Hae Anna.fi-sivustolta

Muotitietoinen vai oikea gootti.

Viestiketju osiossa 'Kauneus ja kosmetiikka' , käynnistäjänä Varjotar, 10.07.2008.

 1. Varjotar Killing Whispers

  liittynyt:
  05.07.2008
  Viestejä:
  7 015
  Saadut tykkäykset:
  0
  Paljon viime aikoina jälleen tähän ilmiöön törmänneenä ja täältäkin kaikenlaista väärää tietoa löytäneenä en voinut enää vastustaa kiusausta. Miten sitten erottaa muodikas teini ja tyylilleen oikeasti omistautuva gootti toisistaan? Mitä gootteus on ja mitä siihen liittyy?
  Minä olen 21v ja löysin identiteettini joskus yläasteen aikoina, kun minulla kuuntelutettiin kasarirockia jonka jälkeen löysin metallipäiden alakulttuurin ja rakastuin siihen. Se jumalattoman hyvänkuuloinen musiikki ja ne kaikki ihanat vaatteet, sisustusesineet ja kankaat. Siitä se sitten on vuosien myötä lähtenyt kehittymään ja nykyisin olen enemmänkin metalliin taipuvaisempi, mutta sekaan mahtuu goottisempiakin soundeja.
  Kuten väärin luullaan, että gootteudessa olisi joku aatemaailma ja muu pohja, niin oikeasti sitä ei ole. Goottityyli ja musiikki ovat syntyneet 70-luvun lopulla Punk-musiikista. Pukeutumistyylejä on pääluokittain 9 erilaista. Gootteudessa voidaan pitää määräävinä vain musiikkia, estettiikkaa ja tyylinmukaista vaatetusta.
  Sitten asiaan muoti ja oikeat tyylin edustajat. Valtaosa näistä muodin mukana liikkuvista teineistä on vallan tietämättömiä itse musiikista tai muustakaan asiaankuuluvasta, jota he kuitenkin koittavat parhaansa mukaan jäljitellä. Pääasiallinen tarkoitus näiden ihmisten tyylinjäljittelyssä on nimenomainen muista erottuminen ja huomionhaku, jonkinlaisen itsensä etsimisen ohella. Toiset tykkäävät siitä oikeasti ja lähtevät aikaa myöten rakentamaan sitä. Useimmille se on kuitenkin vain ensimmäiseksi mainittua.
  Nämä tyylilleen omistautuneet voi joskus sekoittaa ensimmäiseen tyyppiin, mutta valtaosalla sen näkee tyylin yhtenäisyydestä, ylä-ja alaosien toisiinsa sopivuudesta ja asiaan panostamisesta.
  Tyylilleen omistautuneet ovat usein reilusti yli teini-iän ja käytös erittäin asiallista ja ystävällistä. He eivät harrasta ympäriinsä riekkumista ja kikatteluja, kirosanojen ylenpalttista viljelyä ja kovaäänistä meluamista.
  Tässä pieni alkupaketti, kyselkää jos joku jäi vaivaamaan!
   
 2. Neitopeikko Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  05.05.2007
  Viestejä:
  3 167
  Saadut tykkäykset:
  4
  Omia suosikkejani on: Cure, Joy, Division, Bauhaus ja Nick Cave. Mutta goottia minusta ei saa tekemälläkään! Vaikka pukeudun usein mustaan ja käytän silloin tällöin nahka/ PVC-vaatteita.
   
 3. Tarpeeksi nähty Vierailija

  Eikä näin täti-näkökulmasta ole väliä onko oikeaoppinen sitä taikka tätä. Sillä ei ole tuon taivaallisen väliä, jokainen tekee juuri niin kuin tahtoo, sillä tavalla kuin tahtoo, kuuntelee kasarimusaa ja pukeutuu gootiksi, kuuntelee metallia ja pukeutuu kotimaisiin junttivaatteisiin tai ei edes ajattele koko asiaa. Ei se elämä ole niin mustavalkoista!
   
 4. Varjotar Killing Whispers

  liittynyt:
  05.07.2008
  Viestejä:
  7 015
  Saadut tykkäykset:
  0
  No ei varmasti olekaan, mutta toiset ihmiset siitä sitten viimeistään sitä tekevät.
   
 5. Miksi? Vierailija

  Miksi kirjoitit tuon postauksen?

  Jos jengi on kiinnostunut gooteista, he a) googlaavat tai b) kysyvät.
   
 6. -poika- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  108
  Saadut tykkäykset:
  0
  "Miten sitten erottaa muodikas teini ja tyylilleen oikeasti omistautuva gootti toisistaan?"

  Ei goottityyli ole muodikasta.
   
 7. Hipsi Vierailija

  Minusta on hienoa, että on erilaisia tyylejä ja alakulttuureita. Tylsää olisi, jos kaikki näyttäisivät samanlaisilta. Monesti alaryhmää edustavat ovat joutuneet taistella ihmisten ennakkoluulojen kanssa, mikä kasvattaa luontoa ja auttaa itseäkin ymmärtämään erilaisuutta.

  Rohkesti vaan esiin kaikki hipit, jupit, gootit ja punkkarit. Mukavaa, kun katukuvassa vilisee erilaisia ihmisiä.
   
 8. hiihaa Vierailija

  Luulen, että ymmärrän aloittajan ongelman/mieliharmin. Joku on mukana alakulttuurissa, elää sen mukaan ja haluaa myös pukeutumisellaan osoittaa kuuluvansa kyseiseen ryhmään. Pukeutuminen on hyvin vahva osa omaa identiteettiä. Silloin voi olla aika ankeaa, kun jonkin trendin perässä juoksevat alkavat yhtäkkiä pukeutua samalla tavalla ilman sen syvällisempää kulttuurituntemusta tai -harrastusta. Vähän ajan kuluttua tämä porukka huomaa jonkun toisen jutun ja vaihtaa tyyliä kerrasta.

  Samahan se periaatteessa on, miten ihmiset pukeutuvat ja onko siinä taustalla mitään sen kummempaa. Mutta AP on oikeassa siinä, että ihmisillä on taipumus niputtaa kaikki samannäköiset tyypit yhteen nippuun, joten goottiestetiikkaan viehtynyt ja perehtynyt on helppo luokitella trendipelleksi. Sama koskee tietysti muita alakulttuureja. Mutta eipä sille mitään voi. Jos on riittävän rohkea pukeutuakseen oman ideologian mukaisesti, pitää myös olla riittävän hyvä itsetunto mahdollisten hymähtelyjen kestämiseen. Kyllä se pukeutumisen tausta selviää ihmisille sitten keskustelujen myötä hyvinkin helposti.

  Pari vuotta sitten muuten suomennettiin mainio goottiestetiikkaa käsittelevä kirja, Gavin Baddeleyn Goth Chic. Vanha mustahuuli, nykyinen täti-ihminen, suosittelee :)
   
 9. Varjotar Killing Whispers

  liittynyt:
  05.07.2008
  Viestejä:
  7 015
  Saadut tykkäykset:
  0
   
 10. Varjotar Killing Whispers

  liittynyt:
  05.07.2008
  Viestejä:
  7 015
  Saadut tykkäykset:
  0
   
 11. Empusa xD Vierailija

  Hohhoijjaa, samat ongelmat vaivaa nähtävästi edelleen näitä muutaman vuoden teini-iän ylittäneitä "gootteja" kuin jo yli vuosikymmen sitten. Meuhkataan sitä kuinka itse ollaan niin truu-gootteja ja muut wannabet pukeutuu vaan muodin vuoks samalla lailla vaikkei edes harrasta aitoa "goottikulttuuria".
  Ja sitten jupistaan sitä kuinka näiden wannabeiden takia vanhat mummot luulee että kaikki pitkätukkagootit on saatananpalvaajia hautakivien potkijoita.

  Joo, ehkä mä oon vaan vanha mutta huvittaa kuinka kaikki pikkugootit kuvittelee olevansa aina parempia, valaistuneempia ja muutenkin niin paljon henkevämpiä kuin muut kanssaikäisensä kun kuunnellaan vähän goottimusaa synkässä huoneessa, mustien kynttilöiden lepattaessa, kädessä Bram Stokerin Dracula ja toisessa kädessä lasillinen punaviiniä. Vaatteet ovat tietenkin viimeistä piirtoa myöden.
   
 12. karakkainen Vierailija

  Juu, eipä taida löytyä muuta ihmisryhmää joka pitäisi itsestään yhtä paljon meteliä kuin gootit. Gooteilla tuntuu olevan hirveä pätemisen tarve. Ulkopuolisesta tuollainen synkkä ja epäkäytännöllisen absurdi tyyli vaikuttaa lähes sairaalta mieltymykseltä. Väkisinhän siinä alkaa miettiä saatananpalvontaa jne, kun siltä se näyttää.

   
 13. Vuosisata Vierailija

  Kyllä aikuinen ihminen ottaa pukeutumisessaan huomioon myös sen, minkä vaikutuksen hänen ulkonäkönsä/tyylinsä tekee muihin ihmisiin. Tähän pätee ihan sama asia kuin käytöksen suhteen. Jos ihminen itsepintaisesti pukeutuu tyyliin, jota suurin osa ihmisistä paheksuu (kokee negatiiviseksi ym.), niin hänestä myös ajatellaan tiettyjä asioita (mm. epäkypsyys, kapinallisuus, tajuamattomuus yleisistä normeista ja niiden merkityksestä). Myös "kulttuuri" ja "elämäntapa" -perustelujen sotkeminen keskusteluun sekä arvostuksen vaatiminen kertoo omaa tarinaansa.

  Ihmisillä ON erilaisia esteettisiä mieltymyksiä. Niiden käytännön totettamisesta voi tulkita ihmisen persoonaa - ei välttämättä ollenkaan sillä tavalla kuin kohde kovasti toivoisi tulkittavan. Ulkonäkö kun on myös paljon muuta kuin estetiikkaa ja viiteryhmiin kuulumista, meillä ihmisillä se on myös julkisen sosiaalisuuden väline. Ne jotka pitävät "omaan viiteryhmään kuulumista" ja esteettistä mieltymystään tärkeämpänä kuin julkista hyväksyntää, kestäkööt muiden katseet. Lisäksi tässäkin keskustelussa on vilahtanut myös se puoli, että julkinen huomio saattaa olla tavoiteltavakin asia - asianharrastajien mielestä kaikilla ei saisi olla omistusoikeutta heidän erikoiseen tyyliinsä, jyvät on erotettava akanoista... Kyllä, myös tällainen ajattelu tukee stereotyyppistä kuvaamme erikoisesti pukeutuvista, epäkypsistä ihmisistä. Ja valitettavasti syystä.
   
 14. sasae Uusi jäsen

  liittynyt:
  02.04.2007
  Viestejä:
  2 552
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vuosisata: juuri tuota yritettiin useampikin meistä vääntää rautalangasta aiemmassa Horosko-look-ketjussa, mutta aina tuli aggressiivisia vastauksia tyyliin, että "ei naista voi leimata horoskon näköiseksi vaikka sillä olisi mitä päällä...". No miksi joku sitten edes vaivautuu laittamaan päälleen epämukavat, kylmät, vaikeasti huollettavat horoskovaatteet, jos ne ovat muka täysin neutraalit, eikä niiden näkijälle tule _eikä saa tulla_ mitään kulttuurisia, historiallisia tai esteettisiä mielleyhtymiä? Mikä pointti niiden päällelaittamisessa näin ollen on?
   
 15. Varjotar Killing Whispers

  liittynyt:
  05.07.2008
  Viestejä:
  7 015
  Saadut tykkäykset:
  0
  Se on vähän voivoi sitten vaan, jos joku muoti-ihminen ei diggaa, mua ei ainakaan kiinnosta pätkääkään. Minä en halua hukkua massaan, johon valtaosa kansasta kuuluu. En allekirjoita samoja elämänarvoja enkä tapoja enkä pidä siitä tyylistä ihan noin muutenkaan. Itseni vuoksi minä pukeudun ja näytän juuri siltä, miltä minua kiinnostaa, muut tyytyköön siihen.
   
 16. sasae Uusi jäsen

  liittynyt:
  02.04.2007
  Viestejä:
  2 552
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tuo on samalla asian toinen puoli, eli että kyllä mä kannatan erilaisia ala- ja katumuoteja, koska olisi tuhottoman tylsää, jos koko maailma olisi samassa beigessä bisnes- tai esbo-lookissa. Edellisellä viestillä vain yhdyin edelliseen siinä, että ainahan tyyli heräättä muissa mielikuvia, ja kuten Ziva huomautat, tarkoituksesi ei olekaan olla näkymätön tavis.
   
 17. mielikuvista Vierailija

  Joo, kyllä ihmiset herättää pukeutumisellaan mielikuvia. Mutta miksi ja miten?

  Montako saatananpalvojaa tunnet, karakkainen? Minä en tunne yhtä ainoaa, joten en voi sanoa, miltä he keskimäärin näyttävät. Ainoa muistamani julkisuudessa satanismiinkaan tututustumisen tunnustanut julkkis on Kauko Röyhkä, joka on enemmän yli-ikäisen rockabillyfanin kuin gootin näköinen. Olisiko tämäkin gootit = saatananpalvojia -mielikuva ihan karakkaisen omien fantasioiden tulosta?

  Mitä tulee synkkään tyyliin, sitä näkyy Suomen katukuvassa joka talvi. Vai miksi 90 % ihmisistä käyttää mustaa talvitakkia?
  Ja mitä tulee epäkäytännöllisen absurdiin tyyliin, siihen laskisin aika monet tyylit. Korokepohjasandaalit (näyttävät kömpelöiltä ja aiheuttavat paljon nilkkamuljahduksia), kapeakärkiset piikkikorkokengät (tarttuvat kiinni mattoihin ja laattojen väliin, puristavat varpaat ja aiheuttavat jalkavaivoja), haalarit (mikä on epäkäytännöllisempää kuin se, että joutuu riisumaan kaikki vaatteet pissalla käydessään)... onhan näitä epäkäytännöllisiä muoteja vaikka kuinka paljon. Ja absurdeja - vai mitä sanotaan siitä, että pikkutytöillä näkee samanlaisia vaatteita kuin strippareilla?
   
 18. mielikuvista Vierailija

  Olen eri mieltä!
  Tätä ajatusta jos jatketaan, niin miksi naista ei voi leimata epäsiistiksi, tyhmäksi ja heikkoluonteiseksi, jos hän on ylipainoinen? Kaikkihan tietävät, että ylipaino on epäterveellistä ja lisää hikoilua ja että laihduttaminen onnistuu, jos tahtoa riittää.

  Miksi ei naista voi leimata uusnatsiksi, jos hän ajaa päänsä kaljuksi? No miksi joku leikkaisi päänsä kruunun pois ja altistaisi epäkäytännöllisesti päänsä paleltumiselle, jos kalju on muka täysin neutraalik, eikä sen näkijälle saa tulla mitään kulttuurista tai historiallista mielleyhtymää?

  En nyt väännä tätä rautalangasta enempää, ymmärrät varmaan pointin. Mielleyhtymä saa toki tulla, mutta jos se tulee, pitäisi jokaisen aikuisen ihmisen osata ajatella, että kyse on ensi sijassa OMISTA ennakkoluuloista ja asenteista, jotka pitäisi kitkeä pois. Valitettavasti aikuisia ihmisiä näyttää olevan maailmassa aika vähän. Sen sijaan on paljon ihmisiä, jotka harrastavat stereotypioita ja ovat asiasta vielä ylpeitä.
   
 19. Vuosisata Vierailija

  Arvasinkin, että väärin käsitetään ja loukkaannutaan. Jotain tulkinnasta kertoo se, että vastauksissa vilahtaneet asiat eivät mitenkään liittyneet omaan tekstiini: massa, massasta erottautuminen, leimaaminen, ennakkoluulot. Ihmisluonne toimii ja tulkitsee tietyllä tavalla, ei siitä tarvitsee vetää liioitellun raadollisia käsityksiä esim. huoraksi leimaamisesta.

  Taustatietoa: Pukeudun päivittäin tyylikkään virkanaisen vaatteisiin. Satunnaisesti käytän kuitenkin todella erikoisia vaatteita, lähinä tiettyjen tapahtumien yhteydessä. Tiedän aiheuttamani reaktiot, ymmärrän niitä täysin ja ne ovat minulle ok. Olen sinut itseni kanssa, eikä minulle tule mieleenkään vaatia ymmärrystä, odottaa ihailua "rohkeasta massasta erottautumisestaani" tai tuntea tarvetta idenfitioitua mihinkään ryhmään kuuluvaksi/kuulumattomaksi, olivat he sitten asiallisia aikuisia tai copycatnuoria. Mikäli kohtaa esimerkiksi saatananpalvonnasta höpisevän mummon, on KYPSÄLLÄ ihmisellä valmiudet ymmärtää mummonkin näkökannan syitä ja jättää asia omaan arvoonsa.

  Viestini pointti tiivistettynä: ihmiset tulkitsevat toisia ihmisiä heidän vaatetuksensa perusteella. Yhteiskunnassa on tiettyjä normeja, joiden rikkominen herättää tiettyjä ajatuksia. Nämä ovat faktoja, ne kannattaa hyväksyä. Ja kuten tämänkin keskustelun perusteella näkyy, ennakkokäsitykset (eri asia kuin ennakkoLUULOT) ovat syntyneet valitettavasti aivan syystä.
   
 20. tämätuose Vierailija

  Tyydy sinä sitten siihen, että osa ihmisistä tulee aina pitämään pukeutumistasi typeränä, epäkäytännöllisenä, naurettavana, huorahtavana, you name it.

  On aivan samantekevää miten pukeutuu, joku valittaa siitä kuitenkin.

  Jos kerran muiden näkemykset eivät sinua kiinnosta, miksi a) kuvasi on IRC- galleriassa, b) kirjoitat tänne inkuvinkupostauksen omasta tyylistäsi ja c) vieläpä linkität nuo kuvasi tähän ketjuun?   
 21. mielikuvista Vierailija

  Mitä eroa on ennakkokäsityksillä ja ennakkoluuloilla? Eikö molemmissa oleteta jotain jonkin mielikuvan pohjalta?

  Miksi ennakkokäsitykset ovat syntyneet aivan syystä?
  Jos siis puhutaan vaikka tämän keskustelun aiheista - gootit/huoravaatteet. Montako goottia olette tavanneet? Kuinka moni heistä on osoittautunut lähemmän tutustumisen jälkeen saatananpalvojaksi tai huomionhakuiseksi pikkutytöksi ja vahvistanut näin ennakkokäsitystä?
  Montako naista olette tavanneet, jotka pukeutuvat huoramaisesti? Kuinka moni heistä on lähemmän tutustumisen jälkeen osoittautunut seksityöläiseksi ja vahvistanut ennakkokäsitystä?

  Entä kuinka moni ei ole vastannut ennakkokäsitystä/ennakkoluuloa? Kumpia on enemmän? Vai oletteko koskaan edes tutustuneet yhteenkään valtavirrasta poikkeavasti pukeutuneeseen niin hyvin, että osaisitte sanoa hänestä yhtään mitään?

  Edelliset viestini vaikuttavat ehkä hiukan aggressiivisilta, mutta ei ole tarkoitukseni hyökätä ketään vastaan. Ei edes kenenkään mielipidettä vastaan. Haluaisin kuitenkin herättää vähän ajattelua ja itsetutkiskelua aiheesta. Miksi olemme niin kärkkäitä lokeroimaan ihmiset ulkonäön perusteella? Miksi ennakkokäsityksistä poikkeavat kokemukset eivät välttämättä muuta näitä käsityksiä?
   
 22. Varjotar Killing Whispers

  liittynyt:
  05.07.2008
  Viestejä:
  7 015
  Saadut tykkäykset:
  0
  Missä tässä ketjussa on linkki kuviini? Miten irc-galleria elämäni liittyy tähän? Miten tämä on vinkumisketju? Kunhan vain halusin tuoda sitä asioiden oikeaa laitaa kun niin paljon valheellista paskaa täältäkin löytyy.
   
 23. Vuosisata Vierailija

  Ja taas. Lokerointi, seksityöläinen, saatananpalvoja. Ei tätä asiaa noin överiksi tarvitse vetää. Ne jotka toisiaan määrittelevät tällä tavalla, taitavat olla teinejä ja muita yli-ikäisiä henkisesti torsoja. Paljon hienosyisempiä ovat ne päätelmät, joita fiksumpi porukka tekee pukeutumisen perusteella. Ymmärtäen, omia etsikkoaikojaan muistellen :D
   
 24. Varjotar Killing Whispers

  liittynyt:
  05.07.2008
  Viestejä:
  7 015
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näinpä. Nää ennakkoluulot goottien kaikenmaailman saatananpalvonnasta perustuu median levittämään väärään tietoon, eli siis sen tekemiin "tutkimuksiin" toimittajan omien käsitysten pohjalta. Media levittelee "faktoina" tietoja, muttei ole oikeasti vaivautunut ottamaan totuudesta selvää tai pyrkinyt muuttamaan näitä stereotypioita.
  On myös justii noi pahimmassa angstiajassaa rypevät kapinalliset pikkuteinit, jotka eivät oikeasti tiedä mitään, mutta esittävät kyllä kaikkitietävää ja parempaa. Ite pyörin alakulttuureiden parissa on ihan muutenkin. Festareilta löytyy paljon sellaisia, jotka eivät näytä ollenkaan metalli/goottihenkiseltä, mutta ovat sitten musiikillisesti vannoututempiakin. Kaikkialle mahtuu nipottajia, vinoilijoita ja uhoajia. Niin myös meidän pariin, mutta kyllä voin sanoa, että valtaosa gooteista ja metallisteista on ystävällisiä ja kohteliaita ja sitäkin enemmän jos olet sitä heille!
   
 25. filthy little... Vierailija

  Minäkin muistelin nähneeni linkin, mutta ei se ollutkaan tässä keskustelussa, vaan "Miksi emme kestä, kun joku toinen sanoo itsestään hyvää?" -keskustelussa. Siinäkin vihjasit, että tyyliäsi pilkataan tai arvostellaan. Valitettavasti (useilla) ihmisillä on tarve luokitella ja lokeroida muut ihmiset jollain perusteella luokkiin, ja ulkonäkö on eräs tällainen peruste. Inhoan lokerointia, mutta sen kanssa on pakko elää. Pukeudun metallihenkisesti, ja tiedän, että jotkut ihmiset vetävät siitä omia johtopäätöksiään. Antaa heidän tehdä niin. Ei kiinnosta niin kauan kun eivät tule haastamaan riitaa.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti