Hae Anna.fi-sivustolta

Miksi jotkut artistit poistattavat kaikki faniensa kuvaamat videot Youtubesta?

Viestiketju osiossa 'Musiikki' , käynnistäjänä Kontrollinhalu, 24.05.2013.

 1. Kontrollinhalu Vierailija

  Esimerkiksi Suvi Teräsniska siivoaa kaikki faniensa kuvaamat videot Youtubesta. Myös sellaiset, jotka on kuvattu julkisella paikalla ilmaiskonsertissa. Kokeilkaapa vaikka itse, jos ette usko: kuvatkaa Suvin keikalta video ja ladatkaa Youtubeen, kohta Suvi laittaa teille viestiä ja pyytää poistamaan videon. Hän on tässä vaiheessa todennäköisesti myös tehnyt Youtuben ylläpidolle tekijänoikeuskiistailmoituksen videostasi. Eipä ole Suvista Youtubessa kuin ne viralliset musiikkivideot... :(

  Toisaalta esim. Nightwishin ja Dingon yms. satojen tuhansien artistien vastaavia videoita on Youtube pullollaan. Osa täyttä kuraa, jotkut varsin hienoja. Kuitenkin ne kaikki saavat olla netissä.

  Heräsikin kysymys, että miksi pieni osa artisteista pitää fanivideoita ilmaisena mainoksena ja toiset taas poispyyhittävänä p..ana?

  Kummalle kantille sinä kallistut?
   
 2. Tekijänoikeudet Vierailija

  Ei ole merkitystä sillä, onko keikka ilmainen, kaikille avoin tai maksullinen tai onko paikalla 20 vai 20.000 ihmistä. Olennainen pykälä tässä on se, että esiintyjällä on omiin esiintymisiinsä tekijänoikeus, eikä niitä saa tallentaa eikä esittää ilman hänen lupaansa. On ihan artistin itsensä päätettävissä, miten hän taltioihin suhtautuu. Toiset pitävät niitä hyvänä markkinointina maksullisille tuotteille, toiset pitävät kiinni siitä periaatteesta, että kaikki poistetaan, mikä on ilman lupaa tehty.

  Videot saavat olla netissä tasan niin kauan kuin tekijänoikeuksien haltija sen sallii. Miksi artistit ajattelevat tästä asiasta eri tavalla on yhtä helposti vastattava kysymys kuin miksi ihmiset ylipäätään suhtautuvat erilaisiin asioihin eri tavoilla.
   
 3. narsismia Vierailija

  Yleisellä paikalla saa kuvata ilman lupaa. Yleinen paikka on paikka, johon pääsyä ei ole rajattu. Kysymys kuuluu onko esiintymislava yleinen paikka?

  Mikä taas on taidetta? Joku voi pitää pukeutumistaan ja kävelytyyliään taiteena ja kieltää kuvaamisen...

  No, yksi ja sama: tiukkapipoilla viiraa päässä ja pahasti!
   
 4. Tekijänoikeudet Vierailija

  Kuvaaminen on yksi asia, kuvien yleinen jakelu toinen. Riippumatta siitä, missä artisti esiintyy, hänellä on tekijänoikeus esityksiinsä ja niinollen oikeus myös määrätä esiintymisen tallentamisesta ja näiden tallenteiden jakelusta. Esiintyjä voi niin halutessaan kieltää kaiken kuvaamisen, myös kuvien ottamisen kuvaajan omaan käyttöön.

  Tekijänoikeuksista piittaamattomilta haluaisin kysyä: tekisitkö sinä työtäsi ilmaiseksi? Artistilla on sama oikeus saada korvaus työstään kuin kenellä tahansa palkatulla työntekijällä.
   
 5. kummallista Vierailija

  On siis tämä juorulehden julkaisemat kuvat julkkiksista, joku
  typerys napsaa kuvan ja saa palkkion, minusta tämä on matalaotsaista
  hölmöyttä.

  No taitaa monella olla rahat vähissä kun tollasella konstillla sitä saa.
  Sääliksi julkkiksia käy, ovathan hekin vain ihmisiä, joilla on oma elämäkin.
  Tollasen vois lailla kieltää. Ottakoon lehdet haastatteluja ja maksakoon siitä,
  sille kestä juttu tehdään. Olisi reilumpi peli.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti