Hae Anna.fi-sivustolta

Mustat ienrajat lapsella

Viestiketju osiossa 'Lastentaudit' , käynnistäjänä Outi1, 23.01.2008.

 1. Outi1 Vierailija

  4-vuotiaalla pojallamme on mustat viirut lähes kaikissa hampaissa aivan ienrajassa. Etuhampaat ovat onneksi vielä siistit. Tietääkö joku, mistä tämä voi johtua?
  Hammashoitolassa arveltiin, että banaanin syöminen voi aiheuttaa sen. Banaanin pois jättäminen ei kuitenkaan auttanut. Pesu ei puhdista mustia viiruja. Poika syö tavallista kotiruokaa, juomana on piimä, maidosta hän ei välitä. Karkkia hän ei syö paitsi satunnaisesti suklaata. Limsoja emme juo ja mehuakin harvoin. Hampaat alkavat jo näyttää aika hurjilta, joten pian täytyy mennä hammaslääkärille puhdistuttamaan ne. Mutta mikä ihme voi aiheuttaa tällaista?
   
 2. Ninde Vierailija

  Onko lapsella minkäänlaista lääkitystä? Meillä tuli samanlaista nestemäisestä lääkkeestä.
   
 3. Outi1 Vierailija

  Mitään lääkitystä ei ole, mutta tästä tuli mieleen, että hän syö Multitabs Mini - monivitamiinitabletteja. Ne ovat purutabletteja, ehkä ne värjäävät hampaat. Täytyypä jättää ne pois ja katsoa saako hampaat sitten puhtaiksi.
  Miten saitte puhdistettua hampaat lääkityksen jälkeen? Onnistuiko se kotikonstein?
   
 4. Mustahammas Vierailija

  Meillä ilmaantui mustia raitoja lapselle maitohampaisiin jo aikas pienenä. Pesimme hampaita, nameja harvoin, eikä limppariakaan silloin juotu ollenkaan.
  Siinä vaiheessa kun nämä raidat olikin jo reikiä, hammaslääkäri naputti minulle, että lääkkeet olisi pitänyt laittaa ruitalla kurkkuun, etteivät tuhoa hampaita!!!
  Hänellä siis oli pienenä korvatulehduksia jatkuvasti ja monia lääkekuuria. No, en tiedä olisiko auttanut jos olisi hampaat heti lääkkeen oton jälkeen pessyt, mutta eihän sitä ruuttaa voi pienelle lapselle kurkkuun työntää!
  Maitohampaat siis katkesivat edestä ennen rautahampaiden tuloa.. Ei ollut kaunista katseltavaa, onneksi rautahampaat tulivat pian sen jälkeen ja ne nysät otettiin pois.
  Kun ei voi kaikkea aina tietää ja tuollaisetkin "neuvot" ja tiedot tulee jälkikäteen..
   
 5. vaavi mustahammas Vierailija

  Meillä on 9kk:n jolla on mustaa alaetuhampaissa(muita hampaita ei vielä ilmaantunut) =( Pistinkin aiheesta jo vauvan hoito palstalle, mutta vinkkasivat sieltä tänne. Löytyykö siis muita joilla mustaa jo näin aikaisin. Onko se siis kariesta vai mitä? Harmittaa, kun olen yrittänyt olla niin varovainen pussaillessa, vauvan tuttia/ lusikkaa, ym. en ole ikinä suuhuni pistänyt..raskausaikana kävin siinä mutans streptokokki-bakteeri testissä, ja olihan sitä, niinkuin suurimmalla osalla suomalaisista.. Mutta pitääköhän tässä ryhtyä johonkin toimiin hampaiden suhteen, vielä ei olla neuvolaan soitettu.?
   
 6. peikkojen äiti Vierailija

  Kirjoitinkin jo tuonne vauvapuolellekin tästä, meillä on kotona kaksi lasta joiden molempien hampaat värjäytyvät.

  En oikein usko tuohon lääketeoriaan, isompi (7v) ei ole juurikaan lääkekuureja syönyt, eikä vitamiineja purutabletteinakaaan. Pienemmälläkin värjäymät näkyivät jo ennen ensimmäistä antibioottikuuria. Limsoja, mehuja ja karkkeja meillä on harvoin ja hampaat harjataan säännöllisesti. Reikiäkään meillä ei ole kummallakaan lapsella. Ja molemmilla on ollut värjäymää ihan vauvasta alkaen.

  Jossain vaiheessa syytettiin, juomavettä, mutta en usko että sekään on totta, koska olemme lasten iän aikana juoneet niin porakaivovettä kuin kahden eri kunnan vettäkin. Eikä vaihteluilla tai sillä että pienin ei ole juonut porakaivon vettä ole ollut vaikutusta tilanteeseen.

  Meille hammaslääkäri on sanonut, että joidenkin ihmisten sylki on vain sellaista koostumukseltaan, että aiheuttaa tällaisen ikävän kosmeettisen haitan. Hän sanoi, että tämä voi olla kausittaista, pysyvää tai loppua joskus, ei pystytä ennustamaan mitään varmaa. Värjäymien kehittymisen ehkäisyyn antoi neuvoksi sähköhammasharjan käytön sekä fluoritablettien käytön.

  Isompi käy n. 6 kk:n välein hammashoitajalla puhdistuttamassa hampaat. Pienempi (3v) ei ole vielä käynyt, en ole uskonut että suostuisi operaatioon kun hammastarkastuksissakaan ei ole vielä suostunut yhteistoimintaan, mutta tulee lähiaikoina menemään (isommalla aloitettiin reilun 3 vuoden iässä).

  Jos joku tietää hyvän poppakonstin värjäymien estämiseen kokonaan, oikein illolla otamme vinkin vastaan ; )
   
 7. minä Vierailija

  mistäköhän tämä johtuu jos aikuisella on ylähampaissa samat mustat viirut ienrajassa. hampaat muutoin ovat hyvässä kunnossa eikä reikiä ole ollut koskaan.
   
 8. juomavesi? Vierailija

  Kutsutaan värjäymiksi, johtuvat joko ravinnosta, juomavedestä tai suun omasta happo-emästasapainosta. Itselläni sitä esiintyi lähes kolmekymppiseksi, siinä vaiheessa oli menossa neljäs asuinkunta, juuri oli muutettu eikä sen jälkeen ole tarvinnut puhdistaa kuin yhden kerran 17 vuoden aikana, sitä ennen piti poistaa vuosittain. Olen varma että syynä oli juomavesi, koska olin asunut 8-24 ikävuodet samalla paikkakunnalla varmaankin saman vedenpuhdistamon alueella ja siitä seuraavat 5 vuotta naapurikunnassa.

  Reikiä on ollut harvakseen, 17 vuoden aikana paikattu 2 kertaa, mutta hammaskiveä tulee ja sitä raaputellaan vuosittain kun käyn suuhygienistillä.
   
 9. Lyijy Vierailija

  Liiallinen lyijy elimistössä?
   
 10. uusi Vierailija

  Hei! Meilläkin on samaa ongelmaa reilun vuoden vanhalla lapsella. Hankalaa kun uusia hampaita kasvaa kokoajan, ja harjaiden hampaus on muuttunut lähes mahdottomaksi. Ehjä ikenet aristavat, ja suu pysyy niin supussa ettei oikein väkisinkään voi avata. Tarvittaessa puree myös sormia ja räpistelee. Ennen hampaiden pesu onnistui paremmin, nyt ei oikein ollenkaan. Syö fluoritabletteja ja normaalia ruokaa. Ei makeita juttuja ollenkaan. Juo helsingin vettä. Mikä avuksi mustaan ja hampaiden pesuun? Täällä ei vielä ole ollut mielestäni kelvollisia vinkkejä. Onko tietoa jostain hyvästä vauvojen/lasten hampaisiin erikoistuneesta hammaslääkäristä pääkaupunkiseudulla. Voisi käydä näyttämässä hammaskaluston.
   
 11. Äiti myös Vierailija

  Johtuu vedestä. Näin sanoi hammaslääkäri. En muista, oliko se rauta vai mikä, mutta juomavedestä johtuu.


   
 12. iso isä Vierailija

  Hei. Hampaiden mustuminen yhdistetään keliakiaan ja gluteiini intoleranssiin. Se on merkki siitä että gluteeniviljat pitää karsia ruokavaliosta pois ja vielä samalla kun vaihtaa maidon punaiseen luomumaitoon niin korvatulehduksia ei enään ole.
   
 13. Se musta hampaiden ienrajalla on värjäymää. Meillä molemmilla lapsilla tämä ikävä vaiva. Äitinä vaivaa se älyttömästi..pian jotkut luulevat etten huolehdi lasteni hampaista lainkaan, vaikka näin ei todellakaan ole!!
  Hammaslääkäri sanoi esikoisen kohdalla että hänellä on värjäävä sylki. Sille vaivalle ei voi tehdä mitään, mitkään ei siihen auta.
  Puhdistamista 6kk välein.
  Odotan innolla ens kuuta kun esikoisella eka puhdistusaika varattu!! :)
  Nyt nuorimman kohalla on käynyt samoin.. kaikki alahampaat ienrajoilta tummat vaikka ikää ei ole kuin 1v7kk.. :(
   
 14. maisku Vierailija

   
 15. kauhukakara Vierailija

  Johtuu kiille-sementtirajan värjäytymisestä. Eli ikenet ovat vetäytyneet, jolloin paljastuu hampaan pintaa, jossa ei ole suojaavaa kiille kerrosta. Tämä alue värjäytyy helposti, joskus saattaa puhdistua itsestään juuri esim. juomaveden vaihtumisen yhteydessä, mutta useimmiten puhdistuu vain erillisellä puhdistuksella hammaslääkärissä. Värjäytymisestä ei sinändä ole kuin kosmeettista haittaa, mutta toki kiilteetön pinta reikiintyy helpommin.

  Useimmiten ienten vetäytymisen, (josta tämä värjäytyvän alueen esiin tulo johtuu,) aiheuttaa liian kovalla hammasharjalla peseminen.
   
 16. vierailija Vierailija

  Törmäsin diagnoosiin "tetrasykliinin aiheuttama kehityksen aikainen hampaiden tummuminen", eli mikäli olet raskausaikana käyttänyt kyseistä lääkeainetta niin sieltä voi löytyä jollekin selitys.
   
 17. vierailija Vierailija

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti