Milloin aloittaisin kiinteät?

  • Viestiketjun aloittaja Minski2
  • Ensimmäinen viesti
åipälle
Kyllä sen vellin ja korvikkeen voi antaa huoneenlämpöisenä ja kannattaakin ettei totu lämmitettyyn. Jos siis huolii haaleaa..
Yleisistä ohjeista poiketen suosittelen riisi-, maissi- tai kauravelliä jos aloitat aikaisin kiinteät. Omiin kokemuksiini nojaten. Vauvan maha meni perunasta aika sekaisin. Mutta kokeile itse niin näet mikä teille sopii.
Kaikista edellä mainituista voi mennä ummelle myös. Peruna-porkkanavellikin muuten on yksi optio..
 
aWieras
Kuinka kauan maitovauvana?
LLLI (La Leche League International): Terveelle, täysiaikaiselle vauvalle äidinmaito on parasta ravintoa ainakin kuusi kuukautta. Yleensä ei ole mitään syytä antaa muuta ruokaa aiemmin.
AAP (American Academy of Pediatrics): Muulla ruoalla ei ole mitään ravitsemuksellista hyötyä ennen 6 kk, päinvastoin.
Suomessa suositellaan täysimetystä 6 kk ikään, kiinteiden lisäruokien aloittamista yksilöllisesti viimeistään kuuden kuukauden iässä, osittaista imetyksen jatkamista vuoden ikään (Lapsi, perhe ja ruoka. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus.
Miksi lykätä kiinteiden antamista?
vauvan ruoansulatusjärjestelmä ei ole valmis aiemmin
allergiariski suurempi, mitä nuorempana vauva saa muuta ravintoa
kiinteä vie tilaa paremmalta ruoalta, äidinmaidolta
Mistä tietää, että vauva on valmis kiinteisiin?
haluaa laittaa kaikkea suuhunsa
ei työnnä ruokaa pois kielellä tai kakistele kaikkea
kiinnostunut muiden ruokailusta ja ruoasta
hampaita suussa tai tuloillaan
osaa istua
n. 6 kk iässä äkillinen ruokahalun kasvu, joka ei poistu edes 4-5 päivän tiheälläkään imetyksellä; jos vauva on paljon nuorempi, kyseessä on todennäköisesti joku muu syy, esim. flunssa tulossa
joidenkin mukaan taito tarttua peukalolla ja muilla sormilla herneeseen tms. (erottaa meidät kuulemma apinoista)
Miten aloittaa kiinteät?
ruoka-aineet yksi kerrallaan, viikon välein uusia aineita lisäten
kannattaa välttää alle 1-vuotiaalla: maito, gluteiini, muna, kala, aineet joille muu perhe on allerginen; sokeri, suola, lisäaineet
"finger food": sormin naposteltavat pikkupalat
ruokailu yhdessä muun perheen kanssa
Miten jatkaa imetystä kiinteiden rinnalla?
*aluksi kannattaa imettää ensin ja vasta sitten antaa kiinteitä
imetys on mielellään vielä perusruoka ja muu ruoka lähinnä totuttelua varten
imetä enemmän, jos tuntuu, että maito hupenee tai vauvan kiinnostus vähenee
vauvat eivät vieroitu itsestään ennen 9 kk ikää; äkilliseen imemishaluttomuuteen voi olla syynä LAKKO (syynä hampaat, stressi, äidin raskaus tai uusi deodorantti...)
jos lapsi on kipeä, äidinmaito voi olla paras ruoka/juoma (ja jopa ainoa sisälläpysyvä)

Kun kiinteät tökkii...
Monelle tulee yllätyksenä, että kun lapselle usein pitkän harkinnan jälkeen päätetään tarjota ensimmäiset potut tai muut mössöt, lapsi ei heti innokkaana aloitakaan kulinarismin maailmaan tutustumista.

Toisille tämä "kiinteisiin totuttamisen" hankaluus taas ei ole yllätys ollenkaan. Olenpa kuullut, että joku on aloittanut pottuhommat kolmekuiselle siksi, että "kestää kuitenkin niin kauan kunnes vauva osaa syödä sen verran että sillä on jotain merkitystä".

Oma näkemykseni on, että totuttaminen ja tuputtaminen on turhaa. Lapsi syö kun on valmis syömään tai kun todella tarvitsee kaiken rinnan ulkopuolisenkin ravinnon - jos maidonsaanti vähenee esimerkiksi äidin uuden raskauden takia.

Jotkut lapset osaavat ja ilmeisen halukkaasti syövätkin jo reilusti alle puolivuotiaana - muistutan kuitenkin, että syömisen osaaminen ei ole merkki syömisen välttämättömyydestä. Toiset hoksaavat nielemisen niksit vasta seitsemän, kahdeksan kuun iässä ja saattavat olla vähäruokaisia yli vuoden ikäiseksikin.

Onko vaarallista, jos lapsi ei syö?
Maito on lapsen pääravinto ainakin vuoden ikään asti. Joko rintamaito tai korvike. On erittäin yleistä, että alle vuotinen lapsi syö "kiinteitä" - lainausmerkit siksi, että useinhan nämä kiinteät ovat varsin vetisiä mössöjä - vain muutaman lusikallisen päivässä.

Äidinmaidossa on energiaa (kaloreita sataa grammaa kohden) vähemmän kuin monipuolisessa mössöruokavaliossa, mutta toisaalta lapsen elimistö osaa luonnostaan käyttää äidinmaidon energian hyödykseen tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.

Joskus neuvoloissa tai vaikkapa tuttavien tahoilta painostetaan vanhempia kovasti "antamaan lapselle enemmän ruokaa". Syy voi olla, että lapsi on niin "suuri, se tarvitsee jo muutakin". Tai lapsi on niin "pieni, selvästi nälkiintynyt".

Jos lapsi on suuri muttei syö, voit rauhoittaa itseäsi sillä, että maidollahan hän nimenomaan on tähänkin asti noin hyvin pärjännyt.

Jos lapsi on pieni, eikä syö, voit muistuttaa itsellesi, että vauvalle tarjottavat ruoat ovat joka tapauksessa aika kevyttä syötävää. Kun pakkosyöttäminen ei ole (onneksi) mahdollista, ei auta ketään, että käytät tunteja päivässä siihen, että houkuttelet halutonta lasta syömään muutaman lusikallisen enemmän sitä samaa kamaa (vihannesmössöjä ja rasvatonta lihaa), jolla aikuiset toivovat päinvastoin laihtuvansa!

Mitään hätää ei todennäköisesti ole, jos lapsi kasvaa edes vähän - kasvu on usein vaiheittaista ja hyvin yksilöllistä - ja neuvolan mittauksissa kyllä huomataan, jos kasvu pysähtyy kokonaan tai hidastuu liikaa pidemmäksi aikaa.

Onko "huonon syöjän" ruokavalio tarpeeksi monipuolinen?
Äidinmaidossa ovat kaikki ravintoaineet (nykytietämyksen mukaan ehkä d-vitamiinia lukuunottamatta), joita lapsi tarvitsee.

Joskus kuulee, että äidinmaito olisi täysipainoista ravintoa vain muutaman ensimmäisen kuukauden ajan ja muuttuisi sitten "sokeriseksi litkuksi". Tämä ei pidä paikkaansa. Äidinmaidon koostumus tosin muuttuu sitä mukaa kuin imetetty lapsi kasvaa, mutta se ei mitenkään huonone tai laihene. Esimerkiksi vielä yli vuoden ikäinen lapsi saa puolesta litrasta äidinmaitoa lähes kaiken tarvitsemansa päivittäisen c-vitamiinin. Ja jos lapsi ei syö muuta kuin maitoa, hän varmasti syö maitoa paljon enemmän kuin puoli litraa päivässä.

Ehkä useimmin kuulee, että ollaan huolissaan lapsen raudan saannista. Neuvolassa saatetaan kysyä, joko lapsen ruokavaliossa on lihaa ja viljoja - vaikka täysimetys olisi hädin tuskin ehditty lopettaa. Kuitenkin on tutkimusnäyttöä siitä, että päinvastoin mitä pidemmälle lasta täysimetetään sitä vähemmän raudanpuutosta esiintyy. (viite 1)

Äidinmaitohan on evoluution (tai luojan, jos tahdotte) myötä muotoutunut ihmislapselle mahdollisimman sopivaksi ravinnoksi. Rauta, kuten muutkin ravintoaineet imeytyvät siitä tehokkaimmalla mahdollisella tavalla. (viite 2)

Jos lapsesi saa pääasiallisesti korviketta äidinmaidon sijasta, voit luultavasti silloinkin olla huoletta: korvikkeet eivät ole sama asia kuin äidinmaito, mutta niiden ravintoainepitoisuus on kyllä hyvin mietitty. Suosittelen kuitenkin, että kysyt neuvolasta, mitä sinun kannattaa lapsellesi tarjota, jos hän syö vain hyvin vähän muuta kuin maitoa.

Olen esimerkiksi kuullut, että olisi parempi tarjota hedelmäsoseita kuin vihannessoseita, koska joitakin hedelmien ravintoaineita saa soseesta paremmin kuin korvikkeesta. Koska imetystukilistalla ei ehkä ole korvikkeenkäytön parasta asiantuntemusta, kehotan kysymään neuvolasta.

Saako suu tarpeeksi harjoitusta?
Suositus aloittaa kiinteiden antaminen viimeistään puolivuotisena ei johdu pelkästään ravitsemuksellisista syistä. Katsotaan, että kiinteän ravinnon syöminen myös harjoituttaa lapsen suun lihasten kehittymistä ja tämän harjoituksen puuttuminen voi vaikeuttaa puhumaan oppimista.

Tästä asiasta on turha huolestua, jos lapsi vain laittaa tai suostuu ottamaan edes jotain edes joskus suuhunsa. Ja moni lapsihan kyllä pyörittelee tarjottuja sapuskoja kielellään - pitkäänkin. Vain nieleminen on ongelma.

Omin sormin syötävien pikkupalojen tarjoaminen on hyvää harjoitusta syömiselle, käsien motoriikalle ja suun lihaksille. Näkkileivät ja korput, riisikakut, maissinaksut (suolattomiakin löytyy kaupan sipsiosastolta), kurkun ym. vihannesten palat, banaani, keitettyjen vihannesten lohkot, hedelmät, rusinat...

Milloin viimeistään lapsen täytyy oppia syömään? Miten häntä voi opettaa? En ole koskaan kuullut lapsesta, joka ei olisi oppinut jossain vaiheessa syömään kiinteätä ravintoa. Lapset ovat kuitenkin tässä suhteessa todella yksilöllisiä - vaihtelu on suurta, ja sitten vielä samakin lapsi saattaa jonakin päivänä syödä aivan kelpoisat ateriat mutta seuraavana napsauttaa suunsa kiinni ja tuhertaa itkua jo lusikan nähdessään.

Omalle lapselleni tarjosin marjamössöä ensimmäisen kerran nelikuukautissynttärinä, uteliaisuudesta. Hän ei osannut edes suutaan avata, kuten ei myöskään viisikuisena kun toistin kokeen. Himpun vajaa kuusikuiselle aloin tarjota ruokaa useammin. Muutaman syöttökerran jälkeen hän jo silloin tällöin avasi suunsa kun lusikka lähestyi, eli ymmärsi mitä lusikalla tehdään, mutta ei oikeastaan syönyt mitään, ruoka pyöri suussa ja päätyi poskille, käsiin, syliin ja leikkikaluksi.

Eräänä päivänä, kun lapseni oli 7 kk ja kaksi päivää, hän yhtäkkiä oppi nielemään. Tai ehkei hän vain halunnut aloittaa aikaisemmin. Joka tapauksessa olisi ollut mielestäni turhaa ja hermoja rassaavaa yrittää sinnikkäästi ja väkisin tarjota ruokaa joka päivä ja yrittää epätoivoisesti saada jotakin alas, ennenkuin lapsi on valmis siihen. Pidin linjanani, etten suotta stressaa asian kanssa, ja tarjoan ruokaa silloin tällöin, ehkä joka toinen tai kolmas päivä. Tämä säästi hermojani huomattavasti.

"Opittuaan" syömään poikani on edelleen ollut vähäruokainen. Yritän olla tuijottamatta ateriataulukoita, joiden mukaan kahdeksankuinen voi syödä (ja kuulemma jotkut syövätkin) sekä aamu- että iltapuuron, kaksi lämmintä ateriaa ja vielä välipalankin.

Imetystukilistalla keskusteltiin asiasta hiljan. Listalaisten lapsista eräät olivat vielä yli vuoden ikäisenäkin syöneet pikemminkin lusikallisia kuin lautasellisia ruokaa päivässä, mutta jossain vaiheessa määrät sitten olivat hiljalleen alkaneet kasvaa.

Lasta voi yrittää houkutella syömään etsimällä hänelle parhaiten sopivaa syöttöaikaa (virkeänä vai väsyneenä, aamulla vai illalla), syöttöpaikkaa (puistossa, syöttötuolissa vai sylissä), lusikkaa (pehmoista ensilusikkaa, muotoiltua Avent-lusikkaa, pientä, isoa?) ja tietysti parhaiten maistuvia ruokia. Moni lapsi syö mielummin omin sormin naposteltavia ruokia ja tällainen "finger-food" onkin hyvä tapa totuttaa lasta vaihteleviin makuihin.

Kaikki tietävät ja usein toistellaan, että "ei muuten terve lapsi kuole nälkään ruokapadan ääreen". Mutta vaikka tämän tietää, ei ole aina helppo olla huolestumatta kun lapsi ei syö. Ruoan tarjoamiseen liittyy paljon tunnelatausta ja kieltäytyminen on aikuisen hermoja raastavaa. On kuitenkin kaikkien vahinko, jos ruokailutilanteesta tulee tahtojen taistelu ja ahdistava hetki mukavan yhdessäolon sijasta. Siksi kannattaa vielä kerran toistaa itselleen, että lapsen omaan säätelyyn voi ja kannattaa luottaa!

http://www.imetystukilista.net/faq/kiintea.php
 
Kiiitos!
Kiitos pitkästä viestistä, olen täysin samaa mieltä. Joudun vain päivittäin toistelemaan itselleni että asia on näin. Neuvolassa puhuttiin kiinteistä jo 3kk kohdalla, vauva kasvoi maidolla hienosti, puolivuotiaana aloitin kiinteät, joita nyt 8kk menee mukavasti, mutta pelkkiä maitovälipalojakin syödään, ja juuri tällöin koen huonoa omaatuntoa.
Tällä palstalla saa kovasti kritiikkiä osakseen jos rohkenee lausua ääneen "täysimetys 6kk", tunteenomaisia ja herkkiä asioita!
 
Aurora Vee
Muistuttaisin tässä vaiheessa ennen kuin äidinmaidon tärkeyden esille tuominen saavuttaa ihan uusia sfäärejä että alkuperäisen kirjoittajan vauva juo pelkästään korviketta.
 
AM2908
Edelleen toivoisin, että tällä kertaa pitäytyisimme ap alkuperäisessä kysymyksessä, jossa vauva (3kk) syö KORVIKETTA! Uskon, että meistä äideistä, jotka olemme jo varhaisessa vaiheessa joutuneet siirtymään korvike-elämään (syystä tai toisesta, sekään ei ollut ap:n kysymys), olisi "helpompaa" imettää lasta ja jos tämän jälkeen vielä nälkä kurnii antaa lisämaitoa. Mutta kun näin ei ole, niin kysymme; jos annat korviketta ja tämän jälkeen vielä nälkä kurnii niin annetaanko kiinteitä/mitä/miten/paljonko?

Kiitos aWieras monen asian muistuttamisesta ko. asiaan liittyen. Luotan/uskon/toivon nyt kuitenkin, että lapseni kasvavat ja kehittyvät normaaleiksi normaaliin tahtiin korvikkeella ja riisivellillä. Lisäksi rukoilen huomenna neuvontädiltä lupaa kokeilla perunaa ja soseita, vaikka lapseni ovat vasta 3kk ja 1 vko, helpottaisin heidän oloaan, kun mikään ei riitä plus myönnän myös omaa oloani äitinä, kun kerrankin lapsi olisi tyytyväinen ruokailun jälkeen.

thätsit
 
mariella 81
imetystukilistassa oli artikkeli (joku amerikkalainen doctor oli sen kirjoittanu) että jos antaa korviketta niin voi aloittaa myös ne kiinteät, mut eilen neuvolantäti meinas että vasta nelikuisena kiinteitä. Ehkä voisi sitten antaa velliä tms?
 
vappu07
Minkä merkkisiä nämä teksteissä vilisseet vellit ovat? Onko jauheena vai valmiina vellinä? Ajattelin ihan omatoimisesti kokeilla vahvempaa sapuskaa pojalle (3kk 1vko), kun korviketta menee 600-700 ml rintamaidon lisäksi. Lounaalla maistelimme keitettyä perunaa, hyvin meni sinne minne pitikin.
 
AM2908
Meillä on uponneet ihan normaalit Nutricia Foodin Muksu riisivelli ja peruna-porkkana-velli, valmiita vellejä. Sain muuten viime viikolla neuvolasta "luvan" aloittaa peruna, ei puhuttu iästä sen puoleen tarkasti mitään vaan juuri tuosta suuresta velli/maitomäärästä +hyvästä kasvusta (pituus ja paino ihan suhteessa). Vaikka täällä pohdinkin pari viikkoa sitten mitä tehdä, olin kerrankin noudattanut äidinvaistoa ja maalaisjärkeä ja hyvä mieli kaikilla :)
 
Katriina _
Minä aion mennä täysimetyksellä puolen vuoden ikään asti, jos vaan maito riittää ongelmitta. Perustan sen siihen, miten minulle neuvolassa ollaan suositeltu sekä siihen, että omakohtaisista syistä lääkäri on suositellut minulle mahdollisimman pitkää imetysaikaa. Uusia tutkimuksia tehdään kaiken aikaa ja oikeasti - kuka voi tietää mikä on taas muutaman vuoden päästä ohjeistus imetyksen suhteen. Hengissä sitä ollana selvitty tähänkin asti, vaikka itse olen kaiketi kiinteitä saanut jo kolmikuisena.
 
kiitosta
Kiitokset tuosta piiiiitkästä viestistä, meillä on juuri tämä "pieni-lapsi" tapaus... eli vauva on pieni MUTTA kasvaa tasaisesti omalla käyrällään ja siis täysimetän. Jotkut kovinkin suureen ääneen ihmettelevät kun vaan maiota vaikka on noin pieni... sattuu äitiä sisuksiin sellaiset... :(
 
HuOh!
Korvikkeen voi antaa huoneenlämpöisenä pienellekin vauvalle jos vauva suostuu sitä juomaan. Velli varmaan uppoaa helpommin, toki energiasisältö ei ole korviketta kummoisempi, paksumpaahan se on. Muttei perunakaan aluksi varsinaisesti täytä kun pienillä maku annoksilla aloittelee... Molempi parempi siis :0)

Tosiaan täysimettää voi 6kk mutta etenkin vastiketta saavilla vauvoilla SUOSITUS on aloittaa kiinteät 4kk iässä. Maistella kasviksia, hedelmiä. Ja 5kk iässä mukaan vuorotellen yksi liha ja yksi vilja. On naurettavaa tolkuttaa täällä noita omia päähänpinttymiä ettei saisi aloittaa 4kk iässä kun se on SUOSITUS! Nyt eletään 2000-lukua. Eli jos ei ainostettais noita mutu-hömpötyksiä vaan ihan asiaa puhuttais. Jokainen taplaa tyylillään mutta nuo suositukset on kyllä viisaampien asiantuntijoiden tekemiä jotka tietää PIKKASEN paremmin.
 
Karoliina-65
Itselläni on 2 kpl n. 10-vuotiasta lasta ja lisäksi 5 kk ikäinen vauva. 10 vuotta sitten automaattisesti nelikuiselle alettiin antamaan soseita, hupsista vaan, nyt kymmenessä vuodessako vauvat ovat muuttuneet? Että puoli vuotta pelkkää tissimaitoa? No joo, noita suosituksia.... Yhtä terveitä vauvoista tulee, vaikka vähän päästää itseään helpommalla ja aloittaa soseiden kanssa pikkuhiljaa siitä neljästä kuukaudesta. Sitäpaitsi minulle sanottiin viimeksi neuvolassa, että ala ihmeessä pikkuhiljaa kokeilemaan sitä syömistä, kun se ei ihan heti luonnistu kuitenkaan.... Että suosituksia suosituksia....

Juupa juu, miten ennen äidit osasivat hoitaa lapsiaan, kun ei ollut noita suosituksia...? Itselleni on vauvana annettu pottua jo kolmeviikkoisesta, ja aina olen ollut tosi terve. Voi voi. Onpa maailma muuttunut. Kai kohta suositellaan imetystä vielä kouluikäisenä, välkällä lapsi kotiin tissille, vai laitetaanko tuttipullo reppuun ;-D
 
mii83*
Esikoinen alkoi saamaan muuta sapuskaa kuin maitoa 3,5kk iässä, kun yöllä alkoi olemaan 8-10 herätystä (sitä ennen noin 4). Ekana sai maistaa kuningatarsosetta (sitä kun sattui olemaan kaapissa). Seuraavaksi tuli maissivelli/puuro. Itse keitin veteen risentan/nutanan maissijauhoista, oli sellaista lusikoitavaa. Kun poika söi tuota puuroa iltaisin, niin yöllä herättiin enää 2-4 kertaa. Seuraavana tuli mukaan peruna pari viikkoa myöhemmin ja sitten porkkana.

Kakkosen kanssa alettiin 4kk1vkon iässä maistelemaan maissipuuroa, vaikka periaatteessa pelkällä maidolla olisi vielä pärjätty kasvun ja yöunien suhteen. Nyt parisen viikkoa myöhemmin ollaan otettu bataatti mukaan maisteluun. Meillä tosiaan nyt tuo on pelkkää maistelua ja totuttelua vielä. 1-3 kertaa vuorokaudessa saa noita kiinteitä ruokia noin 0,2dl kerrallaan, muuten mennään pelkällä maidolla.
 
Pienen 6kk pojan äiti
Who suosittelee kuuden kuukauden täysimetystä ja samoin neuvolat. On mielestäni aika raakaa lähteä täällä palstoilla puhumaan "syömään oppimisen vaikeuksista ja hankaluuksista", jos imettää 6kuukauteen asti. Tekisi mieleni sanoa, että ne sanovat niin jotka eivät ole imettäneet juurikaan... Olen ylpeä maitoni riittävyydestä isolle pojallemme ja hän edelleen kasvaa minun maidollani valtavan hyvin ja syö kerran yössä ja päivä imetyksetkin ovat harventuneet. Lapsi kerkeää syömään erilaisia soseita ja muita ruokia, mutta äidinmaito on se ravintorikkain ruoka lapselle! Imeväinen on tarkoitettu syömään muuta ruokaa vasta 6kk iässä, jolloin kielellä ulos työntäminen vähenee ja lapsi alkaa olla valmis ruokailemaan. Eli vaikeudet ovat täyttä puppua samoin suositusten muuttuminen koskemaan 4kk ikää. Imetys kunniaan ja soseita kerkee kyllä antamaan!!!
 
angsteri
Meillä neuvolan kanta on ettei velliä saa antaa ennen 6kk ikää? Siis mikä helv...näitä eroja tekee neuvoloiden ohjeisiin. Meidän vauva on nyt muutamaa pv vaille 4kk ja mietin aloittaako maistelu. Neuvolassa kehoittivat odottamaan vielä kuukauden (5kk) ja perunalla kuulemma täytyy aloittaa.
 
Valaskalako
Meillä aloitettiin kiinteät rintamaidon lisäksi vasta puolivuotiaana, ja siihen asti pienikokoisena (46cm) syntynyt tyttö kasvoi upeisiin mittoihin pelkällä rintamaidolla. Painokäyrällä hän oli parhaimmillaan jopa +30-käyrällä pelkällä maidolla, mutta paino tasoittui hyvin nopeasti kun lähti liikkeelle. Tyttö oppi nopeasti syömään kiinteitä ja nyt kun odotan toista viimeisilläni, aion tehdä hänen kanssaan samoin, eli täysimettää puoli vuotta, jos vain mahdollista. :)
 
dodii
Vanha ketju, mutta vastailen silti. Meillä on aina aloitettu maistelu silloin kun vauva alkaa osoittaa mielenkiintoa ruokaa kohtaan muiden ruokaillessa. Ekan kanssa varmaan tutkiskelikin kaikenlaisia opuksia, mutta seuraavien kohdalla on ns löysätty nutturaa ja menty lapsen tahtiin :)
 

Yhteistyössä