Hae Anna.fi-sivustolta

Nuoren huono kaveripiiri

Viestiketju osiossa 'Kasvatus' , käynnistäjänä Äiti on ihan loppu, 25.12.2009.

 1. Äiti on ihan loppu Vierailija

  Nyt tarvitaan apua ja neuvoja kipeästi. Mielellään vanhemmilta jotka ovat joutuneet painimaan samojen asioiden kanssa.

  Meillä on nyt suuria vaikeuksia 7-luokkalaisen kuopuksen kanssa. Ko. siis 13-vuotias tyttö. Yläasteen alkaessa kaikki vanhat kaverit jäivät ja kuvaan tuli täysin uusi kaveripiiri. Tähän ns. ydinporukkaan kuuluu omani lisäksi 2-3 muuta tyttöä + vaihtelevasti muita. Syksyn mittaan on tapahtunut kaikenlaista, tupakanpolttoa, alkoholikokeiluja, levottomuutta koulussa, pientä ilkivaltaa tms. Kunnes nyt se pahin mahdollinen; olivat ostaneet samanikäiseltä pojalta pullon vahvaa alholia ja tuloksena; 2 sairaalaan, omani hain kotiin selviämisaseman kautta. Tätä olen pelännyt koko syksyn. Vaikka itse olen äitinä ja vanhempana tehnyt omasta mielestäni lähes kaiken mahdollisen niin sekään ei näköjään riitä. Meillä on ollut tarkat kotiintuloajat, viikonloppuisinkin klo 21 ja tyttö viedään ja haetaan aina kylältä. Olen ollut yhteydessä syksyn mittaan kouluun, opettajiin, rehtoriin, kouluterveydenhoitajaan, kuraattoriin. Olen myös ollut yhteydessä nuorisotyöntekijöihin, olen antanut puhelinnumeroni eri tahoille jotta tarvittaessa JOS jotain tapahtuu minut saadaan heti kiinni. Soitan tytölle "tarkistussoittoja" illan mittaan jotta pystyn kuulostelemaan onko selvinpäin, jne. jne. Ja tämä siksi että tämä kaveriporukka jossa tyttö liikkuu on todella levotonta. Nämä uudet parhaimmat kaverit saavat olla ulkona ties kuinka myöhään,yötä ties missä (ilman että vanhemmat soittavat perään), alhoholia saavat ihan omilta vanhemmiltaan, lintsaavat koulusta. Eli saavat touhuta lähes mitä tahansa ja vanhemmat eivät puutu asiaan millään lailla, töppäilyistä ei tule mitään rangaistusta.

  Meillä on tähän asti mennyt koulu suht hyvin, tosin tyttö on levoton tunneilla mutta koenumerot ovat pääasiassa olleet kiitettäviä. Ei ole vielä lintsannut koulusta vaikka siihenkin häntä ovat muut houkutelleet. Kotiintuloajat ovat pitäneet vaikkakin jatkuvaa purnausta ja tappelua niistä käydään. Mutta nyt; tämä viimeinen tempaus on niin vakava juttu että miten tästä eteenpäin ? Psykologille odottelemme nyt aikaa, mutta se menee pakostakin tammikuulle. Tyttö tarvitsee nyt apua ja niin minäkin. Omat voimavarat alkaa olla lopussa. Koko syksyn jatkuva huoli tytöstä. Joka kerta kun puhelin soi niin sydän pomppaa kurkkuun että mitähän nyt ... joinakin iltoina istun yksin saunassa ja vaan itken.

  Tästä viime tempauksesta tuli tietenkin kotiarestia mutta sen verran arestia lievennettin että vanhat (ala-asteen) kaverit joita ei siis ole näkynyt moneen kuukauteen saivat tulla meille. Ja tytöillä olikin tosi hauskaa keskenään. Katselivat elokuvaa, leipoivat, tekivät karkkeja ja lumiukkoja pihalla ja kaikkea sellaista ihanan tavallista ja normaalia touhua millaista meillä ennen olikin. Mutta kaikki muuttui heti kun uudet kaverit laittoivat tekstiviestiä "milloin pääset arestista" ... samalla hetkellä vanhat kaverit jäivät ja nyt tyttö vaan odottaa että kotiaresti olisi ohi ja hän pääsisi taas uusien kavereiden mukaan. Ja siinä kaveripiirissä tehdään ihan eri juttuja. Pelkään että tytöt eivät ole ottaneet opiksi tuosta viimeisestä ryyppäysreissusta ... siinä olisi voinut nimittäin käydä todella pahasti. Miten ihmeessä tytön saisi irti tuosta ns. huonosta seurasta. Esim. nuorisotyöntekijä oli sitä mieltä että lapsen kaveripiiriä ei pysty valitsemaan (ikävä kyllä). Oikeastaan ainut mitä voimme tehdä on että rajat pidetään yhtä tiukkoina kuin ennenkin ja joillakin konsteilla pitäisi yrittää saada kaveripiirin vaikutusta pienemmäksi. Niin että elämässä olisi muutakin kuin nämä uudet kaverit. Miten - se onkin sitten toinen juttu. Tällä hetkellä tytöllä ei ole mitään harrastusta ja sellaisen aloittaminen nyt taitaa olla aika ylivoimaista. Harrastus pitäisi olla sellainen jossa ei näitä uusia kavereita ole ja sellaiseen juttuun tyttö ei halua edes lähteä. Välillä tuntuu että ainut mahdollisuus on pakata kimpsut ja kampsut ja koko perhe autoon ja muuttaa jonnekin Lapin perukoille keskelle ei mitään :(

  13-vuotiaan päässä ei ole vielä tarpeeksi järkeä jotta hän tajuaisi oman parhaansa. Me vanhemmat olemme tällä hetkellä hänelle vain "kusipäitä" jotka rajoittavat hänen menojaan ja kyttäävät tekemisiään. Jos jollain on kokemusta tai vinkkejä miten tämmöisessä tilanteessa pitäisi toimia niin laittakaa viestiä ...
   
 2. äippä66 Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.09.2007
  Viestejä:
  3 817
  Saadut tykkäykset:
  1
  Toisille murrosikä on rankempi, vaikka vanhemmat tekisivät parhaansa. Olette varmasti toimineet hyvin pitkälti ihan oikein, muuta tytär nyt vaan kapinoi voimakkaasti kaikkea vastaan, ja kokee rajojen ylläpitämisen vanhempien tekemänä kiusana.

  Olen samaa mieltä kuin mainitsemasi nuorisotyöntekijä, että lasten kaveripiiriä ei voi mennä valitsemaan. Ainoa keino toisiaan on pitää rajoista kiinni, niinkuin olette tehneetkin. Hankalaksi tekee tilanteen se, että kavereiden vanhemmat ovat piittaamattomia lastensa edesottamuksista. Kannattaisikohan kuitenkin yrittää ottaa yhteyttä näihin vanhempiin ja koittaa saada asiallista keskustelua aikaan?

  Tyttäreen kannattaa pitää normaali puheyhteys, tässä vaiheessa se on tärkeintä. Ja jossain sisimmässään tyttö varmaan tietää, että hänellä on välittävät ja luotettavat vanhemmat. Moraalisaarnat eivät auta, saattavat herättää isompaa kapinaa, varsinkin kun tilanne on näin voimakas.

  Minusta laittamanne lievennetty kotiaresti kuulosti varsin hyvältä ratkaisulta. Sitäkin ehkä voisi kokeilla uudestaan jos tyttö vielä aiheuttaa harmaita hiuksia.

  Toivotaan että hän olisi ottanut opikseen tästä liiallisesta juomisesta. Joillekin vaan yksinkertaisesti oppi menee perille kantapään kautta.

  Joku viisas on sanonut, että kaikki on kohtuullisen hyvin, kun murrosikäisen kanssa on selvinnyt hengissä!

  Voimia perheellenne!
   
 3. älä huoli Vierailija

  Hei, anna nuoren elää omaa elämäänsä, vaikka kuinkapaljon häntä kieltelet, hän silti kokeilee kaikkea, siksi suosittelen että ensimmäistä kertaa alkoholia kannattaisi kokeilla vanhempien kanssa ihan pienillä annoksilla, jottei nuori heti ota yliannostusta kaverien seurassa, sammu ja tukehdu omaan oksennukseensa, psykologille on aivan turha varata aikaa sillä nuoren kokemat asiat ovat aivan normaaleita, ja niin käy suurimmalle osalle nuorista, alkoholia on hyvä juoda jo ennen täysi-ikäisyyttä sillä tämä tuo kokemusta sen vaaroista, yleensä tämmöiset nuoresi kokemat asiat alkavat tapahtua juuri tässä yläaste iässä ja se on aivan normaalia joten anna nuoren elää omaa elämäänsä, sillä se on ainut tapa millä hän oppii itse päättämään. Joten siis, lopeta ylisuojeleminen, tarkkailupuhelut ja tiukat kotiintuloajat. Sillä se ei saavuta sinulle eikä nuorellesi mitään, mutta pidä huoli että hän ei käytä väkeviä alkoholijuomia, siihen se raja kuuluu vetää.
   
 4. vierailija Vierailija

  Ootko kuule ihan täysillä matkassa? Kuulostat itse teiniltä!
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti