Hae Anna.fi-sivustolta

Nuoren velkakierre

Viestiketju osiossa 'Kasvatus' , käynnistäjänä Huolestunut äiti, 29.10.2008.

 1. Huolestunut äiti Vierailija

  Surettaa esikoiseni, jo parikymppisen omillaan asuvan velkakierre. Poika on vakituisessa työssä, saa kohtuullista palkkaa, mutta ei osaa käyttää rahojaan, eli lainailee pikavippejä. Uskoisin, että tilanne on vielä jonkinlaisessa kontrollissa, mutta pelkään, että ei pysy pitkän päälle näin. Poika törsää rahat harrastuksiin. Nyt tyttöystävä muutti samaan osoitteeseen. Ovat olleet jo pitkään yhdessä, mutta kauankohan tyttökään tällaista jaksaa katsoa.

  Kun poika oli pieni ja murrosiän alussakin vielä, elimme melko nuukasti, mutta vähitellen elintasomme parani ihan hyväksi. En voi sanoa, että olisimme törsänneet rahaa, mutta nuukemminkin olisi voinut elää. Poika oli hyvin tarkka esim. siinä, että käytti vain merkkituotteita. Kun hän meidän vanhempien avioeron jälkeen halusi muuttaa isänsä luo, joutui hän tottumaan elämään isän hyvin pienien tulojen varassa. Rahaa ei riittänyt välttämättömäänkään. Poika joutui tyytymään halvempiinkin farkkuihin ym. Silloin tällöin jouduin ostamaan pojalle välttämättömiä koulutarvikkeita tai antamaan synttärilahjoiksi harrastusvälineitä. Ottaako hän nyt takaisin tuota köyhää aikaa, kun saa viimein omaa rahaa (on saanut pari vuotta)?

  Olen yrittänyt opettaa hänelle tulojen ja menojen suunnittelua, ei näytä olevan apua. Velkaneuvojalleko hänet lähetän? Vai onko kellään muita neuvoja?

  Muistan, että kun aloitin seurustelun hänen isänsä kanssa, joka oli jo silloin työelämässä, mutta asui vanhempiensa luona, oli hänkin aina rahaton palkastaan huolimatta. Silloin ei vaan ollut pikavippejä, eikä mahdollisuutta ajaa itseään ainakään niin helposti velkakierteeseen kuin se nykyään tapahtuu.
   
 2. Mamuli Vierailija

  Vastuuhan on tietysti pojalla kun hän jo omillaan asuu. Mutta ymmärrän sinua, että haluat auttaa poikaasi. Ja ennenkuin tilanne menee katastrofiksi, raha-asiat kannattaisi tietysti tsekata mahdollisimman nopeasti. Mitä jos istuisitte alas ja pohtisitte asiaa yhdessä. Katsotte velat ja tulot, ja teette jonkinlaisen maksusuunnitelman.
  Jos asia tuntuu hankalalta selvitellä teidän kahden kesken, kannattaa ottaa ulkopuolinen avuksi. Mutta kannattaa toimia ennenkuin tilanne on mahdoton. Voi näitä pikavippejä. Miksi niitä myönnetään, ja miksi tänä päivänä ollaan niin, että kaikki mulle ja heti. Eikö tunnu kivalta ensin säästää jotain tiettyä kohdetta varten ja sitten vasta ostaa se kun raha on kasassa?
   
 3. yks tavis neuvoo Vierailija

  Kyllä nuorelle täytyisi opettaa ihan ensiksi se asia, että kaikki kulutettavat ja käytettävät rahat on ihan itse ansaittava!
  Olis hyvä teettää lapsilla maksua vastaan joitain kotitöitä niin lapsi oppisi heti alun perin sen asian, että työstä saa palkkaa ja raha ei kasva puussa.
  Viikkorahaa ei pidä antaa ilman työntekovelvoitetta!
  Näin lapsi huomaa, että kun tekee työtä - saa rahaa ja voi ostaa - mutta kun ei ole raHAA EI VOI MITÄÄN OSTAAKAAN
   
 4. toinen tavis Vierailija

  Olen ihan samaa mieltä kuin edellinen. Minua kauhistuttaa tämä nykyajan lasten kasvatus, lapsille opetetaan pienistä saakka että kaiken saa tekemättä yhtikäs mitään. Seurustelen ihmisen kanssa joka itsekin on löyhäkätinen rahojensa kanssa = ruoat ym välttämättömät pitää koko ajan ostaa velaksi Visalla koska tili menee heti vanhojen velkojen maksuun ja myös kaikkeen turhaan. 7-vuotiaalle lapselleen hän osti jonkun pelin joka maksoi yli 300 euroa !!!!!!! Ei helvetti!
  Lapsensa on muutenkin oppineet siihen että esim vaatteita käytetään tasan yksi päivä ja sitten ne heitetään lattialle lojumaan sen jälkeen. Eli mitään ei tarvitse tehdä itse.
  Katsokaa vaan mammat ja iskät omiin napoihinne ja miettikää mistä nää onnettomat uusavuttomat raasut tulee...
   
 5. Mamuli Vierailija

  Mutta tässä tapauksessa se on jo myöhäistä. Nyt täytyy vain ottaa asia haltuun, ettei mene pahemmaksi.
   
 6. sohfvffis Vierailija

  Nuoret ovat älykkäitä kuten heidän vanhemmatkin mutta valitettavasti samalla tyhmiä.Onko äly sitä varten että toimitaan tyhmästi itseään vastaan?Nuoret räpläävät jatkuvasti kännykkäänsä.Heille se on pyhä kapine.Tajuavatko edes että joka räpellys velkaannuttaa ,kuka maksaa?Kakaroilta kännyt pois.Ilman kyseistä rahantekolelua pärjätty oikein hyvin.Kyseinen kapistus taitaa olla pelkkä pahuuden lähde.Kakarat sekoilevat noiden takia.
   
 7. mummuska Vierailija

  11.11.08 10:23
  toinen tavis (vierailija)
  "...Katsokaa vaan mammat ja iskät omiin napoihinne ja miettikää mistä nää onnettomat uusavuttomat raasut tulee..."

  Toinen tavis puhuu asiaa. ...mutta mutta aina ei voi olettaa, että edes se vanhempikaan on kyvykäs opastamaan nuortaan, koska hänkin voi kokea olevansa oikeinkin onnekas kun voi antaa lapsilleen "kaiken", ajattelematta kauas kantoisempia seurauksia.

  Rahojen ja muun talouden hallinta on ihan yksi tärkeimmistä kansalaistaidoista.

  Siksi myös vanhempien pitisi oppia tajuamaan se, että lapselle kaiken ilmaiseksi saamisen opettaminen on vastuutonta.
  - VAIKKA vanhemmilla olisikin varaa antaa "se kaikki" - niin silti lapsi on "pantava itse ansaitsemaan" tiettyjä asioita.
  Nykyisin jo hyvin nuoret alkavat olla vailla esim. vaikkapa musiikkituotteita ylen määrin omistukseensa.
  Mielestäni nekin ovat sellaisia, johin hyvinkin nuoren lapsen voi opettaa itse säästämään.
  Esimerkkejän määrättömästi:
  Pienetkin tytöt voi säästää vaikkapa paperinukkeihin, pojat johonkin mekaaniseen leluun tms.
  Alusta alkaen opitaan TAVOITTEELLISTA toimintaa ja samalla opitaan ettei raha tule ilmaiseksi kenellekään.
   
 8. sohfvffis Vierailija

  Nuorisoa käytetään siekailematta hyväkseen.Maksajana viimekädessä vanhemmat.Nuorille tyrkytetään kaikkea mahdollista.Esimerkiksi se ihmetyttää miksi nuoret kulkevat alvariinsa juomapullon kera?Entäs nämä Mp.3.Kuulokkeet päässä kuunnellaan jotain hevimeteliä,päähän tungetaan kaikenaikaa joittenkin tuottamaa meteliä.Jotkut kehuvat sitä musiikiksi.Kyllä pitäs tollaset idolsja muutkin lakkauttaa.Ei nuoret ole mitään laulun kultakurkkuja.Se taito tulee vuosien työn ja harjoittelun kautta.Idolstuomaristolle tekis joskus mieli sanoa,poissaolevana olette parhaimmillanne.
   
 9. kuri ja järjestys Vierailija

  Itselläni ja pikkusisarellani on 7 vuoden ikäero (minä nyt 31 hän 24v.) Kun sisareni täytti 18v. hän otteli vanhempien selän takana monta eri kännykkäliittymää koska jokaisessa luvattiin ilmaista puheaikaa esim. 100min tms. Lehtiä hän myöskin tilaili ja vaatteita postimyynnistä. Hän myös halusi asua omillaan vuokralla, mutta ilmeni myöhemmin että vuokria maksoi kun jaksoi. Kaikenkaikiaan maksamattomista kännykkälaskuista, vaatteista, lehdistä jne kertyi yli 4000 euroa velkoja.

  Muu perhe emme tienneet mitään ennenkuin löytyi kirje ulosottoviranomaiselta pikkuneidin paperikasasta, kun hänet oli ajettu pois vuokra-asunnosta ja oli tullut takaisin ktiin asumaan. Velkoja oli häneltä karhuttu tuloksetta jo kauan, mutta kun neiti oli täysi-ikäinen niin vanhemmille ei asiasta ilmoitettu. Monet riidat riideltiin ja yritettiin takoa järkeä päähän, mutta jästipää kun on niin kaikki oli tuloksetonta. Tupakkaa ja kännykkä oli aina mukana menossa, mistä lie niihin rahaa sai.
  Nyt vasta on alkanut maksamaan velkojaan, koska viimeisin kotiintullut kirje ilmoitti että jos ei ilmesty velkasaneeraukseen tai mikä lie, niin poliisi tulee noutamaan kotoa. Siitä ilmeisesti pelästyneenä maksaa nyt n. 200e kuussa takaisin mokiaan, ja korot ovat tietenkin vuosien aikana kasvattaneet velan osuutta. Pikkusisareni tiedoissa tulee olemaan pitkään merkinnät veloista, luottoa hän ei saa eikä asuntolainaa.

  On se ihmeellistä että kaksi sisarusta kolmesta ovat normaaleja kansalaisia joilla lainat menee automaattisesti tililtä, ja jos ei ole rahaa niin silloin ei osteta yksinkertaisesti. Ja sitten on tämä pikku mätämuna joka ei välitä mistään mitään, ja kaikkia meitä on kohdeltu suurinpiirtein samoin - ehkä tätä pienimmäistä on lellitty hippusen enemmän.
  Eli ymmärrän ap:n huolen, ei se vastuu lopu vaikka lapsi on ns. täysikäinen ja surettaa kun katsoo vierestä kun nuori pilaa elämänsä välinpitämättömyydellä tai lapsellisuuttaan, luullen tietävänsä kaiken kaikesta.
   
 10. Repe Vierailija

  Täytyy kyllä sanoa että ei nuoria kannata aina syyttää. Monet vanhemmat ja erityisesti eläkeläiset ottavat pikavippejä yhtä paljoin kuin nuorisokin, vaikka tietävät ettei niitä pysty maksamaan. Mutta nuorten kohdalla jaksan vielä ymmärtää tuota tietynlaista piittaamattomuuta tai tietämättömyyttä raha-asioihin. Itsekin jokunen vuosi sitten törsäsin omaan elintasooni rahat, jotka oli hankittu pikavippiyrityksistä. Helppoahan se oli aluksi vain ottaa vippi esimerkiksi suoraan baarista käsin, mutta meno lähti nopeasti käsistä, kun vippaus tuntui liian helpolta ratkaisulta rahaongelmiin. Kyllä sitä vitutti armottomasti palkkapäivänä, kun kaikki itse tienatut rahat menivät vippien maksamiseen. Ja luottotietomerkintä siitä sitten tulikin loppuen lopuksi. Onneksi sain pankin kanssa neuvoteltua vakuudellisen lainan, jolla maksoin kaikki suurikorkoiset vipit pois. Ja nyt olen kokonaan velaton + luotollinen jälleen. Kannattaa vaikka tsekata Näin pääset eroon velkakierteestä | Omaraha.org ja pyrkiä katkaisemaan oma kierre jos sellaiseen on joutunut.
   
 11. eräs x Vierailija

  Ap, älä ainakaan missään nimessä ala avustamaan sitä poikaasi, tai olette tuhon tiellä! Et voi enää häntä opastaakaan. Miten hänen tyttöystävänsä, millainen rahankäyttö on hänellä?

  En halua syyttää Sinua, mutta monestihan ihmiset törsäävät rahaa ostoksiin / ottavat liian kalliit asunnot ja autot, kun he todellsuudessa ovat olleet rakkautta vailla ja ostamalla "ostavat tunnetta".

  Tee hänelle selväksi että et ainakaan avusta etkä lainaa senttiäkään. Ottanet asian puheeksi myös tytön vanhempien kanssa.

  Normaali ihminen ei missään iässä sorru pikavippeihin eli nyt suosittelisin psykologilla käyntiä.
   
 12. minu Vierailija

  eniten maksuhäiriöitä on yli 30 v. miehillä. valitettavan monella nuorella velkakierre lähtee kun muutetaan ensimmäiseen omaan kotiin ja itse vastataan omista raha-asioista.

  minusta sinun pitää puhua järkeä pojallesi, välttämättä kuitenki syyttelyä. kannattaa kertoa velkaantumisen seurauksista. kannattaa painottaa myös sitä että olet hänen tukenaan ja sinulle voi kertoa asioista vaikka olisi mokannut kuinka pahasti.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti