Hae Anna.fi-sivustolta

Murteilla tiutiu 2020

Viestiketju osiossa '50+' , käynnistäjänä Nuorin sisar, 01.01.2020.

 1. vierailija Vierailija

  Taas on kansalaiset jääny polttamaa nahkaasa ulos ja naukkailemmaa virkistävii juomii. Kähä se. Jos täs ei tuu kirjoteltuu muute ni hyvvää jussii kaikille. Herroille: pitäkää sepalus kii venneessä ja mieluummi istukaa ku seisotte vennees. Tilastot kertoo murheellist asiaa hukkuneist just näillä tuntomerkkilöillä.
   
 2. Turvennuija Vierailija

  Nin se stek kai o, ninku toi erelline kirjotti, taikka ste ei. Joskus ovvaa semmonev viilis, ettei kirjottelut just huvita.
  Emmää tosta koronasta nir ressaa, mutta nää helteet kyllä mennee yli mun ymmärryksej ja siatokyvy. Mää kur ruppeej jo tosa kahrenkymmenenkahren kraatin vaiheilla keittään yli, ninsanotusti. Meilleio mittään konneellista ilmastointiakan, nin noi vanhat hirsiseinäkkir ruppee jo päästääl lämpimäl läpitte. Niettä ku aamusella o tuala ulkopualella semmoset sittemän-kahreksantoista kraatia, nin täälä sisällä o jottai kahrenkymmenenseittemän vaiheilla. Koitas nys sten nukkua semmottesa saunasa, varsinkik ku mää tykkään nukkua yllensä jossain kuuren- seittemäntoista pykälän lämmösä.
  Mutta jos tuala yläkerrasa o toi termostaatti jotenkij jummiintunnu, ni ei se o mun asiani sitä ruveta korjailee, niettä täälähäs ste kärvistellääj ja toivotaan että joko tottus tähä taikka ste kelit vähäsev viilenis.
  Mutta kaiesta tästä välittämättä taikka stej juur sen tähren mää haluan toivottaa kaikille luannikasta jussinaikaa. Ja ninku toi erellinenki muistutti, nin pitäkää, hyvät ihmiset, järki pääsä, nimittäin siälä ylemmäsä pääsä.
  Niettä ei muuta ku hauskaa jussinaikaa itte ste kullekki.
   
 3. vierailija Vierailija

  Tervehyksii ja hyvää juhannuksen jälkeistä elämää

  Kävi äske mieles, ku imasin vettä vissypullost (iha hanavettä eikä vissyy), et on se sit hyvä, ku mei kaupungil on tuos ääres aika iso kaivo, se ku alkaa tuost kaupunginlahelt ja jatkuu vissii Kuopioo saakka, ainaki Savonlinnaa asti, en nyt ruppee karttaa kaivamaa esille tarkistuksii varte. Kaivoin kuiteki ja jatkuuha se viel Kuopion taakseki tää yhtämittane vesi, voipi iha huoletta juuva vaik toisenki hörpyn sitä hanavettä, ei taia iha heti vesi loppuu. Onneks kaupungil on aika hyvät puhistuslaitteet, ku ei tiiä, mitä kaikkee siin raakavees oikei onkaa, kalatki tekkee ties mitä ja laskeeha nuo isot tehtaatki pienemmist puhumattakaa välil vahingos yhtä jos toistaki tuoho rannan tuntumaa. Ei oo vissii pariakymmentä vuotta siitä, ku ois valkopyykin pesijöille iha ilmaseks ollu lipeetä, ois vaa käyny tuos tehtaan kulmal lakanapyykil. Onneks se lipee hävis aika äkkiä, mut kyl ranta-asujat olliit vähintääki lievästi närkästyneitä. Muistan ku yks miun työkaveri kerto, minkälaiseks heiä rannas vesi muuttu, ei iha heti arvannu laskee lapsiaa uimaa. Mut onneks luonto korjas iteki, ettei iha koko järvee tarvint ajaa suodattimie läpi. Oli se kyl aika rumaa se vesi. No, sillo ku mie olin pien ja opettelin Pappilanniemes uimaa, uimaves oli noin pääsääntösest sitä lipeellä vahvistettuu, mut tulipaha penikoist puhtaita, ku lipeeveessä lioteltii.

  Olin tuos vähä aikaa hiljaksee, ku yks kaks rupes vähä suututtamaa - mei pihast kaavettii se muutamaa kertaa mainittu lehtikuusi. Oli huoltofirman puutarhurin mielest liia lähekkäi koivu, tää lehtikuusi ja sit helkatin isoks kasvanu vuorimänty. No piti sit se lehtikuusi siit kaataa, vaik ois sen koivunki siitä nurin saanu. Ilmeisesti joku tartti kallista lehtikuusta, runko ku oli iha virheetön, ei kannossakaa näkyny minkää sortin lahoo tai muuta vikaa. Mitenkähä nuo puut tuol metäs oikei pärjäävätkää, ku asustelevat nii lähekkäi ainaki villisti kasvavassa metässä, istutusmettä on sit toine juttu. Jos puitte välis on muutama metri, kasvaaks ne liia lähekkäi, ku ovat viimeset parikymment vuotta siin sulas sovus olleet. Oli mei asukkaista aika monella muutama vähemmä kaunis sana sanottavana tästä kaadosta. Siihe sammaa syssyy päivän kahen pääst harvennettii just kukintasa aloittaneet tuomipihlajat - revittii maasta juurinee. En mie aikasemmi tiennykää, et harventamine tai alasleikkaus tarkottaaki juurinee repimistä, mut nyt sitte tiiän. Oon mie aikasemmi luullu melko hyvin ymmärtäväni tuollasii tavallisii suomenkielisii ilmasuja, mut tulipaha tääki virhe nyt sitte oikaistuu. Nii et tuossa syyt siihe, et mie oon ollu vähä liia kiukkune mittää kirjottamaa.

  Tää koronakaranteeni ei paljo ole miu rauhaa häirinny, enhä mie muutekaa just kylillä käy riekkumas, lukemist on seinällä ja postimyynnist saa uutta, jos ei entiset riitä, kaupas ehtii käyvä siihe aikaa ku ei oo kovasti ruuhkaa ja vaik oiski, siellä käyvää sillo ku on tarvis. Luulis sitä tänki ikäsen ihmisen iha ite ymmärtävän, ettei mee väen väkisin sellasii paikkoihi, mis maholliset virukset ja bakteerit leijuilevaat. Katoin tuos joku aika sitte oma kanta -tiedoistani yhtä terkkarikäyntiä ja jo oli nuori hoitaja kirjannu miu tietoihi, et mie kieltäyvyn menemästä K-sairaalan päivystyksee ja mie olin just selittäny, miks en mee - iha varmasti kieltäyvyn, kun miul on oma immuunipuolustus jokseenki olematon yhen aikasemman, vuosikausii kestäneen lääkityksen takia. Jotkut on viruslinkoja, mie oon sit se imuri. Mut mites selität, jos ei kuulija ymmärrä. En mee vieläkää sinne yskijöitte ja aivastelijoitte sekkaa, mut onneks ei ainakaa just nyt oo mittää sellasta syytä.

  Istuin eile mei pihakeinus lukemas ja välil neulomas, kuuntelin ku räksät piti metakkaa ja lentelivät eestakasi - oli joko poikane puonnu pesästä tai sit varis oli hätistelemäs niitä ja niie poikasii, meteli oli kuitenki kova. Siin istuskellessa kattelin sit siin vaahteroie seas lentelevii tipusii, yks kirjosiepposetä on siin muutaman kerran käyny pyörähtelemäs. Missähä sen pesä mahtaa olla, ei kuitekaa siin vaahteras, siin on tyhjä räksän pesä, ollu jo muutaman vuuven, seurattii siin keinus istues naapurirouvien kans sitäki pesimistä. Aika pelottomii ne pesänhaltijat olivatki, myö keinus ja hyö ja heiä poikaset siin vähä toista metrii ylempänä. Eihä myö hei pesimistä haluttu häiritä, kaik seuraajaat iteki lapsellisii, tosin mei lapset olivat jo lentäneet omii pesiinsä.

  Muuta ihmeempää ei täs sit taia kuuluukaa, ulkona on vielki näi iltakymmeneltä yli 25 astetta lämmintä, ei juur tuule, pilviä mie en nää, ku on sälekaihtimet nii kulmittai, ettei täst pääse yläsuuntaa näkemää. Bellikset kasvaat nii tiuhas, et hyvä jos heinää vähä sielt täält näkyy. Syreenit lopettivat jo viime viikol kukkimisen, kirsikat olivat tuos kesäkuun alus nii vaaleenpunasii et oikei.

  Ja Lounaselle sen verra vihjettä patalaiskalt: jos tullee taas sellane yltiöpäine hinku ruveta normaalii kovemmast siivoomaa, käy ja keitä kahvit ja istu ja juo sitä kahvii hitaasti ja nautiskellen mahollisesti jopa jonku oivallisen leivonnaisen tai jäätelön kans ja harkitse huolellisesti sen mahollisen siivouksen edut ja haitat. Kuuma ja hiki siin siivotes kuiteki tulee, joten kannattaa ensi vahvistaa itteään sillä kahvilla ja nisulla tai jäätelöllä.

  Toivotanpahan hyvää kesää, seuraava isompi juhlan aihe noi valtakunnallisesti taitaa olla unikeon päivä ja sit naisten viikko, jos ei mittää muuta ihmeempää satu.

  Jos jottai sattu unohtumaa, ni kirjottelenpa sit ku muistan.

  Voikaa hyvi älkääkä polttako nahkaanne, toivottaa

  Nuorin sisar
   
 4. vierailija Vierailija

  Nahan polttaminen ee oo ollu ongelma. Katoin eelen ihteeni vessan peeleistä. Oekeessa käsivarressa näätti olevan iso mustelma. Putosin pari yötä sitten yöllä sängystä. Näin unta, jossa hyppäsin. Löösin ihteni sängyn ja seenän välistä. Polovesta irtosi pieni pala nahkoo. Aloin siivota kuin heekkopäene. Vaehoin nukkumaan sängyn toeselle laijalle ja hyvin on uni kelevannu. Jos alan hyppiä vasemmalle tipahan lattian tyynyille.
  Nyt on käsivarsi kuin tatuoitu. Syvämmenmuotone kuvio. Tuntemattomat tietysti luuloo, että siinä tuas on yks lähisuheväkivaltatappaus.
  Eno puttoo venneestä ja minä heekale en pysy sängyssä.
  Irwin laalo ennenvanahaan Lievestuoreen Liisasta. Kirka tuas Varrella virran. Äitivaenaa tykkäs Kirkan laalusta. Lähellä olevasta joesta pijetään hyvvee huolta. Mukava kävellä joen vartta.
  Lehtipuista tulloo mieleen muistoja. Työpaekalla jalostettiin puita ja jookossa oli lehtikuusia. Tiällä kasvaa kommeita lehtikuusia.
  Ostin eelen Me Naiset-lehen Suvi Tiilikainen jutun taatta. Hyvä, että nykyajan immeiset kääpi terapiassa miettimässä lapsuuttaan.
  Ussein rätneen itekseni oisko pitäny jättee Tuhnis heti alakumetreillä.
  Lehessä on hyvä juttu pienistä työeläkkeistä. Raha on ollu minullakkiin aena tiukassa. Näättelijä Aino Seppo kerto miten löösi alansa nuorena. Lehtiä on mukavampi lukkee lehdestä kuin netistä.
  Lintuja on kiva seerata. Valkoposkihanhirukat ovat olleet tänä kesänä tapetilla. Luojan luomia nekkiin ovat vaekka muanviljelijät pitävät niitä muanvaevoina.
  Koronan taatta en tiijä mitä tekisin reessun kanssa. Taetaa olla viisainta pysyä kotimuan kamaralla ja kuunnella Ohisalon viisaita puhheita. Oishan se kaaheeta, että kävisin hakemassa taavin tänne riesaksi.
  Katoin eelen evuskunnan iänestyksen vieraslajijupakasta. Hyvin suan aekani kulumaan, kun seeroon mualiman mennoo.
  Suomi ellää metistä. Mua noosoo koronasuosta ajan olloon. Veronmaksajat ihon värriin kahtomatta maksaa meijän eläkkeet. Aarinko paestaa myös risukassaan.
  Nousen tabletti+jumppapalloasennosta, laetan netin kiinni ja syön jiätelötuutin. Oli eelen Prismassa tarjouksessa 6 kpl 1,35 €.
  Viihyn nahoissani rupi polovessa ja syvämen muotone mustelma käsivarressa. Sitä ennusti aekoenaan kansanevustaja Helsingin yössä. Kun oppii tuntemmaan ihtensä ja viihtyy ihtensä kanssa, nahat ovat sopivan kokoset. Minulla Tuhniksen kanssa on elämämme suurin ihme eessä. Sallaisuus, jonka lupasin pittee omana tietonani.
  Elämä kantaa ja suo parastaan kultaisilla ikävuosillamme.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti