Hae Anna.fi-sivustolta

Mitä tapanina?

Viestiketju osiossa 'Juhlaruoka' , käynnistäjänä mietteliäselli, 26.12.2015.

  1. mietteliäselli Vierailija

    Onko teillä jokin perinne tapaninpäivänä? Syöttekö edelleen jouluruokia, kuuluuko tapaniin jokin tietty ruoka, vai vaihteletteko te? Meillä tapaninpäivä on osalla perheestä matkustuspäivä, kun palaavat omiin koteihinsa. Nyt osa tosin lähtee vasta huomenna, mutta yksi lapsista palaa perheineen perinteisesti tapanina. Me syömme lounaan vasta kolmen maissa, jotta matkustajat jaksavat sitten kotiin asti. Aamulla syötiin tukeva aamupala eli kahvin, teen ja tuoremehun kanssa kinkkupasteijoita, lohinyyttejä, munakokkelia ja salaattia. Nyt uunissa muhii poronpaisti. Sen kanssa syödään puikulaperunamuusia, karpalohyytelöä, uuninauriita ja salaattia. Jälkiruokana piparirahkaa, kahvia ja joulutorttuja.
     
  2. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 098
    Saadut tykkäykset:
    17
    Joulu on siitä mukavaa aikaa, että kun ahertaa ennen joulua keittiössä pääsee sitten muutaman päivän vähemmällä hääräämisellä. Olis aika hankalaa tehdä niin vähän jouluruokia, että kahdessa päivässä ne jo olisi syöty. Meillä ei ole koskaan näin tehty.
     
  3. no problem Vierailija

    Ai, ei meillä ole tuollaista ongelmaa. Asumme mieheni kanssa kahdestaan. Jokaiselle pyhälle - on sitten kyse joulusta, pääsiäisestä tai juhannuksesta - tehdään uusi ruoka. Meidän juhlaamme eivät lämmitetyt ja moneen kertaan pöytään ja kaappiin kulkeutuvat ruoat kuulu.

    Aatoksi paistamme kinkun, keitämme perunat, yhden laatikon (kinkun kanssa yleensä lanttulaatikko), herneitä ja salaattia. Alkupalana on kalapöytä, jossa on muutama graavisiian viipale, hiukan lämminsavulohta, jokirapusalaattia ja keitettyä kananmunaa. Jälkiruokana vain kuppi espressoa.

    Joulupäivänä tänä vuonna meillä oli kuhafileitä, perunapyreetä, bataattilaatikkoa, vihreitä papuja ja salaattia. Alkuruokana kermaista porokeittoa. Jälkiruokana jälleen espressot.

    Tänään tapanina söimme poronkäristystä ja muusia puolukkasurvoksen, metsäsienisalaatin ja uunipunajuurien kera. Alkupalana vihersalaattia. Jälkiruokana perinteisesti edelleen kahvia :).

    Iltapalaksi katan jokaisena päivänä kylmän leikkelepöydän, josta vaihdellen löytyy kinkkua, kalaleikkeleitä, juustoja, salaatteja ja perinteistä joululimppua.

    Kinkkumme on pieni, noin nelikiloinen, josta pääosa leikataan aattoillan aterian jälkeen annospaloina pakastimeen. Jääkaappiin jätetään vain muutama viipale kalapäivän iltapalalle. Yksi pieni laatikko menee suht. hyvin kahdelta kerralla, kun peruna-annos on minimaalinen. Kuhafileiden menekin toki osaan arvioida, tähteeksi ei jää mitään. Eli mikään ongelma ruokien mitoittaminen ei ole kahdellekaan. Roskiin ei tarvitse mitään heittää, ruoan valmistuskaan ei ole rasite, kun sen mieheni kanssa yhdessä teemme. Mukavaa ajankuluahan se on pitkinä juhlapyhinä, jotka siis kahden vietämme. Muuten lenkkeilemme, lueskelemme, pelaamme pelejä ja vain nautimme vapaasta ja toisistamme.
     
  4. bolognese Vierailija

    Meillä jäi yli vain graavattua lohta, jonka pikapaistan kuumalla pannulla salaatin päälle alkuruoaksi.

    Pääruoka on kasvis-kinkkupiirakka, jossa on runsaasti purjoa.
     
  5. meillä Vierailija

    Meillä syödään tapanina aatosta jääneitä ruokia. Aika hyvin osataan tehdä kahden päivän täsmäannos, ainoastaan kylmät kalat syötiin loppuun jo aattoiltana/-yönä. Joulupäivän ateria syödään kyläpaikassa ja se on vähän erilainen kuin kotona tarjottava, joten näin tapanina maistuu taas omat ruuat.
     
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti