Hae Anna.fi-sivustolta

Nestemäärät 1-1,5v / 10kg lapsella?

Viestiketju osiossa 'Vauvan hoito' , käynnistäjänä elmeri, 27.02.2010.

 1. elmeri Vierailija

  Paljonko teidän lapset tuon ikäisenä /painoisena on juonut nestettä päivässä?
  Ohjeistuksessa on, että yli 10kg lapsi pitäisi juoda yli litra nestettä päivässä. Meidän poika on hirmu huono juomaan. Se juo jotain maitoa vastaavaa juttua n 5dl päivässä ja sitten vettä ehkä pari desiä. Toki ruoassa on nestettä lisäksi. Siis kuitenkin vain n.7-8dl vuorokaudessa maksimissaan. Ei ole innostunut kovin paljoa vettä hörppimään. Menee päiviä ettei juo tätäkään kun jättää iltamaidotkin väliin. Pitäisikö tästä huolestua? Juoko muiden lapset sitten mielellään ja enemmän?

  Siis oireita lapsella ei ole. Pissaa tulee ja kakka kerran päivässä. Tosin joskus pissa toki on vähemmällä jos ei ole juonut tuotakaan. Mutta kun ei juo eikä uppoa vaikka tyrkyttää joka välissä niin minkäs sille teet...?!

  Ahistaa tämä
  t. elmerin äiti
   
 2. Muksu Vierailija

  Ei meilläkään ihan litraa mene. Meidän neito tykkään Muksu maidosta ja sitä joisi varmaan ihan kuinka paljon tahansa. Muuta (vesi tai tav. maito) ei juo kuin noin 2 dl päivässä
   
 3. kameli Vierailija

  Todella vähän menee meilläkin nesteitä. Maitoa ei mene juuri ollenkaan. Joskus kun "innostuu", niin saattaa päivän aikana juoda ehkä 1-1,5dl maitoa. Mutta harvoin. Vettä siis pääsääntöisesti menee ruuan kanssa. Joskus juo piimää. Mehut ynm. eivät uppoa ollenkaan, vaikka niitäkin mielellään antaisin ajatuksella, että kunhan jotain joisi. Mutta keskimäärin nestettä siis menee päivässä juotuna 2-5 dl. Ja tuo 5 dl:kin on tosi harvoin. Sen lisäksi ruuasta saa yllättävän paljon nesteitä. Pakko saada, koska neiti on varsin hyvinvoiva ja eikä tunnu vähästä nesteestä mitenkään oirehtivan :) Vaipat ovat märkiä ja nykyään pottaillessa tulee usein pissa. Kakkaakin tulee parisen kertaa päivässä.
   
 4. tiinaliisa Vierailija

  En ole edes tiennyt, että vielä sen maitomäärän lisäksi pitäisi muutakin juoda. Enkä ole kyllä huomannut tarkkaillakaan. Mutta kai sen huomaisi, jos lapset alkavat kuivua. Ihan hyvinvoivia ovat molemmat, 2v. ja 4v. vaikka en usko että juovat litraa päivässä. Mehua varmaan menisi vaikka kaksi litraa, mutta itse välttelen mehun antamista kun sen epäterveellisyydestä niin kovasti varoitellaan.
   
 5. ap_ Vierailija

  Niin no pissamäärästähän sen näkee sen riittävän saannin. Sitä vaan silti itse mietin kun lapsi oli vatsataudissa että eihän tuo normaalistikaan juo niin paljoa kun annettiin ohje nesteytykseen. Ja mitä tulee niihin 2 ja 4 vuotiaisiin, niillä tarve on enemmän. Se on noin 100ml/kg eli 10kg lapsella litra ja siitä aina ylöspäin.

  Tällä ei aina sitä pissaa tarpeeksi tule, siksi mietinkin. Mehustakaan ei välitä enkä kyllä annakaan mielelläni ettei tule sokeria.

  Kiitos vastauksista, kyllä tämä vähän lohdutti kun mietin että veteleekö teidän muiden taaperot tyytyväisenä mukitolkulla... :)
   
 6. Kiva tietää Vierailija

  Ei meidän puolitoistavuotias mitenkään juo litraa päivässä. Sehän tarkoittais kahta desiä nestettä per ateria eli kaksi nokkamukillista. Juo ehkä puolet tuosta, joskus ei sitäkään. Hyvin voi ja pissaakin tulee. Meille ei toisaalta ole annettu mitään ohjeistusta nesteeseen liittyen neuvolasta, en ole tiennyt et tämäkin on joku ongelma. :)
   
 7. tiinaliisa Vierailija


  Vatsataudissa varmaan olisi hyvä juodakin enemmän kuin normaalisti, koska nestettä poistuu niin paljon. Oletko varma, että nuo nesteytysohjeet on tarkoitettu ihan jokapäiväisestikin seurattavaksi? 20-kiloisen lapsen siis pitäisi juoda 2 litraa päivässä? Aika paljon minusta. Ei meilläkään ole neuvolassa ikinä moisesta mainittu mitään. Ja mites aikuiset? Pitääkö esim. 70-kiloisen aikuisen juoda 7 litraa päivässä?
   
 8. tiinaliisa Vierailija

  Pakko vielä sanoa, että jos lapsi olisi vatsataudissa, niin antaisin kyllä juoda mehua ihan rauhassa, oli sokeria tai ei. Eihän sitä nyt joka päivä kuitenkaan vatsatautia ole niin että tuskin siitä kovin paljon haittaa tulee kenellekään.
   
 9. 1v 9kk 13kg Vierailija

  Meillä on 13 kg poika, joka juo päivässä maitoa 6-8 dl. Vettä ei suostu juomaan ollenkaan. Ravitsemusterapeutilta kyselin juuri tuosta nestemäärästä ja totesi vaan, että ihan tarpeeksi juo kun kerran hyvin voi.
   
 10. ap*** Vierailija

  Joo siis se nestetarve pienellä on suhteessa enemmän ja sitten laskee. Tuossa kaava:

  Lapsen normaali nestetarve on: 1-10 kg: 100 ml/kg; 11-20 kg: 50 ml/kg; yli 20 kg: 20 ml/kg eli 10-kiloisen normaali nestetarve on lOxlOO ml=1000 ml(1 litra)

  Toki nestettä saa ruoistakin ja lapsen vointihan se on se mittari. Mietin vaan ihan siksi kun meidän poika tosiaan ei juo. Ei sitä mehuakaan. Vatsataudissa jouduin pakkojuottamaan ruiskulla suoraan kurkkuun hirveän huudon kanssa ja vältettiin sairaala juuri ja juuri. Mutta siis silloin rupesin miettimään normaalipäivää että eihän tuo koskaan saa noin paljoa vettä. No, enpä itsekään juo tarpeeksi joten kai se on yksilöllistä....

  T. Ap
   
 11. kameli Vierailija

  Juuri näin. Mekin törmäsimme tähän kun lapsemme oli vatsataudissa ja huolimatta ruiskulla suoritetusta pakkojuotosta, jouduimme käymään nesteytyksessä. Siellä lääkäri meille näistä määristä kertoi ja kun sanoimme, ettei todellakaan edes terveenä juo lähellekään tuota määrää, hän piti kamalan saarnan siitä kuinka pitäisi kyllä juoda.

  Noh, sen verran meillä on maalaisjärkeä päässä, että kun kerta lapsi on ihan hyvinvoiva ilman, että juo litran nestettä/vrk, niin turha sitä määrää on väkisinkään tuputtaa. Mutta kieltämättä kun välillä on todella huonon juomisen päiviä, niin väkisinkin alkaa räknäämään, että minkäs verran sitä nestettä tänään on mennyt. Meillä pitää hyvin usein aktiivisesti ihan juottaa. Ihan kuin lapselta itseltään puuttuisi janontunne kokonaan. Kuumilla ilmoilla ja lapsen ollessa kipeänä se neste-stressi aina nousee väkisinkin.

  Ja mitä mehun juomiseen tulee, meillä kyllä saisi juoda vaikka sitäkin. Oli kuinka epäterveellistä tai sokerista tahansa. Pääasia että jotain joisi joskus ihan vapaaehtoisestikin. Mutta eipä tosiaan maistu mehutkaan.
   
 12. napsu Vierailija

  Meillä myös juuri 1v. täyttänyt juo tosi nihkeesti. Maitoa menee 3-4dl, vettä muutamia kulauksia. Tietysti ruoan mukana saa nestettä. Pissaa tulee mun mielestä aika vähän kun vertaa mitä esikoisella tuli aikanaan, mutta koska on kuitenkin pirteä ja muuten hyvinvoiva en oikein usko että kärsii nestevajauksesta. Jos joku mahatauti tai muu iskisi, saattaisi kyllä äkkiä tulla ongelmia. Viimeksi kun oli pari päivää kuumeessa, vielä imetin iltaisin ja noi pari päivää imetin sitten useammin mikä varmaan pelasti tilanteen. Mehua en kyllä aio tarjota kuin vasta jos tosiaan tulee kipeeksi, meillä ei 4-v:llekään yleensä mehua tarjota päivittäin.
   
 13. itku ja kyynel Vierailija

  Eihän tuossa kaavassa nyt ole mitään järkeä. 10-kiloisen vauvan nestetarve siis olisi 1000ml, 11-kiloisen vauvan nestetarve 550ml jne, ja sitten taas 20-kiloisen vauvan nestetarve 1000ml ja 21-kiloisen 420ml. Äly hoi, älä jätä. Onko täällä taas joku nainen vähän ymmärtänyt asian väärin?
   
 14. Neste ja tasapaino Vierailija


  Pakko kommentoida näinkin vanhaan ketjuun jos joku etsii ko.tietoa ja oikaista tämä ilmeisesti miehen kirjoittama kommentti, kun ei ole älynnyt tuota kaavaa.

  1-10 kg: 100 ml/kg; 11-20 kg: 50 ml/kg; yli 20 kg: 20 ml/kg

  Eli 1-10kg lasketaan aina 100ml/kg ja sitten tuleekin se jännä vaihe jota tuo "älypää" ei ole tajunnut.
  11-20kg lasketaan 50ml/kg eli yli 10kg menevät kilot saavat 50ml/kg ja
  taasen yli 20kg menevät 20ml/kg

  Rautalangasta väännettynä: 11kg = 1000ml+50ml=1050ml
  12kg = 1000ml+100ml=1100ml
  13kg = 1000ml +150ml=1150ml
  14kg =1000ml + 200ml =1200ml
  jne...aina se 1000ml + painokiloa kohden 50ml 10kg ylittävältä.

  Ja sitten kun mennään yli 20kg niin:
  21kg = 1000ml + 500ml+20ml = 1520ml

  Ei siis ollenkaan vaikeaa laskea ja todella näppärä muistaakin.
   
 15. vierailija Vierailija

  Pakko kommentoida tänne kun täällä puhutaan juomisesta ja jos joku myöhemmin lukee näitä juttuja. Tuolla nesteellä tarkoitetaan kaikkea syötyä ja juotua päivän aikana. Mukaan lasketaan ruokakin paitsi täysin kuivat kuten leipä. Ei siis ole tarkoitus syödä ja sen lisäksi juoda tuota suositeltua nestemäärä kun sen saa hyvin ravinnosta. Ja kyllä takuulla alkaa näkyä nestevajauksen merkkejä jos pitkää jää reilusti alle minimimäärien. Kuumenna ja vatsatauti nostavat nesteentarvetta.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti