutta. 1970-luku siinä välissä oli enemmän sellaista pysähtynyttä aikaa. Tämän varmaan jokainen ajattelee omalla tavallaan, minä kuitenkin koin sen tuolla lailla. Ehkä se kaikenlainen vasemmistolaisvärittyneisyys loi minusta liikaa harmaata varjoa koko 70-lukuun. Ja muotikin oli silloin aika rumaa, ei saanut iloitella oikein mitenkään.

  Ihmettelen tuota, että "lääkäriin pääsi mutta harvemmin voitiin mitään tehdä..." Missähän sydänmailla tuo kirjoittaja on 80-luvulla asunut ja minkälaisten puoskareiden armolla? Minulle tehtiin tuona vuosikymmenenä kolmekin leikkausta ja hienosti meni jokainen, kyllä erikoissairaanhoito oli hyvin järjestetty täällä pääkaupunkiseudun ulkopuolellakin. Pitää muistaa, että 80-luvulla Suomessa alettiin tehdä jo esim. koeputkihedelmöityksiä, mikä on ollut mullistava uutuus lapsettomuushoidoissa ja tuloksia saatiin aikaan jo silloin.
   

 19. On se kyllä hassua... Nykyäänkin monet lapset mielellään kävisivät seurakunnan tai koulun järjestämissä ilmaisissa kerhoissa, mutta seurakunnilla ja kunnilla ei enää ole varaa järjestää ilmaisia kerhoja, vaan kaikki maksaa niin p..usti. Kaikista huvittavinta on se, että itse ei juuri kannata enää tehdä vaatteita, koska kankaat ja muut ompelumateriaalit, jopa tavalliset villalangat, ovat niin kalliita, että mistä tahansa halpavaateketjusta saa rytkynsä parhaimmillaan puolta halvemmalla kuin itse tekemällä. 80-luvulla sentään lankapuhelimen käyttö oli vielä kohtuuhintaista, mykyään ei enää senkään ylläpito kannata. Videoista, tv:stä, tv-ohjelmista ja yle-verosta ei sitten kannatakaan puhua yhtään mitään...
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti