Hae Anna.fi-sivustolta

Oikeusistuin pyhin kaikista

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä vierailija, 12.09.2020.

 1. vierailija Vierailija

  Ruotsissa eri tavoin ajattelevat ihmiset perustelevat pyhyyden käsitettä jokainen omien värilinssiensä läpi. Oikeusistuimet eivät ole ottaneet kantaa esimerkiksi "pyhien kirjojen" polttamiseen, kun sen sijaan uskonnolliset piirit ovat. Juutalaisten näkökulman aiheeseen antaa Kvällpostenissa Mose Apelblat, jonka mielestä yksikään perusoikeus ei ole ehdoton. Sen sijaan Staffan Gunnarson ajattelee, että ilmaisunvapaus on pyhä silloinkin, kun jokin ryhmä pitää sitä loukkaavana.

  Uskonnollisuus on jokaisen oikeus, mutta samoin on sen kieltäminen. Sen sijaan vaikea ottaa kantaa siihen, saako toisen tunteita ärsyttää tietoisesti vaiko ei. Juutalaisille vanha testamentti on tärkeämpi kuin uusi, joten voi kysyä, mitä tapahtuisi, jos kirja käärittäisiin sianlihaan ja poltettaisiin, kuten tehdään muslimien pyhäksi julistamalle kirjalle. Kaikkein selkeintä olisi viedä asia oikeusistuimen käsittelyyn, jotta tiedettäisiin, missä kulkee sanan- ja ilmaisunvapauden raja.


  Aiheen pohdintaan antoivat:


  https://www.expressen.se/kvallsposten/debatt-kvp/koranbranningen-har-blottat-kryphal-i-lagen/  https://www.expressen.se/debatt/yttrandefriheten-ar-helig-aven-da-muslimer-tar-illa-upp/
   
 2. vierailija Vierailija

  Yhdysvaltalaisille lippu on pyhä, sillä sen loukkaaminen koetaan siellä arvosteluksi. Islamuskoisissa valtioissa on usein poltettu Union Jack eli USA:n lippu, joten voi kysyä, onko oikeutettua julistaa sota, jos uskonnolliset johtajatkin yllyttävät väkeä polttamiseen.
   
 3. vierailija Vierailija

  Malmössa yksi muslimiseurakunnan jäsen on ilmoittanut usean Ruotsin kansalaisen nimen Turkin virkavallalle. Yksi vakoilun kohteeksi joutuneista on saanut syytteen, koska hän on loukannut Turkin presidenttiä. -On kauheata ajatella useaan otteeseen ennen kuin kirjoitan jotain kriittistä, tuumii hän. Itsesensuuri on yleistä, sillä kukaan ei halua ottaa sellaista riskiä, että joutuu syytetyksi. Pitää siis muistaa, että oikeuslaitoksen pyhyys riippuu myös siitä, millainen hallinto maassa on.


  Aiheen antoi:


  https://www.expressen.se/kvallsposten/malmobo-atalas-i-turkiet-for-att-ha-forolampat-presidenten/
   
 4. vierailija Vierailija

  Union Jack ei ole USA:n lippu...
   
 5. vierailija Vierailija

  Pitää paikkansa, ettei aina kannata luottaa muistiin, sillä Union Jack on brittien lippu, mutta tähtilippu lienee amerikkalaisten lipun lempinimi. Pitääköhän se kirjoittaa isolla?
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti