Hae Anna.fi-sivustolta

Miten jaksatte perhe-elämää kerrostalossa?

Viestiketju osiossa 'Vanhempana' , käynnistäjänä Raskasta, 28.07.2014.

 1. Raskasta Vierailija

  Minulle jäi sellaiset kokemukset, että kerrostalossa pienten lasten kanssa on paljon rankempaa kuin omakotitalossa. Tässä syitä:
  - roskat pitää kantaa parin talon päähän roskakatokseen ja lapset otettava joka kerta mukaan!
  - autolla ei pääse oven eteen, ostokset, lapset yms. pitää roudata kerroksiin mikä on hirveä homma
  - lastenrattaat pitää viedä asuntoon, kun ei uskalla jättää varastoon
  - lapsia ei voi päästää yksin pihalle leikkimään
  - lapset eivät viihdy pihalla, koska leikkipaikka on surkea
  - muista perheellisistä ei ole seuraa (ihmiset sulkeutuneita) ja asukkaat vaihtuvat jatkuvasti
  - naapurit hermostuvat, jos lapsi huutaa tai valvotttaa yöllä
  - taloyhtiön saunassa saa koko ajan vahdata kenen hiustuppoja tai unohtuneita alushousuja tai kaljapulloja lapset löytävät, lapset pestävä saunan jälkeen asunnon suihkussa
  - saunominenkin hirveää roudaamista (voi että jos jotain unohtuu!)
  - pyykinpesu ja kuivaus on yhtä helvettiä!
  - vauvaa ei voi nukuttaa parvekkeella tupakansavun takia, nukkuu sisällä huonommin.

  Ei pidä kuitenkaan yleistää, mutta tuossa minun kokemukseni.

  Omakotitalossa kaikki on niin lähellä muutaman askeleen päässä! :D Pikkuisetkin voi päästää aidatulle pihalle leikkimään ja vilkaista välillä ikkunasta mitä puuhailevat. Ja kivoja kavereita riittää. Naapurit ovat aivan ihania! Kaikki roudaaminen ja raataminen on jäänyt pois. Ja on mahtavaa mennä illalla omaan saunaan ja istua terassilla.  Ehkä vain olen omakotitaloihminen, kun en kerrostaloissa ole viihtynyt.
   
 2. päinvastoin Vierailija

  voi harmi, minulla on täysin päinvastaisia kokemuksia kerrostaloasumisesta. En muuttaisi omakotitaloon kuin pakon edessä. Siinä on hirveästi hommaa. Koko ajan pitää tehdä jotain. Laittaa pihaa, tehdä lumitöitä ja remontoida, on hirvittävästi erilaisia maksuja.

  Tässä omat kokemukseni kerrostaloasumisesta.
  Meillä on oma 104m2 asunto, 2 krs hissitalo, 4 huonetta, keittiö ja sauna + parveketta 8 x 3m.
  Läpitalon huoneisto. Tällä hetkellä täällä on vajaat 24 astetta lämmintä vaikkei ole jäähdytystä.

  Yhtiövastike 348€/kk + vesimaksu 6€/hlö/kk + talon omassa parkkihallissa olevat 2 autopaikkaa yht. 200€ vuosi.

  Perheeseeni kuuluu 2 aikuista + 3 lasta (2-12 vuotiaat) + 2 koiraa ja sisäkissa.

  Lapsia ei tarvitse ottaa mukaan roskia viemään.
  Toinen meistä vie nuorimmat autolla päiväkotiin töihin mennessään ja hakee pois tullessaan.
  Toinen lähtee toiseen suuntaan, vie ensin roskapussin mennessään joka aamu roskikseen, matkaa n. 50m. Koululainenkin osaa viedä roskat, jos joskus meiltä aikuisilta aamulla unohtuu.

  Autolla pääsee suoraan rapun oven eteen tarvittaessa. Hissi on alle 10m päässä ulko-ovesta.
  Lastenvaunut mahtuvat hissiin.
  Lastenvaunut voi jättää niille tarkoitettuun varastoon. Sinne pääsee vain avaimella. Koskaan ei ole varastosta mitään hävinnyt.

  Lapset voivat leikkiä taloyhtiön (4 taloa) omalla sisäpihalla olevassa leikkipuistossa ja kaupungin lähipuistossa. On keinut, hiekkalaatikot, leikkimökit, liukumäet jne. Lähipuistossa on lisää aktiviteetteja. Urheilupuistoon on kävelytietä pitkin vajaan kilometrin matka. Ei yhtään ylitettävää katua. Koulut ja päiväkodit ovat 200-500m päässä.

  Naapurustossa asuu samanikäisiä aikuisia ja samanikäisiä lapsia kuin mitä mekin olemme. Lapset leikkivät keskenään myös toistensa luona esim. koulupäivien jälkeen. Käyvät samaa koulua, ovat samoilla luokilla. Meidän lapset ovat olleet vuoden ikäisestä päiväkodissa päivät.
  Samat asukkaat näissä on asunut alusta saakka. 2-3 asuntoa on vaihtanut omistajaa kymmenen vuoden aikana.

  Naapurit eivät hermostu, jos lapset itkevät yöllä, koska lasten itku ei kuulu naapuriin.

  Ei ole olemassa taloyhtiön saunaa. Jokaisessa asunnossa on oma sauna, myös yksiöissä.

  Pyykinpesu ei tuota ongelmaa. Kaikilla on pesutorni, siis pesukone ja kuivuri päällekkäin.
  Kuului asunnon hankintahintaan.

  Vauvan voi nukuttaa parvekkeella ja siellä voi istua aikuisetkin. Asuntomme alla on polkupyörävarasto. Tosin naapureista kukaan ei tupakoi, joten ongelmaa ei ole. On tosiaan kiva istua omalla lasitetulla parvekkeella vaikka ympäri vuoden ja katsella puistoon päin.

  Talvella on ovien edustat puhtaana, parkkipaikat aurattu, ei ole lumitöitä ollenkaan.
  Eikä tarvitse hinkata auton ikkunoita jäästä puhtaaksi kun se on parkkihallissa sekä kotona että töissä.
   
 3. Rahalla saa Vierailija

  Minä olen huomannut, että sellaiset joille homma on rahasta kiinni, on kerrostaloasuminen se "parempi" vaihtoehto. Tai ainakin näin vakuutellaan itselle ja muille. Sitten jos rahatilanne paranee esim. äveriään uuden puolison myötä ollaan heti onnesta soikeana hehkuttamassa omakotitaloelämän auvuutta. :)

  Jostain kumman syystä omakotitaloista ollaan valmiita maksamaan selvästi enemmän kuin kerrostaloasunnoista - vuosikymmenestä toiseen.
   
 4. Nainen Hesasta Vierailija

  Minua hiukan hymyilyttää tuo klisee siitä kuinka hirveästi omakotitalossa on muka hommaa.

  Ei esim. omakotitalon pihassa nyt niin hirveästi hommaa ole. Talvella tietysti joutuu tekemään lumitöitä ja kesällä kastelemaan kukkia ja ajamaan muutman kerran nurmikkoa. Omassa talossa ei ole vastiketta, joten se vastannee lähes lämmityskuluja/ per vuosi. Kiinteistöveroa joutuu maksamaa riippuen tontin suuruudesta muutaman satasen/vuosi ja tietysti vakuutusmaksuja, mutta joutuuhan niitä maksamaa kerrostalossakin.

  Kummassakin asumismuodossa on hyvät ja huonot puolet.
   
 5. cityihminen Vierailija

  omakotitalot on menneen sukupolven juttu.
  Me nykynuoret arvostamme vaivattomuutta.

  Meidän kerrostaloasuntomme hankintahinnalla olisi saanut vajaat kaksi vanhempaa omakotitaloa 10 km säteeltä hankinta-aikana ja saisi vieläkin. Tonttien koot liikkuivat välillä 500-1000m2 silloin kun päädyimme keskustan asuntoon.
  Uusikin omakotitalo heltiäisi kevyesti tämän asunnon hinnalla HKI-Espoo akselilta, mutta ei kiinnosta, koska nyt meillä on merinäköala, isot puistot, paksut kiviseinät ja korkeat huoneet + kaikki kaupungin mukavuudet kävelymatkan päässä, erittäin pienellä yhtiövastikkeella. Tilaa on 84m2 kahdella ihmisellä.

  Et ilmeisesti asu omakotitalossa Nainen Hesasta. Kun kävimme asuntonäytöissä, meille kerrottiin, että kiinteistöveroa maksetaan maapohjasta pinta-alan mukaan + kiinteistöstä sen verotusarvon mukaan.
  Kaikki ne omakotitalot joita katsoimme v. 2010, niissä kiinteistövero oli yli 1000€/vuosi.
  varmaan jos tontti on postimerkin kokoinen ja kiinteistö on huonokuntoinen, verotusarvokin on alhainen, niistä en tiedä, kun emme etsineet remointoitavaa asuntoa.

  Aika harvoin kai uusi omakotitalon on niin huonokuntoinen, että sen verotusarvo jää alas?

  Äveriäs puoliso??
  Kummalla, miehellä vai naisella?
  Itse tienaan vuodessa 20.000€ enemmän kuin mieheni, eikä hänkään huonosti tienaa :).
  Miestäni ei saisi omakotitalon omistajaksi kuin aseella uhaten :), eikä kyllä minuakaan.
   
 6. päinvastoin Vierailija

  raha- ja äveriäs puoliso heitto on aika ala-arvoinen.
  Kerrostaloasuntomme myyntihinta olisi liki puoli milliä, mutta ei ole myynnissä.
  Tulemme hyvin toimeen, ei ole enää yhtään velkaa. Molemmat autot ovat alle 3 vuotta vanhoja, uutena ostettuja.

  Itse arvostan kerrostaloasumisessa huolettomuutta. Ei ole mitään töitä.
  Teininä joutui kesät kitkemään rikkaruohoja kukkapenkeistä, haravoimaan puiden lehtiä. Nurmikko piti leikata kerran viikossa, siinä meni lähes 3h sellaisella työnnettävällä polttomoottorileikkurilla. Talvet piti tehdä lumitöitä kun isä ja äiti olivat myöhään töissä.
   
 7. Jaanatan Vierailija

  Ap ei kirjoittanut yhtään mitään rahasta, joten jätettäisikö se tästä nyt me muutkin? Mikään asuminen ei ole ilmaista, joten se siitä. Kenellä nyt on enemmän rahaa ja kenellä vähemmän, mitäpä siitä, kun kyse olikin siitä, kumpi asumismuoto on vaivalloisempaa ja nimenomaan lasten kanssa asuen.

  Minäkin olen asunut vanhassa omakotitalossa, jonne ei tullut vettä sisälle ja lämmitys hoidettiin puilla. Ei ollut sisävessaakaan, luonnollisesti. Sitä sanoisin jo hiukan vaivalloiseksi asumismuodoksi, kun oli tosiaan ihan pieni lapsikin meillä silloin. Mutta en minä sitä silloin osannut pitää hankalana, olin aina asunut sellaisissa asunnoissa ja meillä nuorena parina riitti kekseliäisyyttä. Posti jouduttiin hakemaan laatikosta, joka oli lähes puolen kilometrin päässä. Näin ikkunasta, milloin postiauto meni isolla tiellä ja laitoin lapsen rattaisiin ja lähdettiin "päiväkävelylle."

  Lumisina talvina oli kyllä hieman hankalaa, mutta mies lapioi aamulla polun tielle töihin mennessään. Se kävi jo kuntoilusta. Joskus kyllä tuttavamies aurasi tien traktorilla. Autoa meillä ei ollut. Kuljimme polkupyörillä kesät talvet.

  Nyt muistelen noita aikoja mukavina. Eipähän ainakaan ollut vapaa-ajan ongelmia. Olimme nuoria ja jaksoimme vaikka mitä. Meille oli tärkeintä nimenomaan se, että meillä oli oma piha ja oma vapaus kaikessa. Lemmikkieläimiäkin meillä oli paljon, mikä oli helppoa kun oli iso piha eikä naapureita kuin yksi juuri ja juuri näköetäisyydellä. Kesäisin asuimme melkein koko ajan pihalla. Sellaista kerrostaloa ei olekaan, missä voisi viettää niin idyllistä pihaelämää.

  Joskus sitä vain ajattelee, että miksi on niin tärkeätä, että ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Ja eikö silloin helpoin asumismuoto olisi hotelliasuminen?

  Ei kaikkien kerrostaloasuntoihin kuulu pesutorneja eikä omia saunoja, kerrostaloasumistakin on monenlaista. Joten ihan suoraa vertausta kerrostalon ja omakotitalon välillä on hankala tehdä. Naapureitaankaan ei voi valita ihan viimeiseen asti.

  Käyn paljon äitini luona, joka asuu vanhassa kerrostalossa ja kun katselen ikkunasta niitä lapsia, jotka siinä talon pihalla aikaansa viettävät, en voi olla vertaamatta oman lapseni leikkitiloihin ja mahdollisuuksiin silloin joskus. Ainoa puute oli se, että kavereita ei ollut ihan niin paljon, mutta nekin muutamat, jotka kylällä asuivat, kyllä toisensa löysivät. Heillä ainakin oli enemmän aktiviteetteja kuin ajaa pyörällä ees taas betonipihaa tai kiipeillä mattotelineessä. Muuta en ole nähnyt niiden kerrostalon lasten tekevän. Ja aikamoista rahnustamistahan se on hissittömässä talossa kiivetä ylimpään kerrokseen pikkulasten kanssa ja raahata vielä samalla omat kantamuksensa mukanaan.

  Mutta riippuu siis paljon siitä, millaisessa talossa tai asunnossa asuu ja mitä seikkoja arvottaa.
   
 8. stadi Vierailija

  Kerrostalo ilman muuta. Uimarantaan kävelymatka, iso takapiha lasten leikeille, jäniksiä, kettuja, lintuja vaikka mitä: tikkoja, pöllöjä, rastaita, västäräkkejä..., loistavat lenkkeilymaastot, urheilupaikkoja kuntosaleista uimahalliin, keskustaan 15 min. julkisilla...
  Rauhallinen pihapiiri, huoltoyhtiö hoitaa hommansa, ei ikinä omakotitaloon.
   
 9. Makunsa Vierailija

  Eiköhän eri asumismuotojen raskaus tai helppous ole ihan varustelutasosta ym kiinni. Jos katsotaan näitä AP:n argumentteja niin ne näyttäisivät kuvailevan elämää huonosti varustellussa, hissittömässä talossa, jossa on sosiaalisia ongelmia. Lisäksi ihmeellinen asenne, jossa ei haluta nähdä ratkaisuja vaan vain ongelmat.

  - roskat pitää kantaa parin talon päähän roskakatokseen ja lapset otettava joka kerta mukaan!

  Taatusti, jos roskia vie monta kertaa päivässä. Mutta miksi asia pitää tehdä itselle niin vaikeaksi? Eikö sitä roskapussia voi jättää ovenpieleen ja viedä roskakatokseen samalla kun lähtee seuraavan kerran ulos muutenkin? Jos vanhempia on kaksi, voi myös pyytää toista viemään sen esim. töistä tullessaan.

  - autolla ei pääse oven eteen, ostokset, lapset yms. pitää roudata kerroksiin mikä on hirveä homma

  Joo, osassa taloista. Toisissa taloissa on hissi ja auton voi jättää lähemmäs ovea.

  - lastenrattaat pitää viedä asuntoon, kun ei uskalla jättää varastoon

  Monissa taloissa on hyvä varasto, johon uskaltaa jättää. Ja eikö ole toisaalta myös kätevää ottaa rattaat omaan eteiseen, jossa niihin voi helposti pakata kaikki mukaan otettavat varusteet? Helpompi kai kotona on pakata?

  - lapsia ei voi päästää yksin pihalle leikkimään
  - lapset eivät viihdy pihalla, koska leikkipaikka on surkea
  - muista perheellisistä ei ole seuraa (ihmiset sulkeutuneita) ja asukkaat vaihtuvat jatkuvasti
  - naapurit hermostuvat, jos lapsi huutaa tai valvotttaa yöllä
  - taloyhtiön saunassa saa koko ajan vahdata kenen hiustuppoja tai unohtuneita alushousuja tai kaljapulloja lapset löytävät, lapset pestävä saunan jälkeen asunnon suihkussa

  Riippuu taas ihan taloyhtiöstä.

  - saunominenkin hirveää roudaamista (voi että jos jotain unohtuu!)

  No, tämä on ainoa kohta joka mielestäni on totta. Tätäkin voi kyllä helpottaa tekemällä vaikka listan kamoista, jotka pitää aina ottaa mukaan.

  - pyykinpesu ja kuivaus on yhtä helvettiä!

  Miksi? Monissa asunnoissa on hyvät tilat pesukoneelle ja kuivatukselle. Taloyhtiön kuivaushuonekin on keksitty. Meillä on tosi kätevä kuivaushuone, jossa pyykki kuivuu tunneissa.

  - vauvaa ei voi nukuttaa parvekkeella tupakansavun takia, nukkuu sisällä huonommin.

  Riippuu taas taloyhtiöstä.
   
 10. -Tuula Vierailija

  Olen asunut suurimman osan elämästäni omakotitalossa mutta enää en muuttaisi. Rakensimme kaksi taloa exän kanssa.

  Nautin nimenomaan mukavuudesta. Auto on omassa tallissa ja asuntoon kuuluu oma sauna + iso lasitettu eteläparveke. Kiva lähteä aamulla töihin kun lumet on luotu. Muistan aikaa kun lähdin kahden muksun kanssa aamulla. Tein ulkona aamulla lumityöt kun lapset söi aamupalaa ja sitten kaikki pakattiin autoon kiireellä. Eikä ollut kerta eikä kaksi kun siinä vaiheessa tuli aura-auto ja veti korkean jääkökkörivin portin eteen. Ei kun uudestaan kola esiin ja sitten ihan hikisenä töihin.

  Piha voi olla helppohoitoinen mutta kaikenlaista sattuu. Meillä esim. lämmistys temppuili joskus (kaukolämpö). Vessa meni aamulla tukkoon... piti hommata putkimies. Nyt ei kun soittaa huoltomiehelle ja homma on kunnossa kun tulet töistä. On omakotitalossa monta asiaa huolehdittavana. Isot, vanhat puut pitää kaataa... jos reissuun lähti, piti hommata joku tyhjentämään postilaatikkoa ja luomaan lumia hämäykseksi, tekemään jälkiä pihaan ettei nähdä ettei olla kotona.

  Nyt ei kun lyö oven kiinni takanaan ja voi olla vaikka kuukausia poissa ilman huolia.
   
 11. vierailija Vierailija

  Itse pidän enemmän kerrostaloista ja lapset viihtyvät hyvin yörauhan kanssa ei ole ongelmia ja naapurit ovat mukavia kaikki edellä mainitut asiat vaihtelevat sen mukaan minkä laisesaa kerrostalossa asutaan ja minkälaisia naapurit ja tietenkin lapset ovat
   
 12. vierailija Vierailija

  Nuorempana oli mullakin talo ja kesämökki ja kaikki se vaiva lisäksi. Ei ollut propleemaa mihin rahansa laittaa kun kumpaakin piti olla koko ajan korjaa-
  massa. Ja sitten katkesi pinnani ja möin kaiken pois, Nyt olen vuokralla ja asun
  kerros talossa enkä lähe varmasti siihen rumpaan takas. On sitä miksi rahaksi
  kutsutaan ja uusi auto perseen alla, Eli mulla pyyhkii mukavasti nyt.
  Eläkeläinen ilman huolia kiitos kun älysin myydä kaiken pois.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti