Hae Anna.fi-sivustolta

narttukoiran juoksuajasta

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä uusi koira, 07.09.2009.

 1. uusi koira Vierailija

  Harkitsen aikuisen kotia etsivän koiran ottoa, kyseessä on narttu, joten kysynkin tässä juoksuajoista.
  Mistä tietää juoksuajan olevan tulossa?
  Pitääkö koira itsensä puhtaana? Vuotaako yleensä paljon?
  On olemassa "juoksuhousuja" koirille, siitäkin kysyisin tarkemmin.

  Jollei tahdo leikkauttaa koiraa, onko olemassa esim. e-pillereitä koirille?
  Kertokaapa kokeneemmat, kiitos.
   
 2. Ex-narttuja Vierailija

  Meillä on ollut kaksi narttukoiraa. Kumpikaan ei liiemmin puhdistellut itseään, joten eihän se mukavaa ollut. Housut toki hankittiin molemmille, mutta kun kumpikin oli lähes hännätön niin ei ne housut aina pysyneet. Ratkaisimme asian niin, että koira oli keittiössä työpäivän ajan ja matto oli otettu pois. Lattia oli helppo pyyhkiä.

  Jos minulla olisi nyt narttu, leikkauttaisin sen. Hormonilääkkeet ja jatkuvat juoksut voi aiheuttaa kohtutulehduksen ja kasvaimia. Eli eläinlääkärit ei suosittele e-pillereitä koirille. Juoksun tulon huomasi lähinnä koiran hellyydenkipeyden lisääntymisestä ja uroskoirien kiinnostuksen lisääntymisestä.

  Tuttavallani oli narttukoira, joka pesi itsensä niin hyvin, että ei koskaan sotkenut paikkoja, mutta lienee harvinaista. Myynnisssä on nykyään aika hauskannäköisiäkin juoksuhousuja, meilläkin oli leopardikuosiset.
   
 3. ruusu** Vierailija

  Minulla on tällä hetkellä 2.5 v. narttukoira ja aiemminkin vuosia taaksepäin on narttuja ollut. Minun koirani ovat aina hyvin pitäneet paikat puhtaina ja näin ollen koko asunto ei ole ollut veressä ja monesti jos on tippa maassa, niin olen osoittanut sitä ja koira nuolee sen pois. Näin se myös tajuaa paremmin pitää itsensä puhtaana. Mutta jos koiraa ei käytetä jalostukseen, niin minusta on ihan hyvä idea leikkauttaa se.
   
 4. leikkauksesta Vierailija

  Minkähän ikäisenä narttukoira olisi paras leikkauttaa?
  Onkohan vuodenajalla väliä?
  Mitähän sellainen leikkaus suunnilleen maksaa?
   
 5. vähän jotain.. Vierailija

  Narttukoira kannattaa leikata melko pian ensimmäisten juoksujen jälkeen. Siis juoksujen välillä, ei silloin kun on juoksut. Yleensä koirilla on noin kaksi kertaa vuodessa juoksut eli juoksujen väli on n. 6-7 kk. Joillakin koirilla juoksuja voiolla useampiakin kuin tuo kaksi per vuosi ja toisilla taas on harvemmin kuin kaksi per vuosi. Nuorilla nartuilla juoksut ovat usein myös epäsäännöllisin väliajoin ennen kuin tasaantuvat. Eli voi olla kolmekin juoksua vuodessa ja tasaantua sitten siihen kahteen kertaan.
  Leikkauksen ajankohdalla ei niin ole väliä. Tärkeintä on ettei anna koiran nuolla leikkausarpea. Yleensä koirat toipuvat tuosta leikkauksesta aika nopeasti.

  Viimeksi, kun oma koirani leikattiin niin se tuli maksamaan jotain 600 euroa, mutta se olikin jo vaikea leikkaus ja tulehdusvaaraa jne. koska oli kyse kohtutulehduksesta ja vanhasta koirasta. Koira toipui todella hyvin vain ekan yön oli vähän totinen ja kipuinen, mutta sai hyvin nukuttua kun annoin särkylääkettä. Viikon päästä poistettiin tikit.
  Noissa leikkaushinnoissakin on eroa, riippuen paikkakunnasta tai eläinlääkäristä jne. Vertaile ja kysele.

  Omat narttukoirani ei myöskään ole käyttäneet ikinä juoksujen aikana housuja. Ovat aina putsanneet itsensä ja nuolleet ne harvat tipat lattialtakin. Tuo vuodon runsaus on varmaan myös ihan yksilöstä kiinni ja myös se että pitääkö se itsensä puhtaana vaiko ei. Itsellä on kokemusta vain näistä kotimaisista koirista eli lapinkoira, porokoira, karjalankarhukoira.

  Narttukoiran juoksujen lähestymisen huomaa siitäkin, että se alkaa virtsaamaan tiehämmin pieni määriä siis kerrallaan ja tiruttaa vielä sittenkin vaikkei enää mitään tule. Uroskoirien jättämät virtsamerkit myös kiinnostavat entistä enemmän. Ja nartut pyrkivät myös virtsaamaan korkeammalle kuin normaalisti eli ne voivat nostaa koipea kuin uros vaikka normaalisti narttu kyykistyy pissatessaan. Nartut voivat tulla myös kuuroiksi omistajansa komennoille, kun hajut vie mennessään. Muutenkin nartut ovat omapäisempiä juoksuaikaan kuin normaalisti. Tässäkin on siis yksilöllisiä eroja.

  Kysele myös eläinlääkäriltä näistä asioista. Eläinlääkäriasemilla pieneläinhoitajatkin osaa hyvin neuvoa, soitat vaan lähimmälle ell-asemalle.
   
 6. vähän jotain.. Vierailija

  "Narttukoira kannattaa leikata melko pian ensimmäisten juoksujen jälkeen."
  kannattaa po. voidaan
   
 7. vielä vähän.. Vierailija

  Juoksujen kestosta vielä, että esikiima on suurin piirtein noin viikon tai vähän ylikin. Sen jälkeen tulee varsinainen kiima ja se voi kestää reippasti yli viikon jopa toistakin viikkoa ja silloin on ne tärppipäivät, jolloin narttu antaa uroksen astua. Tänä aikana narttu voi olla aika villinä urosten perään. ;) Riippuu taas ihan yksilöstä ja rodustakin.
  Varsinaisen kiiman jälkeen on tasaantumisvaihe, jolloin nartun hormonitoiminta tasaantuu.
  Jotkut pitää, että nartun juoksut kestää kolmisen viikkoa. Itse olen vahtinut narttukoiriani vielä sen neljännenkin viikon. sillä vaikka nartulla ei enää varsinaisesti ole kiimaa, niin urokset silti haistaa sen juoksun olevan ja jotkut tosi "äijät" voi käydä kuumanakin. Jotta mieluummin pidän oman narttuni visusti kiinni hihnassa. Kannattaa sitten juoksujen jälkeen pestä narttu, että haihtuu ne hajut.

  Vielä se, että nartun alapää turpoo, kun sillä on ne juoksut. Siitäkin voi sen homman tarkistaa. Joskus kun on niitä vuodottomiakin juoksuja.
   
 8. russis Vierailija

  Meidän russeli leikattiin 1,5 v sitten, oli silloin 7 vuotias. Viikossa toipui hyvin, pari eka päivää vähän vaikeita. Koiralla oli viime syksynä pissatulehdus, verta tuli ja oli bakteereita. Sai antibioottikuurin ja parani. Puolen vuoden päästä tuli kauheasti verta, ihan kraattereita lumeen. Olimme toisella paikkakunnalla viikon ja soitettiin omalle lääkärille, sai lääkekuurin. Sen loputtua tuli kummia oireita, pissasi ihan tumman vihreää, jalatkin oli vihreät.
  Vietiin näyte, ei bakteereja eikä lääkitystä. Meni päivässä ohi eikä lääkäri osannut sanoa syytä.
  Tämä oli helmikuussa. Nyt elokuussa, huomattiin että tulee verta vähän, nuoli itseään vähän päästä. Taas näyte joka oli puhdas, vain verta näkyi.
  Meitä jäi vaivaamaan mikä koiralla on. Verta tuli muutamana päivänä ja näytti kuin olisi juoksu päällä, roikkui jalassakin ja läähätti.
  Voiko tulla juosu vaikka kohtu on pois mutta munasarjat on?
  Nämä 3 tapausta olivat just 6 kk välein.
  Lääkäri sanoi toisen kerran jälkeen että kohtuleikkauksesta voi johtua.
  Onko kellään vastaavia kokemuksia?
  Ei hoksattu kysyä silloin kun nyt vasta epäillään.
   
 9. uusi koira Vierailija

  Hei vaan,
  Kiitos vastauksistanne.
  Nyt on koira uudessa kodissa ja aikaisemmasta ilmoitettiin epämääräisesti, että "juoksut tulee varmaan tänä syksynä tai sit ens keväänä"
  Käytin koiran eläinlääkäriasemalla, jossa hoitaja neuvoi parhaan ajan sterilisaatiolle olevan juoksujen välissä, eli jos väli on 6 kk, niin kolmen kk:n kuluttua juoksusta hyvä leikkauttaa. Hormonitoiminnan ja verenvuodon takia tämä ohje.
  Seuraan nyt koiraa tarkasti sen takia.

  Muuten on hyvin mennyt, koira on hyvin käyttäytyvä ja perustottelevaisuus sillä on hallussa.
  Nuori koira kyseessä.
   
 10. tyyppi Vierailija

  läkäri on meille sanonut että ei kannata liian aikasin narttua leikata,koska se voi lyhentää kokonais elinikää että ehkä vasta joskus hmm... 3 vuoden jälkeen tai myöhemminkin..!
   
 11. Mojo Vierailija

  Pyh ja pah, ei piä kyllä paikkaansa tyyppi. Mun edellinen koira eli ihan 15- vuotiaaks asti ja vaikka oli leikattu vuosikkaana. Kohtutulehdus ei oikein parantunu lääkkeillä ja sitkeesti vaan uusi ja sit oli jo järkevää leikkauttaa koira, koska oli todella kipee noitten tulehdusten aikana. Silkkaa paskanjauhantaa, että lyhentäis kokonais ikää. Kyllä siihen vaikuttaa rotu, geenit jne.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti