Hae Anna.fi-sivustolta

Näyttelijäksi?

Viestiketju osiossa 'Opinnot ja kurssit' , käynnistäjänä -EE-, 27.12.2012.

 1. -EE- Vierailija

  Hei!Haluasin kovasti päästä näyttelemään elokuviin,mainoksiin jne.Pitäisikö "näyttelijän ura" aloittaa avustajan töillä?Olen lukenut, ettei avustajia arvosteta ja heitä valitaan summan mutikassa eikä sitten välttämättä oteta edes kuvauksiin mukaan eikä palkka ole elokuvalippua suurempi.Kuinka paljon tämä pitää paikkaansa?Olen kohta 12.Onko minun ikäisilleni juurikaan rooleja tai avustajan paikkoja haussa?Kiitos vastauksista jo etukäteen!:)
   
 2. Pari vinkkiä Vierailija

  Jos tosissasi alalle havittelet, liity koulusi tai kotipaikkasi johonkin luovan ilmaisun kerhoon tai harrastelijateatteriin.

  Erilaiset ohjelma-avustajia välittävät yritykset toimvat juuri noin kuin olet lukenut: avusajat ovat liikkuvaa rekvisiittaa ja siitä ei todellakaan makseta juui mitään, hyvä kun kahvia ja sämpylä on kymmenen tunnin päivässä tarjolla! Siitä huolimatta tein sitä yhdessä vaiheessa muutaman vuoden, ehkä runsaat 30 keikkaa. Useimmiten pyyntö tulee lähes edellisenä päivänä ja kuvausaika voi alkaa jo aamulla klo 6. Heillä ei ole käytössään kuvia tms tietoa vain ikä ja sukupuoli, ja sen mukaan toimitaan.

  Oikeat työt menevät mallitoimistojen kautta. Siellä on tavismalleillekin omia luokkia.

  Olet alaikäinen, joten sinulla tulee olla huoltajan suostumus kaikkiin keikkoihin.
  Pyydä myös varmistamaan ko firmojen luotettavuus äläkä koskaan itse maksa mitään listoille pääsemisestä!
   
 3. ent. extraaja Vierailija

  Ohjelma-avustajille ei tosiaan makseta muuta kuin ruokakorvaus ja leffalippu (jos siis kyseessä leffan avustus). Ohjelma-avustajakokemuksella ei edetä yleensä näyttleijän töihin tai mainoksiin, koska elokuvan tai TV-sarjan taustalla hortoileva porukka on ihan taviksia, eikä juuri mitään vaatimuksia ole ikää, sukupuolta ja mukana tuotavia tai annettavia vaatteita lukuunottamatta. Ainakaan Suomessa siis. Tein tällaisia extran hommia myös yhdessä Aasian maassa ja siellä meille maksettiin aina myös palkkaa, päivän pituudesta riippuen n. 100-150 euroa/päivä plus ruuat. Extrat valittiin hieman tarkemmin kuvan ja profiilin perusteella. Päivät olivat todella pitkiä, esim. klo 6 kokoontuminen jonnekin paikkaan (kotoa siis lähtö esim. 5:30 eli ylös klo 5). Suuri osa aikaa oli odottelua kun kameroita viriteltiin ja siirrettiin ja pääosanäyttelijät harjoittelivat omaa otostaan (jonka taustalla me muut siis olimme). Tämä siis joskus esim. todella kylmässä ulkoilmassa ja vaikkapa kesävaatteet päällä (koska esim. huhtikuussa kuvataan kesällä ulos tulevia ohjelmia).

  Jos taas havittelet mainoksiin, ota yhteyttä suoraan mainostoimistoihin ja mallitoimistoihin (niihin oikeisiin, ei kuvakansiolla rahastaviin).

  Näyttelijäksi havittelevalle sama ohje kuin edellä: mene mukaan paikkakuntasi tai koulusi harrastajateatteriryhmään ja myös muihin ilmaisullisiin harrastuksiin kuten tanssi ja laulu/musiikki. Panosta koulussa erityisesti äidinkielen ja kirjallisuuden opiskeluun sekä liikuntaan (näyttelijät ovat yleensä liikunnallisia ja tämä alue testataan teatterikoulujen pääsykokeissa). 18-vuotiaana haet sitten Teatterikorkeakouluun - se on varmin tie alan ammattilaisuuteen.
   
 4. ent. extraaja Vierailija

  Lisään vielä, että toki TV-sarjoissa ja elokuvissa on rooleja lapsi- ja nuorisonäyttelijöille (esim. Risto Räppääjä -sarja). Näihin valitaan näyttelijät koekuvausten perusteella ja esim. Helsingin Sanomissa saattaa olla ilmoitus koekuvaustilaisuudesta. Koekuvauksissa elokuvan ohjaaja, roolittaja ja tuottajat seulovat sitten sadoista paikalletulleista ne muutamat lapset tai nuoret, jotka sopivat rooleihin ja vaikuttavat muutenkin reippailta ja mukautuvilta. Osa lapsinäyttelijöistä toki löytyy ihan elokuvantekijöiden tuttavapiiristä, esim. kameramiehen siskon lapsi sattuu olemaan just oikean ikäinen ja näköinen ja osaa tarvittaessa näytellä.

  Sitten on olemassa ääninäyttelijöitä animaatioihin, esim. Ghibli-animaatioiden suomeksi dubatut versiot. Niissäkin on usein lapsirooleja. Näissä ilmeikäs äänenkäyttö, persoonallinen ääni ja selkeä artikulointi ovat tärkeitä pointteja.
   
 5. Teak ei ainoa Vierailija

  Teak EI ole se AINOA varmin tie alan ammattilaisuuteen. Monet todella kuuluisat suomalaiset näyttelijät eivät ole käyneet kyseistä koulua. Ilmankin pärjää.
   
 6. ent. extraaja Vierailija

  Olet oikeassa. On toinen paikka, josta on tullut monta kuuluisaa suomalaistan näyttelijää: Tampereen yliopiston näyttelijänkoulutuksen ohjelma

  Sitten on muutama, jotka ovat opiskelleet ulkomaisissa teatterikouluissa.

  Sekä, lähinnä 50-60-vuotiaiden sukupolvessa niitä, jotka ovat tulleet ns. pitkää linjaa, ensin esim. ylioppilasteatteri tai muu harrastajteatteri, näyttelijäharjoittelijaksi johonkin pienemmän kaupungin kaupunginteatteriin, siitä sitten pienempien osien kautta isompiin, siitä ehkä TV-roolia jne.
   
 7. Alaa harrastanut Vierailija

  Myös ammattikorkeakoulut antavat esittävän taiteen koulutusta.

  Ennen ammattikoulutukseen hakeutumista kannattaa pyrkiä nuorten harrastajaryhmiin. Niissä saa tuntumaa siihen, mitä näyttelijän työ muun muassa voisi olla. Lisäksi kokemus antaa itsevarmuutta, jota tarvitaan ainakin pääsy- ja esiintymiskokeissa.

  Olin itse nuorena harrastajateatterissa yhden talven. Se oli antoisaa ja mielenkiintoista, mutta vei lähes kaiken vapaa-ajan. Harjoituksia oli kolmena iltana viikossa, kuudesta yhdeksään, ja esityksiä joka viikonloppu. Harrastuksesta oli kuitenkin se seuraus, etten sen jälkeen ole pelännyt minkäänlaista esiintymistä.
   
 8. vierailija Vierailija

  Hei, haluasin näytteliäksi Suomessa että ulkomailla. Mistä tiedän hakea koesiintymisiä ja koekuvauksia? Mistä edes tietää aloittaa? Tarviiko jotain koulutussta että voi aloittaa näyttelyn?
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti