Hae Anna.fi-sivustolta

Oikeaoppinen risotto

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä ikinä maistanut, 13.03.2008.

  1. ikinä maistanut Vierailija


    Laittakaa nyt hyvät Ellit tähän osioon, katsomanne oikeaoppisen risoton resepti.
    Itse olen tehnyt jotain "sinnepäin"., ja kutsunut sitä risotoksi, ja hyvin se on kauppansa tehnyt.
     
  2. Italiassa Vierailija

    sitä saa. tai osta joku italialainen keittokirja. kirja on sellainen jossa on määrätty määrä sivuja, kuvia varmaan myös niitä saa ostaa kirjakaupoista.
     
  3. ohjetta vailla Vierailija

  4. MariK3 Vierailija

    Risotosta on ollut puhetta aiemminkin. Kertaan vielä perusteet, koska ei ole olemassa yhtä aitoa risottotyyppiä. Oikeaoppisia risottoja on kolmenlaisia: kuiva (asciutto) lombardialainen, lähes keittomainen venetolainen sekä erityisen herkullinen risotto al salto.

    Näiden lisäksi on olemassa monia risoton kaltaisia riisiruokia, joita kokataan kaasuliedellä Helsingissä.
     
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Risotto
     
  6. eevuska Foodie-lady Espoosta

    liittynyt:
    27.06.2006
    Viestejä:
    1 009
    Saadut tykkäykset:
    1
    Tässä herkullinen ohje. "Oikeudesta" en ole varma, mutta tämän tapaista söin Italiassa. Ohje siis muokattu makumuistojen pohjalta.
    4-6 annosta

    400-500 g tuoreita sieniä esim. herkkutatteja, kantarelleja tai suppilovahveroita
    TAI 20 kuivattuja tatteja tai suppilovahveroa + 300 g tuoreita sieniä (esim. herkku-)
    1 sipuli
    3 sellerinvartta
    2 laakerinlehteä
    50 g voita tai margariinia
    300 g risotto tai avorioriisiä
    2,5 dl valkoviiniä tai valkoista kuivaa vermuttia
    n. 7,5 dl mietoa kasvislientä
    (suolaa)
    rouhittua mustapippuria
    100 g parmesanraastetta
    voita

    1. Kuullota hienonnettu sipuli ja viipaloidut tuoreet sienet ja laakerinlehdet rasvassa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää riisi ja kääntele sitä lastalla, kunnes sekin on kuullottunut.
    2. Jos käytät kuivattuja sieniä liota sienet ensin 1 dl:ssä haaleaa vettä noin 30 min. ja lisää ne tässä vaiheessa liotusvesineen riisin sekaan. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoitaen ja lisää viini.
    3. Vähennä lämpöä ja keitä kunnes neste näyttää imeytyneen riisiin. Lisää lientä vähitellen riisin kypsentämisen ajan. Sekoita välillä. Risoton rakenteen pitää pysyä löysähkönä.
    4. Mausta suolalla ja pippurilla, mutta huomaa että juustosta tulee suolaa ruokaan myös. Raasta parmesanjuusto ja lisää puolet risottoon. Loput juustoraasteesta lisätään valmiiseen annokseen lautaselle.
    5. Sekoita risottoon juuri ennen tarjoilulautasille annostelua huoneenlämpöistä voita, noin 1 rkl annosta kohden.
    Risoton tulee olla löysä, lusikoitava ruoka ja riisin tulee olla al dente eli tuntua hiukan vielä hampaissa.
     
  7. eevuska Foodie-lady Espoosta

    liittynyt:
    27.06.2006
    Viestejä:
    1 009
    Saadut tykkäykset:
    1
    Sellerinvarret silputaan ja kuullotetaan sipulien kanssa :)
     
  8. S R Vierailija

    Katsoin jokin aika sitten sattumalta osan ohjelmasta, jossa kokeiltiin mm ruuanvalmistuksessa käytettyjä tapoja. Kokeessa tehtiin risotto kahdella tavalla, lisäämällä neste vähitellen, ja toisessa kaikki kerralla.
    Raati arvosteli eikä huomannut maussa mitään eroa.
    Myös majoneesia tehtiin samalla tavalla.
     
  9. MariK3 Vierailija

    Venetossa pääosa risoton liemestä lisätään heti keittämisen alussa. Sitä voidaan lisätä loraus vielä myöhemmin tarpeen mukaan.
     
  10. ikinä maistanut Vierailija

    Kiitos teille Elllit vastauksistanne. Nyt tuli "kuuklattua" ja sain aivan hyvänkuvan oikeaoppisesta risotosta. Minulla ilmeisesti on ollut ihan vääränlaista riisiä tehdessäni sitä "jotenkin sinnepäin risottoa". Taidanpa tehdä sienirisottoa, kun sieniä on vielä käyttämättä.
     
  11. tsahrami Vierailija

    Päivän Hesarin ruokatorstai-osassa oli kivan tuntuinen sahramirisotto-ohje karitsan lisukkeeksi, leikkasin talteen.
     
  12. Mummo Torniosta Vierailija

    Miten tuommonen risotto al salto tehhään?
     
  13. Kikka Vierailija

    Oli uusi minullekin, mutta juttu on aivan yksinkertainen, nimittäin valmis risotto vain kipataan paistinpannuun ja annetaan ruskistua kullankeltaiseksi.
     
  14. kikka kolmonen Vierailija

    Tärkeä lisäys edelliseen:
    risottoa syödään siis ensimmäisellä kerralla normaalisti, mutta ylijääneestä lopusta paistetaan risotto al salto toiselta nimeltään riso al salto.
    Kauniin kullankeltainen tulos tulee sahramirisotosta, mutta yhtä maukas tulos tavallisesta parmesaanirisotosta.
     
  15. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 061
    Saadut tykkäykset:
    17
    Täällä vaan risotoista puhutaan ja joulu on tulossa. Syöttekö risottoa jouluna :).
     
  16. no jopas Vierailija

    Miksei jouluna voisi syödä risottoa? Onko olemassa muita "kiellettyjä" ruokia ja pakollisia jouluruokia? Eri maissa on erilaiset jouluruoat, kai sen tiedät?
    Meidän joulupöytäämme ei todellakaan kuulu laatikot, ei mitkään, missään muodossa,rosolli, silli, kinkku, joulupuuro...
     
  17. johan nyt Vierailija

    Onhan tässä vielä useampi päivä jouluun, ja joulun jälkeenkin tietääkseni syödään. Vaikka sitten risottoa.
     
  18. kikka kolmonen Vierailija

    Vegetaristien määrä lisääntyy kovaa vauhtia. Mikä sen parempi joulun lämmin ruoka kuin hyvintehty risotto. Onhan suomalaiset lapsesta pitäen totutettu syömään jouluna riisipuuroakin.
     
  19. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 061
    Saadut tykkäykset:
    17
    Enpä ole joulun riisinppuroa syönyt vuosikymmeniin. Ei ole mulle jouluruokaa vaan ympäri vuoden syön, jos mieli tekee eli vaikka kesällä.
     
  20. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 061
    Saadut tykkäykset:
    17
    No jokainen syö sitä mitä itse haluaa. Ei se minua haittaa, että joku syö suomalaisista perinteistä poikkeavalla tavalla.
     
  21. Kinkkutikku Vierailija

    Todellakin, niitä onkin vaikea syödä sormin.
     
    • Tykkään Tykkään x 1
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti