Hae Anna.fi-sivustolta

Muistatteko maitopussit?

Viestiketju osiossa 'Askartelu ja käsityöt' , käynnistäjänä Kutonut, 22.05.2007.

 1. Kutonut Vierailija

  Niistähän tehtiin kangaspuissa muovimattoja, vieläkö kellään käytössä sellaisia?

  Tietääkö kukaan onko asiaan liittyvä museo Kotkassa vai ollaanko sinne perustamassa jotain sellaista, siis-60 luvun tavaroille?
   
 2. jhfks Vierailija

  Olin 60/70-luvun vaihteessa vasta pienoinen piltti, mutta se jäi lähtemättömästi mieleeni, että näiden maitopussimattojen muovi oli sellaista ajan kanssa haurastuvaa laatua. Maton alla oli aina kasa muovisilppua, ja pikkuhiljaa matto oheni ja harveni. Lopulta äiti kyllästyi siihen epäsiisteyteen, ja lemppasi matot roskikseen.

  Ihan oikeasti en usko, että yksikään maitopussimatto on kestänyt ajan hammasta 2000-luvulle asti.
   
 3. Pussimaito Vierailija

  Minä muistan sellaiset muovimatot jotka tehtiin solmimalla niitä muovikaistaleita sellaiseen muoviseen ns. verkkoon. -60 luvun alkupuolella syntyneenä en muista kylläkään nähneeni kangaspuissa tehtyä maitopussimattoa.
   
 4. sirkliis Vierailija

  Minä olen lapsena tehnyt maitopusseista virkkaamalla maton,pituus 50cm,leveys70cm. Se on vieläkin käytössä, saarimökin huussin lattialla, eikä karise eikä murene.
   
 5. -50 luvun lapsi Vierailija

  Minä muistan, kuinka niitä pusseja leikattiin suikaleiksi ja muistan sen erityisen kaatimenkin johon pussi laitettiin ennen avausta.
  Pohja vaan auki ja siitä leikattiin, ei tullut kulmia ja muutenkin oli melkoisen siistiä ja hauskaa hommaa se leikkaaminen.

  Sisarellani on vieläkin käytössä äitimme -60 luvun lopulla kangaspuissa tekemä matto.

  Muistan myös virkkaukset ja suikaleiden pujotuksen (räsyryijytekniikalla) harvaan alusmattoon.

  Muistelen näitä mattoja käytetyn juuri kuisteilla, saunan pukuhuoneissa jne.

  Se oli sitä sen ajan kierrätystä parhaimmillaan!
   
 6. Anjuski Vierailija

  Mummi leikkasi maitopusseista kuteita ja sitten virkkasi niistä pyöreän maton,jonka äiti sitten sai.Matto oli meillä pitkään saunan pukuhuoneen lattialla.
   
 7. Biancaneve Vierailija

  Eikö muovikasseja voisi hyödyntää samalla lailla?
   
 8. Kyllä voi Vierailija

  Mutta moniko nykyajan ihminen ryhtyy niitä leikkelemään ja kutomaan niistä mattoa?

  Tässä ilmoittautuu yksi, tuleeko muita rinkiin?
   
 9. midinetti Vierailija

  niin tuolla lätäkön toisella puolella (eestissä) maitoa saa edelleen pusseissa, aikanaan kuulemma suomesta myytiin viimoset pussimaito laitteet sinne :)
   
 10. Pirjo Vierailija

  Löysin metsästä Herajoen meijerin maitopussin, se oli tosi hyvin säilynyt tekstiä myöten, en usko, että siitä kudotut matot hapertuisi, niin lujaa muovia se on.
   
 11. Adalmiinan helmi Vierailija

 12. tadetski Jäsen

  liittynyt:
  19.08.2008
  Viestejä:
  437
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tyttäreni on tehnyt kaupan muovikasseista virkkaamalla koreja. Säilyttää koreissa mm. lankakeriä.
  Hän on tehnyt myös kassin muovikasseista virkkaamalla.
   
 13. Tinttana Vierailija

  Kyllä muistan maitopussimatot! Se oli jotain 60-70 -luvun taitetta, kun olin itse nuori rouva ja anoppi hurahti näihin käsitöihin aivan kympillä. Virkkasi, kutoi ja solmeili vaikka mitä niistä, ja teki sellaisiakin mattoja kangaspuissa, että niissä oli välissä kangaskudetta ja tätä maitopussisuikaletta vuorotellen.

  Ja sitten kun into kasvoi lisää, niin leikkeli vielä kahvipussitkin nauhoiksi ja niistä sitten syntyikin anopin mielestä upeaa mattoa, kullanväristä! Kun ne kahvipussien sisukset oli kullanvärisiä. Ja taitaahan ne vieläkin olla. Jos anoppi eläisi ja jaksaisi, niin varmaan hurahtaisi nyt niihin kahvipussilaukkuihin ja pannunalusiin.

  Virkattu maitopussimatto oli itse asiassa erittäin mukavan ja pehmoisen tuntuinen jalan alle saunan eteisessä, missä meilläkin olisi muuten ollut vain kylmä betoni. Näitä anopin lahjoituksia oli siis meilläkin pilvin pimein. Anoppi oli kyllä hirveän taitava käsityöihminen, ja sai näistä matoista yms. todella siistejä ja tasaisia. Muttakaikkihan ne loppujen lopuksi oli samannäköisiä, maitopussimatot erotti aina ja joka paikasta. Muistaakseni anoppi virkkasi näitä mattoja niin, että kasteli virkkuukoukkua aina välillä saippuavedessä, jolloin virkkaaminen oli luistavampaa ja helpompaa.

  Anoppi ja ensimmäinen avioliittoni oli jo kauan ollut haalistuva muisto vain, kun hankimme nykyisen mieheni kanssa vanhan omakotitalon. Ja kappas kummaa, siellähän oli saunan lattialla iso pyöreä virkattu maitopussimatto! Ja kun heti alkuun ei ollut muutakaan sinne laittaa, niin saihan se palvella vielä meitä uusia asukkaitakin hyvät tovit, ennen kuin heitin sen roskalavalle vihdoin täysin palvelleena.

  Miksei voisi käsityöharrastajat ottaa ohjelmaansa nykyiset muovikassit ja niistä leikatut matonkuteet. Muovikassejahan on kaikenvärisiä, niin että olisi mahdollisuus suunnitella vaikka minkä kuvioisia ja värisiä mattoja ym. tahansa. Tokihan kaupoista saa muovimattoja halvalla, mutta itse tehty on aina itse tehty. Siinä on oma juttunsa. Voisin itsekin kokeilla, tekisin ihan alkuun vaikka sellaisen ihan pienen ovimaton kuistille tai jotain vastaavaa. Muovikassi ei ole niin jäykkäkään kuin se maitopussi, joten ehkä virkkaaminen voisi olla joustavampaa siitä. Alakerran vessan matoksi voisi myös tehdä sellaisen, kun se on autotallin yhteydessä ja sitä käyttää enimmäkseen mies töittensä lomassa, matto on ana likainen. Muovimatto olisikin kätsy.
   
 14. Raion Vierailija


  Meillä on vieläkin käytössä maitopussimatot , kudottu joskus 70 luvun alussa. olleet käytössä siitä asti lähes aina, kestävät kun kutoopaksumman sidoksen kuin palttina
   
 15. Maitopussi Vierailija

  Kyllä muistan maitopussit! Muistan, kuinka jotkut ihmiset kutoivat niistä kynnysmattoja, joista tuli ihan ällistyttävän kivannäköisiä.

  Muuten mitä tulee muovien tai juuri näiden maitopussien maatumiseen, niin se on pitkäkestoista. Poikani (17v,) löysi juuri tänä keväänä ollessaan erään jo ajat sitten puretun talon tontilla siivoamassa tuollaisen maitopussin. Hän toi sen kotiin näytteille ja kysyi, oliko tämä nyt niitä maitopusseja, mistä oli kuullut joskus puhuttavan. Pussissa oli osittain veilä tekstin väriäkin näkyvissä ja muutenkaan se ei kyllä osoittanut mitään hajoamisen merkkejä. sai minut miettimäään entistä enemmän meidän ihnisten valtavaa muovin käyttöä...
   
 16. kierrättäjä Vierailija

   
 17. kierrättäjä Vierailija

  Siivosin just vinttiä ja sieltä löytyi maitopusseja valmiiksi leikattuna sekä leikkausta odottavia. Meillä oli saunassa ja kellarissa sekä kangaspuissa kudottuja että virkattuja. Kestäviä olivat.
  Taidan viedä ne Kierrätyskeskukseen Espooseen, jos joku innostuu retroilemaan.
   
 18. TeKa Vierailija

  Hyvin on muistissa maitopussit, vaikkakin -67 haimme maitoa naapurista. Kuitenkin myöhemmin ostettiin kaupasta juuri maitopusseja. Tarvikkeita ja valmiita mattojakin löytyy.
  Tänään sitten vintistä löysin kaksi kaadinta. Toinen valkoinen UPO-merkkinen. Oranssisessa ei valmistajan nimeä. Olisikohan jotain arvoa niillä?
  Lukaisen vielä vähän noita tietoja pusseista. Tietäisiköhän pojanpoika mitään niistä ja kannuista? Voisi ihmetellä miten voi kaataa esim. mehua, kun on kolo siinä.
   
 19. poju1966 Vierailija

  Muistan näin 1966 syntyneenä hämärästi noi Valion sinivalkoiset maitopussit. Kaadin meillä oli sellainen sininen malli. Muistelen, että oli melko kömpelöä leikata pussin kulma auki ja laittaa pussi kaatimeen. Kaadettaessa maitoa neste ei kovin tarkasti osunut lasiin jollei ollut tarkkana.
  Tästä syystä ja vuotoherkkyyden takia kai noi pussit sitten lähti kävelemään. Luin jostain, että 1970-luvun puoliväliin mennessä muovitettu kartonkipakkaus oli se ainoa oikea maito-astia. Hyvä niin, koska käytössä vieläkin tosin korkilla varustettuna.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti