Hae Anna.fi-sivustolta

Oudot näppylät

Viestiketju osiossa 'Lastentaudit' , käynnistäjänä mitä?, 26.12.2005.

 1. mitä? Vierailija

  Lapselleni (8v.) ilmestyi yön aikana muutama pieni punoittva, kutiava näppylä selkään ja rintaan. Heti tuli mieleen joku kirppu, mutta eivät näytä puremilta, vaan näppylän keskellä on minimaalisen pieni rakkulanoloinen kohouma. Mitäköhän nämäkin nyt ovat? Vai lieneekö joulunpyhien suklaansyominen syynä...?
   
 2. Anni Vierailija

  Kuulostaa kyllä vesirokolta. Tyttäreni vajaa kaksi vuotiaalla tytöllä nousi aatonaattona näppyjä jotka olivat ensin vaaleanpunaisia, sitten aattona nousi kuume ja oli korkeimmillaan 39. Eilen kun sielä käytiin oli iso näppy korvanvieressä ja kuumekkin oli laskenut. Kutinaa on jonkin verran, hänellä oli kotona jo valmiina allergialääkettä jota käytetään vesirokko kutinaan.
  Ja niitä näppyjä on enimmäkseen pepussa ja selässä sekä vatsassa, ei onneksi kasvoissa niin paljon.
  Ja nehän ovat sellaisia näppyjä mihin tulee se vesikello. Oliskohan viikon kuluttua kun alkavat kuivua.

  Oma poikani oli kans seitsemän kun sairasti vesirokon sillai kesäkuussa. Alkoi lievällä kuumella ja sitten nousi ne näpyt. Tytöt ovat sairastaneet jo pieninä paitsi vanhin joka oli niinikään seitsemän vuotias.

  Kutinaan saa lääkkeen lääkäriltä.
   
 3. ap Vierailija

  Vesirokko on meillä sairastettu. Eli tuskinpa on se.
   
 4. saa Vierailija

  meidän tytölle 6v. nousi aaton aattona leukaan pari kutiavaa näppyä joissa keskellä ihan pieni ""vesirakkula"" muuten punainen näppy on noin 4mm halkaisijaltaan. Nyt näppyjä on kasvoissa kauttaaltaan ja vatsassa, käsivarsissa sekä selässä muutama. Vatsan seutu on myös kauttaaltaan pieniä pilkkuja . Kaksi pv. sitten myös toiselle lapselle 3v. tuli muutamia samanlaisia näppylöitä, mutta ei ole pahentunut. Kumpikin on vesirokon sairastaneet. Muihin rokkoihin tietääkseni rokotetaan. Lääkärissä käytiin eilen, mutta ei siellä osattu mitään diaknoosia antaa. Muita oireita on nuhaisuus ja hieman yskää. Nuoremmalla oli viikko sitten korkea kuume muutaman päivän mutta vanhemmalla ei.
   
 5. Anni Vierailija

  Ja eihän vesirokko voi tulla kahta kertaa ainakaan mun käsittääkseni.
  Meidän äiti kyllä väitti, että hän olisi sairastanut vesirokon kahteen kertaan, en kyllä tiedä onko se ees mahdollista.

  Toivottavasti kuitenkin selviää mikä on.

  Palataakseni tyttäreni tyttöön, hänellä kuume jo laskenut mutta se kutina on aikamoista.
   
 6. Minna Vierailija

  Kyllä vesirokko voi tulla kahteen kertaan. Sairastin sen ensimmäisen kerran 4 vuotiaana ja seuraavan kerran 20 vuotiaana. Ja tosi on!
   
 7. Anni Vierailija

  Joo, mun tytär just päivällä kertos, että hän tiesi ihan meidän naapurissa asuvan tytön joka on sairastanut sen kahteen kertaan.

  Luin lääkärikirjasta, ettei ainakaan vyöruusuun ole immuniteettiä ja sehän on sama virus kun vesirokossakin.
   
 8. tosi on Vierailija

  Vesirokon voi kyllä sairastaa kahteen kertaan.
  Ensimmäinen sairastetun vesirokon täytyy kyllä silloin olla lievä.

  Mutta palatakseni alkuperäisen kysymykseen...
  Voi tietysti olla ihan vaan hikinäppylöitäkin, jos lapsi on ollut kovinkin touhukas.
  Tai aika todennäköiseltä tuntuisi se vaihtoehto, että on ns. allerginen suklaalle, jos on sitä nyt joulun pyhinä paljon syönyt.
  Ei välttämättä tee mitään oireita jos syö suklaata kohtuudella, mutta heti kun annos ylittää tietyn rajan, niin oireita tulee.

  Meillä tyttö 6v saa suklaasta paljon syötynä ihottumaa, mutta kohtuudella syötynä ( viikonlopun karkit esim.) ei tule mitään oireita.
  Sama on sitrushedelmissä. Pienempänä sieti esim mandariinin päivässä ilman ihottumia, mutta tekipä kerran tyttö sen itse, että otti salaa ainakin 5 mandariiniä kun niistä niin kovasti tykkää, niin siitäkös taas aivan mahdottomat ihottumat pukkas...Tarinalla on vaan niin huono loppu, että sen jälkeen ei tyttö ole voinut syödä sitrushedelmiä yhtään....Niin harmi kuin se on, mutta nyt vedetään sitten täysin nolla toleranssia.
  En tiedä miten tämä on selitettävissä, mutta ilmeisesti liikaa nautittuna se jotenkin laukaisi tuon allergian kunnolla pintaan. Tiedä häntä, mutta on ainakin oppinut sen, ettei vahingossakaan salaa syö suklaata. Tietää seuraukset siitä.
   
 9. Itselläni on juuri tällä hetkellä tuollaisia näppyjä. Edellisen kerran oli loppukesällä, kun niitä ilmestyi ensin myös alle 2 v tytölleni. Hänellä epäiltiin vesirokkoa, mutta varmaksi ei kukaan sitä osannut diagnosoida. Päivystävä sanoi vain, että:"" saattaa olla vesirokkoa"". Kuumetta ei ollut ollenkaan ja näppyjäkin vain muutamia.
  Itse olen vesirokon sairastanut ja ihmettelin olisiko se voinut tulla lievänä toisen kerran. Näppylät kutisivat aika tavalla, eivätkä olleet mitään (ulko)hyönteisen puremia, vaikka niitäkin ensin epäilin. Terveydenhoitaja katsoi niitä ja sanoi, että onpa kummia, eikä osannut sanoa niistä oikein mitä ne ovat. Märkäruven mahdollisuus suljettiin pois.
  Nyt on tytölläkin ollut taas muutama kumma näppy ja itselläni puoli selkää kutiaa (ja jo ihan kirvelee), jossa samannäköisiä näppyjä taas. Aloin epäillä jo syyhyä, asunnossa olevan hometta, tai eläimissä jotain kirppuja, mutta en tiedä onko kyseessä kenties jokin allergia...(joku pesuaine??) Minulla on kyllä pidemmän aikaa syyhynnyt myös toisen kämmenen syrjä, mikä vois liittyä johonkin allergiaan. Ollaan kyllä tytön kanssa molemmat lievästi atooppisiakin.
  Siivottuakin on kyllä tullut viimeaikoina hieman huonosti, kun asunnossa tehdään remonttia. Lisäksi olen hikoillut aika paljon muutamana yönä, kun lämmitys on unohtunut liian suurelle, en sitten tiedä mistä johtuu (voiskohan esim. pölypunkkiallergia aiheuttaa tällaista ?).
  Vanhemmalle lapselle tuli kyllä aikoinaan joskus flunssan yhteydessä jotain näppyjä, mutta ei ne kyllä tällä tavalla kutisseet !
   
 10. Eeva Vierailija

  Sanoit epäileväsi syyhyä; saitko sitten varmuuden ettei se ole sitä?? Sehän nimittäin kutisee todella ja yleensä juuri esim. kämmenissä on näppyjä..
   
 11. täälläkin Vierailija

  Syyhyä ei ole tutkittu, mutta jos alkaa käsiinkin tulla epäilyttäviä näppyjä, niin pitää kai mennä taas lääkäriin. Eikös se iske yleensä esim. sormien väleihin käsissä. Siinä kämmenessä mikä usein kutiaa, ei näy yhtikäs mitään. Epäilin ensin nikkeliallergiaa (joka minulla kyllä myös on), mutta siinäkin ilmaantuu yleensä jossain vaiheessa ihan näkyvä ihottuma.
   
 12. Sanna Vierailija

  Mellä poika, 10 v, kärsi pitkin talvea kuivasta ihosta. Oli saanut ensin muutaman näppylän jalkaan, jotka repi rikki ja ne tulehtuivat.

  Sitten niitä näppyjä ilmestyi nopeaan tahtiin lisää, naamaankin. Lääkärin mukaan atooppisen ihon aiheuttamien näppyjen repimisen aiheuttama tulehdus (saakohan tuosta kukaan selvää...). Voisi olla ehkä märkärupea, muttei kuulema ihan kuitenkaan. Vesirokko sairastettu.

  Poika on viikon antibioottikuurilla, sai lääkärin määräämää kortisoonia (reseptitavaraa). Nyt näyttää paremmalta, mutta kauhealta alussa. Naamakin ihan punainen.

  Siltikin ihmettelen, että mitä tuo oikein oli, kun diagnoosi vaikutti niin epävarmalta.

  Kukaan muu perheessä ei ole näppyjä saanut, muuta kuin ""henkisiä"" eli toisen kutiamista on vaikea katsoa ilman että itsestä ""tuntuu"" että kutisee.

  Vesikellomaisia nuo näpyt olivat ja suurin jalassa vuoti nestettä oikein valumalla.

  Pojalla on aina talvisin kuiva iho, mutta tänä talvena erityisen kuiva. Mitään muita allergioita ei ole todettu.
   
 13. täälläkin Vierailija

  Oliskohan sitten meilläkin jotain samanlaista, koska ollaan molemmat tytön kanssa atooppisia. Minä vähän lievemmin, mutta kuitenkin olen joskus talvisin oireillut atooppiselle tyypillisesti (esim. sormen päät aukee jne.) . Näköjään nyt vuoden sisällä taipumus on jotenkin vielä lisääntynyt entisestään.
  Edelliset näpyt olivat kylläkin siis jo loppukesällä, mutta ne näpyt kyllä raavin rikki ja sitten ne lisääntyivät sen jälkeen.
  Nyt on ollut outoja näppyjä muuten minullakin myös naamassa (hävisivät, kun pyyhin niitä muutaman päivän auringonhattu-uutteella ja rasvasin. Kortisoni on nyt hieman rauhoittanut tuota selkääkin jo -sekä kehäkukkavoide).
   
 14. Äiti Vierailija


  Nuo Sannan pojan näpyt oli vissiin märkärupea. Tyypillinen ihotulehdus atoopikoilla.

  Vaatii antibiootin ja kutisee hirveästi!
   
 15. Anni Vierailija

  joo, voipi ollakkin.

  Tuli mieleen, että omalla pojallani oli märkärupi 5-vuotiaana kun leikkis vedessä. Meillä on pieni puro ihan tuvan vieressä ja sielä sitten leikki päivittäin.
  Tuli todellakin sellaisia märkiviä näppyjä peppuun ja taisi olla jaloissakin. Hirveen näköisiä kutisevia näppyjä. Oli kaksi viikkoa antibioottikuurilla.
  Ei onneksi uusinut, on kuuleman paha tulemaan uudestaan.
   
 16. täälläkin Vierailija

  No niin, eilen illalla kävin päivystyksessä, kun näpyt tuntui vain lisääntyvän ja yölläkin piti herätä jo useaan kertaan ja kortisoni ei tuntunut enää edes auttavan. Lääkäri laittoi heti antibiootit ja totesi, että märkärupityyppistähän tuo on, vaikkakin näppylät on tosi pieniä. Sitähän se oli varmaan tuolla tytölläkin aikaisemmin, vaikka epäiltiin aluksi vesirokkoa. Sattui vain menemään itsestään pois (tai pyyhin näppyjä kyllä mentolspriillä...en tiedä saisko sitä edes käyttää noihin, mutta se tuntui ainakin itselläni olevan ainoa aine, joka toissayönä lievitti kutinaa)...
  Kumma vaan, että terveydenhoitohenkilökunta ei tunnistanut noita silloin, vaikka terkkari syynäsi minunkin näppyjäni (ja lapsellakin niitä vielä silloin oli) tosi tarkkaan, juuri sulkeakseen tuon märkärupimahdollisuuden pois, mutta kun eivät kuulemma näyttäneet ihan ""tyypilliseltä"" märkäruvelta.
   
 17. Sanna Vierailija

  Meillä poika kävi lääkärissä n viikko sitten, näppyjä on vielä ja lääkekuuri jatkuu. Antibiootti ja rasva on parantanut tilannetta.

  Kukaan muu meistä ei ole näppyjä saanut, joten tuo ei kai sitten tartu. Vai voiko olla vielä pidempi tartunta-aika?

  Märkärupi on kuulema herkästi tarttuvaa.
   
 18. oisko Vierailija

  näppylät molluskoita eli ontelosyyliä?
   
 19. huolestunut mamma Vierailija

  meidän tytöllä on kanssa tuollaisia punaisia pieniä näppyjä...vaipan rajassa ja selässä pari kainalossa pari kädessä....kävin lääkärissä ja lääkäri katosi 10sekunttia ja sanoi että on allergiaa(huom.2v tyttö minulla)mutta en tahdo uskoa että on allergiaa koska minullaoli ennen tyttöä vatsassa ja takamuksessa ja jaloissa samoja näppyjä...haluisin allegia testeihin mutta lääkäri sanoi että minun pitää itse katsoa mitä annan lapselle että turhaan raahan lasta testeihin.joten mitä teen....tämä on ensimmäinen lapseni.
   
 20. vesirokon kokenut Vierailija

  vesirokko voi tulla kahteen kertaan mutta se on pieni todennäköisyys varmaan 1%
   
 21. ia Vierailija


  Meillä oli lapsella paljon outoa vesirokkomaista näppyä, joka kutisi sietämättömästi, mikään ei auttanut. Lastenlääkäri diagnosoi vesirokoksi, mutta näpyt uusivat kolmen viikon kuluttua yhtä pahoina jolloin vietiin ihotautilääkärille ja saatiin diagnoosi: lapsuusiän näppylätauti eli gianotti-crosti. Siitä ei tainnut olla paljoakaan tietoa suomeksi. Uusii herkästi flunssan yhteydessä.
   
 22. Ritu Vierailija


  Hei. Kyllä se on mahdollista sairastaa kaksi kertaa. Minä sairastin sen lapsena ja sitten kun täytin 40v. Usko vaan äitiäsi.
   
 23. xxxxxxxxxxxxjoku Vierailija

  Mun kaveri sairasti vesirokon ensin tosi lievänä ja sitten parin kuukauden päästä hiukan pahempana
   
 24. Vähän faktaa Vierailija

  Vesirokko (niinkuin muutkin rokot) voivat tulla kaksikin kertaa. Tämä johtuu siitä, että normaalisti elimistön puolustusjärjestelmän muistisolut muistavat jo kertaalleen olleen taudin aiheuttajan, ja osaavat jo tuottaa vasta-ainetta, mutta jos nämä muistisolut ovatkin "unohtaneet" taudinaiheuttajan, tauti pääsee uudelleen valloilleen. Muistisolut muistavat myös viirusperäiset taudinaiheuttajat, mutta koska viirukset muuntuvat jatkuvasti, elimistöä vastaan on aina uusi taudinaiheuttaja viirus. Näin ollen tauti pääsee jälleen valloilleen, ja vaikka oireet olisivatkin samat kuin aikaisemmissa viirusperäisissä taudeissa, viirus on siitä huolimatta muuntunut, ja muistisoluille vieras. :D tulipas paljon tekstiä.. mutta joka tapauksessa, toivottavasti ymmärrätte ! : D
   
 25. Hoitaja Vierailija

  Terveyskeskuslääkärit ja päivystäjät (siis miksi mennä ylipäätään päivystykseen ihottuman vuoksi?!eihän se ole akuutti ongelma?) eivät todellakaan osaa diagnosoida mitään ihottumaa paitsi ehkä juuri ja juuri sen vesirokon ja märkäruven.
  Ainoa järkevä teko on varata aika ihotautilääkärille ja epäiltäessä lapsella allergiaa niin lastenlääkärille yksityiselle puolelle. He osaavat antaa diagnoosin.
  Lapseni oli alkuun ruoka-allerginen, sitten iski eläinallergiat ja myöhemmin siitepölyallergiat. Ainoat oikeat diagnoosit olen saanut lastenlääkäriltä, terveyskeskuslääkäreistä ei ollut mitään apua. Itse kärsin kaksi vuotta ihottumasta huulissa ja käsissä. Kokeiltiin työterveydessä ja terveyskeskuksessa kaikki rasvat mitä keksivät. Menin ihotautilääkärille niin sain rasvan millä alkoi parantumaan kahdessa päivässä. Ja lisäksi se sanoi että ko. rasvaa voi määrätä myös terveyskeskuslääkäri.
  Vaikka maksaa vähän enemmän niin suosittelen, varsinkin kun kyse on lapsen ihosta. Niin ja älkää menkö päivystyksiä tukkimaan ihottumilla kun ne ei osaa mitään sanoa edes!
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti