Hae Anna.fi-sivustolta

Orkidean hoito

Viestiketju osiossa 'Piha ja puutarha' , käynnistäjänä Tuulamai, 04.01.2007.

 1. Tuulamai Vierailija

  Meillä on täällä töissä ollut ihana Phalaenopsis-niminen orkidea, jota työkaverini on hoitanut niin, että hän on n. kerran viikossa upottanut sen juuripaakun veteen lehtien tyveä myöten. Kukka on kukkoistanut, mutta nyt joulunpyhinä kukat tippuivat, mutta lehdet kukoistavat.

  Kukassa on kaksi vartta, joista toisen yläosa on kuivunut, mutta toinen varsi on hyvinvoiva.

  Kysymys on: Miten voisimme saada orkidean jälleen kukkimaan, vai onko tämä ylipäätään mahdollista? Miten leikkaisimme puoliksi kuivuneen varren oikeaoppisesti?

  Kiitos kaikista vastauksista

   
 2. jessie.. Vierailija

  äitini on onnistunut saamaan orkideansa useammakin kerran kukkimaan. Ovat länsi-ikkunalla joten saavat valoa mutta eivät suoraa paistetta. Äiti upottaa niiden ruukut myös kerran viikossa veteen jossa on orkideoille tarkoitettua ravinnetta.
   
 3. jessie.. Vierailija

  ai niin äitini käyttää kasteluun aina keitettyä vettä, kalkkia poistuu vedestä.
   
 4. ops Vierailija

 5. Aranthera Vierailija

  Perhosorkidea on helppo saada uudelleen kukkimaan. Antaa sen vain olla rauhassa, runsaasti valoa ja kastelee tarvittaessa (kun juuret ovat kuivia eli hopeanharmaita). Älkää leikatko kukkavanoja heti. Vasta kun näette mihin asti kukka kuivattaa kukkavanansa, leikatkaa sitten kuiva osa pois.

  Minulla on valkoinen perhonen, joka kukki huhtikuussa, huili muutaman kuukauden ja aloitti uudelleen vuoden alussa. Kukkavanan toinen haara oli kuivunut osittain, mutta työnsi uuden haaran kuivuneen alapuolelta ja siihen muutaman nupun.

   
 6. Tekeekö orkidea uuden kukkavarren, minä luulin, että varsi oli kuollut kun kukat varisivat ja leikkasin varren poikki. Lehdet ja juuret jäivät jäljelle? Kasvattaako se enää uutta vartta milloinkaan?
   
 7. ei haittaa Vierailija

  Tottakai tekee uuden kukkavarren,harvemmin se siihen vanhaan tekeekään.Mulla on ollut kolme vuotta eikä kertakaan ole tehnyt siihen vanhaan, vaikka olen sen jättänyt.Uudet on tullut joka kerta.
   
 8. kukkavana Vierailija

  Pitääkö orkidea olla läpinäkyvässä ruukussa? entä upotatteko tosiaan tyveä myöten veteen? eivätkö ne kaarnakokkareet lähde ajelehtimaan veteen?
  anoppi, äiti ja käly ovat saaneet kukkimaan kerta toisensa jälkeen... minä kun en muista kastella määräpäivinä, niin.....:(
  olen jopa laittanut viime kastelukertoina muutaman tipan orkidealannoitetta.
   
 9. Aranthera Vierailija

  Perhoset kukkivat helposti vanhaankin kukkavarteen, jos se vaan säilyy vihreänä eli elävänä. Jollei kukkavartta ole, se tietysti kasvattaa uuden sitten, kun taas haluaa kukkia. Kukkavarsia ei kannattaisi leikata pois, jolleivät ne rusketu ja kuiva kokonaan. Kukkavarren kasvatus vie energiaa ja voi näin viedä pitkiä aikoja kukintojen välissä.

  Orkidea ei tarvitse olla läpinäkyvässä ruukussa, mutta siitä on helppo seurata milloin tarvitsee kastella. Kastelu aina silloin, kun juuret muuttuvat hopeanharmaiksi. Itse olen ratkaissut tämän upottamisen näin: puolen litran pakasterasia tai muu matalahko rasia, johon ruukku mahtuu. Sitten vettä rasia täyteen, josta se nousee ruukkuun pohjareikien kautta tai sitten kaataa suoraan varovasti ruukkuun rasian reunan tasalle. Ei lähde kaarnat lillumaan. Lehtisuppilokin on helppo säilyttää kuivana.

  Orkidean kastelussa ei niinkään ole niillä määräpäivillä merkitystä, vaan kasvin juurien värillä. Vihreät juuret viestittävät, että kosteutta on tarpeeksi. Hopeanharmaat ovat kastelun tarpeessa. Näin keväällä orkidealannoitteen lisääminen on tarpeen ja kannattaa katsoa pullon kupeesta NPK-suhde, joka pitäisi olla 1-1-1 eli kaikkia samanverran. Yleensä N eli typpeä on enemmän kuin muita, joka kyllä kasvattaa komeita lehtiä, muttei saa kukkimaan. Kaupoista en olekaan löytänyt kunnollista orkidealannoitteita, vaan suoraan orkideakasvattajalta.
   
 10. teris* Vierailija

  juurien värin hopea oli hyvä tieto!!!

  kiitos!
   
 11. pohjantähti Uusi jäsen

  liittynyt:
  04.01.2007
  Viestejä:
  108
  Saadut tykkäykset:
  0
  Olen saanut perhoskämmekät uudestaan kukkimaan muutaman kerran.
  Kukkinutta kukkavartta ei kannata leikata pois ellei se kuiva kokonaan.
  Kukinnan jälkeen se voi kasvattaa ensin parikin uutta lehteä ja sitten kasvattaa vanhaan varteen uuden verson, joka sitten kukkii ja parhaassa tapauksessa se vanhakin varsi kukkii uudestaan.
  Kastelusta sanoisin, että minun mielestä kastelun pitää olla säännöllisesti päivälleen samana päivänä joka on varsinkin kasvuaikana tärkeää, ja veteen orkidealannoitetta.

  Kasteluveden pitäis olla luonnonvettä, joko sadevettä tai lumesta sulatettua tai jotain muuta kuin niinsanottua johtovettä.
  Purkki upotetaan kokonaan veteen ja saa olla siellä muutaman tunnin 2-3 tuntia. Suihkutteluakin voi antaa varsille, muttei kukille.
  Vettä ei kuitenkaan saisi jättää seisomaan sinne lehtien ihan alas, vaan se pitäis kuivata pois.
  Näillä konsteilla minun kukkani ovat kukkineet erittäin kauniita kukkia ja olleet hyvässä kunnossa.

  Kaikille hyvää kevään odotusta ja kauniita värikylläisiä kukkasia.

   
 12. Lumikukka'' Vierailija

  Herättelen henkiin vanhaa keskustelua...

  Valkoinen orkideani on alkanut kasvattamaan vanhaan vihreään kukkavarteen lehtiä... Luulin ensin, että siihen tulee uusi kukkavarsi, mutta nyt varresta kasvaa jo useampi pieni lehti. Osaako joku sanoa, mitä kasvini oikein suunnittelee?
   
 13. Aranthera Vierailija


  Orkideasi kasvattaa keikiä eli poikasta. Anna sen kasvaa siinä niin kauan, että siinä on juuret. Sen jälkeen voit leikata sen irti varovasti ja laittaa omaan purkkiin sammalen ja kaarnan sekoitukseen. Sivele pikkuisen kanelia emokasvin haavaan, tämä estää haitallisten itiöiden yms. pääsyä haavasta sisään.
   
 14. ei vain kuki Vierailija

  Minäkin laitan nyt huoleni tähän vanhaan ketjuun. Kun meikäläisen perhosorkidea ei vaan kuki uudelleen! Se on n. vuosi sitten ostettu ja silloin oli 2 nuppuista kukkavanaa, joista tuli yhteensä n. 20 kukkaa parhaimmillaan. parin kk kukkimisen jälkeen kukat putosivat ja varret kuivahtivat kokonaan,joten leikkasin ne pois (jätin n. 2 cm töpöt tyveen etten vahingossa leikkaa kasvin "vartaloon" haavaa).

  Kasvini asuu etelänpuoleisen ikkunan ikkunalaudalla, mutta suoraa porotusta ei tule, koska ikkunan edessä on vielä katettu parveke. Olen n. kerran viikossa upostuskastellut kasvia ja keväällä annoin n. kerran kuukaudessa lannoitteet (Biolan orkidearavinne) veden mukana. Lopetin kuitenkin lannoituksen koska huomasin sen kasvattavan sammalta. Orkideani on kasvattanut komeita suuria lehtiä tässä välissä 2-3 kpl, nyt sillä on n. kymmenkunta lehteä. Jonkin verran versonut tyvestä myös uusia juuria.

  Viime viikolla kun siirsin sitä siivotessani, havaitsin että juurakossa näkyy jotain pieniä, millin mittaisia eläimiä! Löysin netistä ohjeen upottaa kasvi hetkeksi n. 45-asteiseen veteen. Näin tein ja ötöt katosivat. Vaihdoin samantien myös isompaan ruukkuun (ja vaihdoin karikkeetkin samantien) koska vanha ruukku oli täynnä juuria ja sammalta - ei oikein päässyt kunnolla kuivahtamaan. Orkidea näyttää asettuneen ihan kivasti uuteen karikkeeseen ja ruukkuun, mutta MITEN saisin sen tekemään uutta kukkaa? Se näyttää TAAS kasvattavan vain uutta lehteä, kärki näkyy jo! Onhan nuo lehdetkin ihan kivat, mutta kukat vielä kivemmat... HELP!
   
 15. Kukkivat Vierailija

  Tarvitseekohan niin usein "kylvettää" ? Minulla prhaillaan kolme orkideaa,kaksi kukassa, yksi valkoinen nupuilla enkä muista kastella säännöllisesti, ehkä kerran viikossa lirautan vettä ruukkuihin ja käytän ehkä kerran kuussa tiskialtaassa jossa saavat olla kymmenisen minuuttia. Valutan liiat vedet pois ja takaisin ikkunalle,johon ei tule suoraa valoa. Aika huoleton saa olla.
  Joskus otan jonkun alimman lehden pois ja kukkavanat jätän paikalleen, leikkaan pois kun ovat täysin kuivat.
   
 16. Tekoapua Vierailija

  Mulle mies roudas joskus jonkun kukkakaupan lopetusmyyjäisistä kuusi orkideaa (ei hajuakaan mitä merkkiä ne on, epäilen noiksi perhoskämmeköiksi).
  Vähän aikaa ne alkuun kukki, sitten loppui kukinta.

  Ostin kekkilän orkideahaketta, poistin kasvit vanhoista muoveistaan ja pesin koko kasvit juoksevan veden alla, sitten asettelin kukat hakkeenpäälle jalalliseen kristallimaljaan (maljan pohjan täytin viinipullon korkeilla).
  Kukat on tönöttäneet tuossa maljassa kohta kolme vuotta, uusia lehtiä on ilmaantunut.
  Kastelen heittämällä lehtien päälle yöpöydälläni seisoneen veden.

  Tiimarista keksi ostaa niihin kukkavanoihin silkkiorkideoita ja niin nuo ovat näyttäneetkin kivoilta.
  Riemukseni huomasin juuri neljän kukan työntäneen uusia kukkavanoja lehtien keskeltä, kyl ne varmaan kohta kukkivat...
   
 17. kuihtuneet nuput Vierailija

  Kyselisin orkidean kukkanupuista. Orkideani tekevät kukkavanat ja nuput, mutta nuput kuivettuvat ennen avautumista, missä vika?
   
 18. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 102
  Saadut tykkäykset:
  17
  Oletko muistanut kastella kukkaasi?
   
 19. Kuihtuneet nuput Vierailija

  Kyllä olen kastellut ohjeiden mukaan uppokastelulla n. kerran viikossa. Kerran kuussa annan orkidearavinnetta ohjeen mukaan. Orkideat ovat ikkunalaudalla pohjois-länsisuunta. Ovat läpinäkyvissä ruukuissa, juuret ovat kauniin vihreät. Kukkavanoja on useita uusia, nuput vain kuihtuvat.
   
 20. Orkidean luontainen Vierailija

  on kuitenkin jotain ihan muuta kuin Suomen asunnot, kasteli sitten paljon tai vähän, oikein tai väärin. On monen tekijän summa miksi kasvi viihtyy/ei viihdy omistajallaan. Joskus jopa logiikan ketjuissa voi tapahtua jotain joka vaikuttaa kasvin viihtymiseen joka näkyy vasta lopullisella omistajalla. Orkidea on vaikea kasvi eikä se harrastajillakaan välttämättä kuki vuosittain. ja kun ajatellaan biologisia syitä kasvin kukinnalle, kasvihan kukkii jatkaakseen sukua, monet kasvit kukkivat vasta kun kuvitelevat kuolevansa että valttämättä kasvin kukkimaan saaminen ei kerro hyvistä hoitotaidoista.
   
 21. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 102
  Saadut tykkäykset:
  17
  Orkkideoita en ole edes pakko pitää läpinäkyvässä ruukussa ja ruukussa saa olla osaksi multaakin. Eräällä tuttavallani on orkkidearuukussa osa multaa osa sitä puunkuorta ja ruukku ei tosiaankaan ole läpinäkyvä ja kastelukin ihan sinne kukkaan ei upottamalla. Hänellä orkkidea on tehnyt uusia alkuja ja nyt tästä yhdestä orkkideasta kolmeen ruukkuun orkkidea. Hänellä myöskin se kukkii uudestaan ja uudestaan.
   
 22. - Vierailija

  Jx, hyvä, että tuttavasi orkidea on menestynyt :) Siitä huolimatta en missään nimessä suosittelisi laittamaan perhosorkidealle mitään tavallista multaa. Luonnossa perhosorkideat kasvavat epifyytteinä puiden oksilla, joten ne tarvitsevat mahdollisimman ilmavan kasvualustan myös ruukussa. Ruukun läpinäkyvyydessä on puolestaan se idea, että sen kautta voi tarkkailla juurien kuntoa.

  Ilmeisesti tämä tuttavasi on vain niin taitava kasvien kanssa ja/tai hän on pystynyt tarjoamaan orkidealle muuten niin hyvät kasvuolosuhteet, että se on kukkinut huolimatta siitä, että sitä kasvatetaan mullassa ja läpinäkymättömässä ruukussa.

  Nuppujen kuihtumisesta sen verran, että siihen lienee syynä liian vähäinen valo, jos kerran kastelukin on kunnossa. Ehkä keinovalo voisi auttaa?
   
 23. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 102
  Saadut tykkäykset:
  17
  Ihan ikkunalaudalla nuo orkkideat kukkivat ja kasvavat. Ei ilmeisesti orkkideoidenkaan kasvattamisessa ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, kun kukkivat mullan ja parkin seoksessakin.
   
 24. - Vierailija

  ^Totta, ettei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Silti arvelen, että vähintään 90 % perhosorkidean kasvattajista onnistuu tappamaan kasvinsa, jos siirtää sen johonkin multasekoitukseen. Tämän vuoksi mullan käyttämistä kasvualustana ei mielestäni voi suositella. Kiva, että tuttavasti orkidea voi kuitenkin noin hyvin.
   
 25. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 102
  Saadut tykkäykset:
  17
  Ei se pelkkää multaa ole vaan multaa ja sitä puunkuorta mitä niissä on, kun ne myydään kukkakaupoissa. Hänellä tuo orkkidea on ollut jo toista vuotta ja se on tehnyt uusia alkuja ja nyt yhdestä sijasta onkin kolme orkkideaa (kaikki eri purkissa).
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti