Hae Anna.fi-sivustolta

Oliko tämä TÄYDELLINEN JOULU (ainakin tuntui siltä)?

Viestiketju osiossa 'Joulu' , käynnistäjänä Joulufani, 13.04.2015.

 1. Joulufani Vierailija

  Heräsin lasten kanssa kello seitsemän maissa. Ulkona pyryttää kevyttä pakkaslunta ja hiljaiset kadut kylpevät katuvalojen ja jouluvalojen valossa. Nyt joka ikinen jouluvalo oli päällä mitä vain ihmisiltä löytyi. Aamupalan jälkeen ulos pulkkamäkeen kuumalla glögillä, piparkakuilla ja suklaalla varustautuneena.

  Lumipyry vain yltyy, mutta lumi pysyy pakkaslumena ja pölisee pulkkamäessä. Syömme eväät puistonpenkillä ja päivä alkaa valkenemaan ja katuvalot sammuvat. Jatkamme pulkkamäessä. Ohikulkijat toivottavat hyvää joulua ja me toivotamme takaisin.

  Sitten palaamme kotiin, jossa puoliso on herännyt ja laittanut takkaan lämpimät tulet räiskymään. Hetken lämmittelyn jälkeen tuomme kuusen sisälle ja koristelemme sen. Ja kylläpä siitä tulikin upea: koko tupa loistaa kuusenkynttilöiden valossa.

  Yksi päivän kohokohdista on tietysti joulurauhan julistaminen. Näiden minuuttien ajaksi koko talo rauhoittuu television ääreen.

  Tällä välin puoliso on tehnyt joulupuuron (ah niin hyvää) ja syömme vatsamme täyteen. Ulkoilu ja tuhti annos ruokaa saa tajun sammumaan ja nukahdan pienemmän lapsen kanssa vinttikammarin lämpöön.

  Tunnin torkkujen jälkeen nousen ylös ja jätän kuopuksen nukkumaan. Nautin piristävät kahvit tuoreiden torttujen ja suklaan kanssa. Isompi lapsi on edelleen ulkona ja nautin takkatulen rätinästä ja hiljaisesta tuvasta.

  Sukulaisia käväisee kyläilemässä. Kun pienempi lapsi herää päiväuniltaan, on päivä jo hämärtymässä pimeäksi. Välipala on nopeasti syöty ja sitten koko perhe kuumaan joulusaunaan.

  Saunan jälkeen on aivan mahtava olo! Pukeutumisen jälkeen pukki koputtaakin ovelle ja nostaa lahjakontit tupaan.

  Lapset ovat riemuissaan lahjoista (joita taas tuli ostettua ihan liikaa). Loppuilta meneekin sisällä leikkien, mutta välillä käydään syömässä se joulupäivällinen tuvan katetussa pöydässä. Kylläpäs viini maistuukin hyvältä, jätän kyllä yhteen lasilliseen. Syön vähän liiankin kanssa muistaen, että yölläkin saa käydä syömässä. :)

  Loppuillasta lapset menevät nukkumaan ja nautin puolisoni kanssa aattoillan rauhasta. Hän jää kotiin lasten kanssa, kun minä lähden aattoyön messuun kirkkoon.

  Automatka kirkonkylälle on tunnelmallinen ja nyt lunta tulee jo todella sakeasti. Sankarihaudoilla on reserviläisten kunniavartio väkevästi vartioimassa. Kirkko loistaa juhlavalaistuksessa sakean lumipyryn keskellä, mutta sisällä on hämärretty tunnelmavalaistus. Ja kuinka hiljaista täpötäydessä kirkossa onkaan! Pappi pitää hyvän puheen. Harvemmin sitä on tullut käytyä ehtoollisella keskiyöllä.

  Sitten kotiin ja keittiön kautta nukkumaan.
   
 2. tosiko vai? Vierailija

  Et sitten tehnyt jouluaattona yhtään mitään esim. ruokien suhteen. Kuka sen joulupöydän teille sinne ruokasaliin (vai mikä se nyt oli) oli valmistanut ja kattanut? Te kun vain menitte sinne ruokailemaan ja sillä siisti. Kuka kantoi käytetyt astiat pois, vai jäikö ne sinne ruokasaliin seuravaan päivään asti "haisemaan?" Kuka kantoi siis astiat ja ruuanjämät pois ja huolehti astioiden tiskaamisesta tai tiskikoneeseen laittamisesta ja ruokien laittelemisesta säilöön tai jäteastiaan, miten vain?

  Teillä lienee kotiapulainen, joka teki siis tuon kaiken.

  Vaikka ruuatkin olisi tehty kaikki edellisinä päivinä valmiiksi tai otettaisiin pakkasesta, kyllä nekin täytyy vielä syömiskuntoon laittaa ja nimenomaan juuri ennen ruokailua. Tuoresalaatit on tehtävä samana päivänä kuin niitä syödään, ne ei muuten pysy kovinkaan hyvinä. Valitettavasti en nyt oikein usko tuota juttuasi, tai sitten teillä todellakin on apulainen tai apulaisia, joiden joulutunnelma voi sitten olla jotain ihan muuta kuin mitä sinun.
   
 3. vähän samanlaista Vierailija

  en ole aloittaja, joten en tiedä miten heillä toimitaan, mutta kerron meidän joulusta kun meillä ruuat tulevat pöytään itsestään :D.

  Minulla (ja miehelläni) on 2 lasta ja 6 lastenlasta, asuvat kauempana, mutta tulevat meille perheineen yleensä jo aatonaattona ja lähtevät pois joulupäivänä. He tuovat tullessaan kaikki jouluruuat, juotavat ja lahjat. Ruuat menevät meillä pöytään tosiaan itsestään (eli heidän toimestaan), astiat korjaantuvat astianpesukoneeseen, kone menee päälle itsestään ja käsitiskit hoituvat pois saman tien aterioinnin jälkeen. Minun ei tarvitse laittaa tikkua ristiin joulutarjoomusten kanssa kaikki hoituu nuorempien toimesta. Mielenkiinnolla odotamme miehen kanssa mitä uutta tarjottavaa ovat keksineet tälle joululle.


  Ainoa asia mitä teen on huoneiden kuntoonlaitto. Asumme vanhassa maatalossa, tilaa on reilusti. Pyyhin pölyt, katson että kaapeissa on tilaa vaatteille, laitan mankeloidut lakanat sänkyihin, laittelen vähän joulukoristeita ja katson, että jokaisella on oma paikka jossa voi vaikka lukea rauhassa jos rauhaa kaipaa.

  Näemme lastenlapsia vain muutaman kerran vuodessa joten me keskitymme heihin. Ollaan paljon ulkona, laitetaan linnuille ruokaa, lämmitetään pihasauna, laitetaan kynttilälyhdyt pihapuihin ja sytytellään niihin tuikkukynttilät, saunotaan pikkuisten kanssa pitkään, viime aattona saunottiin kahteen eri kertaan, ja jos lunta on, ukki ja ipanat käyvät monta kertaa lumessa pyörähtämässä ja taas löylyyn. Lahjat jaetaan meillä perinteisesti klo 18, sen jälkeen taas leikitään, pelataan yhdessä seurapelejä tai korttia, syödään jos on nälkä, juodaan kahvia ja valvotaan niin pitkään kuin jaksetaan.
  Viime jouluna selätin oli kova sana, hyvä ettei käsirysyssä tapeltu kenen vuoro on seuraavana:rolleyes:.

  joulupäivänä syödään yhdessä lounas kun kaikki tykkäävät nukkua pitkään, niin aamupala jää yleensä lähes kaikilta ukkia lukuunottamatta väliin. Lounaan jälkeen siivoavat keittiön, ottavat mukaansa mitä ottavat jäljellä olevista ruokatavaroista ja ajelevat takaisin koteihinsa.

  Joulun ja uuden vuoden välillä pyörittelen lakanapyykkiä pikkuhiljaa pois ja siivoan huone kerrallaan tilat taas kuntoon. Näin se joulu tänäkin vuonna varmaan menee, ei aiheuta minkäänlaista tressiä ennen eikä jälkeen.
   
 4. Säkkyrä Vierailija

  Keskustelin mennä viikolla kampaajani kanssa, että mikä joulussa on, kun siihen asetetaan niin paljon odotuksia.

  Me kumpikin olemme sitä mieltä, että joulu on tässä ajassa vain pitkä viikonloppu, jonka aikana voi levätä. Toki koristelemme kotimme, mutta olemme hukanneet joulun merkityksen tälle ajalle.

  Me emme siis tavoittele tätä "Täydellistä Joulua", josta tässä ketjussa keskustellaan. Joulufriikit tavoitelkoon sitä, mutta ajat ovat muuttumassa.

  Ehkä joku päivä Joululla ei ole enää mitään merkitystä lainkaan, sillä Jouluhan on Jeesuksen feikki syntymäpäivä, aikaisemmista uskonnoita lainattu.
   
 5. Kesä ihminen :D Vierailija

  Yäk, koko joulu! Eli en ole yhtään joulu ihminen, en sitten pätkääkään. Olen jo viiskymppinen Aikuinen Nainen eli monta joulua ,ihan liikaa, olen "viettänyt". Jo lokakuussa alkaa armoton joulu hössötys joka paikassa, varsinkin kaupoissa, hyi hitto sentään mitä hösläämistä ja suorittamista. Ja varsinkin tämä ostakaa, ostakaa ja laittakaa sitä ja tätä. En voi sietää koko joulua! VOI KUN OLISI JO JUHANNUS! KEVÄT JA KESÄ, IHMISEN PARASTA AIKAA!!
   
 6. mummon kananen Vierailija

  Jollet pidä joulusta, älä välitä koko asiasta. Jo stoiset vouhottaa, ota sinä rauhallisemmin.

  Tee jouluksi vaikka mansikkakakkua ja nauti se samppakaljan kanssa, jos hyvältä tuntuu. Siis ihan kuin juhannuksena konsanaan. Harmi vaan, ettei taida vielä saada koivunoksia hiirenkorvalle, vaikka niitä sisälle ottaisi.:)

  Naureskele hiljaa sisälläsi koko joululle, anna muiden höösätä.
   
 7. Makeat lahjat Vierailija

  Edesmennyt Äitini halusi aina, että Joulu on jotain. Kaiken piti olla puhdasta, joulukuusen piti olla "oikeanlainen", ja koristeluiden piti olla paikallaan siten, että äitini teippasi Jouluna keittiön kaakelit joulunpunaisella teipillä.

  Äitini odotti aina, että Joulussa on jotain suurempaa, kuin mitä hänen elämänsä itse asiassa oli, joten koristelimme kotimme ja ostimme kykyjemme mukaan lahjoja.

  Mahdollisesti joulu auttoi meitä elämään eteenpäin, sillä Joulu oli se aika, jolloin olimme, tai odotimme olevamme enemmän kuin mitä me itse asiassa olimme.
   
 8. marikka Vierailija

  Minun lapsuudessani joulut oli ihania, koska silloin kotona oli kaikki hyvin. Isä oli alkoholisti ja sitä myöten elämä ei niin herkkua ollut, mutta jouluna isä ei koskaan juonut. Jotain uskovaisesta kodista lähtöisin olevaa periaatetta ilmeisimmin. Meillä koti siivottiin perusteellisesti, leivottiin ja paistettiin, oli ihanaa. Lahjojakin tuli aina jonkun verran. Katsottiin aina koko perheen voimin Billy Smartin joulusirkusta. Radiosta tuli kivoja jouluohjelmia.

  Aattoaamuna herättiin aina siihen, kun isä toi joulukuusta sisään, aikaisin aamulla. Siitä se joulunvietto alkoi.

  Edelleen pidän joulusta. Ei minua haittaa, vaikka sen eteen hääräisinkin, ei minusta nyt kodin siivoaminen ja joulukuntoon laittaminen nyt niin kauheata ole. En käsitä ihmisiä, jotka inhoavat joka ikistä joulukoristettakin. Taitaa olla vain halua ja tarvetta olla jotain erityistä, erilaista kuin muut.
   
 9. mikään ei ole täydellistä eikä täydellisyyteen kannata edes pyrkiä, koska se ei onnistu ikinä.

  Joulu on vain yksi perhetapahtuma monien muiden perhetapahtumien ketjussa.
  Kun useampi ihminen on koolla, niin aina sattuu ja tapahtuu jotain ikävääkin joka saisi jäädä sattumatta. Yksin ollessa voi tietenkin tehdä mitä haluaa, ja siinä vaiheessa voi vaan kiukutella itselleen jos ei tunnu mukavalta. Isommassa porukassa ollessa on pakko tehdä kompromisseja.
  Mutta sellaista se elämä on muiden ihmisten parissa ollessa, monimuotoista ja ainakin minun mielestäni juuri sen vuoksi elämisen arvoista.

  Lopetetaan marmatus ja tuodaan kitisemisen sijaan jouluun ja jokaiseen muuhunkin perhejuhlaan pieni pala sitä parempaa minämme, sosiaalisempaa persoonallisuuttamme.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti