Hae Anna.fi-sivustolta

Otsikolle vähän perusteita

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä Kompiainen., 10.10.2019.

 1. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 658
  Saadut tykkäykset:
  3
  Yleisradion mukaan Suomen presidentti Sauli Niinistö tuomitsee Turkin hyökkäyksen - Syyria, Iran ja Venäjä voivat hyötyä tilanteesta, kurdiväestö kärsii. Tavallinen lukija odottaa, että otsikolle löytyy vastinetta ja tieto, miksi Syyria, Iran ja Venäjä voivat saada etua sodasta. Sitä tietoa ei artikkelista löydy, joten jokainen lukija pohtii itsekseen viiteryhmäänsä tukeutuen selitykset.

  Vaikea pohtia, miksi Syyria hyötyy siitä, että Turkki tukee kapinallisia. Ja Iranin hyöty linkittynee jollain tavoin siihen, että maa on tietyin tavoin samalla puolella kuin Venäjä, jonka saama hyöty on sekin arvoitus, jollei kysymys ole geopolitiikasta. Ukrainan ja Syyrian valtaajat ovat kumpikin kapinoivien puoilella, eikä valtioita voida kohdella eri tavoin, vaan myös Turkille on pakko määrätä sanktioita samoin kuin itänaapurille.

  Pohdinnat ovat aina pohdintoja, mutta lukija kaipaa perusteita tiedoille, eikä median pitäisi kirjoittaa pelkkiä heittoja ilmoille. Tulee monenlaisia epäilyjä, sillä ihmisillä on taipumus ajatella eri tavoin sen mukaan, mihin viiteryhmään tuntee kuuluvansa.


  Aiheen antoi:


  https://yle.fi/uutiset/3-11014320
   
  Last edited: 10.10.2019
 2. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 658
  Saadut tykkäykset:
  3
  Suurin häviäjä on tietysti YK, joka ei kykene saamaan Turkin kaltaista valtiota aisoihin. Voiton korjaavat kansallismieliset poliitikot, jotka haluavat käyttää sotaa keinona lisätä geopoliittista vaikutusvaltaa. Ja luottamus suurvaltoihin hälvenee niin idässä kuin lännessä, mikä merkitsee ongelmia pienille valtioille.

  Paljon on puhuttu eurooppalaisesta Natosta, mutta Yhdysvallat osoitti, että sillä yksinään on valta toimia siten kuin haluaa. Myös Kiina voi hyötyä, sillä maan johto haluaa saada Hong Kongin lainsäädännön lähes samaksi kuin emomaassa. Samoin Israel voi laajentua valloitetuille alueille, mikä osaltaan lisää jännitteitä Lähi-Idässä.

  On palattu vanhaan normaaliin, joka tarkoittaa sitä, että suurvallat määrittelevät geopoliittiset rajat, jos pääsevät yhteisymmärrykseen niistä. Syyria on jo jaettu osiin, kuten Ukrainakin, eikä sovi unohtaa Krimin niemimaata. Sitäkin voi pelätä, ettei arktisia alueita voida jakaa rauhanomaisesti. Eipä ihme, että sotiin varaudutaan kaikkialla yhä kuumeisemmin.
   
 3. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 658
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ruotsi aikoo antaa kymmenen miljoonaa euroa apua syyrialaisille, jotka joutuvat Turkin hyökkäyksen kohteiksi. Rahoittavat perustarpeita, kuten ruokaa ja vettä. Kysymys ei ole poliittisesti ottaa kantaa Turkin hyökkäykseen, vaan humanitäärisestä avusta. Rahat ohjataan tarvitseville YK:n järjestöjen ja Ruotsin apuviranomaisten kautta.  Aiheen antoi:


  https://www.expressen.se/nyheter/efter-offensiven-sverige-hojer-bistandet-till-syrien/
   
 4. vierailija Vierailija

  Ei ole toimittajia on vain marionetteja. Moni toimittaja on irtisanoutunut (irtisanottu) kun ei ole suostunut tähän muottiin.
  Annetaan ymmärtää. Tyhjää diibadaabaa lähetyksestä toiseen, kanava kuin kanava, lonkerot ovat valtaahamuavilla pitkät ja myrkylliset.
   
 5. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 658
  Saadut tykkäykset:
  3
  Ruotsissa aivan samoin otsikoidaan kuin Suomessa, eikä kerrota, millä tavoin Iran hyötyy tai al-Assadin johtama Syyria. Venäjä toki hyötyy osin, koska sille asetettuja pakotteita voidaan nykytilanteessa pitää poliittisina. Ja kenties pienet kansanryhmät menettävät luottamuksensa Natoon, joka petti kurdit.

  Jos ruotsalaisiin medioihin on uskomista, venäläiset ovat saaneet selville, että republikaanisenaattori, joka on tuominnut Trumpin päätöksen, kertoo toisella tavoin puhelimessa kuvitellessaan soittajaa Turkin puolustusministeriksi. Tosin media ei lyhyessä mainostekstissään kerro, millä tavoin senaattori muutti mieltään.  Aiheen antoi:

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/...t-av-ryska-profiler-vi-kan-losa-kurdproblemet
   
 6. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 658
  Saadut tykkäykset:
  3
  Noin! Venäläiset kykenivät urkkimaan rebublikaanien mielipiteet saaden tietää samalla, että presidentti Donald Trump johtaa puoluetta aukottomasti. Olivat puhuneet siis ikään kuin puolustusministerille, joka oli osaltaan ollut päättämässä hyökkäyksestä Syyriaan. Natokin ymmärtää Turkin halun saada turvavyöhyke Syyrian puolelle. Kaiketi sen vuoksi, että Turkki haluaa sijoittaa pakolaiset omaan synnyinmaahan tukkeeksi Syyrian nykyhallinnolle ja venäläisille.

  Länsiliittouma on joutunut hieman samanlaiseen tilanteeseen kuin itänaapuri, joka tosin joutuu lähettämään vihreitä miehiä ennen kuin avoimesti myöntää tukevansa Ukrainan itäosien miehitystä. Turkin armeija on tietysti natomaan sotavoimaa, vaikkei saakaan julkista tukea Yhdysvalloilta. Krimin osalta ero on sellainen, ettei siellä vuodatettu sotilaiden verta liiemmin miltään osapuolelta.

  Vaikea muuttua etiäiseksi, mutta arvatenkin kiinalaiset pohtivat nyt maan tiettyjen osien erityisasemaa tarkoin. Länsimaiden on vaikea perustella kantaansa eettisesti oikeaksi, jos itse ovat tukemassa edes verhotusti sotimista. Eurooppa pyrkii yhä puolustamaan kantojaan inhimillisin ottein, mutta vaikeata on, sillä sotilasliiton mielipiteissä on mukana pohjoismaistakin väriä. On siis palattu toista kahakkaa edeltävään olotilaan niin poliittisesti kuin sotilaallisesti.
   
  Last edited: 11.10.2019
 7. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 658
  Saadut tykkäykset:
  3
  Vihreä ulkoministeri Pekka Haavisto on havahtunut hänkin jo olemaan isänmaallinen, kun kertoo, että suomalaisilla on aina oikeus palata Suomeen. Kaikki eivät ole ihan samaa mieltä, sillä osa suomalaisista ajattelee siten, etteivät islamilaista valtiota perustamaan lähteneet ole sillä tavalla isänmaallisia kuin olla pitäisi. Toivoa sopii, että vihreiden ajatteluun iskeytyy enemmän mielipiteitä, jotka ovat oikeasti kansallisen edun mukaisia.
   
 8. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 658
  Saadut tykkäykset:
  3
  Syyrian joukot ovat jo kurdien apuna, kun taas Turkin ystäviä ovat Bashar al-Assadia vastaan taistelevat kapinalliset. Kurdit vaihtoivat puolta, eivätkä taatusti luota uuteen auttajaan sen enempää kuin entiseen. Aseet puhuvat ja geopoliittiset riidat ratkaistaan voimakeinoin, eikä eettisin sopimuksin. Venäjä on Syyriassa samassa asemassa kuin EU ja länsimaat Ukrainassa ainakin niin kauan kuin valtiona pysyy syrjässä sodasta. Yksi ero on tietysti se, että Ukrainassa enemmistö on länsimielisiä, mutta Syyriassa nykyjohtoa edustaa vähemmistö.
   
 9. Kompiainen. Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  17.09.2014
  Viestejä:
  5 658
  Saadut tykkäykset:
  3
  Silleen! Syyria vaikuttaa olevan voittajien puolella sen vuoksi, että kurdit vaihtoivat puolta ja pyysivät al-Assadin apuun. Tiedä sitten, olisivatko kurdit kyenneet puolustautumaan nykyistä kumppaniaan vastaan sen jälkeen, kun yhdysvaltalaiset poistuivat turvaamasta heitä. Toisin sanoen Trumpin päätös vetäytyä saattoi olla voitto Assadille, eikä Turkin hyökkäys.

  Euroopan periferiasta seurattuna Syyrian sota on osoitus siitä, ettei sopimuksilla ole nykyään sen isompaa merkitystä kuin aiemminkaan. Jokainen valtio toimii oman etunsa mukaan, eikä kuuntele kumppaniensa mielipiteitä kuin pakon edessä. Eikä koskaan voi olla varma siitä, kuka on tehnyt salaisen sopimuksen toisen osapuolen kanssa.

  Yhdysvaltain nykyinen presidentti ei ole aloittanut yhtään sotaa vieläkään, jollei ole tehnyt siten salaisten sopimusten kautta. Syyriaan voidaan neuvotella ehkä rauha, jos entiset geopoliittiset rajat hyväksytään todellisiksi. Jos siten tapahtuu, valtaa ei saa jättää yksinomaan nykyjohdolle, vaan kapinallisille on myös annettava vastuuta, mikäli aie on nostaa raunioista ihmisyyttä korostava valtio.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti