Hae Anna.fi-sivustolta

Miksi kissasta lähtee karvaa aivan tolkuttomasti

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Ansku, 10.06.2006.

 1. Ansku Vierailija

  kyseessä 4-vuotias tyttömaatiaiskissa ja karvaa lähtee hurjasti. Vähänkin kun hipaisee niin housun lahkeet aivan kauhean näköiset. Harjaaminen ei auta. Olisiko jotain vitamiinipuutosta? Syö purkkiruokaa ja kuivaruokaa. Lapsetkin ja vieraat täytyy aina ""teipittää"" kun lähtevät meiltä...
   
 2. Sae Vierailija

  Syökö kissa marketin kissanruokia? Niissä on paljon viljaa ja väri- ja säilöntäaineita, joille kissa allergisoituu helposti. Eli tarkista ruokavalio: laadukkaat raksut eläinkaupasta tai esim http://www.acana-kauppa.com/ . Lisäksi raakaa lihaa (esim sydäntä, kanaa, possua jne) ja märkäruoka mahdollisimman lihaisana (esim Sheban 80g pikkupurkit, ei lohimousse, Pirkan Gourmet-vuoat, eläinkaupan jotkut märkäruuat). Anna kissalle myös Pirskattikuuri ja jonkin aikaa rasvahappolisää, esim Viacutan apteekista.

  Tuskin kunto on hyvin usein kiinni oikeasta ruokavaliosta. Kissa on lihansyöjä eikä voi hyvin viljaruuilla. Ellei asia korjaannu ruokavaliolla, käytä kissa lääkärissä, ettei sillä ole mitään sairautta.
   
 3. Maikki Vierailija

  Onko kisusi täysin sisäkissa, elikkä ei ulkoile tai vain
  rajoitetusti valjaissa. Omani saavat kesäisin ulkoilla pihamaalla ja karvanlähtö loppuu kesän kuluessa mutta talvet kun sisällä ollaan niin karvaahan lähtee, muista harjata usein se myös helpottaa elämistä.
   
 4. Piitu Vierailija

  Minulla on kolme sisäkissaa eikä niillä ole kuin kaksi karvanlähtöä, keväällä ja syksyllä. Ei missään nimessä tarvitse päästää kissoja ulos juoksemaan ehkäistääkseen karvanlähtöä.

  Lisää ruokaan öljyä, normaali ruokaöljy käy.
   
 5. Mamma Vierailija

  Sama vika meidän kisulla. Luulisin ruoka-asioiden olevan ok...
   
 6. Kedi Vierailija

  Siis voiko tolkuton karvanlähtö johtua väärästä ruokavaliosta? Meidänkin kissalta lähtee tosi paljon karvaa, meinaa jo alkaa hermostuttamaan ku aina pitäis siivota. On jatkunut nyt muutaman viikon.
  Kissa syö eläinkaupan naksuja ja Whiskas lihaisia paloja. Raaka liha ei uppoa.
   
 7. Sae Vierailija

  Valmisruuissa on lähes aina paljon erilaisia viljoja, jotka eivät normaalisti kuulu kissan ruokavalioon. Etenkin vehnä ja soija allergisoivat herkästi, ja allergia voi ilmetä runsaana karvanlähtönä. Kissa voi allergisoitua myös jollekin tietylle lihalle, kalalle, väri- ja säilöntäaineille tai jopa pahimmassa tapauksessa varastopunkille, jolloin mikään kuivaruoka ei käy.

  Allergiaa voi tulla eläinkaupan laadukkaammistakin ruuista ja silloin on vain etsittävä toista vaihtoehtoa. Eläinkaupan valikoimista löytyy myös useita huonolaatuisia ruokia (laatu verrattavissa esim Purina Oneen). Laatua voi päätellä kissan jätöksistä (iso, löysähkö, ruskea, pahanhajuinen =huonosti imeytyvä ruoka). Tuoteseloste kannattaa aina lukea huolella, luettelon pitäisi alkaa kuivatulla lihalla ja listassa pitäisi olla paljon eläinperäisiä ainesosia.

  Kissa pitäisi käyttää ensin lääkärissä, jos karvaa lähtee paljon. Moni sairaus oireilee huonona yleiskuntona eikä kaikkea pysty näkemään päälle päin. Allergiaa epäiltäessä kissa olisi hyvä laittaa joksikin aikaa (vähintään pariksi viikoksi) lihakuurille ja seurailla muuttuuko kunto miksikään. Kannattaa antaa vain yhtä lihalajia kerrallaan (esim kanaa, kalkkunaa tai sydäntä) ja huolehtia vitamiinien ja kalkin saannista (Pirskatti täydellä annostuksella). Päivittäinen harjaus olisi paikallaan.

  Kissan saa totutettua syömään raakaa lihaa niin, että valitsee ensin voimakkaan tuoksuisia lihoja (esim possunsuikaleet, kanasuikaleet) ja tarjoilee sitä kädestä pieninä paloina nälkäiselle kissalle. Kissalle otetaan käyttöön ruoka-ajat (epäsäännöllisetkin käyvät), ruokaa ei kannata seisottaa jo hygieniasyistä jatkuvasti kupissa. Jotkut kissat haluavat lihansa ainakin aluksi pakastimen kautta tai kevyesti mikrossa lämmitettynä, jolloin tuoksu voimistuu. Kissa "syö" nenällään, haju on tärkeä juttu ruuan syömäkelpoiseksi määrittelyssä. Lihaa voi myös sekoittaa kissan aiempaan märkäruokaan ja lisätä lihan määrää vähitellen.
   
 8. tiitu Vierailija

  Meillä kissasta (siirtynyt jo jahtaamaan pilvihiiriä) lähti keväisin ja kesällä karvaa ja telvella vähemmän. Päivisin ulkona ja yöt sisällä. Karvaa lähti kyllä aina jonkinverran.

  Ruokavalio oli kunnossa. Välillä sai parafiiniöljyä että suoli toimi kunnolla kun huomattiin että taitaa olla tukos tuloillaan kun rupes syömään heinää.
   
 9. höl,möt Vierailija

  Yksinkertaisesti kaikki kissat poistavat talviturkin ja näin ollen niiltä lähtee kesäksi liiat karvat pois. Kesällä kissat eivät tarvi niin paksua turkkia kuin talvella. Tämä on jokakeväinen kesäinen tapahtuma.
   
 10. Sae Vierailija

  Kissa vaihtaa kyllä karvan mutta jatkuva liiallinen karvanlähtö ei ole normaalia. Karvanlähtöaikana karvaa lähtee melkein tupoittain paljon lyhyessä ajassa mutta jatkuvasti putoava karva on seurausta jostain. Sisäkissa voi vaihtaa karvaa ympäri vuoden (tasaisesta lämpötilasta johtuen) mutta silloinkaan sitä ei lähde häiritsevän paljon.
   
 11. Kolmen kissan om. Vierailija

  Mites madotukset? Onko huolehdittu? Tolkuton karvanlähtö voi hyvin johtua myös madoista. Ruokavaliosta lähtisin minäkin syytä etsimään, jos madotukset on kunnossa.

  Rasvahappolisä (Viacutan, Aptus Eforion) ja Biotiinikuuri ovat oiva apu karvanlähtöön.
   
 12. Elianoora Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  18
  Saadut tykkäykset:
  0
  Omalta kissaltani lähtee myös aivan älyttömästi karvaa koko ajan. Meillä syödään eläinkaupan kevytraksuja ja kaupan whiskas pussiruokaa. Välillä kissa saa kuivattuja kaloja (raaka kala ei jostain syystä uppoa). Ihan turha edes yrittää shebaa tai muita herkkuruokia, kissa ennemmin näkee useamman päivän nälkää kuin koskee niihin (testattu).

  Voiko ruokaa lisätä myös rypsiöljyä tms? Muuta ruokaöljyä kun ei kotoa nyt löydy. Olen myös ajatellut ostavani possun maustamattomia suikaleita pakkaseen pikku annospusseissa, jos niiden syöminen välillä auttaisi?
   
 13. Sae Vierailija

  Elianoora: Luulisin tuon karvanlähdön johtuvan liian vähärasvaisista raksuista (tarkista pussin kyljestä) ja liiasta viljasta ruokavaliossa. Onko kissa madotettu? Oletko kokeillut tarjota raakaa lihaa? Kokeile esim pieneksi pilkottua possun sydäntä, kanasuikaleita tai possunsuikaleita, ne ovat monen kissan herkkua. Kuivatut kalat korvaavat hyvin viikottaisen kala-aterian.

  Märkäruokina voisit kokeilla lihaisampia vaihtoehtoja. Eläinkaupasta löytyy monta vaihtoehtoa (niistäkin tuoteselosteet kannattaa lukea huolella) ja marketissa on ainakin Sheban 80g pikkupurkit (ei mousse) ja Pirkan Gourmet-vuoat (joissa tosin on sokeria). Märkäruokaa parempaa on raaka liha, jolloin ruokavalion viljapitoisuus ei nouse liian korkeaksi.

  Rypsiöljyä ja muita kasviöljyjä ei kannata käyttää, koska se ei vaikuta turkkiin vaan paremminkin vain liukastaa suolta. Kissalla imeytyy paremmin eläinperäinen öljy, eli kalaöljy. Voit antaa rasvahappolisänä esim Viacutania, Eforionia tai Pirkan kalaöljykapseleita (joissa lisänä vain E-vitamiini).
   
 14. Kolmen kissan om. Vierailija

  Kevytraksut tekevät kyllä lähes 100% varmuudella sen, että kissalta tippuu karvat. Omat kissani eivät syöneet kuin yhden pussillisen kevytraksuja aikoinaan. Sen jälkeen korjailtiinkin turkin kuntoa öljylisillä ja turkin hyvinvointiin suunnitellulla ruualla pitkän aikaa. Koskaan en enää anna light-ruokia kissoilleni! Vihonviimeisiä moskia ne on.
   
 15. Piia Vierailija

  Meidän kissalta lähtee myös karvaa... Kissa vain on ronkeli ruokansa suhteen, ja ainoastaan kuivamuona ja tonnikala kelpaavat.
   
 16. Niina Vierailija

  karvanlähtö voi johtua myös loisista tai sieni-infektiosta tai muusta kuntoa heikentävästä sairaudesta. Lekuriin mars!
   
 17. Miumaumou Vierailija

  Älkää murehtiko!
  Kissalla nyt luonnollisesti lähtee karvaa...
  Itellä kolme persialaista ja imurin kans saa liikuntaa joka päivä...
   
 18. Satu Vierailija

  Kannatta ensin tarkistuttaa eläinlääkärilä. Kaikilta kissoiltani on aina irronnut karvaa, mutta tolkutonta karvanlähtö oli kisulla, jolla paljastui muutama kuukausi myöhemmin kasvain.
   
 19. Hanna Vierailija

  Onko kissa stressaantunut? Karvanlähtö on usein stressin oire. Onko sen iho hyvässä kunnossa? Katso ettei sillä ole hilsettä tai mitään muita eliöitä jotka voivat aiheuttaa karvanlähtöä.
   
 20. Pirre Vierailija

  Joko kissasi on sterssaantunut tai jokin vitamiinin puutos.
   
 21. ansku Vierailija

  Kissalle ei saa antaa ihmisten tonnikalaa!! Se sairastuttaa sen keltarasvatautiin. Ainoastaan kissojen tonnikalaa, pakastekalaa ja tuoretta lohta, ahventa yms.
   
 22. ansku Vierailija

  Kissalle ei saa antaa ihmisten tonnikalaa!! Se sairastuttaa sen keltarasvatautiin. Ainoastaan kissojen tonnikalaa, pakastekalaa ja tuoretta lohta, ahventa yms.
   
 23. Kiude Vierailija

  Kissalle ei saa antaa lohta sen rasvaisuuden vuoksi,aiheuttaa myöskin keltarasvatautia. Ehdoton ei tuoreen kalan syöttämiseen! Tuore järvikala sisältää loisia,joten suurella todennäköisyydellä kissa saa siitä matoja! Ei siis raakaa kalaa kissalle,poikkeuksena merikalat,joissa loisvaara on todella pieni.

  Öljyt auttavat kissan karvanlähtöön! Kannattaa hankkia eläinkaupasta kalaöljyä (ei kalanmaksaöljyä!). Syynä voi myös olla vitamiinien puutos. Jos ruokavalioon eivät kuulu teolliset ruuat tai sitä on alle 50%, kannattaa syöttää kissalle pirskattia. Se on suosittu vitamiini- ja hivenainelisä kissan hyvinvointiin. Pirskattia suositellaan 1tabletti/2kg, mutta koska myös teollinen ruoka sisältää lisättyjä vitamiineja,kannattaa antaa vain silloin tällöin. Tänä päivänä kissat kärsivät ennemmin vitamiinien yliannostuksesta kuin niiden puutteesta!

  Kuivamuonat kannattaa ostaa ehdottomasti eläinkaupasta! Markettien kuivamuonat sisältävä viljaa, joka aiheuttaa kissalle mm. virtsakiviä. Myöskään markettien purkkiruuat eivät ole laadultaan parhaita. Kissalle kannattaa syöttää mahdollisimman lihaisia ruokia,onhan kissa lihansyöjä! Feline Porta ja Kippy monien muiden lisäksi sisältävän runsaasti lihaa! Xtra-purkkiruoka, joidenkin muiden markettiruokien lomassa arveluttavat. Purkin kyljessä lukee esimerkiksi "sisältää kanaa", jolloin ruuan lihapitoisuus tuskin on yli kymmenen prosentin, ei siis lainkaan hyvä vaihtoehto kissasi päivittäiseen ruokintaan. Kissan ruuissa hintalaatusuhde on seuraava:"mitä kalliimpaa sen parempaa".

  Parasta olisi syöttää kissalle sellaista ruokaa,jota ihminenkin pystyisi syömään. Eläinten ruuat on tehty rehulain mukaan, ja ne sisältävät aineita, joita kissa ei pysty hyödyntämään. Kissalle kannattaisi antaa lihaa sellaisenaan,sitähän se luonnossakin söisi. Naudanlihaa, kanaa ja sydäntä olisi kissan ruokavalion hyvä sisältää. Kanan kissa voi hyödyntää lähes kokonaan, ja sen voi antaa luineen päivineen! Täytyy kuitenkiin muistaa että luita ei saisi missään tapauksessa kypsentää,sillä kypsennettäessä luun paloista tulee kovia ja teräviä,jolloin ne ovat kissalle hengenvaarallisia! Sianlihaa kannattaa antaa vain harvoin kypsennettynä, jos ollenkaan, sillä epävarmojen tietojen mukaan sianliha saattaisi aiheuttaa kissalle vatsahaavan, ja onhan sianliha hyvin rasvaista, eikä ylipaino tee kissalle hyvää siinä missä ihmisellekkään.

  Kissalle ei saisi syöttää mausteita, sipulia, tomaattia, raakaa kanamunan valkuaista eikä missään tapauksessa suklaata. Kissa tarvitsee kalsiumia, joten on hyvä sillon tällöin antaa esimerkiksi laktoositonta raejuustoa tai maustamatonta jogurttia, mutta vain makupaloina, sillä maitotuotteet eivät kelpaa ruoaksi. Kannattaa muistaa että lähes jokainen kissa kärsii laktoosi-intoleranssista,joten maito ei yleisen uskomuksen mukaan kuulu kissan ruokavalioon. Pirskattitabletit sisältävät kalsiumia, mutta vain vähän,joten ne yksin eivät ole riittävä lisä kalsiumin puutoksesta kärsivälle kissalle.

  Kissasi karvanlähdön syynä voi olla myös esimerkiksi sieni tai kissan syyhypunkki, tosin kumpikaan ei yleensä aiheuta kokonaisvaltaista karvanlähtöä, vaan karvattomia laikkuja saattaa ilmestyä vain sinne tänne, yleensä korvien juureen.

  Karvanlähtö voi myöskin olla oire stressistä. Stressi voi johtua monestakin syystä. Perhesuunnittelu aiheuttaa kissalle ylimääräistä stressiä, joten jos kissa on kiimassa, se on hyvä leikkauttaa. Lähes jokainen kissa tarvitsee seuraa, joten jos kissasi stressi johtuu yksinäisyydestä, olisi esimerkiksi kissakaverin hankinta paikallaan, siinä tapauksessa että itsellä ei ole kissalle aikaa. Tosin tällöin ei ole lainkaan suositeltavaa edes hankkia kissaa. Kissa tarvitsee virikkeitä elämäänsä, jotta se ei tylsisty, etenkin jos kyse on sisäskissasta. Muutama lelu ja kiipeilypuu saattavat olla apu stressiin. Jotkin kissat stressaantuvat jopa uusista huonekaluista!

  On normaalia että kissalta lähtee karvaa etenkin keväisin ja syksyisin, mutta jos runsas karvanlähtö on jatkuvaa, suosittelisin viemään kissan eläinlääkäriin. Pahimmassa tapauksessa karvalähtö voi olla merkki vakavasta sairaudesta.
   
 24. Silakkaaa Vierailija

  Silakat saa antaa raakoina, ei mitään vaaraa.
   
 25. Kiude Vierailija

  Raaka kala on haitallista kissalle. Kala sisältää tiaminaasi-entsyymiä, joka tuhoaa B1-vitamiinia eli tiamiinia. Tiaminaasia on eniten särkikaloissa ja SILAKASSA.

  Kalaa saisi syöttää kissalle vain kerran viikkoon. Liika kalansyönti voi aiheuttaa E-vitamiinin puutteesta johtuvan keltarasvataudin. Tauti on nimensä veroinen: se voi paljastua esim. kissan sterilointileikkauksen yhteydessä, jolloin voidaan havaita, että kissan ihonalainen rasva on väriltään aivan keltaista. Tauti johtuu kalan sisältämästä tyydyttymättömästä rasvasta, jonka käsittely elimistössä vaatii paljon E-vitamiinia. Tyydyttymättömiä rasvoja tarvitaan, mutta liika on liikaa. Yleisimmin kissalle syötettävä rasvainen kala on SILAKKA. Tässä asiassa kalan kypsentäminen ei auta. Äärimmillään tauti voi aiheuttaa jopa kuoleman.

  Totta on että silakasta kissasi tuskin saa matoja, mutta mielestäni tuossa oli tarpeeksi syytä siihen miksi SILAKKAA EI SAA ANTAA RAAKANA. Ahvenesta, hauesta, madesta ja kiiskistä matoja voi tulla, joten kala on syytä kypsentää. Lohikalat, muikku ja kuha ovat puhtaita, muutamaa epävarmaa tapausta lukuun ottamatta, mutta tässäkin täytyy muistaa ettei lohta saa tarjota kissalle ateriaksi. Enintään sitä voi antaa sillon tällöin pieninä herkkupaloina. Riskinä tässäkin keltarasvatauti.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti