öljyä vauvan ruokaan

  • Viestiketjun aloittaja mandarini
  • Ensimmäinen viesti
Rosis
Meidän Puppelle käskettiinjo 6 kk neuvolassa lisäämään rasvaa pävittäin ruokaan. Menee miinuskäyrillä, mikä lienee geeneissä. Mutta olen ottanut tavaksi laittaa italialaista extra virgin oliiviöljyä ruokaan pari pisaraa. Suomalainen rypsiöljy on varmasti yhtä hyvää, sitä olen käyttänyt myös joskus. Tuo italialainen on mielestäni paremman makuista ja sekoittuu ruokaan huomaamatta, tekemättä ruuasta öljyistä ja viemettä makua.

8kk lääkärissä lääkäri sanoi, että paino nousisi varmasti jos alkaisin antamaan rasvaa ruuassa. Ei siis tiennyt etä tein niin jo. Eli ei se mihinkään erityisemmin ollut noussut vaikka olin jo pari kuukautta lisännyt kuten neuvolan täti sanoi. Mutta terveellistä on, vaikkei paino nousisikaan keskikäyrille. Omalla käyrällä kulkee hienosti, ja yritän olla ottamatta stressiä vaikka lääkäris sanoi hoikaksi.
 
Eläinrasva/Kasvirasva
Alkuperäinen kirjoittaja Lapsi tarvitsee kaikenlaisia rasvoja!:
...Eläinrasvaa se äidinmaitokin on ollut...
Äidinmaidon rasvakoostumus mukailee äidin ruokavaliota. Jos syö lihaa ja juo rasvaista maitoa, niin sitten väittämä pitää kyllä paikkansa.

 
Noh joo...
Äidinmaito on eläinrasvaa, koska se tulee eläimestä. Sillä ei ole mitään merkitystä vaikka söisi pelkkää rypsiöljyä. Rasvahappokoostumus sen sijaan voi vaihdella ruokavalion mukaan.

En tajua tätä hysteriaa (eläin)rasvan ympärillä. Ei se ole yksinomaan paha asia. Tutustukaapa vaikkapa sianlihan rasvahappokoostumukseen. Voitte ihan jopa yllättyä hieman =)
 
huolestunut
kehotan lukemaan Antti Heikkilän kirjallisuutta. Itse lisään vauvalle oliiviöljyä puuroon ja ruuanvalmistuksessa käytän kookosöljyä. Kannattaa tutustua kookosöljyyn!!
Ilta-sanomissa/lehdessä oli ihan äskettäin juttu, jossa kookosöljyn terveysvaikutukset on vahvasti kyseenalaistettu. Kookosöljy on suurimmaksi osaksi tyydyttynyttä rasvaa, jonka suhteellisesti suuri määrä ravinnossa aiheuttaa kolesterolin kertymistä verisuonten seinämiin. Kuka tahansa biologiaa enemmän lukenut tietää tämän. Syö itse mitä haluat, mutta älä lapsellesi syötä tätä verisuonten myrkkyä. Oliiviöljyä voit toki lisätä puuroon, sen käyttö ruokavaliossa yhdessä rypsi/rapsiöljyn kanssa on terveydelle edullista. Nimenomaan sekä oliivi- että rypsi/rapsiöljyn käyttäminen ruokavaliossa on suositeltavaa, koska niiden rasvakoostumus on erilainen.
 
Viimeksi muokattu:
pro rasva
Aisa ei ole näin yksinkertaista.. Ihminen TARVITSEE myös tyydyttynyttä rasvaa. Se ei tarkoita sitä että voita on leivänpäällä rasiallinen, vaan ohuelti leitettynä siinä ei ole mitään vikaa. Maistuu vaan helkutin paljon paremmalta kuin margariinit.

Kookosöljyllä aikaisemmin tarkoitettiin luultavimmin KYLMÄPURISTETTUA kookosöljyä, mikä on aivan täysin eri asia kuin kylmähyllystä löytyvä kokki-rasva (=hirveää teollisesti pilattua mönjää). On aivan mahtava tuote ruuanlaitossa ja on yksi niistä harvoista kasviöljyistä, mikä ei kuumentuessaan muuntaudu haitallisiksi yhdisteiksi (niinkuin esim rypsiöljy tekee). Kookos on kautta aikojen ollut tärkeä ravinnonlähde monille kansoille, jossa sydän ja verisuonitauteja ei tunnettu (ennenkuin länsimaiset sivistivät heitä roskaruuillaan).

Kasviöljyistä tulisi ylipäätään käyttää ainoastaan kylmäpuristettuja tuotteita.

Lapsi tarvitsee monipuolisesti erilaisia rasvoja ja minkä tahansa yksipuolinen eliminoiminen ravitsemuksesta ei ole hyväksi. Rasvaa (myös sitä kovaa) tarvitaan mm. ravintoaineiden imeytymiseen suolesta!!
 
D-vitamiini
Voi herranen aika.
Ei d-vitamiinin rasvaliukoisuus tarkoita, että se tarvitsee imeytymiseensä rasvaa. Rasvaliukoisuus tarkoittaa, että kyseisen aineen "ylimääräiset" ei poistu elimistöstä virtsan mukana vaan "ylimääräiset" varastoituvat elimistöön.
D-vitamiini tarvitsee imeytymiseen kalsiumia, ja sen vuoksi sitä lisätään nimenomaan maitotuotteisiin.
Jos maitotuotteita ei käytä, kannattaa d-vitamiinin lisäksi ottaa kalsium-valmistetta tai käyttää d-vitamiini/kalsium-valmisteita.
Öljyistä/rasvoista sen verran, että kasvipohjaiset rasvat: mm.rypsi- ja oliiviöljy ovat esim. lapsen hermoston kehityksen kannalta tärkeitä. Nämä rasvat ovat ns. hyviä rasvoja ja niitä kannattaa käyttää varsinkin, jos ruokavaliossa (koskee aikuisiakin) on paljon ns. kovia rasvoja (esim. voi, maidon rasva, kookosvoi), koska hyvät rasvat kuljettavat elimistöstä kovia rasvoja pois.
 
Ei kiitos myrkkyjä
Meillä kiinnitetään huomiota rasvojen luomulaatuisuuteen. Taannoin ollut rypsi-kohu ja pitkään käytetyn torjunta-aineen, ja sitä myötä lähes kaiken rypsiöljyn pois veto markkinoilta myrkyllisenä tuskin oli ainoa laatuaan. Todennäköisesti kehitteillä on jo uusi vastaava myrkky, hieman eri koostumuksella vain. Myös Italiassa on suurelta osin saastunut maaperä oliiviöljyä ajatellen, jolloin luomulaatuisuuskaan ei lohduta. Avokadon kuori pitää varsin hyvin torjunta-aineet loitolla, ja sitä ollaan luomuöljyjen lisäksi suosittu, kaikkea kohtuudella ja monipuolisesti.
 

Yhteistyössä