Hae Anna.fi-sivustolta

osa-aikaiselle eläkkeelle????

Viestiketju osiossa 'Eläkkeellä' , käynnistäjänä Madametar, 17.01.2010.

 1. Madametar Vierailija

  58 vuotiaana voi jo hakea, mutta kuinka vanhana voi vielä hakea osa-aikaeläkettä. Onko ylärajaa? Olen 65 vuotta, ja haluaisin vielä olla töissä, mutta kokopäivätyö jo tuntuu raskaalta
   
 2. ihme juttu Vierailija

  Jää vain eleäkkeelle jo kokonaan ja anna työsi työtä tarvitseville nuoremille ihmisille. Mitä järkeä on istuttaa nuoria koulutettuja ihmisiä kortistossa ja teettämällä pätkätöitä, ja eläkeläiset sen kun paahtavat työelämässä vakipaikoilla, vaikka eivät jaksaisikaan enää.
   
 3. Korvameduusa Vierailija

  Kunpa se olisikin noin yksinkertaista kuin edellinen kirjoittaja luulee! Siis että työnsä voisi "antaa nuoremmille". Sattuu nyt vain olemaan niin, että käytännössä kovinkaan monessa työpaikassa ei jatko mene yks-yhteen, vaan eläkkeelle jäävän vaki-ihmisen tilalle otetaan osa-aikainen tai määräaikainen.

  Ja jos jää osa-aikaeläkkeelle, tuppaa ikävä kyllä käymään niin että työaika on esim. 50 % tai 70 % ja palkka sen mukainen, mutta työt eivät vähene yhtään. Eli käytännössä tekee sen saman, pienemmällä palkalla vain, ja kun osa-aikaeläkesopimuksessa määritelty työaika ei riitä, on töitä hoidettava "omalla ajalla" esim. työpäivää molemmista päistä venyttäen tai eläkepäivinä töihin tullen tai otetaan tekemättömät työt mukaan ja hoidellaan ne kotona valmiiksi.

  Ja tätä näkemystä mä en tempaissut hatustani, vaan olen sen nähnyt sekä omalla että muutamien tuttujen työpaikoilla. Nyt puhutaan siis media- ja it-aloista sekä kaupallisista toiminnoista. Luulen että esim. hoitoaloilla voi olla tältä osin jopa helpompaa jäädä osa-aikaeläkkeelle, eihän niitä potilaita voi kuitenkaan salkkuunsa sulloa ja kotiinsa kantaa.

  Nyt tietysti joku hoitoalan ammattilainen esittää tähän poikkeavan näkemyksen :)

  Mutta siihen alkuperäisen kysymykseen: ei kai sitä osa-aikaeläkkeen ylärajaa ole missään määritelty? Kai se on sama kuin kokopäiväisenkin eläkkeen eli siis 68-vuotiaana sun on viimeistään lähdettävä? Mutta työeläkelaitosten eläkepalvelut osaavat kyllä vastata tähän ilman mitään kysymysmerkkejä, selvitä missä firmassa sun työnantajalla on eläkevakuutukset ja kysäise sieltä. Puhelinsoitto varmaan riittää.
   

 4. Ei ole ylärajaa. 68-vuotiaana on jäätävä vanhuuseläkkeelle, joten kaikki vuodet sitä ennen voit jäädä osa-aikaeläkkeelle. Nythän alaikäraja nousi 60-vuoteen eli vielä v 1952 tai sitä ennen syntyneet pääsevät 58-vuotiaana oa-eläkkelle, 1953 ja sen jälkeen syntyneet vasta 60-vuotiaana.

  Työantajaltahan se vaatii aina suostumuksen, osa-aikaeläkettä ei ole pakko työnajantajan myöntää, joten ensin juttelemaan työnantajan kanssa ja jos hän näyttää vihreää valoa, sitten paperit vaan eläkelaitokselle.
   
 5. ikikukka Vierailija

  Eikös osa-aikaeläkeläisen tilalle työnantajan pidä palkata joku siksi eläkeajaksi? Miksi niitä töitä sitten pitää vielä kotiin viedä, kun on joku toinen niitä tekemässä vai eikö eläkeläinen tai työnantaja sitten luota tähän sijaiseen. Vai eikö palkatakaan ketään?
   
 6. Korvameduusa Vierailija

  Käsittääkseni ei osa-aikaeläkeläisen tilalle tarvitse palkata ketään, ellei työnantaja halua.

  Vuorotteluvapaalla olevan kohdalla on toisin: hänen tilalleen pitää ottaa joku työtön, ei välttämättä samoihin tehtäviin mutta samalle työnantajalle (ja siinä isossa firmassa missä itse työskentelen, on vielä tarkennettu että samalle osastolle. En tiedä perustuuko tämä lakiin vai onko meillä vaan talokohtainen määräys).

  Mutta osa-aikaeläkeläisen vähenevää kapasiteettia ei siis työnantajan tarvitse millään lailla korvata, jollei halua. Ja näissä tuntemissani tapauksessa ei nimenomaan ole halunnut.

  Yksi ratkaisu näillä tuntemillani ihmisillä olisi tietysti ollut jättää ne hommat tekemättä, mitä ei lyhentyneenä työaikana ole ehtinyt tehdä, mutta kun ovat kaikesta huolimatta suhteellisen sitoutuneita työhönsä.

  Epäluottamuksesta ei siis ole sen enempää eläkeläisen kuin työnantajankaan puolelta ollut kysymys.
   
 7. Korvameduusa Vierailija

  niin siis Ikikukalle (ja muille mahdollisille tuleville ihmettelijöille vielä) tarkennan, että tiedän myös tapauksia, jolloin osa-aikaeläkkeelle lähteneen tilalle ei ole palkattu yhtään ketään. Mikä tietysti johtaa siihen, että kun työt eivät vähene mutta työaika kyllä, niin jonkun (=mahdollisesti myös jonkun osa-aikaeläkeläisen työkaverin) on ne tehtävä. Tai sitten ne jäävät tekemättä, mistä työnantaja ei yleensä ilahdu.

  Halusin vain sanoa alkuperäiselle, että ainakin joillakin aloilla, joissakin tehtävissä, osa-aikaeläke voi olla sellainen ansa että sitä kannattaa pohtia monelta kantilta ennen kuin siihen ryhtyy. Ja mielellään myös saada työnantajalta kirjallinen paperi siitä, mitä osa-aikaeläkeläisen tehtävistä on sovittu. Ja ennen kuin sellaiseen paperiin pistää nimensä alle, on hyvä miettiä realistisesti, selviääkö sovitusta työmäärästä annetussa ajassa.
   
 8. Juu, ei tarvitse tilalle palkata ketään.

  Tuo voi olla totta, että yritetään tehdä samat työt puolessa työajassa. Riippuen työtehtävistä.

  Sitä voisi miettiä, miten sen työajan järjestäisi, auttaisiko jos tekee viikko töitä - viikko vapaa? Pitäisikö silloin ottaa siihen joku, ettei työt seiso viikkoa. Tämähän on hyvä systeemi jo kouluttaa seuraaja ja siirtää sitä hiljaista tietoakin.
   
 9. työpaikka nuorille Vierailija

  jaa, minun eläköityminen ei kyllä tuo luultavasti yhtäään työpaikkaa nuoremmalle. Olen nimittäin vaativissa erikoistehtävissä, joten mitän kokematonta nuorta ei tilalleni voi paikata. Luuleeko joku todellakin niin, että kaikkiin eläkkeelle lähtevien paikkoihin löytyy työttömyyskortistosta työtön nuori. Kyllä aika yksinkertainen laskutapa.
   
 10. on niitä Vierailija


  muitakin työttömiä paljon. Joku 35 v. ois kiitollinen saamastaan työpaikasta. Kokemustakin jo löytyy. Tämän ikäiset ovat hyviä tietokoneen käyttäjiä ja käyneet kaikenmaailman kurssitkin päälle, että helposti kyllä sut korvataan. Älä luule itsestäs liikoja.
   
 11. työaikka nuorille Vierailija

  No, ei korvaa, yliopisto tutkinnon lisäksi tarvitaan usean vuoden toimimista asianajotehtävissä. Ei siinä tietokoneen taitavalla käyttämisellä pärjää. Tai kursseja käymällä.
   
 12. sama Vierailija

  siis yliopistotutkinto ja lisäksi käräjät istuttu
   
 13. ikikukka Vierailija

  Sehän on ikävää työnantajan ja työntekijän kannalta, että on olemassa sellainen yhden ihmisen ammatti, jota toinen ei voi koskaan mitenkään korvata. Uskaltaakohan sellaiselta paikalta kuollakaan, eläkkeelle nyt ei ainakaan voi lähteä. En ole tiennytkään sellaista ammattia ja koulutusta olevan, johon koulutetaan vain yksi ihminen viidessäkymmenessä vuodessa.

  Luulin tosiaan, että osa-aikaieläkeläisen sijalle pitää palkata joku kuten vuorotteluvapaallekin. Sehän on ihan hölmöä, jos töitä on eikä ketään toista palkata tekemään niitä eläkeläisen töitä.
   
 14. toki voi Vierailija

  Toki voi ja on kolleegojakin jo lähtenyt eläkkeelle, mutta vaatimuksena on varatuomari ja asianajotehtävissä kokemusta ja niitä ei liene kauheasti työttömyyskortistossa tai työttöminä. Meidänkin "uudet" ovat siirtyneet muista työpaikoista.
   
 15. minustakin Vierailija

  Aika hankala on minustakin "henkilö eläkkeele ja työtön nuori tilalle" ajattelu. Lienee varmaan paljon tutkijoita/professoreita, joille ei löydy ainakaan heti työkkäristä nuori jatkaja. Nuoriksi työttömiksi luokitellaan alle 24 vuotiaat. taitaa olla pulaa vähän vanhemmistakin. Menkääpäs hieman tutkimaan työttömyystilastoja. Niistä huomaa nuorten kohdalla, että suurin osa on vailla ammatillista koulutusta olevaa. Toki lisää alkaa olla sellaisiakin nuoria, jotka valmistuvat työttömäksi eli eivät saa työpaikkaa opiskelun päättäessään. Ja opiskelijoistakin on osa pudokkaita, joiden työllistyminen on myös vaikeaa.
   
 16. on niitä Vierailija


  Pitää näköjään rautalangasta vääntää. Tokihan kyseinen työtön henkilö on lakimiehen ammatin opiskellut, mutta kaikille ei töitä riitä korkeasta koulutuksesta huolimatta ja työkokemustakin monta vuotta, mutta työtön on työtön, ei tarvi kuule olla kouluttamaton tai kokematon. Pätevämpi varmaan kuin sinä.
   
 17. Jää kokonaan eläkkeelle ja teet sitten töitä sen mikä hyvältä tuntuu. Siinähän ei liene enää mitään rajoituksia niinkuin esim työttömyyseläkkeellä.
  Työsi jatkajakin varmasti löytyy, akateemisia työttömiä on aika paljon ja siinä sitä kokemusta heillekin tulee/tulisi, kun pääsevät töihin.
   
 18. ikikukka Vierailija

  Työtä hakevan ihmisen ei tarvitse olla työtön tai ammattitaidoton. Ammattitaitoinen työssäkäyvä voi haluta vaihtaa työpaikkaa, vaikkapa siihen mainostettuun erikoisosaamiseen ja sitten taas hänen paikkansa on vapaa seuraavalle jne. lumipallosysteeminä. Lopuksi voidaan sittenkin sijoittaa nuori työtön jostain vapautuvalle paikalle.

  Myös nämä tutkijat ja professorit joskus korvataan uusilla, ihan alansa osaajilla ja heidät taas jollakin toisella. Näin se menee.
   
 19. seropin emäntä Vierailija

  missä korvaamattomat ihmiset ovat?
  Vastaus: hautausmaalla.
   
 20. Madametar Vierailija


  Voi hyvänen aika, en ole asianajaja tai akateeminen tai mikään konttoristi, vaan raskasta työtä tekevä marketin myyjä. Tämä tiedoksi, ennenkuin alatte riidellä asiasta.
  Vain yksi taisi vastata kysymykseeni selvästi?
   
 21. No sitä paremmalla syyllä voit jäädä eläkkeelle ja kuten kirjoitin, teet sitten töitä vointisi mukaan ja silloin kun Sinulle sopii. Asia lienee helppo sopia nykyisen työnantajasi kanssa.
   
 22. Lähde eläkkeelle ja tee sitten työtä tarpeen mukaan, vaikka sitä samaa työtä. Vanhuuseläkkeellä oleva voi tienata myös eläkkeellä ollessaan, eikä se vaikuta eläkkeen suuruuteen. No, jossan kohdassa tietenkin verotukseen. Luulisi tarvittavan ammattitaitoisia tuuraajia, kun tuli nämä pidennetyt aukiolot
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti