Hae Anna.fi-sivustolta

Narsissin, tulppaanin ym sipulit kukintojen lakastuttua

Viestiketju osiossa 'Piha ja puutarha' , käynnistäjänä aloittelijan kysymykset, 12.04.2008.

 1. Mitä tehdä sipuleille? Jättääkö maahan vai ottaa pois? Jos otan pois, missä vaiheessa? Eli pitääkö kasvien varsien olla jo ihan keltaiset ja nuupahtaneet? Missä säilytän sipulit? Pitääkö niitä ensin kuivattaa jossain?

   
 2. Jätä maahan Vierailija

  SIpulit jätetään maahan, niille ei tehdä mitään. Tuottaakseen kukan seuraavanakin keväänä sipuli tarvitsee vettä ja ravinteita sen aikaa kun lehdet ovat vihreitä. Puutarhamyymälöistä saa esim. kanankakkaa joka on oivalista lannoitetta. Hajuhaitta jää vähäiseksi kun kastelet reippaasti lannoituksen jälkeen tai juuri ennen kaatosadetta. Sateessa kakkarakeiden kanssa ei viitsi sohlata. :)

  Lehdet saisi ottaa pois vasta kun ne ovat kellastuneet. Tämä kestää aika pitkään, kesäkuu menee hyvinkin odotellessa. Mitä kärsivällisempi olet, sen parempi sipuleille. Narsissit ovat helpompia kasvatettavia kuin tulppaanit eli niihin tulee varmemmin useana vuonna.

  Sipulit lisääntyvät jakaantumalla. Toisiin kasvaa pikkusipuleita tyveen (esim. sinililja), toiset ikään kuin halkeavat (narsissi, tulppaani). Sipulit jaetaan syyskuussa ja istutetaan uudelleen. Pikkusipuleilla voi mennä vuosi-pari ennen kuin jaksavat tehdä kukan. Jakamista tarvitaan aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua sipuleiden istutuksesta.

  Sipuleita ylös kaivaessa on oltava varovainen. Sipuli vetää itse itseään juurilla syvemmälle maahan ja isot sipulit päätyvät yllättävän syvälle. Sipulia ei saisi vahingoittaa kaivaessa tai se mätänee helposti ja altistuu taudeille.
   
 3. ei tarvitse Vierailija

  nostaa maasta joka vuosi; ~5:n vuoden välein. Silloin otetaan liiat sipulit pois eli istutetaan harvemmin.

  Puutarhamyymälöistä saa esim. kanankakkaa joka on oivalista lannoitetta. Hajuhaitta jää vähäiseksi kun kastelet reippaasti lannoituksen jälkeen tai juuri ennen kaatosadetta. Sateessa kakkarakeiden kanssa ei viitsi sohlata. :)
  - kanankakka laitetaan mullan alle, jolloin se ei haise (5-10 senttiä multaa päälle ainakin)
   
 4. "Jätä maahan" Vierailija

  Joo, kiva neuvo uuteen kukkapenkkiin tai jos lannoitettavaa aluetta on vähän. Esim. nurmikolla oleville omenapuille neuvotaan kaivamaan poteroita kanankakkaa varten. Jos valmiiseen perennapenkkiin kylvää kanankakkaa ja levittää 10 cm multaa päälle, sieltä ei moni kasvi enää nouse. Viisikin senttiä on liikaa useimmille.

   
 5. alkuperäinen Vierailija

  Kiitos vastauksistanne. Ongelmana on vain se, että kukkapenkissä, jossa on nuo sipulikasvit, on myöhemmin kesällä paljon muita kukkia. Joten rikkaruohoja kitkiessä ym meinaa nuo kevään sipulit tulla ylös vahingossa. Siksi ajattelin, että olisi helpompi ottaa ne pois ja laittaa maahan vasta syksyllä.

  Jos haluaisin menetellä noin, miten teen sen? Missä vaiheessa sipulit pois maasta ja missä ja miten säilytän ne? Kellari on.
   
 6. Zibuli Vierailija

  Itse annan sipulien olla maassa, mutta napsaisen kuihtuvat kukat pois, että voima menee takaisin sipuliin eikä siementen tekoon.

  Sipulien kuivattaminen taitaa olla aikamoinen taitolaji. Ainakaan säännönmukaisesti en jaksaisi ryhtyä niiden nostamiseen. Jos niitä jokunen pullahtaa pintaan maata muokatessa, lykkään takaisin vaan. Lisäksi pyrin istuttamaan sipulit omiksi ryhmikseen enkä ripottele niitä sinne tänne. Teen niistä esim. pitkänomaisia vanoja perennaryhmien väliin, jolloin niistä ei jää kovin isoja "tyhjiä" alueita loppukesäksi.

  Narsissit lisääntyvät minulla hurjasti ja joskus niitä joutuu kaivelemaan pois kukkapenkkiä uusiessa. Olen antanut sipulien kuivaa (sitten kun lehdet ovat lakastuneet) sanomalehden päällä ja sitten varastoinut pihavajassa, missä astiassa milloinkin. Narsissit ovat aika kiitollisia tässä suhteessa, esim. tulppaanit nirsompia. Harvoin tulppaaneja saa yhtä komeaan loistoon kuin ensimmäisenä keväänä kaupasta tuonnin jälkeen.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti