Hae Anna.fi-sivustolta

Mitä ruokia Kreikassa

Viestiketju osiossa 'Kreikka ja Kypros' , käynnistäjänä Kulinaristi, 09.02.2005.

 1. Kulinaristi Vierailija

  Ihania ruokavinkkejä olette kirjoitelleet, kun nyt vain jaksaisi odottaa ensi kesää ja matkaa. Osaako kukaan kertoa miten tuo Saganaki valmistetaan?
   
 2. Mervi Vierailija

  Eräs tavernan kokki on mínulle näyttänyt pyynnöstäni, kuinka saganaki tehdään.
  Reilun puolen sentin paksuinen juustoviipale (muistaakseni kefalotiri) kastellaan ensin kylmällä vedellä, sen jälkeen se käytetään vatkatussa kananmunassa, sitten vehnäjauhoseoksessa, jossa on suolaa ja pippuria ja sitten paistetaan pannulla molemmin puolin. Tarjoillaan sitruunaviipaleen kera, josta on tarkoitus puristaa mehua juuston päälle. Ei siis ole vain koriste.
  En ole Suomesta löytänyt saganakiin sopivaa juustoa. Kaikki kokeilemani ovat levinneet pannulle.
   
 3. Kulinaristi Vierailija

  Eikö Haloumi(halumi) juusto käy tähän tarkoitukseen?Siis Saganakin tekoon...
   
 4. Lissu Vierailija

  Niin sitä luulis ja monenlaista versiota olen yrittänyt, ei vaan tuu yhtä hyvää...Kävin joskus kreetalaisen ruokakurssinkin, mutta ei ne omat keitokset sittenkään maistu ihan sille kuin siellä paikan päällä. Se on totta, että ruuat siellä ovat pääasiassa yksinkertaista kotiruokaa ja sinänsä helppotekoisia. Ehkä makuun vaikuttaa sekin, että esim. tomaatit ovat siellä paremman makuisia, ja kurkut ja sipulit ja vähän kaikki...No mutta jatkan harjoittelua!
   
 5. saganaki Vierailija

  ... on maailman helpoin ruoka. Otetaan kovaa juustoa, kefalotiri on se oikea Kreikassa. Juusto paistetaan molemmin puolin, itse teen sen valurautapaistinpannulla, saattavat ravintoloissa laittaa grilliin. Juusto leivitetään ennen paistamista,itse en tee useinkaan niin. On alkupala ja kuuluu meze-valikoimaan usein.
   
 6. kulinaristille Vierailija

  Halloumi on turkkilainen juusto, ei ole läheskään sama kuin kefalotiri, mutta paremman puutteesa voi sitä käyttää. Maku ei ole siis sama eikä koostumus, halloumi on pehmeämpää.
   
 7. fakta Vierailija

  fetajuusto=kreikkalainen
  halloumi=kyproslainen
   
 8. fact Vierailija

  Halloumi was originally a Middle Eastern Bedouin cheese made from ewes' and sometimes goats' milk. It is long-keeping, tough and salty which made it ideal for the Bedouin way of life. The popularity of the cheese led to its production spreading throughout the Middle East, to Greece and Cyprus and throughout the world.
   
 9. Nauravat nakit Vierailija

  ""Mene mieluiten sinne missä näet istuvan myös paikallisia, se tarkoittaa aitoutta""

  Mielestäni tavernassa majaileva paikkakunnan joutoväki ei ole mikään tae hyväle ruoalle. Hyvän ruoan tekee hyvä ruoantekijä , nimitettäköön häntä vaikka kokiksi. Toinen yhtä tärkeä on hyvät ruoanvalmistustarpeet. Kun on hyvä kokki ja kunnon aineet kreikkalainen ruoka syntyy vaikka Saarijärvellä.

  Vaikka kreikkalaiset käyvät enemmän ulkona syömässä, kun suomalaiset noin arkisina viikkoina ja vikonloppuina. He kuitenkin syövät etupäässä kotonaan ja jossakin kreikkalaisessa kodissa saattaa viikonloppuna saada todella hyvää ja aitoa kreikkalaista ruokaa.

  Monet isommat ravintolat jotka ruokkivat lomakautena tuhansia turisteja ovat yhtähyviä, mutta usein todella prempia kun se se kulmakunnan väkeä ruokkiva taverna. Tässä valossa voisi vaikka Kajaanin seudulla suositella turistille keskiolutbaaria, siellä käy todelliset kantapeikot ja ruoka on taatusti sitä paikkallisille kelpaavaa.
   
 10. tieto Vierailija

  Kreikassa ei käytetä halloumia. On erilainen kuin saganakijuusto(kefalotiri tai muut kova juusto). Halloumi on kuin purukumia.
   
 11. Anne Vierailija

  Kiitos Kaimalle hyvästä vinkistä. Paikka vaikuttaa juuri sellaiselta jota kaipaan kokea Kreetalla. Pitääpä tarkastella karttaa löytyykö tuota Exo Lakonian kylää siitä. Kiitos vielä :)
   
 12. muuan Vierailija

  Kreikkalainen ruoka on melko yksinkertaista ja yleensä tuoreista raaka-aineista valmistettua. Jogurtti, oliiviöljy ja oliivit, meren antimet, yrtit, vuohenmaidosta valmistetut juustot, munakoiso ja lampaanliha ovat esimerkkejä yleisesti käytetyistä raaka-aineista.

  Kuuluisimpia kreikkalaisia ruokalajeja ovat esimerkiksi: tsatsiki (jogurtti-, valkosipuli-, kurkkusalaatti), saganaki (paistettua juustoa), dolmades-kääröt (riisillä täytettyjä viininlehtiä), souvliaki (lihavarras), keftedes (lihapullat), gyros (lihalastuilla täytetty pitaleipä) ja moussaka (munakoiso-lihalaatikko). Juomista mainittakoon pihkainen valkoviini retsina sekä anisviinat ouzo ja raki.
  Stifado on lihapata.

  Kreikassa on monenlaisia ja monenhintaisia ravintoloita.
   
 13. ergo Vierailija

  Nälkä tuli lukiessa.
  En huomannut, oliko stifado jo mainittu, se on lihasipulipata ( vuoka )haudutettuna. on hyvää. Myös kreikkalaiset lihapullat ( olikohan ""keftides ) on maukas osa mezetä.
  Pidän yksinkertaisesta ja eritoten tuoreesta kreikkalaisesta salaatista tuoreen leivän ja veden sekä retsinan kera. Retsina kylmänä. Riittää välipalaksi kuumana päivänä ja päälle voi ottaa kreikkalaisen kahvin.
   
 14. Torttu Terttu Vierailija

  Tarkistin kreikkalaisesta keittokirjasta kleftikon ja yllätys yllätys, se oli tuota paperilammasta. Mutta Lefkaksella se oli erilaista eli Nidrin aprhaaksi ravintolaksi mainostetussa paikassa se oli seuraavanlaista: Ruukussa (sellaisessa jossa saa myös ruukkumussakaa) oli lammaspaloja ja perunaa, ja päälle oli laitettu aika voimakkaanmakuista juustoa kuorrutukseksi. Mietin mitä juustoa se oli,maku oli tuttu. Se oli kefalotiriä eli samaa josta saganaki tehdään silloin kun se on aitoa.
  Myös toisenlainen versio kleftikosta löytyi, tilasin sitä Nic the Greek-tavernassa. Se oli alkuperäinen maalaisversio eli lammaspaloja ja perunaa, maustettu vähäsen jollain, en tiedä millä. Muuta siinä ei ollut mutta oli hyvää. Se hienostunut versio oli tosi maittava, aion tehdä sitä kotona.
  Lefkaksen ruoat olivat hiukan erilaisia kuin mitä muualla olen tottunut saamaan, nimetkin eri.Oli joskus vaikea löytää edes tavanomaisia lemppareitaan. Stifadon kohdalla olen tottunut lukemaan listalta yksinkertaisesti stifado. Se oli tuolla jotain Veal with onions and tomatoes. Että silleen.
   
 15. Stifis Vierailija

  Stifado mainittiin jo alussa.
   
 16. ergo Vierailija

  Kallis ruoka, toivottavasti hintansa väärti.
  Kreikassa, niinkuin muuallakin, kannattaa popsia ns. paikallista arkiruokaa. Se antaa paikallistuntemusta, kun tietää raaka-aineet. Saat uskomattmia makuelämyksiä, joita mahd. yrität soveltaa kotona.

  Yksinkertainen paikallinen ruoka on mielestäni parasta.
   
 17. Antras Vierailija

  Hieman kauempana, eli Kato Staloksen kylässä on Aurinkomatkojen Nektar Beach hotelli, sen kohdalta lähtee tie vanhaan tai ylä Staloksen kylään. Tämän tien varreessa noin puolikilsaa päätieltä on hotelli Margos jonka takana on taverna Margos. Perheen ylläpitämä erikoinen ruokapaikka jossa istut pöytään odottamaan, saatte aperitiivit eteenne ja salaatit mitä haluatte, mutta ette rukalistoja vaan teidät kutsutaan vuorollanne keittiöön valitsemaan mitä haluatte syödä, luulisin niin, että senjälkeen vastuu on teidän siitä mitä syötte, voitte valita vaikka 20 sorttia annokseenne ja se tuodaan teille pöytään ruokajuomat voitte valita joko talon viinin, pulloviinin tai minkä haluatte. Meidän viimekerran ruokailu maksoi noin 35 euroa neljältä hengeltä. Käykääpä tavernassa! Muuten tarkoititko Spanakopitaa, eli pinaattipiirasta.
   
 18. Veevi Vierailija

   
 19. julia Vierailija

  Huoneistohotellissa voi yrittää itse laittaa ruokaa. Mutta ne paistinpannut! Kertokaa, miten niissä kuuluu paistaa esim. munakas niin, että se ei kärähdä pohjaan kiinni. Ne pannut kun ovat ihan erilaisia kuin meillä, eivät mitään pinnoitettuja.
   
 20. Kreikansuomalainen Vierailija

  Kreikassa pysyvästi asuvana voin kertoa, että näitä tavallisia arkiruokia on todella suuri määrä. Siihen tulevat sitten lisänä esimerkiksi jokaisen saaren ja mantereenkolkan omat erikoisuudet, joita on toiset mokomat. Tuossa onkin yllä jo mainittu aika monia "meidän" perusruokia, joita turistit pääsevät helpolla nauttimaan lähes joka tavernassa. Niihin voisin lisätä vielä vaikkapa riisitäytteiset vihannekset eli gemista, linssikeiton eli fakes tai uunissa haudutetut jättipavut eli gigantes. Jokaisen kodin ruokavaliolla on säännöllisesti myös sipulilla ja pinaatilla jatkettua riisiä eli spanakorizoa ja haudutettuja pavunpalkoja eli fasolakia ladera (joissa on mukana luonnollisesti tomattia, sipulia, persiljaa tai tilliä, oliiviöljyä, porkkanaa jne.) Perunat on useimiten uunissa haudutettuja perunalohkoja, joihin jokainen äiti sekoittaa makunsa mukaan mausteita, kuten timjamia, punaista paprikaa, tomaattia jne.

  Jos ruokahalu heräsi, voitte lukea lisää kirjoittamiltani kreikkalaisen ruoan ja juoman sivuilta osoitteessa:

  http://kreikkaan.net/ruoka-ja-juoma

  Sieltä löytyvät niin pikaruoat, piiraat, alku- ja pääruoat, jälkiruoat ja leivonnaiset, viinit ja muut juomat. Samaisella sivustolla on jokaisen matkakohteen alla sitten juuri sen omat erikoisuudet!
   
 21. Mereen kohta :) Vierailija

  Viime syksynä olin Korfulla ja lomaviikon perjantaina satoi, joten lähdimme käymään hotellilta jonkun matkan päässä olevalla kylällä. Oliko se sitten Moraitikaa vai naapurikylää, en muista.

  Piti vielä löytää jokin ruokailupaikka niin satuimme melko vaatimattoman näköisen kuppilan eteen ja kun siellä oli sateensuojaa niin sinnepä mentiin. Ei ollut kuin paikallisia, liekö ollut omistajaperhettä suurin osa asiakkaista. Tilasin stifadon, koska sitä en ollut vielä maistanut. Voi, kun se olikin hyvää! En pidä mistään kolvin erikoisista, liian maustetuista jne. ruuista. Mutta tämä lihavuoka oli kuin kotonatehtyä, jos sellaista olisi minun lapsuudenkodissani joskus tehty. Sanoinkin tarjoilijalle (omistajia?) että olipa hyvää. Harmi vaan kun kavereilla ei ollutkaan, he söivät eri ruokaa. Enkä enää muista edes mitä.:rolleyes:


  Nyt kun menen Rhodokselle, tilaan kyllä stifadoa. Keftedesejä syötiin hotellilla, nekin olivat hyviä. Niistä viininlehtikääryleistä en niin kovasti pitänyt, mutta kyllä niitäkin voisin toisen kerran kokeilla. En pidä myöskään siitä kreikkalaisesta juustosta, liian suolaista makuuni. Ei muuten ollut hotellin aamiaisella koskaan mitään tomaatteja tai kurkkua. Joku oli jopa ostanut kaupasta tomaatteja leivän päälle.

  Kreikka on minulle ennen kaikkea meri; tai MERI, kaipaan niin uimista muualla kuin hallissa.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti