Hae Anna.fi-sivustolta

 1. Anna.fi:n keskustelut siirtyvät Kaksplus.fi:n alle 1.12.2020.

  Tästä syystä käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta. Voit luoda uudet tunnukset Kaksplus.fissä osoitteessa keskustelu.kaksplus.fi/register

  Tervetuloa edelleen keskustelemaan kiinnostavista aiheista osoitteeseen keskustelu.kaksplus.fi

  Ystävällisin terveisin,

  Annan toimitus
  Dismiss Notice

Miten tunnistaa narsistinen äiti?

Viestiketju osiossa 'Ihmissuhteet' , käynnistäjänä syväkuu, 31.07.2011.

 1. onko näitä? Vierailija

  Niinpä. Menetkö syöpäpotilaiden ryhmään terveenä kertomaan miten/mitä heidän tulisi tuntea, mistä heidän ongelmassaan on kysymys jne.? Ehkä kyseenalaistat sairauden ja pidät heitä luulosairaina? Ehkä luulet että mielipiteesi ovat tuolle ryhmälle tärkeitä? Ja, jos joku vihjaa olemaan menemättä tuohon ryhmään neuvoinesi, niin kysymys on mielestäsi siitä, että diktaattorit haluaa estää. Että on kysymys vain sananvapaudesta? Minä luulen, että sinulta puuttuu kyky empatiaan ja kun tuota kykyä ei ole, niin pystyt tekemään sitä mitä teet täällä. Etkä edes ymmärrä tekeväsi väärin? Ja kun kun joku yrittää vihjaista, että kommenttisi ovat sopimattomia tähän ketjuun, niin vain lisäät kaasua? Etkö todellakaan ymmärrä, että mokaat itsesi kommenteillasi. Jokainen empatiaan kykenevä näkee empatian puutteesi.
   
 2. onko näitä? Vierailija

  Just noin, tuon minäkin huomaisin. Keinot ovat oikeastaan kovin yksinkertaiset. Kun kirjoittaja aliarvioi toiset, niin hän luulee, että voi heitä miten tahansa huijata.
   
 3. onko näitä? Vierailija

  Kun kykyä empatiaan ei ole ja kun ei edes ymmärretä että se puuttuu, niin teksti on mitä on. Se on kuin yrittäisi tehdä sokeaa näkeväksi, kun yrittää opettaa empatian sääntöjä empatiaan kykenemättömälle.
   
 4. curling Vierailija

  Oletteko ajatelleet sellaista mahdollisuutta, että perustaisitte Facebookiin suljetun ryhmän, jonne pääsevät jäseniksi vain kutsutut? Tulisi empatiaa joka tuutista.

  Vai oliko tämäkin liian empatiakyvytön ehdotus?
   
 5. täh. Vierailija

  No meni perille että ellei oma äiti ole narsisti ja tänne silti kirjoittaa, on epäempaattinen kiusaava trolli. Minä ainakin olen täältä oppinut sen että en tunne ketään narsistia tai persoonallisuushäiriöistä enkä itsekään ole kumpikaan niistä.
  Et näköjään vieläkään ymmärrä?? Tai et halua ymmärtää? En tiedä kumpiko on pahempaa.

  voi herranjeesus, tänään klo 12.21

  Mikä nyt pitäisi ymmärtää? Sanoin asian niin selvästi kuin sen voi sanoa ja siltikään en jotain ymmärrä? Selittäkää. Sanoi täällä asiat niin tai näin niin aina menee väärinpäin.
  Ettekö huomaa itse kuinka nostatte itsenne sellaisiksi joilla on ainoa oikea tieto ja muut eivät tiedä mitään, vaan ovat epäempaattisia trolleja? Tämäkin kommentti taas kai tulkitaan joksikin ihan muuksi kuin mitä ihan hyvällä olen tarkoittanut, väitetään uhriutumiseksi tms.
   
 6. Bheep Vierailija

  Ei ollut empatiakyvytön ehdotus. Kiitos vain.

  Itseäni ehdotus ei kiinnosta, mutta jos jotakuta kiinnostaa, niin FB:ssa on Narsistien uhrit vertaistukiryhmä. Se on uhrien suljettu ryhmä, jossa on 437 jäsentä ja johon voi hakea jäseneksi näin:

  "HUOM! Emme ota vastaa yv:llä liittymishakemuksia! HAKEMUKSET VAIN SÄHKÖPOSTILLA! Ylläpidon yhteystiedot:
  [email protected] "

  FB:ssa on myös muita narsisti-aiheisia usempia ryhmiä - avoimiakin.
   
 7. toinen neuvo Vierailija

  Ei tullut sulle mieleen, että ehkäpä neuvojasi arvostettaisiin paremmin jossain muussa ketjussa? Elleissä on paljon ketjuja, miksi sinua kiinnostaa juuri tämä?
   
 8. On todella turhauttavaa yrittää selittää asioita, joiden ymmärtäminen vaatii tunne-älyä, henkilöille joilta tämä äly puuttuu tai on alhainen. Yhtä turhauttavaa kuin yrittää opettaa vaikka lukion matematiikkaa 6-vuotiaalle.
   
 9. Tarpeetonta Vierailija

  Tarpeetonta riidan haastamista. Saahan täällä kirjoittaa muutkin, jos pysyvät asiallisena. Jotkut voivat arvostaa Curlingin facebook -vihjettä.
   
 10. (((((((((o))))))))) Vierailija

  Ei henkilö, jolta puuttuu tunne-äly voi ymmärtää tällaisen ketjun tarkoitusta. Hänelle tämäkin ketju on kuin mikä tahansa mielipide ketju jostain asiasta, johon kuka tahansa voi kirjoittaa mitä tahansa ja miten tahansa. Tämänkin ketjun sisältö on heille samaa kuin puhuisi esineistä, eikä ihmisistä, kun empatia ja tunne-äly puuttuu.
   
 11. tosi hämärää Vierailija

  Mua kyllä hämää tään "curlingin" peesaaminen. Ei ikinä elleissä olla noin nopeesti ja usein jonkun sanomisia allekirjoitettu. Ei vaikka olis ollut tosi hyviä kommentteja. Eli mitä tästä voi päätellä; "curling" itse komppaa omia kommenttejaan.
   
 12. curling Vierailija

  En ole kertaakaan vastannut itse itselleni. Tarkista vaikka ylläpidosta.

  "Komppaaminen" tarkoittanee sitä, että lukijoissa on enemmänkin tolkun ihmisiä ( ilmaisu presidentti Niinistön).

  Nyt ihmettelen sitä, että jos kerran Facebookissa on suljettu vertaisryhmä, miksi ette kaikki tosiuskovaiset kuulu siihen vaan kirjoittelette täällä avoimessa ketjussa. Ei olisi pelkoa varsinaisesta keskustelusta.

  Vai olisiko niin, että sielläkin on tullut oppiriitoja, kuka uskoo sokeasti, kuka kysyy jotakin kiusallista. Lahkoissa usein sattuu niin, varsinkin jos ryhmään osuu parikin suurta gurua, joilla on hallussaan "korkeampaa tietoa".

  Tämä nyt vain on tällaisen tavallisen järki-ihmisen arvelua. Sitä huomaa ja oppii kaikenlaista, kun edes pintapuolisesti yrittää ymmärtää erilaisia ihmisiä.
   
 13. Bheep Vierailija

  Itse en ole kiinnostunut kirjoittamaan Fb:n suljetussa ryhmässä omalla nimelläni ja kasvoillani. Muutenkin haluan pitää nämä asiat välillä mielestä pois, joten ryhmän nimi FB-sivuillani vain muistuttaisi aiheesta. Ei näitä asioita aina jaksa käsitellä, vaikka välillä kirjoittelee ja miettii näitä enemmänkin.

  Mielestäni tuo ihmettelysi, miksi me "tosiuskovaiset" emme kaikki jne. ei oikein istu tähän ketjuun ja oli muutenkin vähän epäkohteliaasti ilmaistu, eli haluatko sinä keskustella täällä asiallisesti ja ystävällisesti?
   
 14. narsistit Vierailija

  Täällä on vain yksi ja ainoa oikea mielipide ja se on narsistin lapsen mielipide.
  Kaikki ne jotka sanovat, että jokainen ihminen vastaa aikuisena omista tekemisistään ja tunteistaan, ei vanhempiaan voi syyttää loputtomiin, ovat narsistin lapsen mielestä väärässä.

  Narsimi näköjään periytyy sukupolvesta toiseen samalla tapaa kuin esim. alkoholismi.
   
 15. Bheep Vierailija

  Toki narsistin aikuinen lapsi vastaa omista tekemisistään ja tunteistaan.

  Kuvittelisitko vaikka tilanteen, että siskosi, veljesi tai muu tuttusi soittaa sinulle raivoissaan ja haukkuu sinut pystyyn siksi, kun olet muka eilen illalla puhunut äidillesi todella rumasti tai vienyt häneltä vaikka rahaa tai jonkun arvokkaan esineen.

  Totuus on kuitenkin se, että olet jutellut äitisi kanssa hetken ihan asiallisesti, etkä ole missään nimessä sanonut äidillesi mitään ikävää. Äitisi on kuitenkin kertonut sinusta jollekin täysiä valheita, millä ei ole ollenkaan todellisuuspohjaa, mutta vaikka kuinka sitä soittajalle vakuutat, hän ei sinua usko, vaan lopettaa puhelun vihaisena.

  Olet tuon valheellisen ja kohtuuttoman syytöksen jälkeen vähän tuohtunut tai suruissasi, joten on luonnollista, että kerrot tapahtumasta jollekin, joka sinua ymmärtää, vai mitä?

  Luuletko, että tämä ihminen haukkuu sinua siitä, että moitit äitiäsi, etkä ota vastuuta tunteistasi, vaikka olet aikuinen ihminen?


  Emme me jauha täällä ikivanhoja asioita jatkuvasti ja syytä vanhempiamme ongelmistamme. Välillä kaipaamme tukea tämän päivän haasteisiin, joita äitimme yhä järjestävät. Välillä toki kerromme myös menneistä, sillä niitä putkahtelee mieleen eheytymisprosessin aikana ja on hyvä niitäkin käsitellä ihmisten kanssa, jotka ovat kokeneet vastaavaa ja osaavat ehkä auttaa tai ainakin myötäelää tuskaisissa tunteissa, jotka muistoista nousevat.

  Siksi moni meistä sanoo tätä ketjua vertaistukipaikaksi.
   
 16. alzheimer Vierailija

  Sinullla taitaa olla väärä taudinmääritys vanhalle äidillesi. Alzheimer-potilailla ilmenee juuri tuollaisia luonteenmuutoksia ja hataria muistikuvia. Usein heillä on myös pakkomielteenä, että joku varastaa heiltä jotakin.

  Suomessa on tuhansia omahoitajia, jotka uupuvat tämän taakan alla. Onneksi siellä täällä on Alzheimer-päiväkoteja, jonne vanhan ihmisen voi viedä muutamaksi tunniksi, jotta hoitaja pääsee asioilleen ja hengähtämään hetkeksi.

  Tutustu Alzheimer-materiaaliin netissä tai kirjoina.
   
 17. Bheep Vierailija

  Äidilläni oli sitten Alzheimer jo alle 30-vuotiaana, mutta hyvin selvisi silti työelämässä esimiesasemassa - ärhäkästä luonteesta oli varmaan apua. :)

  Äidilläni ei ole Alzheimeria, eikä hän ole edes kovin vanha - jotkut hänen ikäisensä ovat vielä työelämässä.
   
 18. laura Vierailija

  Täällä ketjussa näyttää olevan neljä ryhmittymää

  -narsistien äitien tyttäret
  -narsistit, jotka hakevat itselleen "vapautusta" narsismistaan
  -trollit eli kiusanhenget, jotka haluavat ettei aiheesta saisi keskustelua/ettei narsistin tyttäret saisi vertaistukea
  -tavalliset ihmiset, jotka eivät ymmärrä aihetta ja kuitenkin haluavat osallistua, yleensä neuvomalla

  Kaikki kuitenkin tietävät keiden joukosta tekstit tulevat, joten mitä jos jätetään vaan huomiotta nuo provot, trollit, huomiota keräävät narsistit ja kaikki muut oikeasti ulkopuoliset, ketjuun kuulumattomat ja jatketaan ihan aiheesta - miten tunnistaa narsistinen äiti!
   
 19. Bheep Vierailija

  Hyvin Laura jäsentelit. Pitänee taas unohtaa nuo muutamat ryhmät ja jatkaa keskustelua aiheesta. :)
   

 20. Mistä tiedät ettei äidilläsi ole aivoperäistä sairautta?
  Onko äitisi aivot viipalekuvattu, lääkäri on dignosoinut, että äitisi on narsisti?

  Oma isäni oli "normaali", kävi töissä, tuli erittäin hyvin toimeen joidenkin ihmisten kanssa mutta erittäin huonosti joidenkin muiden kanssa. Setäni sanoi monesti, että isäni käytös oli hyvin arvaamatonta jo lapsuudessa, mutta toisaalta isälläni oli erittäin hyvä ystävä jota kohtaan isäni oli aina asiallinen ja ystävällinen, myös elämänsä loppuvaiheessa.
  Minua ja veljiäni isäni kohteli oikukkaasti, hyvin kuvaavaa hänen käytökselleen oli, että isä antoi aamulla luistimet tai sukset lahjaksi mutta löi hetken kuluttua hyvin mitättömästä syystä remmillä. Kuljimme aina varpaillamme hänen läsnäollessaan.

  Isäni irtisanottiin työpaikaltaan 47 vuotiaana, jälkikäteen selvisi, että hän oli huitaissut firman omistajaa tms. se oli viimeinen pisara heidän sietokyvyssään. Isääni oli saanut pitää pitkään työpaikkansa vain sen vuoksi, että hän oli erittäin pätevä, kuului alansa parhaimmistoon.
  49 vuotiaana isäni näki ja kuuli omiaan, mutta tässä tulee se pointti, ulkopuolisen esim. lääkärin edessä hän käyttäytyi kuin kuka tahansa normaali ihminen. Käytöksen muutoksen todistaminen terveydenhuollolle oli erittäin vaikeaa, vasta siinä vaiheessa kun isäni löytyi pakkasesta muistamattomana kotikulmiltaan, ei tiennyt kotiosoitetta, ei muistanut edes omaa sukunimeään, hän pääsi hoitolaitokseen ja sinne hän myös jäi pysyvästi. 52 vuotiaana isäni ei kyennyt enää kommunikoimaan mitenkään muuten kuin lyömällä hoitajiaan, ulosteet menivät housuun, ei osannut enää pureskella kiinteää ruokaa jne. Hän kuoli 53 vuotiaana käytännössä täysin vihanneksena.

  Ruumiinavauksessa selvisi, että monet osat isäni aivolohkoista olivat täysin rappeutuneet, niissä oli näkyvissä vuosikymmenien aikana tapahtuneita muutoksia, toistuvia pienten hiussuonien
  aivoverenvuotoja jne.
  Ruumiinavausraportin tulon jälkeen kävin lääkärin juttusilla. Keskustelussa tuli ilmi, että on arvoitus, miksi ihmisen käytös muuttuu 99,99% huonompaan suuntaan, miksi ei parempaan aivosairauksissa. Isälläni oli ilmiselvästi jo nuorena neuropsykiatrisia häiriöitä aiheuttava kokonaisvaltainen aivorappeumatauti.
  Lääkäri oli sitä mieltä, että aivosairaitten ihmisten käytökseen vaikuttavat eri aistien kautta tulevat signaalit, läsnäolevien ihmisten kasvojen ilmeet, äänet, joku yksittäinen välähtävä muistijälki aivoissa juuri sillä hetkellä, hajut, sairastuneen fyysinen kunto, ravinto, väsymys tilanteessa jne. Ilmeisesti ihmisellä on myös jonkunlainen primitiivinen selviytymisreaktio syvällä aivojen pohjalla. Reaktion tarkoituksena on suojata ja siirtää ihminen pois turvallisempaan ympäristöön ja sen vuoksi käytös voi vaihdella tilanteen mukaan laidasta laitaan. Mutta tämä kaikki oli silloin yli 20 vuotta sitten lääkäriltä vain silkkaa arvailua, hän ei ollut aivosairauksien asiantuntija.

  Surullista tässäkin ketjussa on se, ettei selvitetä syytä mistä sen oman vanhemman käytösongelmat johtuvat. Sanotaan tylysti, että äiti on narsisti.
  Lukekaa joskus muutakin kirjallisuutta kuin vain narsismia käsittelevää.
  Kannattaa tutustua aivorappeumasairauksiin, ravintoaineiden puutosten vaikutukseen ihmisen aivoihin jne.

  Omasta kokemuksestani oppineena, suosittelen myös konkreettisia toimia syyttelyn, puolustautumisen ja tekojen vatvomisen sijasta. Konkretian, faktan kautta pystytään käsittelemään itse asiaa paremmin,

  Ottakaa tekniikka avuksi, nauhoittakaa kaikki puhelut ja käymänne keskustelut "narsistinne" kanssa. Eipä voi kukaan enää syyttää teitä valehtelijaksi, eikä kukaan voi sanoa, että sinähän keksit nuo jutut tms. Nauhoituksia kuunnellessa voitte oppia omasta käytöksestännekin jotain merkittävää ja asiaa auttavaa.

  Toivotan teille jaksamista ja hyvää elämää kaikesta huolimatta.
  Koettakaa muistaa että hyvin, hyvin harva ihminen kiusaa ketään pelkkää ilkeyttään.
   
 21. Jokainen normaalilla tunne-älyllä varustettu henkilö pystyy näkemään eron tavallisen ja narsisti äidin välillä lukemalla tämän ketjun. Ja jos ei näe, niin se normaali tunne-äly puuttuu. Silloin on turhaa alkaa selittelemään asioita, joiden ymmärtämiseen tarvitaan tuo äly. Ei kannata vääntää, kun vastaanotto ei toimi normaalisti. Narsisti äitikään ei toimi normaalisti mm. siksi, että tunne-äly puuttuu.
   
 22. Sinun pitää mennä Vilja Eerika Tarkin kanssa samaan keskusteluketjuun!
   
 23. Saman kokenut N35 Vierailija

  Oho, onpas täällä melkoinen trolliarmeija / yksi kiivas trolli ollut ahkerana. En jaksa edes lukea kaikkea tarkkaan, huomauttaisin vaan nopsasti että taas löytyi hyvä kavalkadi manipulointiesimerkkejä:

  * Tahallinen rinnastaminen normaaliin vanhempaan, ja sen perusteella meidän vanhempiemme vihjaaminen normaaleiksi. Eli mitätöinti. Tietysti "en minä sano että juuri sinä, mutta sanonpa kuitenkin niin että jokainen ymmärtää että tarkoitan juuri sinua". Vähän niinkuin koulukiusaaja huutelee punapipoisen lapsen vieressä, miten useimmat punapipoiset on tyhmiä haiseviä lehmiä, ja perustelee sitten opettajalle kuinka sanoi useimmat, ei kaikki, joten sillä punapipoisella lapsella ei ole mitään syytä suuttua.

  * Tahallinen ärsyttäminen, ja sen jälkeen ilkkuminen kuinka ärsyttämiseen reagointi on merkki siitä, että on väärässä. Taas, helppo keksiä kuinka samaa taktiikkaa käytetään kiusaamisessa.

  * Erilaisten manipulointikeinojen yrittäminen, ja sen jälkeen valittaminen siitä, kuinka "keskustelu ei ole sallittu", ja tietysti sen jälkeen taas väite kuinka tämä on merkki siitä, että olemme väärässä.

  ÄLKÄÄ TARTTUKO NÄIHIN, koska tarkoitus on niin ilmeinen - hyvän keskustelun sabotointi. Jos joku muka viattomasti, ymmärtämättömyyttään "vain ihmettelee", niin hän on hyvä ja lukee koko keskustelun. Kaikki nuo "ihmettelyn" aiheet kun on käyty läpi ja selitetty ketjussa useita kertoja. Jos joku ei jaksa ketjua lukea, niin aihe ei varmaan sitten niin kiinnostakaan. Kenelläkään meillä ei kuitenkaan ole velvollisuutta käyttää omaa aikaansa etsimällä ihmettelijälle oikeaa sivua, saatika kirjoittaa samoja vastauksia kerta toisensa jälkeen.

  Harmittaa, jos koko ketju menee tähän vänkäämiseen. Toistan siis ÄLKÄÄ VASTATKO NÄILLE, muuten koko ketju täyttyy ihan turhasta vänkäämisestä, hyvä asia menee hukkaan ja jos joku narsistin uhri etsii täältä itselleen tukea ja tietoa, hän ei sitä enää löydä. Tässä olisi hyvä muistaa myös se, että te jotka vastaatte näille, olette ihan yhtä paljon vastuussa ketjun pilaamisesta kuin trolli itse - jokainen turha vastaus vie tilaa oikealta keskustelulta, väsyttää teitä, ja antaa trollille ruokaa. Olette trollin mahdollistajia, ja yksikään trolli ei lakkaa trollaamasta niin kauan kuin saa ruokaa. Yksikään heistä ei myöskään muuta mielipiteitään vaikka kuinka perustelisitte, kai tuon jo huomaatte?
   
 24. Bheep Vierailija

  On tosi ikävää surullista, että olet veljesi kanssa joutunut kärsimään isäsi käytöksestä. On myös tosi surullista, että isäsi kohtalo oli tuollainen kuin oli. Rauha hänen sielulleen.

  Tosiasiahan on se, että sinä et tiedä sitä, olemmeko me tai äitimme itse selvittänyt, mikä on esim. hänen aivojensa tila tai muu terveydellinen tila.

  Äitini aivot on magneettikuvattu reilu vuosi sitten - ei ole mitään aivoperäisiä sairauksia. Äitini saa jopa tk-lääkärit toimimaan haluamallaan tavalla ja pääsee jatkuvasti jos mihin kalliisiin tutkimuksiin, vaikka on säästöjen aika. Jos hänen käytöksensä muuttuu oudommaksi, eikä hän itse huomaa mennä lääkäriltä siihen syytä kysymään, niin kyllä minä hänet lääkärille siinä vaiheessa toimitan.

  Tuosta nauhoitushommasta. Olemme perinteisesti videoineet lastemme synttärit ja joulut yms. Viime jouluna joitain niistä videoista katselimme. Oli masentavaa nähdä äidin käytös, kuinka hän aina vei huomion itseensä, vaikka lapsen olisi pitänyt saada olla se synttärisankari. Edes joulupukki ei saanut puhua lapsillemme rauhassa.

  Omasta käyttäymisestäni myös vähän tuli surullinen olo siksi, etten osannut kunnolla laittaa äidilleni rajoja ja puolustaa lasteni oikeutta olla se synttärisankari - yritin kuitenkin saada muidenkin huomion siihen lapseeni, jonka synttärit kulloinkin oli ja muihinkin vieraisiin, ettei vain kaikki puhuisi äidin asioista tai äitiä kiinnostavista aiheista. Myötähäpeä vieläkin tulee äidin käytöksestä.

  Minäkin toivotan sinulle jaksamista ja hyvää elämää kaikesta huolimatta.

  Koeta sinäkin muistaa että me todellakin tiedämme, että hyvin harva ihminen kiusaa ketään pelkkää ilkeyttään, mutta narsisti kiusaa, ja joillakin meistä on siitä monien vuosikymmenten kokemus ja samalla myös tieto kiusaajan terveydestä, sillä tämä kiusaajaäiti tosiaankin informoi lapsiaan kaikista mahdollisista terveyteensä liittyvästä ihan paperilla olevia sairaskertomuksia myöten - itsekeskeinen ihminen kun haluaa puhua aina vain itsestään.
   
 25. tarkoittaako viestisi sitä, että narsistin lapsella ei tunneäly toimi, koska narsistin lapsi ei ilmiselvästi kykene tajuamaan, että hänen äitinsä on sairas?

  vai tarkoitko että normaalilla tunneälyllä varustettu henkilöllä ei tunnealy toimi normaalisti narsistilasten kohdalla, kun he eivät jaksa sympasiteerata vuosia jatkunutta valitusta narsisti-äidin tekemistä kauheuksista?

  Vai mistä tässä ei kannata vääntää :rolleyes:????
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti