Hae Anna.fi-sivustolta

Millainen on teidän joulu?

Viestiketju osiossa 'Joulu' , käynnistäjänä Vilma, 20.11.2006.

 1. Mamuli Vierailija

  Nautiskelijalle sen verran vastaisin, että jos meinaa aattona sitä uunipuuroa syödä, ja yleensäkin syödä jouluruokia, niin jonkunhan ne on tehtävä. Tuskin nekään valmistuu telkkaa katsellen ja sohvalla köllötellen niinkuin nautiskelija itse ilmoitti tekevänsä. Vai onko tonttu ruokia tekemässä ja esille laittamassa?

  Mekin heräämme aattona niin hyvissä ajoin, että joulupuuro saadaan kymmeneltä nautittua. Eli noin yhdeksän maissa. Nuoriso jatkaa joulupuuron jälkeen uniansa, tai katsovat ohjelmia. Me lähdetään miehen ja koirien kanssa metsään pitkälle lenkille. Sieltä se joulutunnelma viimeistään tarttuu mukaan.
  Sen jälkeen valmistellaan aattoateriaa ja kuunnellaan joulurauhan julistus.
  Kahden maissa syödään, lähdetään porukalla haudalle (kävellen koirien kera). Koirat odottavat nätisti hautuumaan ulkopuolella kun me jätämme kynttilätervehdyksemme omaisten ja ystävien haudoille.
  Tämän lenkin jälkeen menemme saunaan ja koristelemme saunan ja terassin kynttilöin. On kiva istua terassilla jäähdyttelemässä vastomisen jäljiltä. Saatetaanpa isännän kanssa nauttia oluet ja polttaa kunnon paksu sikari pihakeinussa. Mitään kiirettä ei ole, vaikka nuoriso varmaankin jo odottelee joulupakettien avaamislupaa.

  Paketit avataan illan kuhjeessa ja sen jälkeen kukin tekee mikä mukavalta tuntuu. Lueskellaan, ehken pelataan jotain uutta peliä, syödään katsotaan telkkaa. Vielä ennen nukkumaanmenoa teemme koirien kanssa lenkin ja nautimme jouluyön hiljaisuudesta.
  Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille palstan lukijoille!
   
 2. tyyyyy Vierailija

  Menen aattona klo:7.00 töihin,pääsen töistä klo:13.Menen hautausmaan kautta kotiin,siis vien kynttilät haudalle.Kotiin,ruuat uuniin ja välillä suihkussa.Rauhassa syömistä,joulumusiikkia kunnellen.Päivä nokoset,illalla kahvit.Ja ehkä menen klo:22 kirkkoon jos jaksan.Nukkumaan ja seuraavana päivänä klo:7.30 töihin.Siinähän se menee joulu,eipä ole paljon aikaa siihen keskittyä.En muista edes millainen on täysin vapaa joulu,ei ole oikein traditioita,kun työssä joka joulu.
   
 3. murmel i Vierailija

  herään aattona aikaisin, tykkään olla aamulla hetken hiljaisuudessa. sitten poika ja mies herää katsomaan kanssani aamuohjelmia:) aamupalalle tulee hyvä ystävämme n.9.00, jonka jälkeen lähdemme äidilleni puurolle ja sieltä hautausmaan kautta kotiin. valmistelen hieman ruokia ja laitan kynttilät/ulkotulet. pukki tulee 17.00 aikaan. lapsi availee omansa,me miehen kanssa laitetaan omamme sivuun ja aukaisemme vasta kun lapsi nukkuu. syömme 18.00 aikaan, pöytä hienosti katettuna. vietämme iltaa rauhallisesti ja lapsi menee nukkumaan n.21.00. tämän jälkeen me otamme miehen kanssa viinilasilliset, minä jaan meidän pakettimme ja avaamme ne kaikessa rauhassa. sitten vain oleilemme television ääressä/rupatellen ja ehkä vielä toiset viinilasit ottaen. joulupäivänä menemme äidilleni syömään.
   
 4. *nautiskelija* Vierailija

  Yhdeksän maissahan minäkin sanoin yleensä herääväni... ja jos nukuttaa niin nukun mieheni kanssa vaikka kahteentoista, ja puuro tehdään sitten. Yksinkertaista. ;) Meillä syömiset menevät meidän rytmimme eikä kellon mukaan... missään kun ei taida olla lakia siitä mihin aikaan se puuro tulee syödä (jos sitä nyt tekee ylipäänsä, katsoo nyt mitä tekee mieli). :)

   
 5. Meillä joulu on ollut samanlainen aina, enkä vaihtaisi sitä toisenlaiseen<3

  Aamulla herään automaattisesti aina ensimmäisenä niinkuin muinakin jouluina siinä 7 aikaan, jonka jälkeen tassuttelen alas olohuoneen sohvalle, ihastelemaan "eilen" koristeltua kuusta ja lahjamerta. Illalla uuniin laitetun kinkun tuoksu leijailee koko talossa. Samalla katson tv:stä joulupukin kuumanlijan (ehdoton perinne!) Suurinpiirtein siihen aikaan äiti heräilee ja toivotan hänelle hyvät joulut, jonka jälkeen hän aloittaa riisipuuron teon.
  Kun riisipuuro on valmis, haen sen ja suuntaan takaisin sohvalle lämpimien vilttien alle jatkamaan joulupukin kuumanlijan katsomista, samalla mutustaen puuroa.
  9 aikaan lähdemme äitin kanssa tallille. Kun tulemme puoli 10 aikaan, suuntaan tv:n ääreen katsomaan jouluohjelmia, veljieni herätessä. Hekin tulevat katsomaan kanssani sohvalle jouluohjelmia seuraamaan. Isi herää 11 aikaan. Joulupukin kuumanlijan jälkeen alkaa todella perinteinen lumiukko-ohjelma. Katsomme sen yhdessä veljieni kanssa. Sen loputtua vanhempani katsovat joulurauhan julistuksen. Noin 13 aikaan lähdemme (minä, veljeni, isi, äiti ja koiramme) haudalle viemään mummoni haudalle kynttilän, viivymme siellä noin puolisentuntia.
  Kun olemme taas kotona noin kello 14 , isi käy laittamassa UlkoJoulusaunan päälle, jonka aikana vain olemme yhdessä. Saunaan menemme siinä 16 aikaan, ja olemme siellä tunnin, tai vähän enemmän. Yleensä, minä ja äiti ollaan vähän vähemmän (noin yhden tunnin) koska me laitetaan joulupöytä kuntoon, auttelen äitiä tarvittaessa. Samalla katson olohuoneessa Joulupukki ja noitarumpu elokuvan (tullut ainakin jo monena jouluna). Sitten kun pöytä on valmis, isi ja veljeni tulevat saunasta. Alamme syödä 18 aikaan, ja syömme aika kauan. Johonkin 19 asti. Sitten rentoudutaan, ja menen jo kuusen luokse, odottaman lahojen jakoa. 19-19.30 alamme jakamaan lahjoja, ja avaamme ne aina vuorotellen. Loppu ilta onkin saamiemme lahjojen tutkimista yhdessä.

  Siinä meidän joulu suuripiirtein ( : toivottavasti en unohtanut mitään.

  Ja päivän aikana kuunnellaan mahdollisimmanh paljon joululauluja ja poltetaan tuoksukynttilöitä, ja "vapaa-ajalla" juodaan glögiä ja mutustellaan pipareita :)
   
 6. hihii Vierailija

  Olemme vasta pari joulua viettäneet vain perheen kanssa kun emme enään suomessa asu.
  Yleensä heräämme milloin huvittaa(vanhemmat herää aikasemmi kinkun ja koirien takii) ja sitten aamupalaksi on puuroa.
  Käymme varmaan aamupäivällä koirien kanssa pitkän lenkin.
  Syömme joskus 5-6 aikoihin tavallisia jouluruokia! Suomalainen kinkku tilataan aina teurastamolta!!
  Ja sitten kun on ruoka syöty niin mennää olkkarii avaamaa lahjoja [:
  (suomessa tuli aina joulupukki mutta ei enää:D)
  Ja sitten siinä vaan olemme ja rentoudumme(ja syömme) :)
  Tästä seuraavasta joulusta voi tulla vähän erilainen koska toinen veljeni menee varmaan suomeen..
   
 7. on lasten joulu.
  Me ollaan kaikki töissä, mutta joulu ei ole meille isovanhemmille rasite vaikka joku tuolla aiemmin niin arvelikin. Minä rakastan joulua ja sitä hulinaa mikä meillä silloin on.

  Me olemme kokeilleet vuosien saatossa kaikenlaisia jouluja.
  Oltiin jokainen perhe kukin kotonaan, ei ollut kiva kenelläkään, yksinäistä, ei tullut joulun tunnetta, sanoivat tyttäret ja vävypojat.
  Ollaan oltu ystäväperheiden kanssa, ei sekään hyvä, ikävä omia kersoja ja pikkuisia.
  Ollaan oltu myös ulkomailla, 30 astetta lämmintä, ei todellakaan joulun tunnetta pätkän vertaa.

  Meille sopii perinteinen, kaikki yhdessä, joulu.
  Ruokapöydän ympärillä on aina ydinperhemme, 9 henkilöä, välillä myös muutama sillä hetkellä jostain syystä yksinoleva ystävä tai sukulainen. Se on ihanaa ja iloista menoa.

  Meillä perhekokonaisuuteen kuuluu omat lapset ja heidän puolisonsa. Vävypoikien perheillä on tietysti omat vanhemmat ja omat joulutraditiot. Sen vuoksi olemme keksineet tosi toimivan ratkaisun.

  Joulut on jaettu vuoroihin meidän isovanhempien vuoksi.
  Joka toinen jouluaatto meillä, joka toinen tyttärien aviopuolisoitten vanhemmilla.
  Pidämme, me isovanhemmat, välivuotena jouluaaton jo 23. 12. eli lapsenlapsilla on joka vuosi kaksi jouluaattoa. Se on heistä huippukivaa. Lahjoja saa kahdessa paikkaa, jouluruokaa saa kaksi kertaa jne.
  Tämä systeemi ollaan saatu synkkaamaan tosi hyvin, pidimme siinä yhden välivuoden välissä.
  Esim. vävypoikien sisarusten (yht. 5) ja heidän puolisoidensa perheetkin noudattavat tätä rytmitystä. Eli ketju on tosi pitkä.

  Asumme kaikki 15 minuutin automatkan päässä toisistamme, joten siirtyminen ei ole meille ongelma.

  Jouluaatto, olipa se virallinen tai etukäteen pidetty, menee sitten suunnilleen näin:

  Jälkikasvujen pesueet tulee meille heti herättyään, yleensä klo 9 pintaan.
  Keitetään ja syödään riisipuuro yhdessä. Tämä on vuoden ainoa kerta kun meillä syödään riisipuuroa. Nuorin tytär vaati saada sitä 2 vuotiaana, ikää nyt 26v, kun minun äitini sitä teki jouluna ja siitä saakka sitä on meilläkin keitetty. Ja nimenomaan kattilassa, manteleineen kaikkineen.

  Syönnin jälkeen ladotaan likaiset astiat astianpesukoneeseen, siivotaan keittiö ja mennään ulos.

  Ulkoa tultua syödään kevyt voileipä-ateria ja jokainen laittaa omat astiansa koneeseen. Jo kolmevuotias nuorin lapsenlapsikin osaa sen tehdä.
  Tässä vaiheessa kone joudutaan laittamaan jo päälle että saadaan taas lisää sotkettavaa.

  Sitten lapsenlapset koristelevat sisällä joulukuusen. Siinä onkin tosi kova mekkala kun jokainen laittaa vuorollaan koristeita. Lapset myös laittavat lahjat kuusen alle ja avaavat jo tässä vaiheessa yhden pienen lahjan.

  Sen jälkeen mennään pihalle ja laitetaan sinne mieletön määrä ulkotulia milloin mihinkin muotoon.
  Kerran meillä oli niitä yli 200 kpl sydämien muotoisina kuvioina hangella. Jos on lunta ja suojakeli, rakennellaan lumiukkoja. Pakkaskeleillä tehdään kaikki selällään maaten luminenkeleitä.

  Sitten saunotaan pitkään ja hartaasti.
  Viimeisetkin on tulleet saunasta yleensä n. klo 14.

  Saunomisen jälkeen katetaan joulupäivällispöytä kaikki yhdessä, istutaan pöydän ääressä ja syödään reilu tunti. Alkoholia meillä ei nautita lainkaan, korkeintaan saunasta tultua yksi keskiolut.

  Ruuan jälkeen jaetaan lahjat. Meillä ei ole koskaan käynyt joulupukkia. Lapset ovat aina tienneet, että meidän lahjat on ostettu kaupasta.
  Lapsenlapset uskovat silti joulupukkiin, hän näet käy toisilla mummuilla.

  Lahjojen jaon jälkeen leikitään lastenlasten saamilla uusilla leluilla, keitellään kahvit, syödään jälkkäriä, pipareita ja joulutorttuja.

  Yleensä noin ilta kahdeksan aikaan keräillään lelut kasaan, siivotaan roskat pois yhdessä jne.
  Sen jälkeen puetaan vaatteet päälle, mennään kaikki ulos, sytytellään ulkotulet ja ihaillaan niitä.

  Sitten lähdetään käymään haudoilla. Hautausmaalle on vain 10 min. matka. Sytytetään kynttilät isomummille ja vaarille, yksi jokaiselta perheeltä.

  Sen jälkeen jokainen menee omaan kotiinsa.

  Joulupäivänä ollaan kotona. Ei käydä missään. Jos on kurjat ilmat, ollaan pyjama päällä koko päivä.
  Tapanina käydään ystäväperheen luona ja ollaan ulkona, olipa sää mikä tahansa.

  Jouluruuat ostan, ja niin ostavat muutkin, kaupasta ja niitä "tuunataan" herkullisemmiksi. Kinkku tai kalkkuna paistetaan itse. Karjalanpaistia tehdään itse. Sienet ja marjat ovat itsekerättyjä. Jälkiruuat ja leivonnaiset teen myös itse. Se ei paljon rasita.

  Siivoamme miehen kanssa ihan tavallisesti. Emme putsaa kaappeja tms. Vaihdetaan vähän verhoja ja mattoja punaisemmiksi.
   
 8. Anni62 Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  2 912
  Saadut tykkäykset:
  1
  On vielä epävarmaa kuinka monta syöjää on jouluaattona, tuleeko molemmat tyttäret avio - ja avomiehineen + lapset syömään tänne.
  Vanhemmalla tyttärellä aviomiehen äitikin kun asuu täsä lähellä niin on sitten kaksi paikkaa.
  Jouluverhoja en aatellut laittaa lainkaan, keittiö saa lumiukkoverhot ja ne saa olla kyllä kevääseen asti. Joululiinoja pitää ostaa lissää kun ei oo kaikille pöydille. Muuten koristelen kodin joulukoristein ja tontuin, ikkunoihin poro-rekitonttut.
  Jouluaattona syödään riisipuuro saunan jälkeen illalla ja saunaan mennään tyttären perheen luo, siellä puulämmitteinen sauna.
  Sitä ennen syödään jouluruoka iltapäivällä ja tänä jouluna teen vain porkkana- ja perunalaatikot itse kauniisiin keramiikkavuokiin, kalaa tietenkin kun poika on kalan ystävä ja joku pieni kinkku.
  Hautuumaalla ollaan käyty iltapäivällä, kynttilät muistokivelle omien vanhempieni ja veljieni muistoksi sekä ystävämme haudalle.
  Siinä nyt suurinpiirtein, tietää sitten lähempänä joulua miten se loppujen lopuksi menee.
   
 9. kivaa lektuuria Vierailija

  ' Ja jonkinlainen siivous " heh.. tuli vaikutus ..
  siitä vaan tampataan hiukan mattoja.. vain, kun on joulu? ;))
  ja joku toinen kirjoitti ' jouluna SAA syödä öisinkin , juuuuh... vain jouluna ;D

  Hauskoja joulu tarinoita täällä, oli kiva lukea :))
   
 10. vierailija Vierailija

  Meillä joulu vietetään perheen (minä, isoveli, äiti, isi, koira) ja eno, kummitäti, isotäti, ukki. Jouluaatto perheen kesken alkaa n. Klo 9 jouluohjelmilla ( lumiukko, kuumalinja yms.) Sitten puuron aika. Puuron jälkeen on joulusauna. Sitten n. Klo 12 tulee vieraat ja ensin jutellaan ja ollaan vaan ja sitten n.klo 16 on jouluateria+jälkiruoka jotka syödään todella hitaasti ja rauhassa! Sitten lahjat. Loppu ilta menee saunoessa,lahjoja tutkiessa, lautapelejä pelatessa. Siinä meidän joulu!
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti