Hae Anna.fi-sivustolta

  1. Anna.fi:n keskustelut siirtyvät Kaksplus.fi:n alle 1.12.2020.

    Tästä syystä käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta. Voit luoda uudet tunnukset Kaksplus.fissä osoitteessa keskustelu.kaksplus.fi/register

    Tervetuloa edelleen keskustelemaan kiinnostavista aiheista osoitteeseen keskustelu.kaksplus.fi

    Ystävällisin terveisin,

    Annan toimitus
    Dismiss Notice

Munapaisti

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä irja, 08.11.2006.

  1. irja Vierailija

    Hei!

    Äitini teki kotona joskus sellaista munapaistia (en tiedä oikeaa nimeä), jota meillä syötiin perunoiden kanssa. Perunat olivat usein tässä hyytyneessä munamassassa ja seassa oli sipulia.
    Eli löytyisikö ohjetta, eli määriä jne.?
     
  2. vier Vierailija

    Kuulostaa perunatortillalta. Paistaisin kahta munaa kohden yhden keitetyn perunan ja 1/2 - 1 sipulia. Paistetut ja mausteet puoliksi hyytyneen munamassan päälle ja kansi päälle. Näin sen voisi tehdä, mutta lieneekö se äidin munapaisti?
     
  3. voi vee Vierailija

    Siis munat ja paisti? En ymmärrä!
     
  4. irja Vierailija

    Siis en tarkoittanut tortillaa. Enkä paistiksi sanoisi tuota ruokaa, jos vaan tietäisin mikä se on nimeltään. Olisiko jotain kokkelin tapaista...?
     
  5. Tepa Vierailija

    Se sössö oli varmaan ihan oma keksintö, ei sillä nimeä ole eikä kukan osaa neuvoa. Yritä tehdä sitä muistikuvasi mukaan.
     
  6. Gilmoren tyttö Vierailija

    Tuo perunatortilla minullekin tulee mieleen, mutta paisti-sana hieman hämää - ehkä alkuperäinen tarkoittaa paistosta! Perunatortillan voi tehdä myös uunissa, itse olen joskus tehnyt seuraavalla Pirkan ohjeella (löytyy www.pirkka.fi ja sieltä reseptihaku).

    Perunatortilla uunissa

    5-6 (n.500 g) kypsää perunaa
    noin 60 g (35 viipaletta) pepperoni-makkaraa
    1 iso sipuli
    1-2 rkl oliiviöljyä
    1 pieni keltainen tai punainen paprika
    noin 15 kpl mustia oliiveja
    5 munaa
    2 1/2 dl maitoa
    3/4 tl suolaa
    1/2 tl mustapippuria
    1 rkl Provencen Mix -yrttisekoitusta
    Koristeluun:
    kirsikkatomaatteja
    basilikanlehtiä

    Voitele laakea, suorakaiteen muotoinen pinnoitettu alumiinivuoka (30 cm x 20 cm) oliiviöljyllä. Kuori ja leikkaa kypsät perunat noin 1/2 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa kuorittu sipuli ja lohkottu paprika ohuiksi suikaleiksi. Kypsennä sipulia pannussa tai mikrossa muutama minuutti. Levitä voideltuun vuokaan alimmaisiksi peruna- ja pepperoni viipaleet, sitten sipuli- ja paprikasuikaleet. Ripottele pinnalle viipaloituja mustia oliiveja.
    Sekoita munat ja maito kulhossa tasaiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja yrttiseoksella. Kaada munamaito vuokaan. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes munakas on hyytynyt.
     
  7. voi vii Vierailija


    Jos sen piti olla "munapaistos", ymmärrätkö nyt?
     
  8. Liisa Vierailija

    Oisko se ollut espanjalainen munakas. Jossain ohjeessa mulla on espanjalainen munakas ja siinä perunat ja sipulit eka paistetaan ja päälle laitetaan munakasmassa ja kypsennetään.
     
  9. espanja Vierailija

    Espanjalainen munakas on sama kuin tortilla, ei ollut se. Ja ei kait nyt kymmeniä vuosia sitten Suomessa mistään tortillasta tiedetty!
     
  10. Gilmoren tyttö Vierailija

    Anteeksi, mutta en huomannut ensimmäisellä lukemalla ensimmäisessä viestissä sellaista tietoa, että tästä äidin kokkailusta olisi aikaa "kymmeniä vuosia" - enkä kyllä vieläkään löydä aloittajan viestistä sellaista kohtaa. Sitä paitsi kyllähän suomalaiset matkailivat kymmeniäkin vuosia sitten, joten kyllä sitä makutuliaisia maailmalta saatiin myös "ennen vanhaan".
     
  11. m Vierailija


    Miksei se voi olla ihan rehellisesti sitä, miten alkuperäinen sen sanoi. Eli paista keittettyjä perunoita ja sipulia, kun perunat ovat saaneet väriä ja sipulit laiskistuneet, niin munamaito päälle, missä on valkopippuria ja suolaa (tai miten kukin tykkää maustaa sen) sekoitetaan vähän, että munamaito hyytyy, ja levy pois päältä, ja jos on kansi , niin päälle. Ja vot, siinähän se on. Tortillat ja kaikki nämä hienot nimitykset ovat pääasiassa samaa ruokaa, kunhan siihen laittaa paprikaa, tai muuta eksoottista, niin maa muuttuu välittömästi. Niin, että tällaista suomalaista munapaistosta.
    Ohje: keitetyt perunat kuoritaan ja kuutioidaan
    sipuli kuoritaan ja silputaan
    3-4 munaa vatkataan
    3-4 ruokalusikallista maitoa tai jotain nestettä
    suolaa
    valkopippuria
    Ja siinä se suomalainen munapaisti (paistos) on.
     
  12. Gilmoren tyttö Vierailija

    Ensimmäinen vastaajahan antoi jo hyvin samankaltaisen ohjeen, kuin sinä, joten siksi annoin vaihtoehtoisen perunatortillareseptin :) Minä teen silloin tällöin juuri tuolla sinun ohjeellasi, ainoastaan käytän valkopippurin sijaan mustapippuria.

    Ja toki sitä voi kutsua perunamunakkaaksikin - ei tortilla minusta ole mitenkään sen hienompi nimitys ja perunatortillalla ainakin minä tarkoitan juuri perunamunakasta, mutta itse olen oppinut tortilla-sanaa käyttämään - ehkä siksi, että rakkain tätini asuu Espanjassa?!

    Siitä vain ap kokeilemaan eri vaihtoehtoja, eiköhän sieltä joku miellyttävä vaihtoehto löydy :) Tämä on kuitenkin sen verran edullinen ruoka, että voi kokeilla useampaakin versiota.
     
  13. Hilla Vierailija

    Juu juu mutta kun joku ei muista, aikaa siitä varmasti on, ei eilispäivän juttuja. ja jos äiti eläisi voisi kysyä... haloo logiikka ellikkä Gilmore! Menee vähnä Jx-jutuiksi sulla!
     
  14. Gilmoren tyttö Vierailija

    Sorry Hilla, ei ollut tarkoitus olla mitenkään "paha ihminen" tai mitään muutakaan negatiivista :) Ehkä hieman väsyttää tai jotakin, kun eilinen työpäivä alkoi aamuysiltä ja kotona olin iltayhdeksän jälkeen... No se tästä puolustuspuheenvuorosta ja muustakin, taidan mennä ulkoilemaan ja ottamaan pienet torkut sen jälkeen :)
     
  15. Muna Vierailija

    Munasta ei paistia saa.Mutta munapaistos...
     
  16. vier Vierailija

    Eihän karjalanpaistikaan mikään paisti ole vaan lihapata. Munapaistos on silti tottakai parempi sana.
     
  17. irja Vierailija

    Kävinpä tuolla ”munakokkeli” -nimellä guuglaamassa ja sain tossa alla olevan ohjeen. Ohjeessa ei kyllä ole perunoita eikä sipulia, mutta kuka kieltää laittamasta. Ja nuo teidän laittamat ohjeet ovat kyllä aika lailla samantapaisia. Se ruoka oli tosiaan vähän sellaista kokkelimaista ja siihen oli pentuna mukava tilsata ne perunat ja ainakin silloin maistui.
    Totta sekin, että aikaa siitä on vuosikymmeniä, kun itsekin lähentelen 5-kymppiä, joten lapsuudesta ei voi kaikkea muistaa.
    Sehän tässä juuri jännää onkin, kun olen kokeillut arviosta tehdä sitä, eikä tullut sellaista kuin olisi pitänyt. Onhan tuossa ainakin mittoja.




    Munakokkeli

    4 kananmunaa
    1-2 dl maitoa
    1/2 tl suolaa
    1/4 tl hienonnettua valkopippuria

    Kattilaan:
    1 rkl voita tai margariinia

    Riko munat kulhoon. Lisää maito ja mausteet joukkoon. Maidon voit korvata myös kermalla. Mitä vähemmän nestettä lisäät, sitä kiinteämmän kokkelin saat. Halutessasi munakokkeliin enemmän pehmeyttä, käytä reilummin nestettä. Sekoita munien rakenne rikki, mutta älä vatkaa kokkeliseosta. Sulata voi tai margariini kattilassa miedolla lämmöllä. Kaada kokkeliseos kattilaan. Kokoa lastalla hyytynyttä munaseosta reunoilta keskelle. Älä anna seoksen ruskistua. Valmis munakokkeli on hyytynyttä, mutta vielä pehmeän kosteaa. Valmiin munakokkelin pinnalle voit ripotella esim. ruohosipuli- tai yrttisilppua.
     
  18. Skylla Jäsen

    liittynyt:
    21.06.2006
    Viestejä:
    575
    Saadut tykkäykset:
    0
    Tiedän, mitä tarkoitat. Anopillani oli tapana tehdä sitä ilman perunoita. Näin hän teki sen:

    Kanamunia rikotaan kattilaan ja hämmennellään koko ajan puuhaarukalla, jolloin siitä tulee samannäköistä kuin munakokkeli. Paistinpannulla ruskistetaan joko pieniä possunsuikaleita tai pekonipaloja. Sekoitetaan lihat ja munakokkeli sekaisin kattilassa, lisätään suolaa. Syödään perunoiden kanssa.
     
  19. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 110
    Saadut tykkäykset:
    17
    Voisikohan olla jotain sellaista, että perunat ruskistettiin pannulla ja raakoja kananmunia rikottiin sekaan ja sekoitettiin, kunnes kananmunat hyytyneet. Mausteena kenties suolaa ja ripaus pari Musta-, tai valkopippuria.
     
  20. valkolainen Vierailija

    Ei, ei ikinä mustapippuria!
     
  21. Anna Vierailija

    Viikonloppuna äitini teki sellaista munapaistia (nimitys on aivan oikea!), jossa kastikeliha pienitään pieniksi ja paistetaan pannulla rapeiksi. Lihat pannulta pois, ja HYVIN rikotut munat hyydytetään kokkelimaiseksi seokseksi jonka jälkeen lihat hyytyneen munaseoksen päälle ja tarjolle. Niin ja sipulia myös pitää olla.

    Variaatioitahan on monia. Toiset laittavat sekaan perunoita, mutta meillä tehdään em. paisti noin ja syödään keitettyjen perunoiden kanssa.

    Hyvää!
     
  22. munille Vierailija

    Munapaisti on joku murteellinen ilmaisu tai ruokalajin keksijän antama nimi. Paistihan on jotain lihaa aina. Munakokkelia tuo lähinnä.
     
  23. irja Vierailija

    KIITOS kaikille munapaisti-kokkeli-munapaistos-tortilla -keskusteluun osallistuneille. Osallistuneiden kesken arvotaan yksi ruokaillallinen, joka käsittää MUNAPAISTIN lisukkeineen. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. !!!
     
  24. sari Vierailija

    Ei kiitos munapaistille, munista en taas tiedä..
     
  25. Emmi Vierailija

    Tuossahan on lihaa! En ole kielitieteilijä, joten en tiedä, mistä paistisana on pesiytynyt vanhoihin ruokiin, joilla ei ole mitään tekemistä meidän tuntemamme paistin kanssa. Mutta noille ruoille on yksi yhteinen nimittäjä eli niissä on paistettua lihaa.
     

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti