Hae Anna.fi-sivustolta

Minkä ikäisenä sait vielä piiskaa?

Viestiketju osiossa 'Kasvatus' , käynnistäjänä Murkun äiti, 15.10.2015.

 1. vierailija Vierailija

  Heillä oli käytetty piiskaa aina, mutta ei koskaan kovin ankarasti. Housut alas, pylly paljaaksi ja muutama piiskan napautus. Tätä oli tehty myös ihan hupimielessä eikä aina ollut mikään "kuritus" kyseessä. Esimerkiksi läksyjen kuulustelussa, jos ei osannut, sai pari kertaa piiskaa ja piti lukea uudestaan. Puhui aina piiskaamisesta, jos sitä tai tätä, niin "piiskaa tarvit"
   
 2. vierailija Vierailija

  Sain 16 vuotiaana isältä piiskaa kun jäin tupakoinnista kiinni olin ihan alastomana piiskattaessa ja isoveli näki ja oon tyttö
   
 3. vierailija Vierailija

  En muista ikää, mutta tulin kyliltä joskus puolen yön aikaan. Olin polttanut tupakkaa ja juonut pari olutta. Pihalla oli kaksi vanhempaa siskoa ja velipoika vastassa ja keppiä tuli. Joku piti kiinni ja yksi veti housut alas ja kolmas veteli kepillä persuksen punaiseksi.
   
 4. vierailija Vierailija

  Vaikka Suomessa lasten piiskaaminen tulkitaan pahoinpitelyksi ja on kielletty kaikissa muodoissaan, niin maailmanlaajuisesti olemme harvinainen poikkeus. Lasten ruumiillinen kurittaminen on sallittu suurimmassa osassa maailman maita. Kielletty se on seuraavissa maissa: Ruotsi, Suomi, Norja, Itävalta, Kypros, Tanska, Latvia, Kroatia, Bulgaria, Israel, Saksa, Islanti, Ukraina, Romania, Unkari, Kreikka, Hollanti, Uusi Seelanti, Portugali, Uruguay, Venezuela, Espanja, Togo, Costa Rica, Molodova, Luxemburg, Lichtenstein, Puola, Tunisia, Kenia, Kongon tasavalta, Albania, Etelä-Sudan. Maat tässä luettelossa ovat kieltämisen aikajärjestyksessä. Ruotsi oli siis ensimmäinen maa, joka kielsi lasten ruumiillisen kurittamisen, ja Suomi siis toinen.

  Monet maat ovat kieltäneet lasten kurittamisen kouluissa, mutta kotona lapsia saa kurittaa. Kaikki Euroopan maat ovat kieltäneet kouluissa piiskaamisen. USA:ssa sen sijaan tilanne on toinen, ja lasten piiskaaminen on sallittu monissa osavaltioissa myös koulussa. Opettajat saavat siis USA:n monissa kouluissa rangaista oppilaitaan kohdistamalla kepin tai piiskan iskuja lasten takapuoliin. Opettajat saavat piiskata sekä tyttöjä ja poikia. Paljaalle takapuolelle piiskaaminen on sentään jo kielletty. USA:ssa noin 80 esikoululaisista saa läimäytyksiä rangaistukseksi. USA:ssa 90 % vanhemmista piiskaa alle neljävuotiaita lapsiaan.

  Piiskaaminen on niin yleistä USA:ssa, että on vaikea tehdä tutkimuksia, sillä lähes kaikki kurittavat lapsiaan. Etenkin pieniä lapsia, ja lasten kasvaessa kuritus vähenee. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että jos vanhemmat jatkavat lasten kurittamista murrosiässä, 10 – 13 vuotiaaksi tai vielä sitä vanhemmaksi, niin tällöin on odotettavissa psykologisia seuraamuksia. Murrosiässä tai vanhempana piiskatut lapset, etenkin tytöt, kärsivät tavallista useammin masennuksesta, ja ajattelevat jopa viisi kertaa useammin itsemurhaa. Murrosikäisen ruumiillinen kuritus lisää myös todennäköisyyttä syyllistyä perheväkivaltaan myöhemmin elämässään, väkivaltaan muita ihmisiä kohtaan, lisäävät todennäköisyyttä seksiin pakottamiseen ja työuran häiriintymiseen. Piiskatut lapset kokeilevat myöhemmin elämässään sadomasokistista seksiä, mutta sadomasokistiset seksuaalifantasiat ovat niin yleisiä, 40 – 50 % väestöstä, sekä miehillä, että naisilla, että piiskaaminen ei selitä fantasioiden syntyä.

  Lasten ruumiillinen kurittaminen on erittäin yleistä maailmassa, mutta Euroopan sosiaalidemokraattisista valtiosta lähtenyt trendi ruumiillisen kurituksen kieltämisestä on leviämässä ympäri maailmaa. Lasten ruumiillisen rangaistuksen kieltäminen saa koko ajan lisää kannatusta eri maissa, ja vaikuttaa siltä, että se on yksi nykyajan lapsenkasvatuksen pysyvistä suuntauksista.

  Lähde: Uusi Suomi
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti